Artistik Buz Pateninde Axel Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Axel bazen artistik patenciler için öğrenmesi en zor atlayıştır. Bu atlayış, havada en az 1,5 dönüş içerir ve bu da inişi diğer bazı atlayışlardan daha zor hale getirir. Ayrıca 2,5 dönüşlü ikili axel ve 3,5 dönüşlü üçlü axel de vardır. Daha önce hiç kimse bir yarışmada dörtlü aksı başarıyla indirmedi, ama belki de ilk siz olacaksınız! Bir aksın doğru duruşunu ve uygulanışını öğrenin ve becerilerinizi geliştirmek için diğer güç ve denge hareketleriyle birlikte sık sık pratik yapın. Unutmayın, saat yönünün tersine dönmeyi seviyorsanız, genellikle sağ elinizi kullanıyorsunuz demektir. Solaksanız (saat yönünde dönüş), kollarınızı/bacaklarınızı bu kılavuzun tersine değiştirin. Bu kılavuz sağ elini kullananlar içindir (saat yönünün tersine).

Adımlar

Duruşunuzu Geliştirmek

  1. adım 1 ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde buzun üzerinde veya dışında hareketsiz durun.
    Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde buzun üzerinde veya dışında hareketsiz durun. Gerçekten bir axel denemeden önce, duruşunuzu doğru hale getirmek için biraz zaman ayırın. Parke zemin veya beton gibi buzun dışında düz ve düz bir yüzeyde bir çift spor ayakkabıyla durmayı deneyin veya patenlerinizi giyerken buzun üzerinde durun.
    • Buzun üzerinde duruyorsanız ileri doğru kaymayın. Şimdilik sadece hareketsiz durun.
  2. adım 2 kollarınızı yanlara doğru açın ve aşağı sarkıtın.
    Kollarınızı yanlara doğru açın ve aşağı sarkıtın. Kollarınız rahat ve yanlarınızda olacak şekilde kendinizi konumlandırın. Omuzlarınızı gevşetin ve kollarınızın bir dakika boyunca gevşekçe sarkmasına izin verin.
    • Bu, atlayış için hız kazanmak üzere ileri doğru kayarken kollarınızın olacağı pozisyondur, ancak henüz ileri doğru kaymayın.
  3. adım 3 ayak bileklerinizi 6 inç (15 cm) kadar birbirinden ayırın ve gerin.
    Ayak bileklerinizi 6 inç (15 cm) kadar birbirinden ayırın ve gerin. Ardından, ayak bileklerinizi sanki aralarına bir top sıkıştırmaya çalışıyormuşsunuz gibi vücudunuzun altında birbirine yaklaştırın. Bu, kayarken hızınızı artırmanıza yardımcı olacaktır. Kendinizi atlayışa hazırlamaya yardımcı olmak için ayak bileklerinizdeki kasları bir araya getirirken gerin.
    • Bir araya getirdiğinizde ayak bileklerinizin sıkı ve atlamaya hazır olduğundan emin olun!
  4. adım 4 ellerinizi bir somun ekmek tutuyormuş gibi önünüzde konumlandırın.
    Ellerinizi bir somun ekmek tutuyormuş gibi önünüze koyun. Ayak bileklerinizi germeye devam ederken dirseklerinizi bükün ve ellerinizi vücudunuzun önüne getirin. Ellerinizi, aralarında bir somun ekmek tutuyormuşsunuz gibi görünecek şekilde aralıklı tutun.
    • Bu, atlayış için havalandığınızda ve aynı zamanda atlayışı gerçekleştirirken ellerinizin içinde olacağı pozisyondur.

    İpucu: Bir akseli başarıyla gerçekleştirmek için vücudun doğru hizalanması çok önemlidir. Duruşunuzu ikinci bir doğa gibi hissedene kadar pratik yapın. Bu, akslarınız sırasında doğru duruşu korumanızı sağlamaya yardımcı olacaktır.

Tek Bir Aksın Uygulanması

  1. adım 1 i̇leri doğru kayın ve pozisyon alın.
    İleri doğru kayın ve pozisyon alın. Aks atlayışını gerçekleştirmeye hazırlanırken, ileri doğru kayın ve ardından hızlanmaya başlayın. Ardından, daha önce çalıştığınız pozisyona geçin. Ayak bilekleriniz birbirine yakın ve gergin bir şekilde hızla ileriye doğru kayın ve ellerinizi bir somun ekmek tutuyormuş gibi önünüze getirin.
    • Atlayışa patenlerinizin dış kenarı olan soldan (sol ayak) yaklaştığınızdan emin olun. Ardından dizinizi kaldırmak için sağ serbest bacağınızla sallanın.
  2. adım 2 sağ dizinizi havaya kaldırın ve yukarı doğru zıplayın.
    Sağ dizinizi havaya kaldırın ve yukarı doğru zıplayın. Atlamayı denemeye hazır olduğunuzda, kendinizi yerden kaldırmak için sağ dizinizi hızla kaldırın. Sol ayağınızı da kendinizi yerden kaldırmaya yardımcı olması için kullanın.
    • Sol ayağınızla buzu itmenin yanı sıra dizinizi hızla kaldırma hareketi, zıplamanızı sağlayan şeydir. Bu hareket hızlı ve güçlü olmalıdır, aksi takdirde yeterli yükseklik elde edemezsiniz.
  3. adım 3 ellerinizle aşağı doğru itin.
    Ellerinizle aşağı doğru itin. Zıplarken ellerinizi yanlarınıza doğru indirin. Bunu yapmak için dirseklerinizi düz bir pozisyona getirin. Bu sanki hayali bir somun ekmeği dizinizin üzerinde kırıyormuşsunuz gibi görünmelidir.
    • Kollarınızı düz bir pozisyona getirmek, daha yükseğe zıplamak için gereken gücü elde etmenize yardımcı olacaktır.
  4. adım 4 tek bir aks için havada 1,5 kez dönün.
    Tek bir aks için havada 1,5 kez dönün. Kendinizi buzdan yukarı fırlatırken kollarınızı ve sağ dizinizi kullanarak kendinizi saat yönünün tersine bir dönüşe itin. Paten kayarken sıçramaya başlama eylemi de havada dönmenize yardımcı olacaktır. Bu hareketi elde etmenize yardımcı olması için buzdan çıkarken vücudunuzu saat yönünün tersine çevirin.
    • Havada en az 1,5 kez dönmeyi hedefleyin, böylece atlayışa başladığınız yönden 180 derece uzağa bakacak şekilde iniş yapın.
    • Yeni öğrenirken 1,5 dönüşle tek akseli indirmeye odaklanın. İkili (2,5 dönüş) ve üçlü (3,5 dönüş) akslar çok daha gelişmiş ve inmesi daha zordur.
  5. adım 5 ters yöne bakacak şekilde yere inin ve sol ayağınızın üzerinde geri süzülün.
    Ters yöne bakacak şekilde inin ve sol ayağınızın üzerinde geri süzülün. Dönüşünüzü bitirdiğinizde, sol pateninizin üzerine inin ve ardından atlayışı tamamlamak için geriye doğru süzülün. Kendinizi dengelemeye yardımcı olmak ve inişi kolaylaştırmak için inerken kollarınızı yanlara doğru açın. Kendinizi sabit hissettiğinizde geriye doğru kaymaya devam edin ve ardından rutininizin bir sonraki bölümüne geçin.

    İpucu: İnişiniz ilk seferde mükemmel değilse veya düşseniz bile endişelenmeyin. Axel inmesi zor bir atlayıştır. Sadece pratik yapmaya devam edin ve sonunda başaracaksınız!

Axel için Stabilite ve Güç Geliştirme

  1. adım 1 bir aks yapmadan önce birkaç diz kaldırma hareketi yapın.
    Axel yapmadan önce birkaç diz kaldırma hareketi yapın. Axel yapmadan önce sağ dizinizi önünüzde kaldırabildiğiniz kadar yukarı kaldırın. Hareketi uygulamak için bunu 10 ila 15 kez tekrarlayın.
    • Axel hareketini yaparken dizinizi havaya kaldırmak önemlidir. Bu, atlayış için gerekli miktarda yükseklik ve atalet elde etmenizi sağlar.
  2. adım 2 buzun üzerinden atlamayı ve dönmeyi deneyin.
    Atlamayı deneyin ve buzun üzerinde dönün. Buzda düşme riski olmadan atlama, dönüş ve iniş hareketlerini yapmak istiyorsanız, ayakta durarak veya koşarak buzun üzerinden axel jump yapmayı deneyebilirsiniz. Atlayışı yapmak için aynı vücut hareketlerini ve süreci takip edin, ancak tüm bunları parke zemin veya beton gibi sert bir yüzeyde spor ayakkabı giyerken yapın.
    • Düşme ihtimalinize karşı daha da güvenli bir seçenek olarak, çim veya halı zemin üzerinde axel jump yapmayı deneyin.
  3. adım 3 geri çizme dönüşü alıştırması yapın.
    Arka çizik dönüşü alıştırması yapın. 1 ayak parmağınızı buz üzerinde bir noktaya yerleştirin ve bu merkezi nokta etrafında geriye doğru dönmeye başlayın. Dönebildiğiniz kadar hızlı dönün, ancak konfor alanınızda kalın. Daha fazla hızlanmak için kollarınızı kendinize sarılıyormuş gibi vücudunuza yaklaştırın.
    • Geri dönüşler, aksınızın dönme kısmı için denge oluşturmanıza yardımcı olacaktır, bu nedenle bunları düzenli antrenmanlarınızın bir parçası olarak yapın.
  4. adım 4 geri çizme dönüşünüzün sonuna bir döngü ekleyin.
    Sırt çizme dönüşünüzün sonuna bir döngü ekleyin. Loop, bir spini sonlandırmak için yapabileceğiniz küçük bir sıçrama veya zıplamadır. Spini bitirmeye hazır olduğunuzda, dış ayağınızla adım atın veya hafifçe zıplayın ve ardından geriye doğru süzülün.
    • Bu, havada sıçrayışınızdan çıkıp inişiniz için denge oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
  5. adım 5 vals atlayışları yapın.
    Vals atlayışları yapın. Vals atlayışı yapmak için ileri doğru kayın. Kayarken sağ bacağınızı öne doğru tekmeleyin ve sağ dizinizi yukarı kaldırın. Dizinizi yukarı kaldırırken havaya zıplayın ve ardından sol ayağınızın üzerine inin. Vals atlayışları aksel atlayışlarından çok daha az karmaşıktır, ancak benzer vücut mekaniklerini içerirler, bu nedenle aksel atlayışı yapmanıza yardımcı olurlar.
    • Vals atlayışı aksel atlayışına benzer, ancak vals atlayışında dönmezsiniz. Axel için gerekli güce ve dengeye sahip olmanızı sağlamak için düzenli antrenman seanslarınızın bir parçası olarak vals atlayışları yaptığınızdan emin olun.

    İpucu: Biraz daha karmaşık bir egzersiz için vals zıplamasını sırt çizme dönüşü ile eşleştirin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bir buçuk tur dönüp iki ayağımın üzerine inebilirim ya da bir tur dönüp tek ayağımın üzerine inebilirim. Ama yeterince dönemiyorum ve tek ayak üzerine inemiyorum. Farklı olarak ne yapmalıyım?
    Kendinizi gerçekten zorlayın ve kalkışta daha fazla güç verin. İki ayak üzerinde bir buçuk inişi döndürebiliyor, ancak tek ayak üzerine inemiyorsanız, bu daha çok zihinsel bir sorundur ve bunu başarana kadar hem buz üzerinde hem de buz dışında doğru bir inişi görselleştirmek için çalışmanız gerekir.
  • Soru
    Axel yapma korkumun üstesinden nasıl gelebilirim? Gerçekten istiyorum, ama bunu yapmak benim için çok zor.
    Buz üzerinde atlayış hissini gerçekten yaşamak için belki bir koşum takımı kullanabilirsin. Ayrıca, yerde çok fazla aks yapın. Atlarken, sadece yap diye düşünmeye çalışın ve bunu bir perspektife oturttuğunuzdan emin olun - evet, düşebilirsiniz ama çok fazla düşmezsiniz. Bir kez denediğinizde muhtemelen bunun kolay olduğunu düşüneceksiniz!
  • Soru
    Aksları bulma konusunda zihinsel bir engelim varsa ne yapmalıyım?
    Hazır olmak çok zaman alır. Artistik patinaj pistinizde başkalarını izleyin. Bu kesinlikle yardımcı olur. Aksi takdirde, sadece denemeye devam edin! Korkutucu ve biraz zor görünecek ama düşmekten korkmayın. Harika yapacaksınız, sadece devam edin!

Video

İpuçları

  • Her zaman gözden geçirme yapın. Bunları evinizde oturma odanızda yapın, dışarıda çimlerin üzerinde yapın, okul koridorunda yapın! Buz üzerinde de yapın. Kas hafızası son derece önemlidir.

Uyarılar

  • Diğer daha temel atlayışları nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız veya bu konuda rahat değilseniz, axel yapmaya çalışmayın! Axel ileri seviye bir atlayıştır ve daha temel atlayışların nasıl yapılacağını bilmemek axel yapmayı güvensiz hale getirebilir.
  • İlk axel atlayışınızı denemeden önce bir antrenöre veya profesyonele danışın. Hazır olup olmadığınız konusunda size tavsiyelerde bulunabilir ve güçlü yönlerinize göre size hedefe yönelik ipuçları verebilirler. Atlayışı güvenli bir şekilde yaptığınızdan emin olmak için ilk axel denemenizde sizi izlemelerini sağlamak da iyi bir fikirdir.