Alttan Servis Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Voleybol sporunda, el altından servis atmak ihtiyaç duyacağınız en temel becerilerden biridir. Servis atmak, bir voleybol maçında sabit bir topu kontrol etme fırsatına sahip olduğunuz tek zamandır ve bu şekilde çok sayıda sayı da atabilirsiniz, bu nedenle iyi bir teknik geliştirmek önemlidir. El altından servis atmak, el üstü servis atmak kadar güç ya da sıçrayarak servis atmak kadar pratik gerektirmez, bu nedenle yeni başlayanlar için harikadır.

Adımlar

Konumlandırma

  1. adım 1 ayaklarınızı pozisyona getirin.1Ayaklarınızı pozisyona getirin. Baskın olmayan ayağınız önde, ayak parmaklarınız öne bakacak şekilde durun. Baskın ayağınız parmak uçları hafifçe dışarı bakacak şekilde arkada olmalıdır.
    • Ağırlığınızı baskın ayağınıza verin.
    • Kalçalarınızın yana doğru açılı değil, düz bir şekilde öne baktığından emin olun.
  2. adım 2 topu hazırlayın.2Topu hazırlayın. Baskın olmayan elinizi hafifçe kavrayın ve topu içine yerleştirin. Topun güvenli bir şekilde dengelendiğinden emin olun, böylece sallanmayacak veya elinizden düşmeyecektir.
    • Topun ağırlığını dağıtmak için parmaklarınızı hafifçe gevşek tutun. Bu dengede kalmasına yardımcı olacaktır.
    • Topu parmaklarınızla kavramayın. Dengeli olmasını istersiniz, ancak yine de vurduğunuzda elinizden uçabilmelidir.
  3. adım 3 topu indirin.3Topu indirin. Topu tutan kolunuzu vücudunuzun yan tarafına, vuruş kolunuzun önüne getirin. Top uyluğunuzun ortası hizasında olmalıdır.
    • Topun içinde olduğu kolu düzleştirin ve kolunuzu dirsekten değil omuzdan kaydırarak yana doğru hareket ettirin.
    • Topun alçakta olmasını istersiniz, böylece tüm vücudunuzu ileri ve yukarı hareket ettirirken daha fazla güç uygulayabilirsiniz.
  4. adım 4 omuzlarınızı öne doğru eğin.4Omuzlarınızı öne doğru eğin. Kalçanızı geriye doğru hareket ettirin ve omuzlarınızı topa doğru getirirken üst sırtınızı düz tutun. Bu sizi topa biraz daha yaklaştırır, böylece daha fazla kontrole sahip olursunuz.
    • Kambur durmayın ama dik durmadığınızdan da emin olun.
    • Kalçanız geriye doğru hareket ederken ön ayağınızın parmak uçlarını kaldırarak topuğunuzun yere değmesini ve ayak parmaklarınızın yukarıyı göstermesini sağlayabilirsiniz.

Hedefleme

  1. adım 1 topun inmesi için stratejik bir yer seçin.1Topun ineceği stratejik bir yer seçin. Rakibin kafasını mümkün olduğunca karıştırmak istersiniz. Kendi başınıza pratik yapıyorsanız bu o kadar önemli görünmeyebilir, ancak bir takımda oynarken topun hedeflediğiniz yere gitmesini isteyeceksiniz - bu yüzden nişan alma alıştırması yapın!
    • İlk olarak, sahanın sağ veya sol derinliğine nişan alma alıştırması yapın. Bu, pas verenleri düzen dışına çıkmaya zorlayacaktır.
    • Bunu uyguladıktan sonra, oyuncuların arasındaki yerlere nişan almaya başlayın. Bu, oyuncuların topu kimin alması gerektiği konusunda kafalarının karışmasına neden olacak ve bu da stratejik avantajınızı artıracaktır.
  2. adım 2 fileye olan açınızı ayarlayın.2Fileye olan açınızı ayarlayın. Sol derinliği hedefliyorsanız, omuzlarınız sola bakacak ve arka ayağınız hafifçe sağa hareket edecek veya tam tersi olacaktır.
    • Gözlerinizle saha boyunca düz bir çizgi çizin. Gözlerinizi seçtiğiniz iniş noktasından topun alt kısmında vuracağınız noktaya getirin.
    • İniş noktanızdan temas noktanıza doğru bir çizgi çizmek için başınızı yana kaydırmanız gerekiyorsa, ayaklarınızı ve omuzlarınızı seçtiğiniz iniş noktasına bakacak şekilde ayarlamalısınız.
  3. adım 3 vuruş yapan elinizi yumruk şeklinde sıkın.3Vuruş elinizi yumruk şeklinde sıkın. Ardından, kapalı parmaklarınız ve bileğinizin iç kısmı yukarı bakacak şekilde kolunuzu döndürün.
    • Yumruğunuzun topun temas noktasına çarptığını ve inmesini istediğiniz noktaya doğru bir çizgi izlediğini hayal edin.
    • Yumruğunuz yana dönük, bileğiniz içe dönük ve başparmağınız yukarı bakacak şekilde de olabilir.

Servis atışı

  1. adım 1 topun yayını belirleyin.1Topun yayını belirleyin. Topun istenen kavisi, topun karşı tarafın derinliklerine mi yoksa size daha yakın bir yere mi inmesini istediğinize bağlıdır. Topa ileriye doğru daha fazla kuvvetle vurmak, topun daha alçaktan ve daha hızlı bir şekilde sahanın arkasına uçacağı anlamına gelirken, topa yukarı doğru vurmak, topun daha yüksekten uçacağı ve size daha yakın ineceği anlamına gelecektir.
    • Voleybolda genellikle derinde biten alçak yaylar tercih edilir. Pas vermek ve kontrol etmek zordur ve bu nedenle sayı kazanma olasılığınız daha yüksektir.
    • Öne yakın iki kişinin aralarına düşen bir servisle kafalarının karışacağını biliyorsanız, orada biten daha yüksek bir yay hedefleyebilirsiniz.
    • Daha fazla hız ve kontrol arıyorsanız, bir el üstü servis.
  2. adım 2 vuruş kolunuzu düz bir şekilde geriye çekin.2Vuruş kolunuzu düz bir şekilde geriye çekin. Bir sarkaç gibi hızlı hareket etmelidir. Sonra sıkıca öne doğru sallayın ve kapalı yumruğunuzla topun altına vurun.
    • Topa merkezin hemen altından vurmalısınız, böylece top file üzerinde yukarı doğru bir yörünge izleyecektir.
    • Topun alt kısmıyla temas etmeden hemen önce salınımınızı hızlandırın.
  3. adım 3 kolunuzu sallarken öne doğru adım atın.3 Kolunuzu sallarken öne doğru adım atın. Ağırlığınızı önde olması gereken baskın olmayan ayağınıza kaydırmalısınız. Tüm vücudunuzu ileri ve yukarı hareket ettirerek topu filenin üzerine doğru itin.
  4. adım 4 kolunuzla takip edin.4Kolunuzla takip edin. Topa vurduktan sonra kolunuz yukarı doğru bir yay çizerek devam etmelidir. Kolunuzu sonuna kadar yukarı kaldırmak, filenin üzerinde düz ve doğru bir uçuş yolunu daha iyi garanti edecektir.
    • Kolunuzu düz tutun. Kolunuz bir sarkaç gibi dümdüz yukarıya, başınıza eşit veya başınızın hemen üzerinde bir yüksekliğe doğru sallanmalıdır.
    • İniş noktanızdan temas noktanıza kadar izlediğiniz hayali çizgiyi hatırlayın. Yumruğunuz ilerlerken bu çizginin üzerinden geçmelidir.
  5. adım 5 hazır pozisyona geçin.5Hazır pozisyona geçin. Topa servis attıktan sonra hemen hazır olun. Ayaklarınız omuz genişliğinde açık, bacaklarınız bükülü ve kollarınız düz bir şekilde önünüzde, elleriniz birbirine kenetlenmiş şekilde durun.
    • Hazırlanmak için kollarınızı birbirine kenetlemeden önce kollarınızın takip atışında oyalanmasına izin verin.
    • Topunuzun nasıl indiğini görmek için kısa bir süre kontrol edebilirsiniz, ancak top file üzerinden geri geldiğinde üzerinize düşeni yapmak için dikkatinizi fazla dağıtmayın.

Bu Uzman Serisi ile Bir Profesyonel Gibi Voleybol Oynayın

Video

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruTopa vurduğumda elim hemen acımaya başlıyor. Bu bir sakatlık belirtisi mi ve bunu nasıl önleyebilirim? Bu bir sakatlık belirtisi değildir. Bazen oyuncular topa vurmaya alışık olmadıkları yerlere vurduklarında elleri zedelenir ve o nokta acımaya başlar. Bu çoğu voleybolcunun yaşadığı bir şeydir, ancak bu sadece ne kadar dayanıklı olduğunuzu kanıtlar.
  • SoruServis atarken topa bakmalı mıyım? Evet, özellikle de yeni başlıyorsanız, yine de her zaman çevrenizin farkında olmalısınız.
  • SoruTopum yeterince yükseğe gidiyor, ancak fileye ulaştığında geçmiyor. Takıma girmeyi çok istiyorum ama servis atamıyorum. Ne yapmalıyım? Her seferinde bir adım atın. Topa odaklanın ve el hareketlerinizin doğru olduğundan emin olun. Topa servis atarken, servis attığınız kolu biraz daha yukarı doğru hareket ettirmeyi deneyebilirsiniz, böylece biraz daha fazla yükseklik elde edersiniz. Kendinize inanmak en önemli şeydir. Seçmelerden önce vaktiniz varsa, koçunuzla veya servis atmada iyi olan tanıdığınız biriyle konuşun ve bazı ipuçları alın.

İpuçları

  • Fileyi aşmak için ne kadar sert vurmanız gerektiğini anlamak için vuruşunuzu birçok kez pratik etmeniz gerekecektir.
  • Farklı açılardan servis atmayı deneyin. Ne kadar çok pratik yaparsanız, bunun topun uçuşunu nasıl etkileyeceğini o kadar iyi bilirsiniz.
  • Topa sağınızla vurmak yerine solunuzla atmayın.

Uyarılar

  • Servis atmayı öğrenmek için yumuşak bir top en iyisi olacaktır ve daha az acı verecektir.