Amigo Kız Zıplamaları Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Amigolar heyecan yaratmak, kalabalığın dikkatini çekmek ve atletik becerilerini göstermek için atlayışlar yaparlar. Her başarılı atlayışın 3 bölümü vardır: yaklaşma, uygulama ve iniş. Birçok farklı amigo zıplama türü olsa da, en yaygın olanlarından bazıları kalem zıplaması, tuck zıplaması, yayılmış kartal, Herkie veya yan hamle ve ayak parmağı dokunuşudur.

Adımlar

Atlayışa Yaklaşırken

  1. amigoluk atlayışları yapın adım 1.jpeg
    Bacaklarınız bitişik olacak şekilde yere sağlam basın. Çeneniz yukarıda, kollarınız yanlarınızda uzun ve omuzlarınız rahat, geriye doğru çekilmiş bir pozisyonda dik durun. Bacaklarınız ve ayaklarınız uzun bir çizgi halinde bir arada olmalıdır. Yüzünüzü kalabalığa dönün ve gülümsemeyi unutmayın!
    • Ağırlığınızı her iki ayağınıza eşit olarak dağıttığınızdan emin olun. Zıpladığınızda, ayaklarınızın topuklarını iteceksiniz, bu nedenle yaklaşma sırasında topuklarınıza çok fazla yaslanmak fırlatmayı daha zor hale getirecektir.
  2. amigoluk atlayışları adım 2.jpeg
    Kollarınızı yukarı doğru yüksek bir V pozisyonuna getirin. Kollarınızı düzleştirin ve başınızın üzerinde bir V şekli oluşturmak için yukarı doğru sallayın. Klasik bir amigo görünümü için ellerinizle hafif yumruklar yapın. Omuzlarınızı kulaklarınıza doğru kamburlaştırmaktan kaçının.
    • Kollarınızı uzatırken göğsünüzü kaldırmaya devam edin. Bu, kollarınızı hafifçe geriye doğru iterek uygun pozisyona getirmenize yardımcı olacak ve güzel, keskin görünümlü bir forma sahip olmanızı sağlayacaktır.
  3. amigoluk zıplamaları adım 3.jpeg
    Bileklerinizi başınızın üzerinde çaprazlayın ve vücudunuzun önüne doğru indirin. Yumruklarınız uyluklarınızın üstünde olacak şekilde bitirin. Göğsünüzü, omuzlarınızı ve başınızı öne dönük tuttuğunuzdan emin olun.
    • Bu kol salınımı, yerden daha yükseğe zıplamanıza yardımcı olacak momentum oluşturmanıza yardımcı olur.
  4. amigoluk zıplamaları adım 4.jpeg
    Kollarınızı aşağı indirirken dizlerinizi bükün. Bu bükülme, zıpladığınızda daha fazla güç vermenize yardımcı olacaktır. Dizlerinizi 90 derecelik bir açı yerine hafifçe çömelecek şekilde bükün. Hareket boyunca göğsünüzü yukarıda ve öne dönük tutun.
    • Sırtınızı korumak için olabildiğince düz tutun. Sırtınıza doğru eğilmekten kaçınmak için kalçalarınızı hafifçe eğmeyi deneyin.

Farklı Zıplamalar Yapmak

  1. amigoluk atlayışları yapın adım 5.jpeg
    Temel bir kalem atlayışı için havaya doğru iterken bacaklarınızı düzleştirin. Bacaklarınızı uzatın ve zıplamak için kendinizi yerden kaldırın. Bacaklarınızı birbirine yapıştırın ve dizlerinizi düz tutarak ayak parmaklarınızı havaya kaldırın. Zıplarken düz kollarınızı T pozisyonunda sallayın.
    • Kalem sıçraması en temel amigo sıçraması olarak kabul edilir. Daha karmaşık hareketler için bir temel sağlar. Yeni başlayanlar diğer atlayışları denemeden önce bu harekette rahat olduklarından emin olmalıdır.
  2. amigoluk zıplamaları adım 6.jpeg
    Tuck jump için dizlerinizi göğsünüze doğru çekin. Kendinizi yerden iterken dizlerinizi göğsünüze doğru çekin ve kollarınızı yüksek bir V pozisyonuna geri getirin. Ayak parmaklarınızı sivri tutun ve göğsünüz dizlerinize doğru kıvrılmak yerine düz ileri baksın.
    • Bu atlayışı bir bacağınızın üzerinde durup diğer dizinizi göğsünüze doğru çekerek pratik yapmanız faydalı olabilir. Sonra yer değiştirin ve diğer tarafı deneyin. Vücudunuz harekete alıştıktan sonra zıplamayı deneyin.
    • Ayaklarınızı arkanıza uzatmayın, bu öne doğru düşmenize neden olabilir.
  3. amigoluk zıplamaları adım 7.jpeg
    Uzuvlarınızla bir X pozisyonu oluşturarak kartal vuruşu yapın. Kendinizi havaya fırlatırken, vücudunuzla bir X şekli oluşturmak için kollarınızı ve bacaklarınızı zıt yönlere doğru uzatın. Ayak parmaklarınızı sivri tutun ve tüm uzuvlarınızı mümkün olduğunca düz tutun. Dizleriniz ve ayak parmaklarınız öne bakmalıdır.
    • Yine, bu pozu bir sıçramaya getirmeden önce yerde pratik yapmak faydalı olabilir. Ayaklarınız kalça genişliğinden daha açık, ayak parmaklarınız ve dizleriniz öne bakacak şekilde durun ve kollarınızı yüksek bir V pozisyonuna getirin. Yerde kendinizi güçlü ve dengeli hissettiğinizde, tam sıçramayı deneyin.
  4. amigoluk atlayışları yapın adım 8.jpeg
    Bir bacağınızı düz bir şekilde yana doğru uzatarak ve diğer bacağınızı arkanızda bükerek Herkie yapın. Düz bacağınızı kalçanızla aynı hizada yere paralel hale getirmeye çalışın. Aynı zamanda, sanki kıçınızı tekmelemeye çalışıyormuşsunuz gibi ayak parmağınızı poponuza doğru getirmek için diğer dizinizi bükün. Tüm bacağınızı yere paralel hale getirmeye çalışın, böylece iç uyluğunuz vücudunuza doğru değil, aşağı bakar. Diziniz ileriyi göstermelidir.
    • Bu hareket yan engelli olarak da bilinir.
    • Her iki kolunuzu da T pozisyonunda uzatabilir ya da daha geleneksel bir görünüm için birini doğrudan gökyüzüne doğru yumruklayıp diğerini kalçanıza yerleştirebilirsiniz. Bu varyasyonu seçerseniz, kolunuzu ve bacağınızı vücudunuzun aynı tarafına uzattığınızdan emin olun.
    • Bir sıçrama olarak denemeden önce yerdeki orta hava pozisyonunu taklit etmeyi deneyin. Bir bacağınız düz olacak şekilde yere oturun ve diğer bacağınızı dizinizden bükerek sanki poponuza tekme atmaya çalışıyormuş gibi yapın. Bükülmüş ayağınızı altınızdan dışarı doğru kaydırmayı deneyin, böylece iç uyluğunuz ve diziniz yerde düz durur.
  5. amigo kız zıplamaları adım 9.jpeg
    Ayak parmağınızla dokunarak zıplamak için bacaklarınızı vücudunuzun iki yanına doğru uzatın. Parmak ucu dokunuşu en ünlü ama en zor amigo atlayışlarından biri olarak kabul edilir. Bunu denemek için ayaklarınız yerden ayrılırken bacaklarınızı düzleştirin ve doğrudan havanın ortasında yana doğru açın. Dizleriniz yukarı bakacak şekilde kalçalarınızı dışa doğru döndürün. Zıplarken kollarınızı doğrudan omuzlarınızdan T pozisyonuna doğru uzatın.
    • Zıpladığınızda ayak parmaklarınıza ulaşamıyorsanız cesaretiniz kırılmasın. İsmine rağmen, birçok amigo kız bu harekette asla ayak parmaklarına dokunmaz.
    • Hamstringleriniz, beliniz ve kalçalarınızın esnek olması başarılı bir ayak parmağı dokunuşu için faydalıdır, bu nedenle formunuzu geliştirmek için bu bölgeleri düzenli olarak esnetin.

Güvenli ve Zarif İniş

  1. amigoluk atlayışları yapın adım 10.jpeg
    Atlayış sırasında ayrılmışlarsa bacaklarınızı tekrar birleştirin. Yayılmış kartal, Herkie veya ayak parmağı dokunuşu gibi pozlar sırasında bacaklarınız havada ayrılır. Yere inerken bacaklarınızı tekrar birleştirin, böylece yere ayaklarınız ve dizleriniz aynı hizada basarsınız.
    • Bir atlayışı yeni öğreniyorsanız, iniş için bacaklarınızı tam zamanında bir araya getirebilmeniz için biraz pratik yapmanız gerekebilir. Öğrenirken bacaklarınızı ayırarak inmenizde bir sakınca yoktur ancak daha güvenli ve sağlam bir iniş için bacaklarınızı kalça genişliğinde veya daha az mesafede tutmaya çalışın.
  2. amigoluk zıplamaları yapın adım 11.jpeg
    Yumuşak, bükülmüş dizlerle yere basın. Ayaklarınız ve bacaklarınız bir hizada bir arada olmalı, kollarınız yanlarınızda uzun bir şekilde uzanmalıdır. Göğsünüzü yere doğru indirmek yerine doğrudan öne doğru çevirin. Kalabalığa doğrudan bakabilmelisiniz.
    • Dizlerinizi ve sırtınızı korumak için parmak ucuna inin.
  3. amigoluk zıplamaları adım 12.jpeg
    Dengeyi yeniden kazanmak için iniş pozunu 2 vuruş boyunca tutun. Birçok amigoluk hareketi, tüm amigo ekibinin senkronize olmasına yardımcı olan 8 sayılık bir ritme göre zamanlanır. Bir sıçramadan sonra herkesin dengede ve aynı zamanlamada olduğundan emin olmak için çoğu antrenör inişinizi 2 sayım boyunca tutmanızı isteyecektir. Bacaklar bitişik, dizler bükülmüş ve kollar yanlara doğru uzatılmış şekilde inişte takıldığınız pozu korumanız yeterlidir.
  4. amigoluk zıplamaları adım 13.jpeg
    Ayakta durmak için bacaklarınızı düzeltin. Dizlerinizi uzatın ve hareketi başladığınız şekilde bitirmek için kalabalığa dönük durun. Kollarınız yanlarınızda uzun bir şekilde uzatılabilir veya kalçalarınızın üzerine yerleştirilebilir.
    • Bir atlayışı bitirmek için kullanılan temel ayakta duruşa bazen 'temiz' denir. Örneğin, antrenörünüz bir atlayışın farklı bölümlerini söylerken, 'in, 1, 2 ve temiz tut' diyerek bitirebilir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Nasıl daha yüksek atlayışlar yapabilirim?
    Ayak bileği ağırlıkları/ağır ayakkabılar giyerek alıştırma yapın, böylece bacaklarınız daha fazla ağırlık kaldırmak zorunda kalacaktır. Ayak bileği ağırlıklarını giyerken iyi görünmez, ancak onları çıkarır çıkarmaz daha az ağırlık kaldırırsınız, böylece bacaklarınız daha yükseğe çıkar. Trambolin veya yaylı tahta üzerinde de pratik yapabilirsiniz.
  • Soru
    Yeterince yükseğe zıplayamazsam veya bacaklarımı zamanında yukarı kaldıramazsam ne yapmalıyım?
    İyi bir amigo kız gülümsemeye ve takım için tezahürat yapmaya devam eder, çünkü takım arkadaşlarınız ve koçlarınız dışında kimse rutininizi bilmez, bu yüzden berbat edip etmediğinizi kimse bilmeyecektir. Maçtan önce pratik yapmaya devam edin ve daha iyi olmak için gereken beceriler üzerinde çalışın.
  • Soru
    Amigoluk yaparken içilecek en iyi şey nedir ve sesimi kaybetmekten nasıl kaçınabilirim?
    Su veya Gatorade için ve amigoluk yapmadığınız zamanlarda sesinizi dinlendirdiğinizden emin olun. Boğazınız ağrıyorsa, ballı biraz ılık su için.

İpuçları

  • Amigo takımında atlayışlarınızı muhtemelen 8 sayılık bir ritme göre yapacaksınız. Farklı takımlar biraz farklı sayabilse de, genellikle 1. ve 2. sayılarda dik durur, 3. sayıda kollarınızı aşağı sallar ve dizlerinizi büker, 4. sayıda zıplar, 5. ve 6. sayılarda inişi tutar ve 7. ve 8. sayılarda ayakta durursunuz.
  • Temel hareketleri öğrendikten sonra, aşağıdakileri yapmanın pek çok yolu vardır amigo atlayışlarınızı geliştirin. Oyununuzu geliştirmek için her seanstan önce esnemeye çalışın, sık sık pratik yapın ve gücünüzü artırmak için ağırlık kullanın.
  • Zıplamakta zorlanıyorsanız, diğer becerilerinizi geliştirmeye çalışın temel ami̇rli̇k beceri̇leri̇. Atlayışlar amigoluğun önemli bir parçası olsa da, atlayışlarda çok iyi olmasanız bile takıma girebilirsiniz.

Uyarılar

  • Krampları veya gergin kasları önlemek için atlayışlardan önce ve sonra esneyin.
  • Bir atlayışı bitirirken, eklemlerinizi ve sırtınızı korumak için dizlerinizi bükerek parmak ucundan topuğa indiğinizden emin olun.