Eskrima Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Escrima, Kali ve Arnis, Filipinler'de bulunan dövüş sanatları sistemlerinin ortak isimleridir. Hepsi silah tabanlıdır, ancak aynı zamanda kafa atma, ısırma, çimdikleme, göz oyma ve ellerinizle, ayaklarınızla, dizlerinizle ve dirseklerinizle vurma gibi teknikleri kullanarak bir silahınız yoksa kendinizi savunmayı da öğretirler. Temel hareketleri ve vuruşları öğrenmek yeterince basittir, ancak becerinizi geliştirmek için çok fazla pratik yapmanız gerekir. Temel bilgileri öğrendikten sonra, öğrenmeyi deneyebileceğiniz pek çok ileri teknik vardır.

Adımlar

Ayak Çalışması Pratiği

  1. adım 1 yere, içinde x işareti olan kare şeklinde bir kutu çizin.1Yere, içinde X işareti olan kare şeklinde bir kutu çizin. Tebeşir, bant veya çubuk kullanarak yere yaklaşık 3'e 3 fit (0,91'e 0,91 m) büyüklüğünde bir kutu çizin. Kutunun ortasında, bir X deseni oluşturmak için her bir köşeden çapraz çizgiler çizin.
    • Çizgiler kalın ve kolayca görülebilir olsun.
  2. adım 2 ayaklarınız omuz genişliğinden biraz daha geniş olacak şekilde x'in ortasında durun.2Ayaklarınız omuz genişliğinden biraz daha geniş olacak şekilde X'in ortasında durun. Kutuya adım atın ve ayaklarınız aralıklı olacak şekilde X'in üzerinde durun. Hızlı ve rahat hareket edebilmek için dizlerinizi hafifçe bükün.
    • Daha rahat hissediyorsanız, daha kolay hareket edebilmek için 1 ayağınızı diğerinin biraz önüne koyabilirsiniz.
  3. adım 3 yatay bir vuruş yapmak için v şeklinde öne doğru fırlayın.3Yatay bir vuruşu sıkıştırmak için V şeklinde öne doğru fırlayın. Kutudaki X işaretinin ortasında durun. Rakip size sağdan sola doğru yatay bir vuruşla saldırırsa, V'nin sol kısmına geçin ve ivme kazanmadan önce kollarınızı kullanarak rakibin kollarını sıkıştırın ve saldırıyı durdurun. Rakip soldan sağa yatay bir vuruş gönderirse, durdurmak için sağ kısma geçin. Ayak hareketlerinizi geliştirmek için sol V'ye, ardından X'in merkezine, sağ V'ye ve merkeze geri dönme alıştırmaları yapın.
    • Çevrimdışı hareket etmek rakibinizin vuruşlarını karşılamanızı sağlarken size vurmalarını da zorlaştırır.
    • İleri hareketlerinizi geliştirmek, kendi vuruşlarınızı daha hızlı ve daha iyi göndermenize de yardımcı olur.
  4. adım 4 yatay bir vuruşun yolundan çekilmek için alt v yönünde geri adım atın.4Yatay bir vuruşun yolundan çekilmek için alt V'de geri adım atın. Size soldan sağa doğru gelen yatay bir darbeyi önlemek için kutudaki X'in merkezinden alt V'nin sol kısmına doğru hareket edin. Eğer bir darbe size sağdan sola doğru geliyorsa, darbeden kaçınmak için alt V'nin sağ kısmına geri dönün. X'in ortasında durun ve daha iyi ve daha hızlı olmak için alt V'den geriye ve ileriye ve X'in merkezine doğru hareket etme alıştırması yapın.
    • Bir vuruştan kaçarken aynı zamanda çevrimdışı hareket etmek bir karşı vuruşa zemin hazırlayabilir.
    • Geriye doğru patladığınızda çok fazla geriye eğilmemeye çalışın. Omuzlarınızı kalçalarınızla aynı hizada tutun, böylece sabit ve dengeli olursunuz.
  5. adım 5 önce en yakın ayağınızı hareket ettirin, ardından yana doğru hareket etmek için diğerini yerine kaydırın.5Yana doğru hareket etmek için önce en yakın ayağınızı hareket ettirin, ardından diğerini yerine kaydırın. Yana doğru hareket etmek istiyorsanız, hareket etmek istediğiniz yöne en yakın olan ayağınızı uzatarak harekete başlayın. Ardından, diğer ayağınızı yerine kaydırın, böylece sabit bir duruşta olursunuz. Aynı yöne bakmaya devam edin, böylece her zaman rakibinize dönük olursunuz.
    • Örneğin, sağa doğru hareket etmek istiyorsanız, önce sağ ayağınızı hareket ettirin, ardından sol ayağınızı yerine kaydırın.
    • Zıplamaktan veya yana atlamaktan kaçının, bu sizi dengesiz bırakabilir ve rakibin vuruşuna maruz bırakabilir.
  6. adım 6 dairesel bir düzende hareket etmek için arka bacağınızı sağa veya sola doğru karıştırın.6Dairesel bir düzende hareket etmek için arka bacağınızı sağa veya sola doğru karıştırın. Rakibinizin etrafında dairesel bir yönde hareket etmek istiyorsanız, hareket etmek istediğiniz yönün tersindeki bacağınızı diğer bacağınızın arkasında olacak şekilde karıştırarak başlayın. Ardından, diğer bacağınızı gitmek istediğiniz yöne doğru hareket ettirin, böylece bacaklarınız bir kez daha omuz genişliğinde açık olur. Saat yönünde veya saat yönünün tersine 1 yönde tekrar tekrar karıştırarak hareket edin.
    • Dairesel bir düzende hareket etmek, rakibi hareketlerinize uyum sağlamaya zorlamak için iyi bir yoldur, bu da vuruş fırsatları yaratabilir.
    • Bir dövüş veya müsabaka sırasında 2 escrima dövüşçüsünün daire şeklinde dans etmesi yaygındır.
  7. adım 7 ayak hareketlerinizi geliştirmek için düzgün hareket etme alıştırması yapın.7Ayak hareketlerinizi geliştirmek için düzgün hareket etme pratiği yapın. Her escrima çalıştığınızda hareket kalıplarınızı eğitin ve alıştırma yapın. Kas hafızası oluşturmak ve daha iyi hareket kalıpları geliştirmek için akıcı ve sorunsuz hareket etmeye odaklanın. Dengenizi koruyun ve çift adım atmaktan veya dalgalı hareketler kullanmaktan kaçının.
    • Hızlı hareket etmektense yumuşak hareket etmek daha iyidir. Kendinizi geliştirdikçe hızlanacaksınız, ancak sanatı öğrenirken temellere odaklanmanız önemlidir.
    • Alıştırmalar zamanlamanızı geliştirmenize yardımcı olur, böylece dövüş becerilerinizi kullanmanız gerektiğinde hızlı tepki verebilirsiniz. Antrenmanlar ayrıca müsabakalara göre daha az yaralanma riski taşır.

Temel Vuruşları Öğrenmek

  1. adım 1 1 eğitim kılıcını, ikinci boğumunuz kenarla aynı hizaya gelecek şekilde tutun.1İkinci boğumunuz kenarla aynı hizada olacak şekilde 1 eğitim kılıcını tutun. Eğer bir escrima eğitim kılıcı kullanıyorsanız, baskın elinizle kılıcı sapından tutun. Kabzayı, bıçağın kenarı parmaklarınızın ikinci boğumuyla aynı hizaya gelecek şekilde kavrayın.
    • Kılıcın kenarını ikinci parmak ekleminizle aynı hizaya getirmek, vuruş yaparken doğru yöne bakmasına yardımcı olur.
    • Güvenli bir şekilde pratik yapmak için kör kenarlı alüminyum bir eğitim kılıcı kullanın. Bunları dövüş sanatları malzemeleri satan mağazalarda bulabilir veya internetten sipariş edebilirsiniz.
  2. adım 2 aşağıdaki durumlarda ikinci boğum hattınızı bıçak kenarı olarak hayal edin're using a stick.2Eğer bir sopa kullanıyorsanız, ikinci eklem çizginizi bir bıçak kenarı olarak düşünün. Eğer bir escrima dövüş sopası kullanıyorsanız, sopanın altından yaklaşık 2-3 inç (5,1-7,6 cm) mesafeden sıkıca kavrayın. Sopayı kullanırken referans olması için parmaklarınızın ikinci boğumlarının oluşturduğu çizgiyi sopanın ön tarafı olarak düşünün.
    • Escrima dövüş sopaları pratik ve müsabaka için yaygın olarak kullanılır. Bunları escrima malzemeleri satan mağazalarda bulabilir veya internetten sipariş edebilirsiniz.
  3. adım 3 boş elinizi korumak için göğsünüze doğru sıkıca tutun.3Korumak için boş elinizi göğsünüze doğru sıkıca tutun. Boş elinizi göğsünüze doğru veya yakınında tutun, böylece yoldan çekilmiş olur. Alıştırma yaparken yanlışlıkla silahınızla vurmamak için elinizi uzatmaktan veya göğsünüzden uzaklaştırmaktan kaçının.
    • Eğer bir partnerle pratik yapıyorsanız, elinizi göğsünüze yakın tutmanız onların da yanlışlıkla vurmamasını sağlayacaktır.
  4. adım 4 bir 4Temel kesikler göndermek için savururken bir 'X' deseni oluşturun. Silahınızla yukarı ve aşağı doğru kesme hareketleri yapma alıştırması yapın. Çapraz vuruşlar gönderirken bir X deseni yaptığınızı hayal edin. Hareketlerinizi daha yumuşak ve akıcı hale getirmek için birden fazla kesik darbesi gönderin.
    • Başlangıçta hareketlerinizi hafif tutun ve ısındıkça ve daha rahat ettikçe hızınızı artırın.
    • Elinizden uçup gitmemesi için silahınızı sıkıca tuttuğunuzdan emin olun.
  5. adım 5 redonda yapmak için keserken bileğinizi öne doğru yuvarlayın.5Redonda yapmak için keserken bileğinizi öne doğru yuvarlayın. Redonda İspanyolca'da 'yuvarlak' anlamına gelir ve escrima'da silahınızın dairesel bir dönüşünü içeren bir kesme vuruşunu ifade eder. Bir kesme darbesi gönderirken, silahınızı döndürmek için bileğinizi öne doğru döndürün, böylece orijinal başlangıç noktasına geri döner.
    • Redonda hızlı bir şekilde birden fazla vuruş yapmanızı sağlar çünkü silahı yerine yerleştirmek için kolunuzu geri getirmeniz gerekmez. Sadece bileğinizi döndürüp tekrar sallayabilirsiniz.
    • Vuruş hızınızı artırmak için redonda kullanarak pratik yapın.
  6. adım 6 bir abanico vuruşu göndermek için bileğinizi, kalçanızı ve omzunuzu bükün.6Abanico vuruşu yapmak için bileğinizi, kalçanızı ve omzunuzu bükün. Abanico, aynı zamanda witik olarak da bilinir, 'yelpaze' anlamına gelir ve hızlı bir şaklatma vuruşudur. Silahınızı tutun ve silah omzunuzun üzerinde yere paralel olacak şekilde kolunuzu önünüze doğru kaldırın. Tek bir hareketle bileğinizi döndürün ve silahınızı başlangıç noktasına geri getirmeden önce hızlı bir vuruş yapmak için kalçanızı ve omzunuzu öne doğru itin.
    • Daha fazla güç için omzunuzu ve kalçanızı ekleyerek bileğinizin hızlı bir hareketiyle silahınızı öne doğru çekmeye çalıştığınızı düşünün.
    • Abanicos, rakibinize gerçekten yakınsanız kullanışlıdır.
  7. adım 7 bir puño vuruşu göndermek için sopanın veya kılıcın ucuyla vurun.7 Puño vuruşu yapmak için sopanın veya kılıcın ucuyla vurun. Puño 'kabza' veya 'sap' anlamına gelir ve silahınızın ucunu veya kabzasını kullanarak yapılan bir vuruşu ifade eder. Duruşunuzdan, silahınızın kabzasını rakibinize doğrultmak için kolunuzu kaldırın. Tek bir hızlı hareketle, silahınızın kabzasını bir çekiç gibi ileri doğru göndererek bir puño vuruşu yapın. Ardından başlangıç pozisyonunuza dönün.
    • Puño vuruşu omuzdaki bir sinir noktasını veya rakibin burnu gibi yumuşak bir noktayı hedef almak için kullanılabilir.
  8. adım 8 vuruş yaparken belli bir açıyla öne veya arkaya doğru hareket edin.8Bir vuruş gönderirken belli bir açıyla öne veya arkaya doğru hareket edin. Escrima vuruşları ve karşı vuruşları ayarlamak için çok fazla hareket kullanır, bu nedenle ne zaman bir vuruş gönderirseniz, hareket ettiğinizden emin olun. İleri veya geri hareket edin, ancak çevrimdışı hareket edin, yani rakibinizin önünde değilsiniz, böylece vuruşlardan kaçınmaya ve kendi potansiyel vuruşlarınızı hazırlamaya yardımcı olursunuz.
    • Rakibinizin önünde kalmak size vurmasını kolaylaştırır. Bir açıyla hareket etmeye devam ederseniz, ayarlamalar yapmaya devam etmek zorunda kalırlar, bu da iyi bir vuruş göndermelerini zorlaştırabilir.

Yeteneğinizi Geliştirmek

  1. adım 1 kondisyonunuzu artırmak için günlük kardiyo egzersizleri yapın.1Kondisyonunuzu geliştirmek için günlük kardiyo egzersizleri yapın. Escrima hızlı tempolu ve fiziksel bir dövüş sanatıdır, bu nedenle vücudunuzu formda tutmak ve hareketleri gerçekleştirebilmek için egzersiz yapmanız önemlidir. Kondisyonunuzu artırmak ve dövüş formunda kalmak için her gün en az 30 dakika koşun, yüzün, bisiklet sürün veya başka bir kardiyovasküler egzersiz yapın.
    • Çabuk soluklanır veya yorulursanız, çok fazla antrenman yapamazsınız, bu nedenle escrima becerilerinizi geliştiremeyebilirsiniz.
  2. adım 2 vuruş ve blok pratiği yapmak için bir antrenman partneriyle çalışın.2Vuruş ve bloklama pratiği yapmak için bir antrenman partneriyle çalışın. Bir antrenman partneri bulun ve sizinle aynı silahı kullanmasını sağlayın. Birbirinize vuruşlar gönderme ve vuruşları engelleme alıştırması yapın. Yavaş başlayın ve vuruş ve bloklamada daha iyi olmak için geliştikçe hızınızı artırın.
    • Bir partnerle çalışmak becerinizi geliştirmenin önemli bir parçasıdır.
    • Büyük yaralanmalardan kaçınmak için yavaş başladığınızdan emin olun, ancak escrima'nın bir dövüş sanatı olduğunu unutmayın, bu nedenle pratik yaparken birkaç darbe ve çürük almanız muhtemeldir.
  3. adım 3 eğer yoksa bir ağaç veya ağır bir torba üzerinde pratik yapın't have a partner.3Partneriniz yoksa bir ağaç veya ağır bir torba üzerinde pratik yapın. Partneriniz yoksa, sağlam bir ağaç, lastik yığını veya ağır bir kum torbası bulun. Hareketlerinizi uygulamak için bunu kullanın ve vuruş gönderme pratiği yapmak için silahınızla vurun.
    • Vuruş gönderirken hareketlerinizi çalıştığınızdan emin olun.
    • Pratik yaparken kendinizi filme almayı deneyin, böylece hatalarınızı bulabilir ve pratiğinizi geliştirebilirsiniz.
  4. adım 4 daha ileri teknikler üzerinde çalışmak için 2 sopa ile antrenman yapın.4Daha ileri teknikler üzerinde çalışmak için 2 sopa ile antrenman yapın. Escrima becerilerinizi geliştirdikçe, pratik yaparken ikinci bir sopa eklemeyi deneyin. Daha rahat olmak için 2 sopanın ekstra zorluğuyla vuruşlarınız, bloklarınız ve hareketleriniz üzerinde çalışın.
    • Birçok escrima yarışması 2 sopayla yarışmaya izin verir veya bunu gerektirir.
    • İki sopa kullanmayı denemeden önce bir sopa ile çalışırken kendinizi rahat hissettiğinizden emin olun.
  5. adım 5 usta uygulayıcılardan öğrenmek için bir escrima okuluna katılın.5Usta uygulayıcılardan öğrenmek için bir escrima okuluna katılın. Bölgenizde escrima öğreten bir dövüş sanatları okulunu çevrimiçi olarak arayın. Okulu ziyaret edin ve tekniğinizi ve yeteneğinizi geliştirmenize yardımcı olabilecek ustalarla çalışmaya ve ders almaya başlamak için kaydolun.
    • Gerçek gelişmeler kaydetmenin ve bir beceride ustalaşmanın en iyi yolu bir usta ile çalışmaktır.
  6. adım 6 becerinizi test etmek için bir escrima yarışmasına katılın.6Yeteneğinizi test etmek için bir escrima yarışmasına katılın. Bir süredir escrima çalışıyorsanız ve yeteneğinizi test etmek ve bir escrima dövüşüne girmenin nasıl bir şey olduğunu öğrenmek istiyorsanız, bölgenizdeki bir yarışma için internete bakın ve kaydolun! Güçlü ve zayıf yönlerinizi öğrenmek için müsabakalarda yarışın, böylece bir uygulayıcı olarak kendinizi geliştirebilirsiniz.
    • Bir escrima okulunda eğitim alıyorsanız, bir yarışma düzenleyebilirler veya bir yarışmada nerede yarışabileceğinizi bilebilirler.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruEcrima'yı diğer dövüş sanatlarından ayıran nedir? Filipinli dövüş sanatları diğer dövüş sanatlarından farklıdır çünkü biz silah temelliyiz, bu yüzden ilk dersinizi aldığınızda silahlarla antrenman yapmayı öğreneceksiniz. Bunlar sopa, baston veya lastik demir gibi darbeli silahlar; bıçak, kalem veya anahtar gibi kenarlı silahlar veya kemer, havlu veya bandana gibi esnek silahlar olabilir.

İpuçları

  • Escrima esas olarak silahlarla savaşmaya odaklansa da, son çare olarak silahsız savaşmak için de eğitileceksiniz.
  • Bazı insanlar İspanyollar Filipinler'e gelmeden önce bu tarz dövüş sanatları için bir isim olmadığını söyler. 'Escrima' İspanyolca 'çatışma' ya da 'eskrim', 'arnis' ya da 'arnes' ise İspanyolca 'zırh' anlamına gelen bir kelimedir. 'Kali 'nin kılıçları ifade etmek için kullanılan eski bir Flipin kelimesi olduğu söylenmektedir.
  • Becerinizi geliştirmenin en iyi yolu sır değildir: pratik, pratik, pratik!

Uyarılar

  • Eğer escrima'da yeniyseniz kendinizi yaralamamak için silahları çok hızlı sallamaktan kaçının.