Judo Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Judo, 1882 yılında Profesör Jigoro Kano tarafından yaratılan nispeten modern bir dövüş sanatıdır. Kökleri, Samuraylar tarafından kullanılan orijinal sanat olan Jiu Jitsu'ya dayanır. Kano, ciddi yaralanma korkusu olmadan uygulayabileceği bir ju-jitsu biçimi yaratmak istedi ve böylece Judo doğdu. Judo, rakibinizle boğuşmayı ve onu sırt üstü yere atarak, 20 saniye boyunca yere sabitleyerek veya boyun eğene kadar boğma veya eklem kilidi uygulayarak kazanmayı amaçlayan bir silahsız dövüş sistemidir. Judonun temellerini öğrenmek, kendinizi savunmayı da öğreten bir tam vücut egzersizi için kendi başınıza veya başkalarıyla birlikte uygulayabileceğiniz birçok eğlenceli tekniğin kapısını açacaktır!

Adımlar

  1. adım 1 judo dersleri sunan yerel bir stüdyo bulun.
    Judo dersleri veren yerel bir stüdyo bulun. Orada kendi boyunuzda ve kilonuzda insanlar olduğundan emin olun. Kendinize benzer boyutta insanlarla antrenman yaparak en çok şeyi öğrenebilirsiniz. Ancak antrenörün Siyah (veya Kırmızı) Kuşak (ülkenize bağlı olarak en yüksek rütbe), özellikle de 1. derecenin üzerinde olduğundan emin olun. Deneyimli bir eğitmene sahip olmak sadece öğrenme kalitesi için değil, aynı zamanda güvenliğiniz için de önemlidir!
  2. adım 2 seti alın.
    Seti alın. Judo üniforması olan Judo 'gi 'sini (ghee diye okunur, yaygın ve yanlış olarak 'kimono' denir) alın. Gi üst kısmı kavrama eğitimi için sağlam bir ceket gibidir ve pantolonu geniş ve hareket için iyidir. Bu üniformayı internetten, spor mağazalarından ya da kulübünüzden edinebilirsiniz. Bedeninizi bulmak için yardım isteyin, çünkü karşılaştırma için diğer üyelerin ceketlerini denemenize izin verebilirler. Giysinizin yıkandığında küçülebileceğini her zaman aklınızda bulundurun.
  3. 3. adım düşüşleri öğrenin.
    Kırılmaları öğrenin. Ukemi (geri çekilmeler) düşüşün canınızı yakmasını engeller ve bunlar olmadan çok hızlı bir şekilde morarırsınız. Yanlış şekilde düşmek rüzgarı da kesebilir, bu da rahatsız edici bir durumdur ve pratik sürenizi kısaltır. Düzgün yapıldığında, fırlatılmak hiç acıtmamalıdır. Başınızı koruyun. Birinin atış sırasında dizlerinin üzerine düşeceğini biliyorsanız, mindere çarpmasını önlemek için onu içeri sokun.
  4. adım 4 birkaç hareket öğrenmeye ve onları mükemmelleştirmeye çalışın.
    Birkaç hareket öğrenmeye ve onları mükemmelleştirmeye çalışın. Hareketlerinizi genişleterek yenilerini ekleyin. Harika yeni judo teknikleri öğrenmek sizi motive edecektir, ancak temellerinize bağlı kalmayı asla unutmayın. Judo ustalarını izleyin: genellikle 4-6 atıştan daha büyük olmayan bir turnuva cephaneliğine sahiptirler. Birkaç judo hareketini iyi yapmak, birçok hareketi kötü yapmaktan daha iyidir.
  5. adım 5 alıştırma!
    Drill! Kondisyon eğlenceli görünmeyebilir, ancak boş zamanlarınızda düzenli olarak birkaç üstünkörü süpürme ve denge alıştırması yaparsanız minderde kendinizi on kat daha iyi hissedeceksiniz. Alıştırma yapmak zamanla fiziksel kondisyonunuzu, gücünüzü ve dayanıklılığınızı artıracak, bu da performansınızı geliştirecektir. Aynı zamanda farklı hareketlerle ilgili 'kas hafızanızı' geliştirecek ve özellikle dövüş sırasında bu hareketleri daha akıcı ve kolay bir şekilde yapabilmenizi sağlayacaktır. 'Kas hafızası', kasların daha önce ne yaptıklarını 'hatırlamaları' ve hareketi daha kolay tekrarlayabilmeleri anlamına gelir.
  6. 6. adım zemin çalışması tekniklerini öğrenin.
    Zemin çalışması tekniklerini öğrenin. Bu, tutma ve yetişkinler için boğma ve kol kilitlerini de içerir. Boğma ve kol kilitleri doğru yapılırsa size anında bir dövüş kazandırabilir. Unutmayın, çoğu (gerçek) dövüş yerde kazanılır. Brezilya jiu-jitsu eğitimi, judonuzu yer teknikleriyle desteklemek için harika bir yoldur!
  7. adım 7 bazı japonca isimler öğrenin.
    Bazı Japonca isimler öğrenin. Böylece takım arkadaşlarınız 'Do ippon-seoi-nage!!!' diye bağırdığında ne demek istediklerini anlayacaksınız. Japonca terminoloji notlandırma için de gerekli olabilir ve müsabakalarda kullanılabilir - ne dediklerini anlamadığınız için bir dövüşte hakemin işaretini kaçırmak istemezsiniz!
  8. adım 8 kuralları öğrenin.
    Kuralları öğrenin. Derecelendirmelerde bu sizin lehinize çalışacaktır; örneğin, yere yatırılmışken rakibinizin bacağını bacaklarınızla kavrarsanız, tutuş bozulur.
  9. 9. adım düzenli antrenman yapın.
    Düzenli antrenman yapın. Pratik yapmanın yerini hiçbir şey tutamaz ve judo hakkında hiçbir şey okumak gerçek pratiğin yerini tutamaz, bu yüzden tembelliği bırakın ve işe koyulun!
  10. adım 10 sağlıklı yiyip için ve aktif bir yaşam tarzınız olsun.
    Sağlıklı yiyip için ve aktif bir yaşam tarzına sahip olun. Sağlıklı bir vücuda sahip olmanın (sağlıklı bir kilo da dahil olmak üzere), size iyi bir dayanıklılık kazandırmak, antrenmanı kolaylaştırmak ve kendi kondisyonunuzdaki/boyunuzdaki diğer insanlarla dövüşmenize izin vermek de dahil olmak üzere çok sayıda faydası vardır.
  11. adım 11 don't be afraid to ask questions.
    Soru sormaktan korkmayın. Aptalca soru yoktur. O iri yarı siyah kuşaklar sadece normal insanlardır ve en sevdikleri sporu öğrenmenize yardımcı olmaktan mutluluk duyacaklardır.
  12. adım 12 karşı saldırıları öğrenin...
    Temel judo atışlarına karşı saldırıları öğrenin, böylece rakibiniz belirli bir atış yaptığında, özellikle küçük çerçeveliyseniz ve genellikle size karşı belirli bir hareket kullanılıyorsa, bunu kendi avantajınıza kullanabileceksiniz.
  13. adım 13 hem sol hem de sağ el tekniklerini çalışın.
    Hem sol hem de sağ el tekniklerini çalışın. Çoğu oyuncu sadece sağ elle dövüşmeye alışkındır ve genellikle sol elle yapılan atışlara karşı savunma yapamazlar. (Eğer zaten solaksanız, avantajlısınız demektir!)
  14. adım 14 kombinasyonları öğrenin.
    Kombinasyonları öğrenin. Bu, denediğiniz ilk hamle tahmin edilse bile, hızlı bir şekilde başka bir hamleye geçebileceğiniz anlamına gelir. Hızlı bir yön değişikliği, daha deneyimli rakiplerin bile dengesini bozmaya yardımcı olabilir.
  15. adım 15 ayakta tekniklerden (tachi-waza) yer tekniklerine (ne-waza) geçiş alıştırmaları yapın.
    Ayakta durma tekniklerinden (tachi-waza) yer tekniklerine (ne-waza) geçiş alıştırmaları yapın. Örneğin, doğrudan bir fırlatma veya takedown'dan sonra bir tutma, boğma veya kol kilidine inmek gibi. Bu, rekabet avantajınızı önemli ölçüde artırır.
  16. adım 16 görgü kurallarını ve judo tarihini öğrenin ve anlayın.
    Judonun görgü kurallarını ve tarihini öğrenin ve anlayın. Modern uygulamada Judo'nun sportif yönü vurgulansa da, dövüş sanatının tarihini öğrenmek ve Judo'nun yıllar içinde nasıl geliştiğini anlamak ufkunuzu genişletecektir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Judo yapmak için kaç yaşında olmalıyım?
    Yapabilecek kadar sağlıklı olduğunuz sürece her yaşta başlayabilirsiniz.
  • Soru
    'Dojo' derken neyi kastediyorsunuz?
    Dojo, judo öğrenmek için gittiğiniz yerdir. Dojonuza her zaman saygı duymalı ve dojo disiplinine uymalısınız.
  • Soru
    Bir dojo olmadan judo öğrenebilir miyim?
    Judo, kendi boyunuzda ve kilonuzda ve çeşitli beceri seviyelerinde insanlarla büyük miktarda pratik yapmayı içerir. Bir dojo, başkalarıyla antrenman yapmanıza ve bir eğitmenin tekniklerinizi düzeltmesine ve yol boyunca size ipuçları vermesine olanak tanır. Judonun teorisi ve ilkeleri internetten öğrenilebilir, ancak pratik tarafı öncelikle bir dojo'da öğrenilir.

Video

İpuçları

  • Farklı insanlarla antrenman yapmak her zaman becerinizi artıracaktır.
  • Judonun hem spor hem de dövüş sanatı yönlerini anlayın.
  • Farklı ülkeler ve organizasyonlar farklı rütbelere sahip olabilir. Judo öğrenirken iyi dereceli bir judo sensei'si (öğretmeni) olan bir dojo seçtiğinizden emin olun. Amerika Birleşik Devletleri'nde siyah kuşak genellikle judodaki en yüksek rütbedir.

Uyarılar

  • Judocu olmayan arkadaşlarınız veya aileniz üzerinde pratik yapma dürtüsüne direnin. Kendilerini nasıl savunacaklarını bilmeyeceklerdir ve yaralanabilirler
  • Yeteneklerinizle övünmeyin; alçakgönüllülük judo kurallarının bir parçasıdır.... (ayrıca, yüzünüzdeki gülümsemeyi silmek için bekleyen sizden daha iyi biri olabilir!)
  • İlk birkaç seanstan sonra ağrılarınız / acılarınız / çürükleriniz olabilir. Hepimiz bunu yaşadık, ancak hızla iyileşeceksiniz, bu yüzden her zaman böyle olmayacak.