Kali Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kali, kılıç veya sopa dövüşünden ziyade bıçak dövüşüne odaklanan escrima ailesinden bir Filipin dövüş sanatıdır. Filipin bıçak kültürü, dünyanın en iyi bıçak dövüşü sanatını üretmiştir, ancak temel temel ilkelerin öğrenilmesi nispeten kolaydır. Çok sayıda tekrar ve pratik yaparak uzman bir kali uygulayıcısı olabilir ve daha ileri tekniklerden bazılarını deneyebilirsiniz. Bu dövüş sanatında gerçekten ustalaşmak istiyorsanız, size üst düzey eğitim yöntemlerini öğretecek bir kali uzmanı arayın.

Adımlar

Bıçağı Tutmak

  1. adım 1 güvenli bir şekilde pratik yapmak için bir eğitim bıçağı kullanın.1Güvenli bir şekilde pratik yapmak için bir eğitim bıçağı kullanın. Bir eğitim bıçağı, gerçek bir bıçağın görünümünü ve hissini taklit etmek için sağlam ve ağırdır, ancak keskin değildir, böylece kali tekniklerinizi güvenle uygulayabilirsiniz. Kendinizi veya birlikte çalıştığınız antrenman arkadaşlarınızı yaralamamak için antrenman bıçağı seçin.
    • Eğitim bıçaklarını yerel dövüş sanatları malzemeleri mağazanızda bulabilir veya çevrimiçi sipariş edebilirsiniz.
    • Eğitim bıçağına erişiminiz yoksa, sopa veya kör tereyağı bıçakları kullanarak doğaçlama yapabilirsiniz.
  2. adım 2 daha geleneksel bir kali bıçağı için bir balisong eğitmeni seçin.2Daha geleneksel bir kali bıçağı için bir balisong eğitmeni seçin. Kelebek bıçak olarak da bilinen balisong, bıçağı gizleyen ve dönerek açılan 2 sapa sahiptir. Gizlenmesi kolay olduğu için geleneksel olarak kali uygulayıcıları tarafından kullanılırlar, bu nedenle pratik yapmak istiyorsanız kör bir eğitim versiyonu seçin.
    • Bir balisong veya kelebek bıçağı ile antrenman yapmaya başlamadan önce rahat etmek için açma alıştırması yapın.
    • Filipin dövüş kültürü silahlardan ziyade bıçak ve kılıç gibi keskin silahlara odaklanır. Bir balisong, kendinizi savunmak için nispeten büyük bir bıçağı gizlemenizi sağlar.
  3. adım 3 sapı kendiniz gibi kavrayın're holding a hammer for a basic knife hold.Temel bir bıçak tutuşu için kabzayı çekiç tutar gibi 3 kez kavrayın. Temel bir ileri tutuş, bıçağınızla kesikler, jablar ve itmeler yapmanızı sağlar. Bıçağın sapını, bıçak yukarı bakacak şekilde sıkıca kavrayın. Parmaklarınızı yumruk yapar gibi bıçağın etrafına sarın.
    • Bıçağı sağlam bir şekilde kavramanıza yardımcı olması için bir çekiç tuttuğunuzu hayal edin.
    • Bıçağın tek bir kenarı varsa, kenar sizden uzağa bakacak şekilde tutun.
  4. adım 4 hafif bıçaklar için başparmak destekli tutuş kullanın.4Hafif bıçaklar için bir başparmak destek tutacağı kullanın. Daha hafif bıçaklar veya açılır kapanır bıçaklar, kesici veya itici bir darbe göndermek için kullanırsanız elinize doğru geri itilebilir. Bir çekiç tutar gibi sapı sıkıca kavrayın, ardından daha fazla destek sağlamak için başparmağınızı sapın arka tarafına bastıracak şekilde hareket ettirin.
    • Çekiç tutuşundan daha rahat hissediyorsanız bu tutuşu da kullanabilirsiniz.
  5. adım 5 farklı bıçak pozisyonlarını eğitmek için ters tutuşa geçin.5Farklı bıçak pozisyonlarını eğitmek için ters tutuşa geçin. Bıçağın sapını, bıçak aşağı bakacak şekilde, bir buz kıracağı gibi tutun. Çekiç tutuşu gibi sıkı bir tutuş yapın, ancak tersine çevirin ve çeşitli tekniklerde yetkin olmak için eğitiminiz sırasında ters tutuşlara geçin.
    • Kali uygulayıcıları her duruma hazırlıklı olmak için antrenman yaparlar. Örneğin, bir kendini savunma durumu sırasında ters tutuş pozisyonunda hızlı bir şekilde bir bıçak alırsanız, onu nasıl kullanacağınızı bilmek istersiniz.
    • Bazı uygulayıcılar ters tutuşu jab veya aşağı doğru itme gibi farklı vuruşlar için tercih eder.

Temel Bıçak Dövüşünü Öğrenmek

  1. adım 1 vuruş yaparken rakibinize doğru veya rakibinizden uzağa doğru bir açıyla hareket edin.1Vururken rakibinize doğru veya rakibinizden uzağa doğru bir açıyla hareket edin. Kali bıçağı tekniklerini çalışırken, kendinizi rakibinizin doğrudan çizgisinin dışına çıkarmak için ileri veya geri hareket ederken her zaman çapraz bir açıyla hareket edin. Yana doğru hareket etmek istiyorsanız, rakibinizden 90 derecelik bir açıyla hareket edin, böylece sizinle yüzleşmek için ayarlanması gerekir, bu da saldırıları ayarlayabilir.
    • Rakibinizin doğrudan çizgisinin dışındaysanız, size vurması çok daha zordur ve kendi vuruşlarınızı hazırlayabilirsiniz.
  2. adım 2 boş elinizi göğsünüze yakın tutun.2Boş elinizi göğsünüze yakın tutun. Bıçağınızı bir elinizle tutarken, diğer elinizi göğsünüze yakın tutun, böylece yolunuzdan çekilir ve yanlışlıkla kendinizi kesmezsiniz. Yardımcı olacaksa, temel bilgileri öğrenirken elinizi yoldan uzak tutmaya alışmak için elinizi göğsünüze bastırmayı deneyin.
    • Sizi kesmeyecek bir eğitim bıçağı kullanıyor olsanız bile, iyi alışkanlıklar edinmek için gerçek bir bıçak kullanıyormuş gibi pratik yapmak her zaman iyidir.
  3. adım 3 maksimum hasar vermek için bıçağın ucunu ileri doğru itin.3Maksimum hasar vermek için bıçağın ucunu ileri doğru itin. Bıçağın ucunu rakibinize doğru tutun ve bıçağı ileri doğru itmek için kolunuzu hızla ileri doğru uzatın. Kolunuzu ve bıçağınızı orijinal başlangıç pozisyonuna geri getirin, böylece savunmaya veya ek vuruşlar göndermeye hazır olursunuz.
    • Öne doğru eğilmekten veya zıplamaktan kaçının, böylece ağırlığınız ayaklarınızın üzerinde kalır ve dengeli olursunuz.
    • Kolunuzu orada çok uzun süre asılı bırakmayın. Hamlelerinizi hızlı ve çabuk tutun.
  4. adım 4 çapraz ileri vuruşlar yapmak için bir x modeli kullanın.4Öne doğru çapraz vuruşlar yapmak için bir X modeli kullanın. Bıçağı X şeklinde hareket ettirerek bıçağınızla hem yukarı hem de aşağı doğru çapraz kesme hareketleri yapma alıştırması yapın. Vuruşlarınızı daha yumuşak ve akıcı hale getirmek için birden fazla çapraz kesik gönderin ve hareketler arasında akış yapın.
    • Unutmayın, 'yavaş pürüzsüzdür, pürüzsüz hızlıdır.' Becerinizi geliştirdikçe hareketleriniz de hızlanacaktır. Ancak temelleri akıcı ve sorunsuz bir şekilde öğrenmeniz çok önemlidir.
    • Elinizden kaymaması için bıçağı sıkı tutun.
    • Bir bıçakla dövüşürken, keskin kenarı rakibinize doğru çevirmeyi unutmayın - onlara kör veya düz kenarla vurmak istemezsiniz.
  5. adım 5 dikey ve yatay vuruşları eğitmek için + şeklinde kesik atın.5Dikey ve yatay vuruşları eğitmek için + şeklinde vurun. Bıçağı rakibinize doğru sallayın ve yatay ve dikey kesik darbeler göndermek için artı işareti (+) deseni yapın. Tekniğinizi tüm açılardan geliştirmek için her iki yönde de yukarı ve aşağı ve yan yana kesikler gönderme alıştırması yapın.
    • Birden fazla kesme açısı arasında geçiş yapmak için X ve + kalıplarını birleştirin.
    • Kas hafızası oluşturmak için 2 dakikalık bir zamanlayıcı ayarlamayı ve sürekli kesme hareketleri yapmayı deneyin.
  6. adım 6 bıçağı rakibinize doğru hızla savurarak bir yumruk atın.6Bıçağı rakibinize doğru hızla savurarak bir jab hareketi yapın. Kali'deki jab, bokstaki jab'a benzer ve bıçakla öne doğru kısa, hızlı bir yumruk atmayı içerir. Bıçağın ucunu rakibinize doğru tutun ve elinizi orijinal başlangıç noktasına geri getirmeden önce hızlı bir yumruk göndermek için bıçağın ucunu rakibinize doğru hızlıca dürtün.
    • Yumruk darbesi itme darbesinden biraz farklıdır çünkü daha hızlı ve daha az güçlü olması amaçlanır, ancak gözler ve boğaz gibi savunmasız noktalara yöneliktir. İğneler genellikle vücudu hedef almak için kullanılır.
    • Eğer bir partnerle antrenman yapıyorsanız, yumruk kullanırken dikkatli olun. Bir eğitim bıçağının kör ucu bile gözler gibi hassas yerleri ciddi şekilde yaralayabilir.
  7. adım 7 ters tutuşla da yumruk ve itme alıştırmaları yapın.7Darbeleri ve itmeleri ters tutuşla da uygulayın. Temel tekniklerinizi uygularken, farklı açı ve pozisyonları eğitmek için ters tutuşa geçtiğinizden emin olun. Bıçağı ters tutuş pozisyonunda tutarken itme ve yumruklar gönderin.
    • Aşağı doğru itmeler ters tutuş pozisyonunda daha güçlü olabilir.
  8. adım 8 rakibinizin saldırılarını savuşturmak için boş elinizi ona doğru sallayın.8Saldırılarını savuşturmak için boş elinizi rakibinize doğru sallayın. Boş elinizi rakibinizin saldıran bıçak eline doğru sallayarak rakibinizin bıçak darbelerini durdurun ve yeniden yönlendirin. Bıçağın sizi kesmemesi için elinizi salladığınız gibi rakibinizin kolunu hareket ettirin.
    • Rakibinizin saldırılarını savuşturmak, bıçak elinizle gönderebileceğiniz karşı saldırıları da hazırlar.

İleri Teknikleri Denemek

  1. adım 1 karmaşık vuruşları çalışmak için birden fazla tekniği birleştirin.1Karmaşık vuruşlar yapmak için birden fazla tekniği birleştirin. Bir yumruk gönderin, ardından rakibinizi kesmek için bıçağı aşağı doğru yuvarlayın. Yukarı doğru çapraz bir kesik atmayı deneyin ve ardından bıçağı rakibinize doğru itin. Birden fazla vuruşla oynayın ve bunları gelişmiş kombinasyonlar halinde bir araya getirin.
    • Yavaşça kombinasyonları deneyin ve daha rahat hale geldikçe hızınızı artırın.
    • Daha ileri tekniklerde elinizi denerken hatalar veya beceriksizlikler konusunda endişelenmeyin. Herkes bir yerden başlamalı!
    • Alıştırmalar hızınızı arttırmak için harika bir yoldur ve bir rakiple antrenman yapmaktan daha az yaralanma riski taşır.
  2. adım 2 gelişmiş bir bıçak seçeneği için bir karambit ile pratik yapın.2Gelişmiş bir bıçak seçeneği için bir karambit ile pratik yapın. Karambit, Güneydoğu Asya'dan gelen ve bazen ileri düzey kali uygulayıcıları tarafından kullanılan kavisli, pençe benzeri bir dövüş bıçağıdır. İşaret parmağınızı bıçağın halkasına sokun ve kavisli bıçak elinizin altından uzanacak şekilde sapı tutun. Bıçağı ucu öne bakacak şekilde tutun, böylece kenarı sizi kesmez.
    • Rahat etmek için karambit ile vurma, kesme ve itme alıştırmaları yapın.
    • Özel bıçak mağazalarında veya internetten sipariş vererek bir karambit bulabilirsiniz.
  3. adım 3 blokları ve canlı vuruşları pratik etmek için bir partnerle çalışın.3Blokları ve canlı vuruşları uygulamak için bir partnerle birlikte çalışın. Bir eğitim bıçağı kullanın ve pratik yapmak için partnerinizin de bir eğitim bıçağı kullanmasını sağlayın. Gerçek bir bıçak dövüşünü simüle etmek için rakibinize itmeler, yumruklar ve kesikler gönderin. Partnerinizin de size saldırılar göndermesini sağlayın, böylece onları ön kollarınızla engellemek ve karşı saldırılar göndermek için antrenman yapabilirsiniz.
    • Her zaman iyi bir partner olun ve yaralanmaları önlemek için hafif vuruşlar gönderin.
    • Rahat etmek için birden fazla vuruş ve blok arasında akma alıştırması yapın.
  4. adım 4 i̇leri kali tekniklerini öğrenmek için bir escrima okuluna katılın.4İleri kali tekniklerini öğrenmek için bir escrima okuluna katılın. Arnis olarak da adlandırılan escrima, Filipinli silah tabanlı dövüş sanatı için kullanılan bir şemsiye terimdir ve kali de bunun bir parçasıdır. Kali bıçaklara odaklanırken, escrima kılıç ve sopa kullanır. Bölgenizde kali dersleri veren bir escrima okulu için internette arama yapın ve size yeni teknikler gösterebilecek ve becerinizi geliştirmek için düzeltmeler yapabilecek uzman bir uygulayıcı ile eğitim almak için kaydolun.
    • Kali, escrima şemsiyesi altına girer.
    • Ayrıca bölgenizdeki kali eğitmenlerini aramayı deneyebilir ve onlarla özel eğitim için kaydolabilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruKali'de alıştırma yapmanın amacı nedir? Filipinli dövüş sanatlarında, zamanlama, silahsızlanma ve indirme gibi belirli teknikleri geliştirmek için çok sayıda alıştırma kullanırız. Tatbikatlar aynı zamanda antrenman yapmak için müsabakadan daha güvenli bir yoldur. Geleneksel olarak, küçük Filipin köylerinde herkesin oynayacak önemli bir rolü vardı, bu nedenle daha az yaralanma riski olan bir eğitim tarzı geliştirmek önemliydi.

İpuçları

  • Judo veya jiu-jitsu gibi bazı dövüş sanatları okulları, alabileceğiniz özel kali dersleri sunabilir.
  • Bir uzmandan öğrenmek genellikle teknikleri öğrenmenin en hızlı ve en etkili yoludur.

Uyarılar

  • Kendinizi veya antrenman partnerinizi yaralamamak için her zaman kör bir antrenman bıçağı kullanın.