Kung Fu Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kung Fu öğrenmek, disiplininizi geliştirmek, vücudunuzu eğitmek ve zihniniz ile vücudunuz arasında daha güçlü bir bağlantı oluşturmak için harika bir yoldur. Filmlerdeki kadar kolay değildir - ilk başladığınızda tam olarak Keanu Reeves veya Bruce Lee olmayacaksınız - ancak vücudunuzu önceden eğitmeye başlamak ve ders almaya ve dövüş sanatlarında ustalaşmaya karar vermeden önce hareketleri temel bir şekilde anlamak kolaydır.

Adımlar

Başlangıç Duruşlarının Uygulanması

  1. adım 1 çekirdek gücü ve dengeyi geliştirmek için at duruşunu öğrenin.1Çekirdek gücü ve dengeyi geliştirmek için at duruşunu öğrenin. At duruşu, denge ve zihin-beden bağlantısı için Kung Fu'daki en yaygın duruştur. At duruşunu elde etmek için ayaklarınızı omuzlarınızın hemen ötesinde olacak şekilde açın, ardından uyluklarınız dizlerinizle paralel olacak şekilde derin bir şekilde çömelin. Ardından, sırtınızı düzleştirin ve kollarınızı dirseklerinizi bükerek uzatarak hafifçe öne doğru eğilin.
    • Bu duruş, çömelmeye batacağınız ve ayağınızı koruyacağınız için esas olarak çekirdek gücünü geliştirmek için kullanılır.
  2. adım 2 dövüş duruşu olarak da adlandırılan ileri duruşu uygulayın.2Dövüş duruşu olarak da adlandırılan ileri duruşu uygulayın. Sol ayağınızı öne, sağ ayağınızı da 45 derecelik bir açıyla arkanıza yerleştirin. Sağ ayağınız gergin ve düz olmalı, sol ayağınız ise dizden bükülü olmalıdır (hamle duruşuna benzer). Her iki elinizi yumruk yapın ve dirsekten bükerek yanlarınıza doğru itin.
    • Bu pozisyonda, kontrollü bir yumruk veya yumruk atmak ve gelen darbeleri engellemeye hazır bir şekilde iki eliniz yanlarınızdayken hızlı bir şekilde savunma duruşuna dönmek çok daha kolaydır.
  3. adım 3 kedi duruşu ile hareketlilik ve tekme alıştırması yapın.3Kedi duruşu ile hareketlilik ve tekme pratiği yapın. Tüm ağırlığınızı arka bacağınıza verin ve ön bacağınızın ayak topuğunuza veya ayak parmağınıza dayanmasına izin verin. Dengenizi korumak için arka bacağınızı hafifçe bükün, ancak ön bacağınıza hiç ağırlık vermeyin. Arka bacağınız denge sağlarken, ön bacağınız tekme atmak veya başka bir duruşa geçmek için kullanılır.
    • Bu duruş adını kedilerin yürüyüş şeklinden alır - ön bacağınız dikkatli bir adım atan bir kediyi andırır, ön patisiyle yeri hissederken diğer bacakları üzerinde dengesini korur.
  4. adım 4 vinç duruşu ile daha güçlü bir denge duygusu geliştirin.4Vinç duruşu ile daha güçlü bir denge duygusu geliştirin. Denge geliştirmek için harika bir duruş olan vinç duruşunu elde edin. Tek ayak üzerinde durun ve diğer bacağınızı kalçanızdan biraz daha yukarı kaldırın, ayak parmağınız yere bakacak şekilde dizinizi bükün. Elleriniz geleneksel olarak başınızın üzerinde olacaktır, ancak ilk başta kısa bir süre için dengenizi korumaya odaklanın.
    • Bu duruş geleneksel olarak kedi duruşu gibi tekme atmak için kullanılır, ancak aynı zamanda saldırılardan kaçmak ve başka bir duruşa geçmek için de iyidir.

Temel Teknikleri Öğrenme

  1. adım 1 kum torbasıyla ya da gölge boksu yaparak düz yumruk alıştırması yapın.1Bir kum torbasıyla veya gölge boksu yaparak düz yumruk pratiği yapın. Bir yumruk oluşturun ve kollarınızı dirsekten bükerek yanlarınıza doğru çekin. Yavaşça öne doğru yumruk atarken dirseğinizi doğrudan yumruğunuzun arkasında tutun ve hareketi yaparken belinizi hafifçe bükün. Yumruklarınızı hızlandırmadan önce bu hareketi birkaç kez yavaşça uygulayın. Vururken nefes verin ve yumruğunuzu vücudunuza geri getirirken nefes alın.
    • Hareketi doğru yapmak hızlı yumruk atmaktan daha önemlidir. Hızlanmadan önce hareketi doğru yaptığınızdan emin olun.
  2. adım 2 dizinizi göğsünüze doğru kaldırarak ve öne doğru tekme atarak ön tekme alıştırması yapın.2Dizinizi göğsünüze doğru kaldırıp öne doğru tekme atarak ön tekme pratiği yapın. Dik durarak ve dizinizi elinizden geldiğince göğsünüze doğru kaldırarak tekme atmaya başlayın. Ayağınızın altı öne bakacak ve ayak parmaklarınız yukarı bakacak şekilde bacağınızı düz bir şekilde öne doğru uzatın. Kung fu'da tüm vuruşlar ayağın alt kısmıyla veya ayağın yan kısmıyla yapılır, bu nedenle ayak parmaklarınızla vurmaya çalışmayın.
    • Tekme atarken tek ayak üzerinde dengede durmanız gerekecektir, bu nedenle tekme atmaya devam etmeden önce bazı denge egzersizleri yapın yoksa düşebilirsiniz.
  3. adım 3 vücudunuzu hafifçe döndürerek ve yana doğru tekme atarak yan tekme alıştırması yapın.3Vücudunuzu hafifçe bükerek ve yana doğru tekme atarak yan tekme pratiği yapın. Dizinizi bir kez daha göğsünüze doğru kaldırarak tekmeyi başlatın ve diğer bacağınız üzerinde dengede durun. Vücudunuzu kaldırdığınız bacağınızın tersi yönde döndürün ve dizinizden yana doğru tekme atın. Ayağınızın parmak uçları duvara doğru bakmalı ancak ayağınızın altı hala öne bakmalıdır.
    • Dizinizi göğsünüze geri getirin ve tüm süre boyunca tek ayak üzerinde dengede kalmaya çalışın - hareketi bitirene kadar tekme atan ayağınızın yere değmesine izin vermeyin.
  4. 4. adım nefes alış verişinizi yumruk ve tekmelerinizle eş zamanlı olacak şekilde eğitin.4Nefes alış verişinizi yumruk ve tekmelerinizle eş zamanlı olacak şekilde eğitin. Yumruk atarken, vurmadan önce nefes alın, sonra kolunuzu uzatırken nefesinizi verin. Tekmelerde, dizinizi kaldırırken nefes alın, sonra tekme atarken nefesinizi verin. Doğru nefes almak, Kung Fu sırasında enerjinizi korumak için çok önemlidir ve doğru tekniği izlerseniz uygulama sırasında neredeyse hiç yorulmazsınız.
    • Aklınızda tutmanız gereken en önemli şey, nefesinizi olabildiğince iyi kontrol etmek ve aşırı nefes almamak veya nefes almaktan kaçınmamaktır. Nasıl nefes aldığınızın farkında olun ve yorgun olsanız bile, pratiğiniz sırasında derin, kontrollü nefesler almaya çalışın.

Kursları ve Eğitimi İlerletmek

  1. adım 1 kendinizi çeşitli kung fu stilleri hakkında eğitin ve eğitmek için birini seçin.1Kendinizi çeşitli kung fu stilleri hakkında eğitin ve eğitmek için bir tane seçin. Çok iyi bilinen Shaolin stili, Tai Chi stili, Wing Chun stili ve Praying Mantis stili de dahil olmak üzere, günümüze kadar geliştirilmemiş olanlar da dahil olmak üzere düzinelerce kung fu stili vardır. Her birinin kendine özgü pozları ve teknikleri vardır, bu nedenle beceri seviyenize ve fitness seviyenize uygun olanı seçin.
    • Shaolin ve Tai Chi en ünlü stillerdir ve bunlara başlamak ve bir eğitmen bulmak nispeten kolaydır. Shaolin zıplama, yuvarlanma ve yuvarlanma ile el becerisine odaklanırken, Tai Chi yavaş ama amaca yönelik bir Kung Fu biçimidir.
    • Wing Chun basitliği ile bilinir ve dövüş ve düelloya odaklanır. Bruce Lee ve esrarengiz öğretmeni Yip Man tarafından meşhur bir şekilde kullanılmıştır.
    • Praying Mantis, adından da anlaşılacağı gibi, bir peygamberdevesinin hareketlerini taklit eder, ellerinize 'kanca' muamelesi yapar ve çevik ama hassas hareketler içerir. Bu, diğer daha doğrudan stillere aşina olduktan sonra denemeniz gereken bir stildir.
  2. adım 2 şahsen öğrenmek için yakınınızda bir kung fu öğretmeni veya dojo bulun.2Şahsen öğrenmek için yakınınızda bir kung fu öğretmeni veya dojo bulun. Kendi başınıza çok şey öğrenebilir ve becerilerinizi geliştirebilirsiniz, ancak gerçekten amaca yönelik eğitime başlamak ve daha spesifik teknikler öğrenmek için şehrinizde bir öğretmen bulun veya eğitmenleri olan bir dövüş sanatları dojo'suna katılın.
    • Genelleştirilmiş dövüş sanatları stüdyolarının çoğu Kung Fu kursları sunar, ancak belirli bir stile odaklanmak istiyorsanız, kişisel bir eğitmen bulmanız gerekebilir.
    • Genellikle haftada en az bir kez, tüm dövüş sanatlarının önemli bir parçası olan disiplinin yanı sıra tekniği de geliştireceğiniz bir eğitim seansına veya sınıfa gitmeniz beklenir.
  3. 3. adım tekniklerinizi geliştirmek için bir partnerle birlikte çalışın.3Tekniklerinizi geliştirmek için bir partnerle birlikte çalışın. Öğretmeninizden bir şeyler öğrenmek için sınıfta olamadığınızda, haftanın geri kalanında sınıftan birlikte çalışabileceğiniz birini bulun. Birlikte çalışacak başka birinin olması memnuniyet vericidir ve karşınızda gerçek bir kişi varken teknikleri ve fikir tartışması hareketlerini çok daha etkili bir şekilde uygulayabilirsiniz.
    • Dayanabileceğinden emin değilseniz, tüm gücünüzü antrenman partnerinize karşı kullanmamaya dikkat edin! Güçten ziyade hareketlere ve duruşlara odaklanın - enerjinizi sınıf içi müsabakalara saklayın.
  4. adım 4 çevrimiçi eğitim ve dövüş sanatları kitapları aracılığıyla kendinizi eğitin.4Çevrimiçi eğitim ve dövüş sanatları kitapları aracılığıyla kendinizi eğitin. Sınıfta değilken, dövüş sanatları ve kung fu tarihi hakkında bilgi edinmek için zaman ayırın ve seçtiğiniz stil hakkında çevrimiçi olarak daha fazla bilgi edinin. Birçok dövüş sanatçısı çevrimiçi kişisel eğitim sunar ve fiziksel bir öğretmeniniz olsa bile sizi doğru yönde yönlendirmeye yardımcı olabilir.
    • Başladığınızda öğrenebildiğiniz kadar çok şey öğrenmenizde yanlış bir şey yoktur, çünkü daha sonra hepsini bir araya getirebileceksiniz.
    • Çevrimiçi video eğitimlerine göz atın ve takip etmeye çalışın. Herhangi bir geri bildirim almayacak olsanız da, videoları takip etmek yeni stiller ve hareketler hakkında temel bir anlayış edinmek için yararlı olabilir.

Kung Fu için Zindeliğinizi Geliştirmek

  1. adım 1 kısa süreli yoğun egzersizlerle dayanıklılığınızı artırın.1Kısa süreli yoğun antrenmanlarla dayanıklılığınızı geliştirin. Dayanıklılık, Kung Fu'nun önemli bir bileşenidir - bu olmadan, daha sonra karmaşık hareketler yapmak ve rutinden sonra hızlı bir şekilde iyileşmek için enerji patlamalarını kullanamazsınız. İp atlama, sprint ve kaldırma gibi hızlı tempolu, yüksek yoğunluklu egzersizler yaparak dayanıklılık antrenmanı yapın.
    • Atlama ipini 30 saniye boyunca hızlıca kullanın, 15 saniye dinlenin ve ardından bir 30 saniye daha yapın. Bunu en az bir düzine kez tekrarlayın, ardından bir sonraki egzersize geçmeden önce daha uzun bir süre dinlenin.
    • Koşu bandında 30 saniye boyunca olabildiğince hızlı koşun, 30 saniye yürüme molası verin, ardından 30 saniye daha yaylanın. Bunu 20 dakika boyunca yapın - 20 dakikanın tamamını yapamıyorsanız, daha düşük bir zaman sınırını tercih edin ve her egzersiz yaptığınızda yaptığınız sprint sayısını artırmaya çalışın.
    • Kaldırma becerinizin üst sınırını bulun, ardından yüksek yoğunluklu bir seans yapmak için ağırlıkları bir adım daha düşük kullanın. Bunu yapmanın bir yolu, 10 tekrar askeri kaldırış (barı başınızın üzerinde düz kollarla kaldırmak) yapmak ve ardından tekrar yapmadan önce 20 saniye ara vermektir. Canınız yanmaya başlarsa, egzersizinizi durdurun ve enerjinizi başka bir güne saklayın.
  2. adım 2 dayanıklılığınızı artırmak için 30 dakika koşun.2Dayanıklılığınızı artırmak için 30 dakika koşun. Dayanıklılık, uzun bir süre egzersiz yaptıktan sonra devam etme yeteneğidir ve eğitim ve uygulama seansları uzun sürme eğiliminde olduğundan Kung Fu eğitiminin anahtarıdır. Her gün en az 30 dakika boyunca size rahat gelen bir hızda koşun.
    • Örneğin Olimpiyatlardaki uzun mesafe koşucuları ile sprinterler arasındaki farkı düşünün. Sprinterler kısa bir mesafeyi inanılmaz bir hızla kat edebilirler, ancak uzun mesafe koşucuları daha yavaş ve rahat bir hızda koşarak enerjilerini korurlar.
    • Sizin için imkansız ile çok kolay arasında bir hız bulun.
  3. adım 3 ağırlık kaldırarak ve kuvvet antrenmanı makinelerini kullanarak güç kazanın.3Kaldırarak ve kuvvet antrenmanı makineleri kullanarak güç kazanın. Dövüş sanatlarında güçlü olmak gerekli olmasa da (güçten çok doğru hareketleri ve hareketleri kullanmakla ilgili olduğu için), güç oluşturmak becerileri daha kolay öğrenmenize yardımcı olabilir.
    • Askeri kaldırışlar, dambıl bukleleri ve bacak ağırlıkları gibi günlük kaldırma egzersizleriyle güç çalışın.
  4. adım 4 uyluk esneme hareketleri, hamstring esneme hareketleri ve kol esneme hareketleri ile esnekliğinizi geliştirin.4Uyluk esneme hareketleri, hamstring esneme hareketleri ve kol esneme hareketleri ile esnekliğinizi geliştirin. Esneklik Kung Fu'da her şeydir, çünkü bir düelloda fırsat ortaya çıktığında kaçmanın, engellemenin ve vurmanın önemli bir parçasıdır. Çeşitli bacak ve kol esneme hareketleriyle esnekliğinizi geliştirin.
    • Kol esneme hareketleri arasında bir kolunuzu vücudunuz boyunca kaldırdığınız omuz esnemesi, üst kolunuzda bir esneme hissetmek için kolunuzu arkanıza doğru büktüğünüz triseps esnemesi ve çenenizi göğsünüze doğru eğip başınızı her iki yöne doğru hafifçe çektiğiniz trapezius esnemesi yer alır.
    • Bacak esneme hareketleri arasında bir ayağınızı parmak uçlarınız üzerinde duracak şekilde geriye atarken diğer ayağınızı önünüzde dik bir açıyla durduğunuz lunge hareketi, dizinizi bükerek bacağınızı arkanıza doğru kaldırdığınız hamstring esneme hareketi ve bir sandalyeye ya da duvara yaslanarak topuğunuzu yere değdirmeye çalıştığınız baldır esneme hareketi yer alır.
    • Düzenli yoga egzersizlerinin esnekliğinizi artırdığını da görebilirsiniz. Tüm vücudunuzu çalıştıran duruşları ve esneme hareketlerini öğrenmek için bir yoga sınıfına kaydolmayı düşünün.
  5. adım 5 antrenmanlarınızı sürekli değiştirin, asla aynı şeyi bir günde iki kez yapmayın.5Egzersizlerinizi sürekli değiştirin, asla aynı şeyi bir günde iki kez yapmayın. Tüm egzersiz türlerinde vücudunuzu geliştirmenin anahtarı, antrenmanlarınızı sürekli olarak değiştirmektir. Bir gün güç ve esnekliğe odaklanın, bir sonraki gün dayanıklılık ve dayanıklılığa odaklanın ve bu şekilde devam edin. Aynı egzersizi asla bir gün içinde iki kez yapmayın, aksi takdirde ağrınız olur ve ertesi gün egzersize devam etmek istemezsiniz.
    • Aynı egzersizin birden fazla tekrarını yapmak iyidir, ancak en belirgin etkiyi elde etmek için egzersizi yaymak yerine hızlı bir şekilde arka arkaya yapın.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruBu normalde ne kadar sürer? Kung Fu öğrenmek üç veya dört ay sürer, ancak usta olmak yıllar alır.

İpuçları

  • Herhangi bir tarzda Kung Fu'da gerçekten ustalaşmak, başarılması yıllar alan bir taahhüttür. Bir şeyleri hemen anlamazsanız endişelenmeyin, dövüş sanatları tamamen kendi disiplininizi geliştirmek ve dışarıdan veya içeriden gelen zorluklar karşısında asla pes etmemekle ilgilidir.
    • Tekmelerinizi ve yumruklarınızı hızlandırmadan önce yavaş başlayın, hassas hareketlere ve hareketlere odaklanın. Tekniği doğru uygulamanız, sert vurmanızdan daha önemlidir.
  • Tekme ve yumruklarınızı hızlandırmadan önce yavaş başlayın, hassas hareketler ve hareketlere odaklanın. Tekniği doğru uygulamanız, sert vurmanızdan daha önemlidir.