Bacak Tekmeleri Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Dövüş sanatları filmleri size kafaya atılan yüksek tekmelerin en iyi saldırılar olduğunu düşündürse de, rakibinizin bacaklarına atılan alçak tekmeler çok daha güçlü ve yaygındır. Bunlar bacak tekmeleri çeşitli kickboks ve MMA formlarının bel kemiğini oluşturur. Biraz beceri ve denge gerektirir, ancak dikkatli bir pratikle her seferinde etkili bir şekilde indirebilirsiniz. Tekniğe alıştığınızda, rakibinizi kandırmak ve dövüşü kazanmak için diğer kombinasyonlarla karıştırabilirsiniz.

Adımlar

Tekme Atma

  1. adım 1 bir yerde durun...
    Düzenli bir şekilde durun dövüş duruşu rakibinizle yüz yüze. Çoğu durumda, siz ve rakibiniz sağ bacaklarınız geride, kalçalarınız hafifçe sağa dönük ve elleriniz yüzünüzü korumak için boks pozisyonunda yukarıda olacak şekilde standart bir dövüş duruşuna sahip olacaksınız. İdeal denge ve savunma için tekme atmadan önce daima bu duruşa girin.
    • İyi bir dövüş duruşu tüm MMA ve dövüş sanatları teknikleri için önemlidir, bu nedenle bu başlangıç pozisyonuna düşünmeden girene kadar pratik yapın.
    • Dövüş pozisyonunuzda daima gevşek kalın. Çok sert olursanız, teknikleriniz daha yavaş ve daha az güçlü olacaktır.
    • Solaksanız, sol bacağınız geride olacak şekilde ters dövüş duruşunda daha rahat olabilirsiniz. Rakibiniz standart, sağ elini kullanan bir duruştaysa, ön bacağının dışından ziyade iç tarafına saldırmak daha kolay olacaktır.
  2. adım 2 tekmeyi ayarlamak için ön bacağınızla hafifçe sola doğru adım atın.
    Tekmeyi ayarlamak için ön bacağınızla hafifçe sola doğru adım atın. Tekme hareketi, tekme atan bacağınızı sabitleyen ön bacağınızdan başlar. Ayak parmaklarınızı hafifçe sola çevirin ve küçük bir adım atın. Bu, ağırlığınızı yere basan bacağınıza kaydırır ve vücudunuzu tekme için hazırlar.
    • Ayak parmaklarınızı sola doğru çevirmek güçlü bir tekme atmak için önemlidir. Ayak parmaklarınızı ileride tutarsanız, takip edemezsiniz.
    • Ön ayağınızın üzerinde hafif durmak için ayağınızı düz tutmak yerine ayak topunuzun üzerinde dengede durun. Bu size daha fazla denge sağlayacaktır.
    • Ters dövüş duruşu kullanıyorsanız, bunun yerine sağ ayağınızı sağa çevirin.
  3. adım 3 yuvarlak bir yumruk atın...
    Atın yuvarlak tekme Rakibinizin ön kalçasını hedefleyin. Ön ayağınızın üzerinde dönün ve arka bacağınızı kaldırın. Güç oluşturmak için sağ kalçanızı yere basan bacağınıza doğru atın. Ardından rakibinizin uyluğuna yuvarlak bir tekme atmak için arka bacağınızı öne doğru itin.
    • Uyluk, bacak tekmesi için mükemmel bir hedeftir çünkü vurulduğunda dörtlü kas kilitlenir, böylece rakibinizi sağlam bir tekmeyle etkisiz hale getirebilirsiniz. İdeal konum rakibinizin dizinin birkaç santim üstüdür.
    • Yerde duran bacağınızı hafifçe bükün, böylece gevşek kalırsınız.
    • Bazı kick boksçular rakibinin kaval kemiğini de hedefler, ancak bu uyluğa sağlam bir vuruş kadar etkili olmaz. Ayrıca rakibinizin kaval kemiğine temas ederseniz bacağınızı incitme riskiniz de vardır.
  4. adım 4 ön elinizle yüzünüzü koruyun.
    Ön elinizle yüzünüzü koruyun. Tekme sırasında iki elinizi de bırakmayın yoksa kendinizi yüz saldırısına açık hale getirirsiniz. Tekme atarken, dengenizi korumak için arka kolunuzu yere doğru uzatın. Tekme atarken ön elinizi yüzünüzü koruyacak şekilde yukarıda bırakın.
    • Omuzlarınızın yüzünüzü koruması için çenenizi de biraz eğebilirsiniz.
  5. adım 5 kaval kemiğinizle ayak bileğinizin hemen üstüne temas edin.
    Kaval kemiğinizle ayak bileğinizin hemen üstüne temas edin. Göründüğünün aksine, ayağınızla temas etmiyorsunuz. Bunun yerine, kaval kemiğinizle rakibinizin uyluğuna vurun. Bu, tekmeyi çok daha güçlü hale getirir.
    • Ayağınızla tekme atmak tehlikelidir çünkü orada kırılabilecek birçok küçük kemik vardır.
  6. adım 6 gevşek kalmak için tekmeyi atarken nefes verin.
    Gevşek kalmak için tekmeyi atarken nefes verin. Tekme sırasında nefesinizi tutmak sizi sıkılaştırır, bu da saldırıyı yavaşlatır. Bunun yerine, tekmeyi tam olarak uzatmadan hemen önce güçlü bir şekilde nefes verin. Bu, enerjiyi serbest bırakır ve tekme için güç oluşturur.
  7. adım 7 eğer ıskalarsanız 360 derecelik bir dönüşle devam edin.
    Iskalarsanız 360 derecelik bir dönüşle devam edin. Iskalarsanız ve ayağınızı geri çekmeye çalışırsanız dengenizi kaybedersiniz. Bunun yerine, yere basan ayağınız üzerinde dönmeye devam edin ve enerjinizi hareket ettirin. Dövüş pozisyonunuza geri dönmek için 360 derecelik bir dönüş gerçekleştirin.
    • Temas ederseniz de dönmeyi deneyebilirsiniz. Bu, tekmeye güç katan iyi bir takip hareketidir.
    • Dönüş yapmakta zorlanıyorsanız, önce başınızı döndürmeyi deneyin. Hızlıca dönün ve rakibinize bakın, ardından vücudunuzun onu takip etmesine izin verin. Bu şekilde başınız daha az dönecektir.
  8. adım 8 dövüş duruşunuza geri dönün.
    Tekrar dövüş duruşunuzda bitirin. Eğer ıskalarsanız ya da rakibiniz yeterince çabuk toparlanırsa, karşı saldırıya hazır olmalısınız. Dövüşe devam edebilmek için tekmeyi bitirir bitirmez daima dövüş duruşunuza geri dönün.

Farklı Teknikler Kullanmak

  1. adım 1 jab...
    Jab ilk olarak rakibinizin kafasını karıştırmak için. Tek başına tekmelerin fark edilmesi ve engellenmesi çok kolaydır. Bunun yerine, tekmenizi önce hızlı bir yumrukla hazırlayın. Rakibiniz yumruğunuzu engellemekle meşgul olacaktır ve siz de dikkati dağılmışken bir bacak tekmesi atabilirsiniz.
    • Birkaç başka el tekniği de kullanabilirsiniz. Önce ön sonra arka elinizle yumruk attığınız bir jab-cross rakibinizin dikkatini daha da dağıtır. Dirsek saldırıları da işe yarar.
    • Daha fazla aldatma için, arkalarında tekme olmadan birkaç yumruk atmayı deneyin. Ardından, rakibiniz beklemediği bir anda, yumruklarınızdan birini tekmeyle takip edin.
  2. adım 2 rakibiniz tekmelerinizi engelliyorsa önce bir tekme numarası yapın.
    Rakibiniz tekmelerinizi engelliyorsa önce bir tekme numarası yapın. İyi dövüşçüler bacak tekmelerinizi engellemek için ön bacaklarını kaldırabilirler. Rakibiniz tekmelerinizi engelliyorsa, kafalarını karıştırmayı deneyin. Tekmenizi hazırlayın ve sonra tam olarak tekme atmak yerine arka bacağınızı kaldırın. Sonra bloğunu indirdiğinde, tekmenizi hızla sıfırlayın ve indirirken bacağına vurun.
    • Eğer yere basan bacağınızla hızlı bir adım atar veya zıplarsanız bu daha kolay olur. Tekme atan bacağınızı kaldırın, indirin, ardından yeni bir tekme için bacağınızı itmek için yere basan bacağınızla hafifçe zıplayın.
  3. adım 3 rakibinizin altına tekme atın's front leg and hit their rear leg.
    Rakibinizin ön bacağının altına tekme atın ve arka bacağına vurun. Bu, rakibinizin bloğunu aşmanın bir başka yoludur. Saldırınıza karşı korunmak için ön bacağını kaldırdığında, tekme atmaya devam edin ve bacağının altına girin. Dengesini bozmak için tekmenizi uzatarak yere basan bacağına vurun.
    • Daha güçlü bir saldırı için burada bir kombinasyon yapabilirsiniz. Örneğin, rakibinizin dengesini bozmak için bir yumruk atın, ön bacağını kaldırması için sahte bir tekme atın, ardından arka bacağına saldırmak için bloğunun altına bir tekme atın.
    • Rakibinizin tüm ağırlığı arka bacağında olduğundan, bu teknikle birini ciddi şekilde yaralayabilirsiniz. Bunu sadece eğitimli bir rakiple maç yaparken kullanın.
  4. adım 4 arka bacağınızla tekme atıyormuş gibi yapın ve ardından ön bacağınızla tekme atın.
    Arka bacağınızla tekme atıyormuş gibi yapın ve ardından ön bacağınızla tekme atın. Başka bir açıdan saldırmak için arka bacağınızla bir tekme hazırlayın. Rakibiniz buna tepki verdiğinde, bacağınızı hızla indirin ve bunun yerine ön bacağınızla aynı tekmeyi atın. Bu şekilde rakibinizin bacağının iç kısmına vurabilirsiniz.
    • Diğer bacağınızla saldırırken de aynı roundhouse tarzı tekmeyi kullanın. Bu, bacak saldırıları için en iyi tekme türüdür.
    • Başka bir açıdan tekme attığınız için bu saldırıyla rakibinizin arka bacağına da vurabilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Tekmelerimin gücünü nasıl artırabilirim?
    Yol çalışması en iyi seçeneğiniz olacaktır. Sıralı mesafe sprintleri bunun için iyi bir egzersizdir. Lunge ve derin squat da sağlam seçeneklerdir. Dürüst olmak gerekirse, dramatik bir gelişme görmek için çok fazla tekrar yapmanız ve çok fazla pratik yapmanız gerekecektir.
  • Soru
    Tekmelerimi geliştirmek istiyorsam egzersiz yaparken ağırlıklı yelek giymeli miyim?
    Evet, antrenmanınızın verimliliğini artırmak istiyorsanız ağırlıklı yelekler iyi bir seçimdir. Eklenen ağırlık bacak gücünüzü artırmanıza yardımcı olacaktır.
  • Soru
    Ne sıklıkla kickboks dersi almalıyım?
    Formunuzu ve dövüş becerilerinizi geliştirmek konusunda ciddiyseniz, muhtemelen haftada üç kez hedeflemelisiniz.

İpuçları

  • Eğer bir antrenman partneriniz yoksa, ağır bir torba üzerinde de bacak tekmeleri çalışabilirsiniz. Sadece rakibinizin kalçasının olduğu yere, alçağa nişan alın.

Uyarılar

  • Kendinizin ve partnerinizin incinmemesi için bacak vuruşlarını tekmeliklerle çalışın.
  • Kickboks hareketlerini sadece eğitimli bir antrenman partnerine uygulayın. Doğru şekilde eğitilmemiş birine ciddi şekilde zarar verebilirsiniz.
  • Bacak tekmeleri rakibinizin bacağına ciddi hasar verebilir ve hatta dizini yerinden çıkarabilir. Bu tekmeleri asla dalga geçmek için kullanmayın. Sadece bir antrenman maçında veya tehlikedeyseniz kullanın.