Tai Chi Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Tai Chi Chuan (Taijiquan), genellikle sağlık ve ruhsal faydaları için uygulanan eski bir Çin 'içsel' veya 'yumuşak' dövüş sanatıdır; rekabetçi değildir, naziktir ve genellikle yavaş tempoludur. Bir saatlik Tai Chi aslında sörften daha fazla ve masa tenisi kadar kalori yaktırır, bu nedenle koşmak veya voleybol oynamak gibi yüksek enerjili egzersizlere kıyasla çok fazla kalori yakmanıza yardımcı olmasa da, genel olarak aktif bir yaşam tarzına katkıda bulunabilir. Ancak bu, birçok faydadan sadece biri! Tai Chi gücü, esnekliği, vücut farkındalığını ve zihinsel konsantrasyonu artırarak sağlığınızı da iyileştirebilir.

Adımlar

Pratik yapmak

  1. adım 1 felsefeyi ve yapıcılarını anlayarak hamlelerde ustalaşın.
    Felsefeyi ve onu yapanları anlayarak hareketlerde ustalaşın. Tai Chi Chuan'ın ('Yüce Nihai Yumruk' anlamına gelir) doğasını anlamak için onu geldiği kültürle bir bağlama oturtmamız gerekir. Bu da Çin kültürüne ve özellikle de Tai Chi Chuan'ın köklerini ve beslenmesini bulduğu Taoizm ruhani geleneğine daha yakından bakmamız gerektiği anlamına gelir.
    • Tai Chi sanatının, geleneksel Çin kavramı olan fiziksel olarak elle tutulamayan enerji veya yaşam gücü Chi'nin (Qi) akışını iyileştirdiği söylenmektedir. Bilimsel çalışmalarda Tai Chi'nin kas ağrısı, baş ağrısı, fibromiyalji, kardiyovasküler sorunlar, artrit, multipl skleroz, Parkinson, Alzheimer, Diyabet ve DEHB dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere bir dizi tıbbi durumu iyileştirdiği kanıtlanmıştır. Düşük etkili egzersiz özellikle yaşlılar için yararlı olsa da Tai Chi herkes içindir ve görünüşte aldatıcı derecede basittir.
    • Taoizm hakkında akılda tutulması gereken şey, doğaya uyum sağlamakla ilgili olduğudur. Sadece dışımızdaki doğayla değil, aynı zamanda içimizdeki doğayla da. Bu ilke Tzu Jan veya pinyin dilinde Ziran olarak adlandırılır ve 'kendin gibi' olma veya kişinin 'öz doğasını' somutlaştırma ilkesidir. Yani Tai Chi Chuan, sağlığa faydaları ve stresi azaltmanın ötesinde, kişinin içsel benliğine ulaşması için de bir araçtır.
  2. adım 2 hareketi yapmaktan daha fazlasını düşünün.
    Hareketi yapmaktan daha fazlasını düşünün. Tai Chi kollarınızı önünüze uzatmak değildir. Hayır. Sadece hayır. Her an için bir amaç, akış ve bazıları için bir dövüş uygulaması vardır. Pratik yaparken bunları düşünün. Bu hareket neyi sembolize ediyor? Bu kadar basit bir hareket nasıl böyle bir enerji uyandırıyor?
  3. adım 3 tek kamçı hareketini deneyin.
    Tekli kamçı hareketini deneyin. Burada sadece birkaç tanesini özetleyeceğiz (tonlarca var), ancak her çeşitte görülen oldukça standart bir tanesi tekli kamçıdır. Kollarınız ve üst gövdeniz boyunca her noktanın bir kırbacın parçası olduğu yerdir - her an bir enerji gücüyle patlayabilir ve kırbacın ucu haline gelebilirler. Şimdi o kadar da zahmetsiz görünmüyor!

    İpucu: Bu hareket için genellikle bir el 'gaga el' pozisyonunda kalır. Nedenini tahmin edebilirsiniz - bir tür kuş gagasına benziyor. Dört parmağınız başparmağınıza hafifçe dokunmalı ve avuç içiniz aşağı bakmalıdır. Kollarınıza gelince, her Tai Chi stili biraz farklıdır, ancak genellikle omuz hizasındadırlar ve gevşek kanatlar gibi yayılırlar.

  4. adım 4 beyaz turna kanatlarını açma hareketini yapın.
    Beyaz turna kanatlarını açma hareketini yapın. Bu hareket için ağırlığınız her zaman tek ayak üzerinde olmalıdır - ancak her iki ayağınız da her zaman yerde olmalıdır. Dengenizi test ederken ileri geri hareket edeceksiniz. Kollarınız da birbirine zıt olmalıdır -- biri hızlı ve farklı düzlemlerde hareket etmeli, diğeri ise yavaş ve bilinçli olmalıdır (ama asla gevşek ve zayıf olmamalıdır).

    İpucu: Bu hareketin adı kulağa uysal geliyor, ancak bir dövüş uygulaması var. Bir düşünün: Ağırlığınız ve kol pozisyonunuz sürekli değişiyor. Ve ağırlığınızın %100'ünü bir bacağınıza verdiğinizde, diğer bacağınızı tekme atmak için serbest bırakmış olursunuz. İşte amacınız!

  5. adım 5 pratik yapın  pouring.=
    'Dökme' alıştırması yapın. Bu, otomatik ödeme sırasında sırada beklerken yaptığınız bir şey bile olabilir. Ayaklarınız yerde, paralel ve omuz genişliğinde açık olacak şekilde durmanız yeterlidir. Sonra ağırlığınızı bir bacağınıza verin ve tutun; birkaç nefes alıp verdikten sonra ağırlığınızı yavaşça diğer bacağınıza vermeye başlayın ve tutun. Bunu birkaç dakika boyunca zihninizi boşaltarak ve dengenizin farkına vararak yapın.
  6. adım 6 kol çemberleri yapın.
    Kol çemberleri yapın. Dirsekleriniz önünüzde ve bilekleriniz gevşemiş haldeyken kol dairelerinize başlayın. Önce parmaklarınızla, sonra bileklerinizle, sonra ön kollarınızla ve sonra omzunuzla yavaş daireler çizerek ilk seviyeden başlayın. Merkez bölgenizde her zaman mükemmel, hareketsiz bir denge sağlamaya çalışın.
    • Bacak bisikleti de yapın! Oturun ve ayak parmaklarınızdan uyluklarınıza doğru çalışın, gerektiğinde dizlerinizi bükün. Hem saat yönünde hem de saat yönünün tersine gittiğinizden emin olun.
  7. adım 7 ustalaşın  snake= creeps= down= move.=
    'Yılan aşağı sürünür' hareketinde ustalaşın. Yine, bu hareket her Tai Chi stilinde biraz farklıdır, ancak genel özü aynıdır: ayakta durma pozisyonundan mümkün olduğunca zarif bir şekilde derin (hamstring) bir hamleye geçin!
    • Oraya vardığınızda, kollarınızla dengenizi test edin. Onları farklı düzlemlerde ve farklı hızlarda hareket ettirin. Tutabilir misiniz?
  8. adım 8 kısa formdan uzun forma geçin.
    Kısa formdan uzun forma geçin. Yeni başlayanların çoğu için muhtemelen kısa forma bağlı kalmak isteyeceksiniz. Bu 13-40 hamle uzunluğundadır ve genellikle yaklaşık 5-20 dakika sürer. Ancak bunu öğrendikten sonra daha fazlasını arzulayabilirsiniz. İşte burada uzun form devreye giriyor! 80 veya daha fazla hareketten oluşur ve bir saatten fazla sürebilir. Stres atma hakkında konuşun!

Teknik

  1. adım 1 doğru nefes alma ve merkezleme ile ısının.
    Doğru nefes alma ve merkezleme ile ısının. Herhangi bir dövüş sanatında olduğu gibi, önemli olan sadece bir tahtaya ne kadar hızlı ve güçlü bir şekilde vurabileceğiniz veya bir adamı ne kadar yere serebileceğiniz değildir. Bunun büyük bir kısmı zihninizi sağlam bir şekilde kavramaktır. Zihninizi temizlemek, chi'nize odaklanmak ve potansiyelinizden yararlanmak için doğru nefes almakla başlamanız gerekir (bu da sizi merkeze alacaktır).
    • Ayaklarınızı omuz genişliğinde açın, daha fazla değil.
    • Elinizi karnınızın alt kısmına, göbeğinizin yaklaşık 2 inç (5 cm) altına yerleştirin. Hafifçe içeri itin.
    • Karnınızın bu bölgesinden yavaşça burnunuzdan nefes alıp verin (dudaklar gevşekçe bir arada). Bu bölgenin hareket ettiğini hissedemiyorsanız, elinizle biraz daha itin.
  2. adım 2 vücudunuzun tüm bölümlerine teker teker konsantre olun.
    Vücudunuzun tüm bölümlerine teker teker konsantre olun. Bu şekilde nefes almak normal hissettirdiğinde, vücudunuzun her parçasını teker teker gevşetmeye başlayın. Ayaklarınızla başlayın ve kafa derinize kadar ilerleyin. İstediğiniz kadar küçülün - hatta tırnaklarınıza kadar inin. Farkında bile olmadan gergin olduğunuzu göreceksiniz.

    İpucu: Eğer sallanmaya başlarsanız, bu aslında iyi bir şeydir! Rahatladığınız ve vücudunuzun dengede durmak için gerildiği anlamına gelir. Böyle bir durumda ayaklarınızı hafifçe yeniden ayarlamayı veya tekrar dengeye gelene kadar konsantrasyonunuzu dengenize geri getirmeyi düşünün.

  3. adım 3 kendinizi kökleyin.
    Kendinizi kökleyin. Tai Chi'nin kavramlarından biri 'köklenme 'dir. Oldukça açıklayıcıdır: ayaklarınızın altından köklerin çıktığını hayal edin. Toprağın bir parçasısınız, dengenizi, odağınızı veya merkezlenmenizi asla kaybetmezsiniz. Uzuvlarınız rüzgârdaki dallar gibi sallanır, korku veya endişe nedeniyle asla tereddüt etmezsiniz. Kök salmışsınızdır.

    Bu sizin ya da bacaklarınızın sert olduğu anlamına gelmez. Tam tersi. Sadece altınızda, sizin bir parçanız olan ve size hareket özgürlüğü sağlayan kökler hayal edin çünkü düşemezsiniz, başarısız olamazsınız ve her zaman doğal dünyanın bir parçası olursunuz.

  4. adım 4 çerçevenizi düşünün.
    Çerçeveniz hakkında düşünün. Tai Chi'de pozisyonlarınızın alabileceği birkaç biçim vardır. Genel olarak, her stil belirli bir formu tercih eder. İşte temellerin bir özeti:
    • Küçük çerçeve stili. Bu stilde (genellikle Wu veya Hao versiyonları) çok geniş değildir. Hareketler daha küçüktür (büyük sürpriz, ha?) ve genel olarak daha az uzama vardır. Doğru hareketleri ve geçişleri oluşturmak için doğru iç enerjiye odaklanılır.
    • Büyük çerçeve stili. Büyük çerçeve stili (Chen ve Yang) alçak ve yüksek duruşları, daha dramatik duruşları ve sallanan kolları içerir. Enerjiyi yönlendirmek için vücudun doğru konumlandırılmasını ve hizalanmasını vurgular.
      • Bir de orta çerçeve stili vardır, ancak aslında bu ikisinin arasında yer alır. Sorularınız varsa, öğretmeninize sorun!
  5. adım 5 farklı stillerle denemeler yapın.
    Farklı stilleri deneyin. Tüm Tai Chi iyi olduğu için, hangi stilin sizin için doğru olduğu konusunda endişelenmek yerine herhangi birini yapmanız daha önemlidir. Ancak bir kez kendinizi bu dünyaya kaptırdığınızda, denemeler yapmak isteyebilirsiniz. İşte kısa bir özet:
    • Chen stili tempoyu karıştırır, çok yavaş gider ve sonra patlayıcı olur. Yeni başlayanlar için zor olabilir.
    • Yang stili en popüler olanıdır. Sabit bir temposu vardır ve yukarıda tartışıldığı gibi büyük çerçeve hareketleri kullanır. Tai Chi denince aklınıza gelen muhtemelen budur.
    • Wu'da hareketler neredeyse mikroskobiktir. Bu da onu yapmayı kolay ama ustalaşmayı zor hale getirir - güçlü enerji akışlarına ve içsel, basınçlı hareketlere çok fazla odaklanılır. Hareketler çok yavaş ve kasıtlıdır.
    • Hao stili çok yaygın değildir. Muhtemelen bu stili uygulayan bir öğretmen bulamazsınız.
  • Orta çerçeveli bir stil vardır, ancak bu gerçekten ikisinin arasındadır. Sorularınız varsa, öğretmeninize sorun!

Eğitim Arayışı

  1. adım 1 i̇htiyaçlarınıza ve ilgi alanlarınıza uygun bir tai chi stili seçin.
    İhtiyaçlarınıza ve ilgi alanlarınıza uygun bir Tai Chi stili seçin. Yüzlerce Tai Chi stili vardır, ancak her birinin sağlık veya dövüş sanatları gibi kendine özgü bir odağı vardır, bu da Tai Chi deneyiminden ne elde etmek istediğinize karar vermeniz gerektiği anlamına gelir. Aile soylarından gelen en popüler altı stil Chen, Yang, Wu, Sun ve Wu-Hao ve Fa stilleridir. Yang stili, sağlık sorunlarına odaklanıldığında en popüler olanıdır, ancak Chen stili, daha düşük duruşları ve dövüş gelişimine odaklanmasıyla, kendini savunma sanatı olarak en popüler olanıdır. Stiliniz ne olursa olsun, ona bağlı kalın ve görsel farklılıklara rağmen tüm Tai Chi stillerinin altında yatan aynı temel felsefeyi paylaştığını unutmayın.
    • Tai Chi stillerinin çok çeşitli olması, Tai Chi'de öğrenebileceğiniz 100'den fazla hareket ve pozisyon olduğu anlamına gelir. Bunların çoğu doğa veya hayvan isimleri taşır.
    • Tai Chi'nin tüm formları arasındaki süreklilik, ritmik hareketle koordine edilen nefes alma üzerine bir konsantrasyon ve şimdiye odaklanarak içsel sükunete ulaşma nihai hedefidir.
  2. adım 2 şunlardan emin olun're physically ready for it.
    Fiziksel olarak buna hazır olduğunuzdan emin olun. Gerekirse daha yumuşak bir formunu seçmeniz koşuluyla Tai Chi'yi herkes yapabilir. Bunun nedeni, Tai Chi'nin güçten ziyade tekniği vurgulaması ve gücü veya yaşı ne olursa olsun herkese bu sanatta ustalaşma şansı vermesidir. Herhangi bir şüpheniz varsa, tıp doktorunuzla konuşun.

    Not: Eklem, omurga, kırık veya kalp sorunları olanlar veya hamile olanlar Tai Chi'ye başlamadan önce doktorlarıyla görüşmelidir.

  3. adım 3 sizin için doğru olan bilgili bir öğretmen bulun.
    Sizin için doğru olan bilgili bir öğretmen bulun. Öğretme tarzı sizin öğrenme tarzınızla uyumlu olan bir eğitmen seçmek önemlidir. Yardımcı çalışma kılavuzları olsa da, bir kitaptan veya videodan öğrenmek imkansızdır. Bir DVD formunuzu düzeltemez ve herkesin yeni başlayan biri olarak düzeltilmeye ihtiyacı vardır. Dahası, bir sınıfa katılarak kazanılan sosyal destek paha biçilmezdir. Tai Chi öğretmeni arayabileceğiniz yerler arasında yerel sağlık kulübünüz, toplum merkeziniz, sağlıklı yaşam tesisiniz, dövüş sanatları stüdyonuz, YMCA veya YWCA bulunmaktadır. İnternette birçok 'Tai Chi sınıfı bulucu' vardır. Öğretmen seçimindeki faktörler şunları içerir:
    • Tai Chi'ye yeni başlıyorsanız, başka bir ileri düzey öğrenciden öğrenmek tamamen kabul edilebilir.
    • Dikkate alınması gereken önemli bir faktör, artrit veya multipl skleroz gibi özel ilgi gerektiren herhangi bir tıbbi durumunuz olup olmadığıdır. Eğer öyleyse, durumunuz için gerekli düzenlemeleri yapabilecek deneyime sahip bir öğretmen seçmeniz çok önemlidir.
    • Arabayla bir saat uzaklıkta olan bir öğretmen seçmek, Tai Chi'yi her yıl Yeni Yıl kararları listenizden çıkarmanın en hızlı yoludur. Size yakın ve kullanışlı sınıflar bulduğunuzdan emin olun.
    • Sadece karşılayabileceğiniz kadar ödeyin. Eğer bir şey öğrenmiyorsanız, süslü bir stüdyo ve ücretsiz üniforma pek bir şey ifade etmez. Geleneksel derslerin çoğu açık havada yapılır ve yerel taekwondo okulunuzla karşılaştırıldığında gayri resmidir.
  4. adım 4 bir eğitim tarzı seçin.
    Bir eğitim tarzı seçin. Tai Chi öğretmeniniz banliyöde yaşayan bir anne ya da beyaz sakallı yaşlı bir Çinli de olsa, sizin için uygun olan bir eğitim tarzı seçin. Ne kadar bilgili oldukları önemli değildir, eğer onları anlayamazsanız, deneyimlerinin hiçbirini pratiğinizde gösteremezsiniz. Sizinle aynı hedeflere sahip bir öğretmen seçtiğinizden emin olun (sağlık açısından, kendini savunma vb.). Neyin içinde olduğunuzu anlamak için kaydolmadan önce sınıfı kendiniz ziyaret edin. Deneme dersine izin vermeyi reddeden öğretmenler bir şeyler saklıyor demektir. Kendilerine büyük usta ya da aynı derecede abartılı başka bir terim diyen ya da demenizde ısrar eden hiç kimse peşinden gitmeye değmez. Gerçek bir Tai Chi öğretmeni, yıllar sonra bile hala Tai Chi'de ustalaşmayı öğrendiklerini söyleyecektir.

    Tai Chi'nin rekabetle ilgili olmadığını unutmayın. Sınıfa öğretmenle veya sınıftaki diğer kişilerle yarışmak için girmiyorsunuz. Sınıfa öğretmenin çalışmasını onurlandırmak ve geliştirmek ve öğrenmek için katılıyorsunuz.

Ustalık

  1. adım 1 uygulama.
    Pratik yapın. Havalı Tai Chi dergilerini okumak eğlencelidir, ancak Tai Chi'nizi geliştirmenin birincil yolu pratik yapmaktır. Bir Tai Chi ustası olan ünlü Chen Fake hakkındaki anekdotlar, onun stil formunu günde 30'dan fazla kez uyguladığını söyler. Kesinlikle bu kadar aşırıya gitmenize gerek olmasa da, günde bir kez pratik yapmak tercih edilir. Haftada iki kez, en etkili şekilde öğrenmek ve somut bir fayda hissetmek için minimum uygulama miktarıdır. Pratik yaparken hatırladığınız şeylere odaklanın. Hatırlayamadığınız için kendinizi hırpalamayın, bunun yerine üzerinde çalışabileceğiniz şeyleri geliştirin. Sadece hatırlasanız bile bir duruşayakta durmak ve bu duruşu korumak sizin için iyidir.
    • Tai Chi pratiğinizden ne elde edeceğiniz büyük ölçüde nasıl ve ne kadar pratik yaptığınızla belirlenir. Antrenmanınızdan en iyi şekilde yararlanmak için süreklilik gereklidir. Her gün kendinize biraz zaman ayırın, on beş dakika yeterli olacaktır. Ardından, her gün bu zamanı vücudunuza özen göstermek ve zihninizi antrenmanınızla temizlemek için kullanın. Ödül buna değecektir.
    • İçeride veya dışarıda, arkadaşlarınızla veya tek başınıza pratik yapabilirsiniz. Sizin için hangisi en uygunsa, Tai Chi sizinle birlikte çalışacaktır.
  2. adım 2 en az 12 hafta boyunca pratik yapmayı taahhüt edin.
    En az 12 hafta pratik yapmayı taahhüt edin. Faydalarını fark edebilmeniz için en az üç ay Tai Chi uygulamanız gerekir. Bu noktada, faydalar çok belirgin ve sürekli olmalıdır, ancak pes etmeyin - faydaları görmek için kendinize en azından bu minimum süreyi tanıyın. Ve bu noktaya ulaştığınızda, daha uzun ve daha büyük faydalar ve büyük ölçüde artan beceri için devam edin.
  3. 3. adım dikkat dağıtıcı unsurları uygulama alanınızdan uzak tutun.
    Dikkat dağıtıcı unsurları uygulama alanınızdan uzak tutun. Tai seansı sırasında dikkat dağıtıcı unsurları bir kenara bırakıp odaklanmanız beklenir. Rahatlamak gibi derin nefes alma özelliği de yardımcı olacaktır:
    • Rahatlayın. Vücudunuzu germek, Tai Chi'den herhangi bir fayda elde etmeyi önlemenin en iyi yoludur. Ancak, rahatlamak ıslak bir erişteye dönüşmek anlamına gelmez. Aşırı gerginlik olmadan uygun duruşu koruyun. Klasik Tai Chi literatürü bunu genellikle 'başın üstündeki bir ipte asılı gibi' durmak olarak tanımlar.
    • Nefes alın. Tai Chi'nin sağlığa faydalarının sırrının bir kısmı derin, karın nefesi almaktan gelir. Stillerin çoğu 'karın solunumu' öğretir; bu yöntemde kişi nefes alır, karın bölgesini genişletir (göğsü değil) ve karın kaslarını kasarak nefes verir. Tüm nefes alışlar burundan yapılır; nefes verişler ağızdan yapılır ve dil, tükürük fonksiyonunu uyararak ağzın çatısına değmelidir.
    • Anı yaşayın. Endişelere odaklanmak yerine anı yaşamak için Tai Chi zihinsel disiplinini geliştirin.
  4. adım 4 stresli durumlarda pratik yapın.
    Stresli durumlarda pratik yapın. Tai Chi'de daha yetkin hale geldiğinizde, stresi azaltmak için günlük hayatınıza taşıyın. Trafik sıkışıklığı veya yüksek yoğunluklu bir iş toplantısı gibi yüksek stresli durumlarda Tai Chi kavramlarını uygulayarak gerginliği azaltın ve içsel sakinliği ve dengeyi yeniden sağlayın.
    • Bir meditasyon şekli olarak Tai Chi, kendinizi daha iyi anlamayı öğrenmenize ve böylece başkalarıyla daha etkili bir şekilde başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Böylece, stresli durumlar ortaya çıktığında, Tai Chi öğrenimi iddialı ve başkalarına saygılı olmanıza, şimdiki zamanda kalmanıza ve önünüzdeki durumla sakinlikle başa çıkmanıza yardımcı olacaktır. Tai Chi, fiziksel ve ruhsal esenlik için doğal bir denge sağlamak üzere yin ve yang, benlik ve dünyanın karşıt güçlerini birleştirmeyi öğrenmenize yardımcı olur. Bu denge Tai Chi sembolü ile temsil edilir.
  5. adım 5 repertuarınızı genişletin.
    Repertuarınızı genişletin. İlk formunuzda temel bir ustalık seviyesine ulaştıktan sonra diğer form ve stillerde çapraz antrenman yapmak, genel Tai Chi bilginizi geliştirmede genellikle çok yardımcı olur. Tai Chi'nin ikonik uygulaması 'el' formlarıdır; grup halinde veya solo olarak yapılan yavaş hareketler. Ancak Tai Chi, sağlığınızı ve kendinizi savunma becerilerinizi geliştirebilecek çok çeşitli formlar içerir. Çoğu öğretmen ancak stilin temel el formunda kanıtlanabilir bir yeterliliğe sahip olduktan sonra bu formlara geçer.
    • Silah formları hakkında bilgi edinin. Tüm dövüş amaçlarını göz ardı edenler de dahil olmak üzere neredeyse tüm stillerde silahlarla uygulanan Tai Chi formları vardır. Bunlar basit sopalar veya kılıçlardan ezoterik Çin silahlarına kadar değişebilir.
    • Daha hızlı bir form deneyin. İronik bir şekilde ve halkın Tai Chi hakkındaki genel düşüncesinin aksine, çoğu geleneksel aile stilinin (Yang, Chen, Fa ve Wu dahil) bir 'hızlı formu' vardır. Bu form genellikle yavaş form uygulamasında bilenmiş ve depolanmış dövüş gücünü ifade etmenin bir yolu olarak kullanılır. Chen stilinde bazen 'Top Yumruğu' (pao chui) olarak adlandırılır.
    • Partner çalışması hakkında bilgi edinin. Eğer form çalışması Tai Chi'nin solo egzersiziyse, 'iten eller' (tui shou) onun partner egzersizidir. Sonunda serbest tartışmaya yol açabilse de, itme elleri esasen Tai Chi'nin duyarlılığını ve becerisini işbirlikçi bir şekilde geliştirmeyi amaçlayan bir egzersizdir. Genel olarak, itme ellerinin öğrenilmesi istikrarlı bir şekilde gelişir; tek elle sabit duruş kalıplarından hareket eder ve bazen yükseklik ve hızda değişen her iki el ile hareketli bir adım kalıbı ile sona erer.
  6. adım 6 tai chi hakkında derinlemesine okuyun.
    Tai Chi hakkında derinlemesine okuyun. Sınıf çalışması bir şeydir, ancak Tai Chi'nin anlamını, felsefi temelini ve tarihini öğrenmek zaman alır ve bunun çoğunu kendi zamanınızda okuyarak ve öğrenerek yapmak en iyisidir. Bu, Tai Chi öğrenmenin önemli bir parçasıdır çünkü size Tai Chi'nin zihinsel ve fiziksel olarak size nasıl fayda sağladığını daha derinlemesine anlama fırsatı sunar ve Tai Chi deneyiminizi zenginleştirmek için yeni fikirler bulmanızı sağlar. Diğer insanların Tai Chi hakkında öğrendikleri, sizin kendi Tai Chi'nizi geliştirmenize yardımcı olabilir ve sizin için neyin en iyi olduğunu görmek için onların fikirlerinden bazılarını uygulamaya koymak isteyebilirsiniz.
    • Öğretmeninize, ne okuyacağınız ve okuduklarınızla ilgili sorular gibi kendi kendinize öğrenmenizle ilgili sorular sormaktan çekinmeyin. Bu şekilde anlayışınızı büyük ölçüde genişleteceksiniz.
    • Tao Te Ching ve I Ching'i okuyun. Bu kitaplar 'chi' kavramını ve bunun nasıl engellenebileceğini ve bu gerçekleştiğinde hastalıkların da ortaya çıkacağını tartışır.

Tai Chi'nin Faydaları Nelerdir?

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Tai Chi'yi nasıl öğretebilirim?
    Tai Chi'de hızla ivme kazanan bir yeterlilik süreci vardır. Eğitmenlerin 200 saatlik eğitmen düzeyinde eğitimi tamamlamalarını gerektirir ve bu yol Ulusal Çigong Derneği için Profesyonel Üyelik seviyesini karşılar.
  • Soru
    Tai Chi'yi haftada kaç kez yapmalıyım?
    Tai Chi'yi haftada kaç kez yaptığınızdan ziyade, bir rutin oluşturmak önemlidir. Bu, hatırlamayı kolaylaştıracak ve Tai Chi uygulamak ile genel olarak gününüz hakkında nasıl hissettiğiniz arasında hoş bir ilişki yaratacaktır.
  • Soru
    Tai Chi'yi kendime öğretebilir miyim?
    Evet. Egzersiz düşük etkilidir ve bu nedenle çoğu insanın kendi kendine öğrenmesi için uygundur.

İpuçları

  • Vücudunuzu bölümler halinde değil, tek bir birim olarak hareket ettirmeyi düşünün. Kollarınızı öne doğru itmek için, sadece kollarınızı hareket ettirmek yerine bacaklarınızdan itin ve tüm gövdenizi öne doğru kaydırın. Geleneksel olarak bu, göbeğinizin hemen altında bulunan vücut merkeziniz olan 'dan tien 'den hareket etmek olarak tanımlanır. Tüm vücudu entegre bir şekilde hareket ettirmek, Tai Chi'nin kendini savunma uygulamasının 'iç gücünün' (nei jin) kaynağıdır.
  • Yavaş ve eşit bir tempoda hareket edin. Sadece bedeninizi değil, aynı zamanda bedeninizin içindeki enerjiyi de çalıştırdığınızı unutmayın.

Uyarılar

  • Dizlerinizin ayak parmaklarınızın ucundan daha fazla dışarı çıkmasına veya içe doğru çökmesine izin vermeyin. Bu, rahatlamaya ve yere 'kök salmaya' çalışan yeni başlayanlar için çok yaygın bir hatadır, ancak bunu yapmak dizinizi ciddi şekilde yaralayabilir.
  • Tai Chi bir dövüş sanatıdır ve başlangıçta savaş için kullanılmıştır. Bunun sadece Çin egzersizi olduğunu düşünmeyin. Bunu yapmak geleneksel uygulayıcıları rahatsız edebilir ve genellikle bir cehalet işareti olarak görülür.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Düz tabanlı ayakkabılar. Tai Chi'de yerle bağlantınızı korumak önemlidir, bu nedenle topuklar ve kalın tabanlar yararlı değildir
  • Biraz bol, rahat kıyafetler. Etekler ve kot pantolonlar tercih edilmez
  • Özel bir ekipman gerekmez; bu da Tai Chi'nin maliyetleri düşük tutan cazip avantajlarından biridir