Su Altında Yunus Vuruşu Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yunus kulacı dalgalı, güçlü yunus vuruşuna dayanır. Tüm vücudu kullanan zor bir harekettir, ancak bir kez ustalaştığınızda çok daha hızlı yüzmenize yardımcı olabilir. Akışkanlar dinamiği araştırmalarına dayanan bu hareket, Olimpiyatlarda altın madalya kazanan sporcuların rakiplerine üstünlük sağlamasına yardımcı olmuştur.

Adımlar

Yunus Vuruşu Yapmak

  1. adım 1 tüm vücudunuzu suyun altında tutarak duvardan itin.
    Tüm vücudunuzu suyun altında tutarak duvardan itin. Ellerinizi önünüzde aerodinamik bir pozisyonda uzatın. Ayaklarınızı ve bacaklarınızı düz ve bir arada tutun ve merkez bölgenizi gergin tutun.
    • Suyun içinde yeterince alçaktan başlamalısınız ki kulaç atarken tüm vücudunuzu suyun altında tutabilesiniz. Bunu başarmak için hafif aşağı doğru bir açıyla başlamanız gerekebilir ve muhtemelen biraz pratik yapmanız gerekecektir.
    • Bir süre suyun altında kalacağınız için başlamadan önce tam olarak nefes aldığınızdan emin olun.
    • Yunus vuruşunu sırt üstü, önden ve hatta yandan yapabilirsiniz, ancak öğrenirken, yüzünüz havuzun dibine doğru olacak şekilde yüzüstü başlamak muhtemelen daha kolaydır.
  2. adım 2 dizlerinizi hafifçe bükün ve bacaklarınızı vücudunuzun arkasına doğru uzatın.
    Dizlerinizi hafifçe bükün ve bacaklarınızı vücudunuzun arkasına doğru uzatın. Bu hareketi yapmak için pelvisinizi hafifçe öne doğru eğin. Vuruşun bu kısmı geriye doğru tekmedir ve vücudunuzu pozisyona getirmek içindir.
    • Bacaklarınızla tam bir ekstansiyon elde etmeye odaklanın.
  3. adım 3 bacaklarınızı kuvvetlice öne doğru getirin.
    Bacaklarınızı kuvvetlice öne doğru getirin. Vuruşun bu kısmını yönlendirmek için pelvisinizi geriye doğru eğin. Bu, vuruşun itici gücünü sağlayan ileri tekmedir. Vuruşun bu kısmı sırasında bacaklarınız vücut çizginizin önünde uzanmalıdır.
  4. adım 4 ayaklarınızı tamamen uzatın.
    Ayaklarınızı tamamen uzatın. Ayaklar, tıpkı bir yunusun yüzgeçleri gibi, bu vuruştaki itiş gücünün büyük kısmını oluşturur. Ayak bileklerinizi tamamen uzatmak bu etkiyi en üst düzeye çıkarabilir. Bu günlük hayatta alışılmadık bir pozisyondur, ancak güçlü ve esnek ayak bilekleri sadece yunus vuruşunu değil, tüm yüzme vuruşlarınızı geliştirecektir.
    • Özünde, bu vuruşla suyu sadece yukarı ve aşağı değil, aynı zamanda geriye doğru da itiyorsunuz. Esnek, uzatılmış ayak bilekleri bunu etkili bir şekilde yapmak için çok önemlidir.
    • Ayaklarınızla alfabeyi takip ederek ayak bileklerinizi güçlendirin ve gerin. Rahat bir pozisyonda sırt üstü uzanın ve her bir harfi, küçük ve büyük, her bir ayağınızla havaya yazın.
  5. adım 5 vücudunuzu suyun altında tutun.
    Vücudunuzu suyun altında tutun. Suyun altında kalmak için kalçalarınızın hareketini kullanmayın. Bunun yerine kollarınızı kullanarak derinliğinizi kontrol edin. Kollarınızı aerodinamik pozisyonda tutarak ve hafifçe havuzun dibine doğru yönlendirerek, vücudunuzun yüzeye çıkma eğilimine karşı koyacaksınız.
    • Tekmenin gücü kısmen, su altında tekme atmanın yüzeydeki türbülans ve havanın yarattığı direnci önlediği anlayışına dayanır.

Yunus Vuruşunuzu Alıştırmalarla Geliştirin

  1. adım 1 havuzun dışında bir duvara karşı pelvik rotasyon alıştırması yapın.
    Havuzun dışında bir duvara karşı pelvik rotasyon alıştırması yapın. Bir duvar kullanmak pelvisi izole etmenize ve bu hareketle rahatlık ve güç kazanmaya odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca duvar, suda korumak isteyeceğiniz pozisyona benzer şekilde kollarınızı ve omuzlarınızı aynı hizada tutacaktır.
    • Sırtınızın üst kısmı duvara dayalı ve ayaklarınız duvardan on iki ila on sekiz inç uzakta olacak şekilde durun. Kollarınızı başınızın üzerinde aerodinamik pozisyonda tutun. Karnınızı yavaşça içeri çekerek pelvisinizi geriye doğru eğin. Bunu yaparken orta ve alt sırtınızı yavaşça duvarla temas ettirin. Ardından hareketleri tersine çevirin. En fazla beş kez tekrarlayın.
    • Arkanızı dönün ve ayaklarınız duvardan yaklaşık on sekiz santim uzakta olacak şekilde durun. Pelvisinizi ayaklarınızın üzerinde tutarak kollarınızı başınızın üzerinde aerodinamik pozisyonda tutun ve duvara yaslayın. Leğen kemiğinizi öne doğru döndürerek gövdenizin geri kalanını ve ardından uyluklarınızı yavaşça duvarla temas ettirin. Bu hareketleri tersine çevirin ve beş kereye kadar tekrarlayın.
  2. adım 2 tekmeyi bir kickboard kullanarak deneyin.
    Tekmeyi bir kickboard kullanarak deneyin. Kickboard'u önünüzde aynı seviyede tutun. Bunun yerine kollarınızı uzatın ve başınızı yukarıda tutun. Kickboard'u 'pompalamayın', ancak kollarınızı ve omuzlarınızı sabit bir düzlemde tutarak eşit, düz bir pozisyonu koruyun. Gövdenizi ve kollarınızı sabit tutmak için bir duvara yaslandığınızı hayal edin; hareket pelvisinizden ve bacaklarınızdan gelmelidir.
    • Bu alıştırmada kendinizi rahat hissettiğinizde, aynı şeyi kickboard olmadan deneyin.
    • Gerekli genliği oluşturmak için bu alıştırmayı derin suda da uygulayabilirsiniz.
  3. adım 3 tekmeyi yan tarafınızda uygulayın.
    Tekmeyi yan tarafınızda uygulayın. Yüzeydeki duvardan itin ve bir tarafa yönelin. Alttaki kolunuzu önünüze uzatın ve diğer kolunuzu vücudunuzun üst kısmı boyunca uzatın. Kulvarın ortasında kalın. Bu alıştırma, vuruş için gerekli simetriyi geliştirmeye yardımcı olur.
  4. adım 4 vuruş hızını artırmak için serbest kollarla yunus vuruşunu kullanın.
    Vuruş hızını artırmak için serbest kollarla yunus vuruşunu kullanın. Yunus vuruşu daha hızlı bir vuruş hızı geliştirmenize yardımcı olabilir. Bu alıştırmada nefes almak için duraklamadan kısa bir mesafe boyunca her vuruşla bir vuruş eşleştirin.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Yunus vuruşunun anlamı nedir?
    Yunus vuruşu, suda ilerlemek için göğsünüzü, kalçanızı ve bacaklarınızı dönüşümlü bir şekilde hareket ettirdiğiniz solucan benzeri bir harekettir.
  • Soru
    Yeni başlayan biri yüzmeyi nasıl öğrenebilir?
    Yüzme dersleri bulabilir ve alabilir ve/veya ekteki makaleyi okuyabilirsiniz.
  • Soru
    Çocuklar için en kolay yüzme yöntemi nedir?
    Ön tarama çok basit bir tekniktir ve kelebek gibi yorucu değildir.

İpuçları

  • Yunus vuruşu, bir yarışmadaki ana vuruşlardan biri olan kelebek vuruşu için kullanılabilir. Özellikle kelebek için yunus vuruşu yapıyorsanız, tamamen su altında olmanıza gerek yoktur. Bu durumda, vücudunuzun suya nazikçe girip çıkacağı şekilde, tam yüzey seviyesinde olmalısınız.

Uyarılar

  • Bu ileri seviye bir vuruştur. Kelebek vuruşu ile serbest stil gibi daha temel vuruşlarda ustalaşın ve bu vuruşu denemeden önce suda rahat olduğunuzdan emin olun. Yeni başlayanlar için biraz garip bir hareket olduğundan, öğrenirken cesaretiniz kırılmasın.
  • Kurallara uyun. Seviyenize ve yarıştığınız yere bağlı olarak, yunus vuruşunun kullanımı düzenlenmiş olabilir. Örneğin Olimpiyatlarda, yüzücülerin her uzunlukta çok fazla su altında kalmasına izin verilmez. Yunus vuruşunu etkili ama dürüstçe kullanın.