Makas Futbol Hareketi Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Futboldaki en yaygın ama etkili hareketlerden biri makastır. Ortaokuldan Dünya Kupası'na kadar birçok maçta kullanılan bu akıcı hareket, ayağınızın dış kısmını kullanarak bir yöne gidiyormuş gibi yapıp diğer yöne doğru keser. Dahası, varyasyonlar ve eklemeler hareketi daha da kullanışlı ve hileli hale getirir, özellikle de bir savunma oyuncusu orijinal hareketin farkına varırsa.

Adımlar

Makas Çalışması

  1. 1Parçalara dalmadan önce toplam hareketi anlayın. İyi bir makas basit ve akıcıdır ve toplam hedefi öğrendikten sonra daha küçük adımları anlamak çok daha kolaydır. Sağ ayakla yapılan bir fake için, sağ ayağınızı topun etrafına getirerek ayağınızın dışıyla sağa doğru bir dokunuş taklidi yaparsınız. Ancak dokunmak yerine topun önünden dolanır, sağ ayağınızın üzerine iner ve ardından sol ayağınızın dışıyla defans oyuncusunun soluna doğru gidersiniz.
    • Mükemmel makas hareketlerinin harika bir örneğini görmek için internete girin ve Lionel Messi veya Cristiano Ronaldo gibi uzmanların bu hareketi en yüksek hızda yapmalarını izleyin.
    • NOT: Bu adımlar, sağ ayağınızla topun üzerine bastığınız ve ardından sola doğru ittiğiniz sağ ayaklı makası açıklamaktadır. Tersi için ayakları ters çevirmeniz yeterlidir.
  2. adım 2 top bir ayak kadar önünüzde, hafifçe sağınızda olacak şekilde başlayın.2Top bir ayak kadar önünüzde, hafifçe sağınızda olacak şekilde başlayın. Eğer bu hareketi ilk kez yapıyorsanız, top hareket etmeden veya çok yavaş bir koşu ile pratik yapın. Eğer koşuyorsanız, topa yaklaştığınızda topun ileri doğru yuvarlanması için hafif bir dokunuş yapın. Hareket boyunca topu kendinize yakın tutmak istersiniz.
    • İlk birkaç makası hareketsiz durarak uygulayabilirsiniz, ancak bir oyunda etkili olabilmek için hem hareketsiz hem de hareketli makaslar üzerinde çalışmalısınız.
  3. 3Hareket boyunca ayaklarınızın üzerinde durun. Ağır bir inişle asla tamamen ayaklarınızın üzerine düşmek istemezsiniz. Anında her iki yöne de sıçrayabilmeniz gerekir.
  4. 4Kalçanızı hafifçe atletik bir çömelme pozisyonuna indirin. Dizleriniz bükülü ve belinizden hafifçe öne doğru eğiliyorsunuz. Düzgün, rahat ve hızlı bir duruş istiyorsunuz.
  5. 5Sağ ayağınızı topun ön tarafına doğru saat yönünde çevirin. Ayak parmağınızı aşağı bakacak şekilde bırakın, böylece topun etrafından dolaşmak için daha küçük bir alan gerekir. Bu aynı zamanda bir savunma oyuncusunun topu dışarı atmasını da engeller. Sol ayağınızı kullanıyorsanız, saat yönünün tersine gidin.
  6. 6Yere inerken sol ayağınızdan sıçrayarak ağırlığı sağ ayağınıza aktarın. Topun etrafından dolanırken ağırlığınızı sağa doğru kaydırın. Bu hem savunmacıyı yanıltır hem de sola gitmek için ittiğiniz sağ ayağınızın üzerine inmenizi sağlar.
  7. 7Sağ ayağınızı topun 1-2 fit sağına yerleştirin. Sol ayağınızı topun etrafından dolaştırmak ve defans oyuncunuzdan uzağa dokunmak için alana ihtiyacınız var. Topuklarınızın değil, ayak topuklarınızın üzerine indiğinizden emin olun, böylece hızlı bir şekilde sıçrayabilirsiniz.
    • Yere inerken sol ayağınızı topun sağ tarafına doğru getirmeye başlayın.
  8. 8Sol ayağınızın dışıyla topu defans oyuncunuzun etrafından sola doğru itin. Bu dokunuş çapraz olarak ileri ve sola doğru olmalıdır. Mükemmelleştirdikçe, sağ ayağınızla yere inmek ve sıçramak için gereken süreyi kısaltmaya çalışın -- ne kadar hızlı olursa o kadar iyi.
    • Bu dokunuş biraz büyük olabilir -- topu defans oyuncusunu hızla geçecek kadar büyük olmalı ama yine de herkesten önce yakalamanıza izin vermelidir.
  9. 9Defans oyuncusunu geçmek için dokunuşunuzdan sonra hızınızı değiştirin. Herhangi bir hareketi başarmak için hız değişikliği şarttır ve makas da farklı değildir. Sol ayakla dokunuşunuzu kullanarak hızlı bir depar atın ve defans oyuncunuz fake'i fark etmeden yanından geçin.

Makasınızı Mükemmelleştirmek

  1. 1Hızınızı artırmak için her iki ayağınızla topun etrafında dönme taktiği uygulayın. Topu önünüze koyun, ayaklarınızın üzerinde yükselin ve topun ön tarafında dönüşümlü olarak dönme alıştırması yapın. Topu itmeden hareketin makas kısmını yapmaya devam edin. Hız ve hassasiyete odaklanın, ayaklarınızı topun etrafında hızla dolaştırın ve her seferinde ayak parmaklarınızın üzerine inin.
    • İyileştikçe son dokunuşu da ekleyin. Makaslayın, ardından normal bir hareket gibi ayağınızın dışıyla sola doğru dokunun. Ardından sol ayağınızın iç kısmını kullanarak topa sağ tarafınıza doğru hafifçe dokunun. Buradan itibaren, ileri geri dönüşümlü olarak sol taraflı makas hareketi yapın.
  2. 2Daha dramatik bir taklit için başınızı ve omuzlarınızı işin içine katın. İyi bir oyuncu hareketi sadece ayaklarıyla değil tüm vücuduyla yapar. Bunu yapmanın iyi bir yolu vücudunuzun üst kısmıdır. Sağa takla atıyorsanız, başınızı ve gözlerinizi de sağa çevirerek savunma oyuncusunu vücudunuzun bu tarafına daha fazla çekin. Makası sağa doğru yaparken, ayaklarınızı sağa doğru takip etmek için omuzlarınızı eğin ve sola sıçramayı daha da yıkıcı hale getirin.
    • Hangi yöne gideceğinizi kalçalarınız belirleyecektir. Hafif ve çevik kalmak için onları savunmacıya dönük tutun.
    • Bir savunma oyuncusu olarak, bir hareket yaparken oyuncunun kalçalarını izleyin. Bu, kafa fake'lerine düşmekten kaçınmanıza yardımcı olur.
  3. 3Fleksinizi mümkün olduğunca topa yakın tutun. Topun etrafındaki kavisiniz ne kadar kısa olursa o kadar hızlı gerçekleştirebilirsiniz. Ayak parmağınızı aşağıda tutarak ve topun önünde kısa, hızlı bir makas yaparak, hareketi gerçekleştirmek ve savunmacının etrafından dolaşmak için gereken süreyi kısaltırsınız. Taklanızı ne kadar hızlı yaparsanız o kadar etkili olursunuz.
  4. 4Daha hızlı ve daha hızlı koşularda makas yapma pratiği yapın. Harekette ustalaştıkça, daha hızlı hareket ederek yapmaya başlayın. Top sürerken topu önünüzde tutun ve hareketi oyun temposunda uygularken hızınızı artırın. Bunu yaparken topun ne kadar hızlı yuvarlanması gerektiğine dikkat edin. Siz üzerinden makas atarken topun ileriye doğru yuvarlanmaya devam etmesi için yeterli momentuma sahip olması gerekir.
    • Hareketten önce biraz yavaşlamakta bir sakınca yoktur - hatta istenirse - çünkü bu, makastan hemen sonraki hız patlamanızın savunma oyuncusunu geçmesine olanak tanır.
  5. 5Savunmacılar belli bir açıyla yaklaştığında bu hareketi etkili bir şekilde kullanın. Makas her zaman yapılabilir, ancak en iyi savunma oyuncusu size çapraz olarak yaklaştığında kullanılır. Bu, momentumlarının onları zaten bir tarafa taşıdığı anlamına gelir ve taktiğinizi iki kat daha etkili hale getirir. Diyelim ki savunma oyuncusu vücudunuzun sol tarafından çapraz olarak size doğru geliyor:
    • Açı sığsa (yanınızdan çok önünüzdeler), sağa doğru fake yapın ve sola, momentumlarından uzağa gidin.
    • Açı genişse (daha çok yanınızdalarsa), sola, vücutlarına doğru fake atın, ardından topu ileri ve sağa iterek onları zararsız bir şekilde arkanıza gönderin.
  6. 6İkili veya üçlü makas için birkaç sahteyi bir araya getirin. İyileştikçe tek bir fake'e bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Cristiano Ronaldo'nun çoğu savunmacının dizlerinin bağının çözülmesine neden olan çoklu makas ustalığını izleyin. Bunu yapmak için sağ ayağınızla geri sıçrayarak sol ayakla makas yapın ve ayağınızın dışıyla topu itmek yerine topun ön tarafına sarılın. Daha sonra sol ayağınızın üzerine inip sağ ayağınızla dokunabilir veya başka bir makas yapabilirsiniz.
    • Bu hareket biraz daha fazla zaman alır ve topun vücudunuzun altında kalması için genellikle biraz daha fazla ileri hız gerekir.
  7. 7 'Gelişmiş' makasta ustalaşmak için sola ekstra bir dokunuş ekleyin. Geleneksel makasta top siz hareket edene kadar hareket etmez ve akıllı savunmacılar bunu okuyup araya girebilir. Gelişmiş makas, savunmacının zamanlamasını bozmak için hareketin başına fazladan bir dokunuş ekler. Bunu yapmak için:
    • Sağ ayağınızı kullanarak vücudunuzun üzerinden sol ayağınıza doğru bir dokunuş yapın.
    • Dokunuştan sonra sağ ayağınızı havada tutun.
    • Dokunuştan hemen sonra sağ ayağınızı normal şekilde topun etrafına sarın. Top hala vücudunuzun üzerinde hareket ediyor olmalıdır.
    • Top sol ayağınıza ulaştığında sağ ayağınızın üzerine inin.
    • Defans oyuncusunu geçmek için sol ayağınızın dışıyla büyük bir dokunuş yapın.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruMakas hareketini nasıl mükemmelleştirebilirim?
  • SoruKolay mı yoksa pratik yapmam gerekecek mi? Bu hareketi mükemmelleştirmek için pratik yapmanız gerekecek.
  • Soru Bu hareketi çok kullanıyorum ama bazen sahteyi satmıyor. Neden olduğuna dair bir fikriniz var mı? Çok sık kullanıyor olabilirsiniz, fake'iniz çok hızlı olabilir ve yapmak üzere olduğunuz şeyi telgrafla bildiriyor olabilirsiniz. Ya da yeterince hızlı yapmıyor olabilirsiniz.

İpuçları

  • Makas hareketinizi mümkün olduğunca çok çalışın, böylece gerekli göz-ayak koordinasyonuna ve zamanlamaya hakim olursunuz.
  • Defans oyuncusunun ne yaptığınızı bilmesine asla izin vermeyin. Bilirlerse araya gireceklerdir.
  • En büyük anahtar rahat ama atletik bir duruşa sahip olmaktır, bu sayede defans oyuncularını geçmek için hızlı ve etkili bir şekilde yön değiştirebilirsiniz.

Uyarılar

  • Bu hareketi futbol sahasında gerçekleştirirken hazır olduğunuzdan emin olun, çünkü bu hareketi başarmak için yüzlerce deneme yapmak gerekir.