Trambolin Numaraları Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster arkadaşlarınızla takılıyor ister kendi başınıza zıplıyor olun, trambolinde basit bir şekilde yukarı ve aşağı zıplamak oldukça hızlı bir şekilde sıkıcı olabilir. Neyse ki, öğrenebileceğiniz birkaç temel numaranın yanı sıra zaman içinde pratik yapabileceğiniz bazı daha gelişmiş numaralar da var. Yeni ve heyecan verici trambolin numaraları yapmanın keyfini çıkarmak için tuck ve straddle atlayışlarını uygulayın, önden handspring yapmayı öğrenin ve iniş yapmanın çeşitli yollarını öğrenin.

Adımlar

Temel Püf Noktalarını Öğrenme

  1. adım 1 zıplarken dizlerinizi göğsünüze doğru çekerek tuck jump yapın.1Zıplarken dizlerinizi göğsünüze doğru çekerek tuck jump yapın. Bu, trambolin numaraları yapmaya başladığınızda ustalaşmanız gereken ilk numaradır. Zıpladıktan sonra ve hala havadayken dizlerinizi göğsünüze doğru çekin ve ellerinizle tutun. Dizlerinizi serbest bırakın ve yere inerken bacaklarınızı düzeltin.
    • Bu hareket havada biraz daha fazla zaman kazanmanıza yardımcı olur ve diğer numaralarla eşleştirilebilir.
  2. adım 2 bir 2Straddle jump için sıçramanın ortasında bacaklarınızla 'V' şekli yapın. Havadayken kollarınızı bacaklarınızın arasından aşağı doğru uzatın. Esasen, havada bir bölünme yapıyorsunuz! İniş için tramboline doğru geri gelmeye başladığınızda bacaklarınızı tekrar bir araya getirin.
    • Bu numara harikadır çünkü vücudunuzu atlayış ortasında nasıl kontrol edeceğinizi öğrenmenize yardımcı olur ve merkez kaslarınızı çalıştırır.
  3. 3. adım bir 3Pike sıçramasını tamamlamak için sıçramanın ortasında vücudunuzla bir 'L' şekli oluşturun. Zıplamanızın zirvesine ulaştığınızda bacaklarınızı önünüze doğru düz bir şekilde çekerek gövdenize dik hale getirmek için karın kaslarınızı kullanın. Kollarınızı önünüze doğru uzatarak ayak parmaklarınıza ulaşmaya çalışın. 'L' şeklini bırakın ve inişiniz için normal 'düz' pozisyona dönün.
    • Bu, merkez bölgenizi güçlendirmeye yardımcı olan başka bir harekettir. Arka arkaya kaç tane pike jump yapabileceğinizi görmeye çalışın!
  4. adım 4 yarım burgu yapmak için vücudunuzu ters yöne bakacak şekilde döndürün.4Yarım burgu yapmak için vücudunuzu ters yöne bakacak şekilde döndürün. Önceden arkanızda odaklanacağınız bir nesne belirleyin, örneğin bir ev ya da belirli bir ağaç gibi. Ardından, havadayken vücudunuzu döndürün, nesneye kilitlenin ve düşmeden ayaklarınızın üzerine inmeye odaklanın. Vücudunuzu döndürmek için kollarınızı kullanmayın; bunun yerine merkezinizi kullanın. Kollarınızı ya yanlarınızda aşağıda ya da başınızın üzerinde tutun.
    • Bu numara kulağa basit gelebilir, ancak ilk kez twist yapmaya başladığınızda dengeyi kaybedip düşmek kolaydır.
    • Yarım burguyu tamamlamakta zorlanıyorsanız, önce çeyrek burgu yapmayı deneyin. Yeni numaralar öğrenmek için küçük adımlar atmak sizi güvende tutmaya yardımcı olacaktır.
  5. adım 5 tam burgu numarasını tamamlamak için 360 derecelik bir dönüş yapın.5Tam dönüş numarasını tamamlamak için 360 derecelik bir dönüş yapın. Havaya zıplayabildiğiniz kadar yükseğe zıplayın ve vücudunuzu 1 tam tur döndürün. Önünüzde odaklanacağınız bir nesne seçin, böylece döndükten sonra onu gördüğünüzde tam bir dönüşü tamamladığınızı anlayacaksınız. Kollarınızı başınızın üzerine koyun veya yanlarınızda tutun ve bunun yerine dönüşünüz boyunca sizi itmeye yardımcı olması için merkezinizi kullanın.
    • Ne kadar büyük bir dönüş yapabileceğinizi görmeye çalışın! Bir sıçrayışta ne kadar yükseklik elde edebileceğinize bağlı olarak, 2 tam burgu yapabilirsiniz!

İleri Seviye Hareketler Üzerinde Çalışmak

  1. adım 1 zıplayın, öne doğru bir takla atın ve önden çekiş için sırt üstü yere inin.1Atlayın, öne doğru bir takla atın ve önden çekiş için sırt üstü yere inin. Yaklaşık 6 fit (1,8 m) havalanana kadar zıplamaya devam edin. Sırt üstü yere inerken bacaklarınızı düz bir şekilde önünüze uzatmak yerine göğsünüze doğru kavisli tutun. Bu hareket, geri sıçramaya ve yapabildiğiniz kadar uzun süre takla atmaya devam etmenizi sağlar.
    • Daha gelişmiş numaralar yapmaya başladığınızda yanınızda bir gözcü bulundurun. Bir numarayı düzgün bir şekilde tamamlamak için ne yapmanız gerektiğini size söyleyebilirler ve yaralanmanız durumunda size yardım etmek için oradadırlar.
    • Trambolinin ortasında durun ve ağırlık merkezinizin nerede olduğunu anlamak için zıplamaya başlayın.
  2. adım 2 zıplayın, sırt üstü yere inin ve geri çekilme için geriye doğru takla atın.2Zıplayın, sırt üstü yere inin ve geriye doğru takla atın. Bacaklarınızı uzatmak yerine göğsünüze doğru kıvrık tutun ve sırt üstü yere indikten sonra sıçramanın momentumunu kullanarak sizi geriye doğru itin ve böylece ayaklarınızın üzerine inin. Hareketlerde rahat olana kadar kendinizi nazikçe ayakta durma pozisyonuna itmek için ellerinizi kullanın.
    • Arkadan çekişe geçmeden önce önden çekişte ustalaşın. Geri çekilme, başarması çok daha zor bir harekettir.
  3. adım 3 ellerinizin üzerinde öne doğru zıplayın ve ön yaylanma için öne doğru takla atın.3Ellerinizin üzerinde öne doğru zıplayın ve ön yaylanma için öne doğru takla atın. Öne doğru taklaya başlarken, yüksek tahtadan atlıyormuş gibi yapın. Sıçramanın momentumunun bacaklarınızı yukarı ve vücudunuzun üzerine doğru itmesine izin verin. Ayaklarınızın üzerine inin ve ayakta durma pozisyonuna dönün.
    • Bu hareket, amuda kalkıp sonra takla atıyormuşsunuz gibi hissettirecektir.
    • Öne doğru sıçramaya her zaman trambolinin ortasından değil yanından başlayın. Yanlışlıkla çok ileri sıçrama ihtimaline karşı bir güvenlik ağı bulundurmak iyi bir fikirdir.
  4. adım 4 ellerinizin üzerinde geri dönün ve ardından geri sıçrama için ayaklarınızın üzerine inin.4Ellerinizin üzerinde geri dönün, ardından geri sıçrama için ayaklarınızın üzerine inin. Ayaklarınız trambolinin kenarında, dışa dönük şekilde başlayın. Geriye doğru takla atarken ve ellerinizi matın üzerine koyarken, zıplamanın verdiği momentumun bacaklarınızı yukarı ve başınızın üzerine taşımanıza yardımcı olmasına izin verin. Ayaklarınızın üzerine inin ve ayakta durma pozisyonuna dönün.
    • Geri sıçrama hareketini ilk yapmaya başladığınızda ayaklarınız yerine dizlerinizin üzerine inebilirsiniz. Sorun değil! Hareketlerde rahat olana kadar dizlerinizin üzerine inme alıştırması yapın ve ardından ayaklarınızın üzerine inme üzerinde çalışın.
    • Geri sıçramaya her zaman trambolinin ortasından değil yanından başlayın. Yerinde bir güvenlik ağı bulundurmanız önerilir.
  5. adım 5 zıplayarak, kıvrılarak, havada dönerek ve yere inerek bir geri taklayı tamamlayın.5Zıplayarak, kıvrılarak, havada dönerek ve yere inerek bir geri taklayı tamamlayın. Bu hareketle ne kadar çok yükseklik elde edebilirseniz o kadar iyidir, özellikle de nasıl ters takla atılacağını yeni öğreniyorsanız. Ayaklarınızın üzerine inmeye çalışın, ancak yapamazsanız dizlerinizin üzerine de inebilirsiniz.
    • Bu hareketin tamamını trambolinin ortasından yapabilmelisiniz. Vücudunuz başladığınız yere geri inecektir.
  6. adım 6 zıplayarak, eğilerek, öne doğru dönerek ve yere inerek bir ön takla atın.6Zıplayarak, kıvrılarak, öne doğru dönerek ve yere inerek ön takla atın. Ön takla için sırtınızın, dizlerinizin ve ayaklarınızın üzerine inmeyi öğrenmeye çalışın. Tekrar yere inmeden önce taklayı tamamlamak için kendinize daha fazla alan sağlamak amacıyla atlayışınızda yaklaşık 6 fit (1,8 m) gibi iyi bir yükseklik elde etmeye çalışın.
    • Açılı bir şekilde ileri atlamak yerine atladığınızda aynı noktada kalın.
  7. adım 7 bir geri takla, bir önden düşüş ve bir geri takla daha yapın. 7 'The Cody' yapmak için bir geri takla, bir öne düşüş ve bir geri takla daha yapın. Ya bir geri takla atın ya da bir geri handspring yapın. Yere indiğinizde ayaklarınızın üzerine inmek yerine öne doğru bir düşüş yapın. Geri sıçramaya başladığınızda, dizlerinizi göğsünüze doğru çekerek vücudunuzu tekrar geriye doğru çevirin. Ayaklarınızın üzerine inmek için takla hareketiniz biterken dizlerinizi serbest bırakın.
    • Önden düşüş, karnınızın üzerine indiğiniz zamandır.
    • Önden düşüşte kendinizi yukarı itmek için kollarınızı kullanmayın; merkez gücünüzü ve zıplamadan kaynaklanan momentumu kullanın.

Alternatif İniş Pratiği

  1. adım 1 oturarak düşme hareketini yapmak için bacaklarınızı uzatarak yere yatın.1Oturarak düşüş yapmak için bacaklarınızı uzatarak poponuzun üzerine inin. Altınıza inmenin verdiği momentum sizi tekrar yukarı zıplatacak ve böylece ayaklarınızı tekrar altınıza alabileceksiniz. Tekrar yukarı çıkarken kollarınızı yanınızda tutmak yerine başınızın üzerine kaldırın.
    • Eğlenmek için, momentumunuzu kaybetmeden önce arka arkaya kaç kez oturarak düşüş yapabileceğinizi görün. Bu, merkez bölgeniz için harika bir egzersizdir!
  2. adım 2 zıplayın ve diz düşüşünü tamamlamak için bacaklarınızı dizlerinizden bükün.2Diz çökme hareketini tamamlamak için zıplayın ve bacaklarınızı dizlerinizden bükün. Aşağı inerken sırtınızı düz tutun ve topuklarınızın üzerine oturmayın; mümkünse baldırlarınızı vücudunuzun geri kalanına dik tutmak istersiniz. Dizlerinizin üzerine inmenin verdiği momentum sizi geri sıçratacak ve böylece ayaklarınızın üzerinde durabileceksiniz.
    • Vücudunuzun inişi için doğru açıyı öğrenmek için bu hareketi birkaç kez uygulayın. Omuzlarınız ve gövdeniz çok öne gelecek şekilde iniş yaparsanız yüz üstü düşebilirsiniz. Pratik yapmak, mükemmel iniş için vücudunuzun ağırlık merkezini bulmanıza yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 geri düşüş yapmak için sırt üstü inin.3Geri düşüş yapmak için sırt üstü inin. Takla veya numaranızı tamamladıktan sonra sırtınızı yavaşça düzeltin ve sırt üstü yere inin. Yine de gövdenizi ve bacaklarınızı sertleştirmeyin. Geri sıçradığınızda, ayaklarınızın üzerinde durun veya başka bir numara yapmaya devam edin!
    • Sırt üstü düşme konusunda tedirginseniz, daha rahat olana kadar ayakta durma pozisyonundan sadece güven düşüşü yapmayı deneyin (sırtınız düz bir şekilde geriye doğru düşersiniz ve insanların sizi yakalamasına izin verirsiniz, ancak bu durumda trambolin sizi 'yakalar').
  4. adım 4 ön düşüşü tamamlamak için vücudunuzun öne doğru düşmesine izin verin.4Öne düşüşü tamamlamak için vücudunuzun öne doğru düşmesine izin verin. Trambolinden korumak için elleriniz yüzünüzün önünde olacak şekilde yere inin. Önden düşüşü yaptıktan sonra tekrar ayağa kalkabilir veya dizlerinizin üzerine çökebilirsiniz. Önden düşüşü yaptıktan sonra doğrudan başka bir numara yapmaya da geçebilirsiniz.
    • Dizlerinizin üzerine, ayaklarınızın üzerine inene ve önden düşüş pozisyonundan ek bir numara yapana kadar bu hareketi uygulayın. Bu hareket size inişlerinizde çok yönlülük sağlar.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru Trambolinde takla atmadan önce nasıl ısınabilirim? Sadece birkaç dakika yukarı aşağı zıplayarak başlayın ve dengenizi kazanmak için büyük kol daireleri yapmayı deneyin.
  • SoruGeri düşüş yaparken ellerimi yere koymaktan nasıl kaçınabilirim? Geri düşüşe ayakta başlayabilirsiniz, ancak dizlerinizi bükerek havada o kadar yüksekte olmazsınız. Bu şekilde kendinizi korkmuş hissetmezsiniz ve birkaç kez yaptığınızda ellerinizi yere koyma alışkanlığı edinmezsiniz. Yavaş yavaş kendinize güveninizi artırın ve başlamadan önce tam boyunuzda ayağa kalkın ve orada olmalısınız.
  • SoruAmuda kalkarken bacaklarımı nasıl düz tutabilirim? Tekme atın, ayaklarınızı birbirine doğru itmek için kendinizi zorlayın, ardından mümkün olduğunca uzatmaya çalışın.

Video

İpuçları

  • Öğrendiğiniz numaralardan kendi rutininizi oluşturmayı deneyin. Hatta numaraları en sevdiğiniz şarkıya göre zamanlayabilirsiniz.
  • Bir numaranın yarısında asla durmayın, çünkü bu sırtınızı yaralayabilir.

Uyarılar

  • Numara yaparken dikkatli olun; trambolinden düşmek ciddi yaralanmalara neden olabilir.
  • Eğer bir güvenlik ağınız yoksa, numara yaparken birisinin sizi görmesini sağlayın.
  • Karmaşık numaralar yapmaya başlamadan önce birkaç kursa gitmeyi veya bir profesyonelden öğrenmeyi düşünün.
  • Trambolininizi sabitleyin herhangi bir numara yapmadan önce.