Dövüşte Nasıl Başarılı Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Eğer kendinizi dövüşmenin kaçınılmaz olduğu bir durumda bulursanız, hazırlıklı olmak dayak yemekten daha iyidir. Bir dövüşte nasıl başarılı olacağınıza dair bazı püf noktaları öğrenmek için Adım 1'e ilerleyin.

Adımlar

Başarıyla Mücadele Etmek

  1. adım 1 şiddet uygulamamaya çalışın.
    Şiddet uygulamamaya çalışın. Eğer bunu yapma fırsatınız varsa, kavgadan uzaklaşın. Bir kavgada başarılı olmanın en iyi yolu hiç kavga etmemektir. Ancak, kavgaya girmekten kaçınamıyorsanız, kavga edip etmemeyi umursamıyormuş gibi davranmak bir tür dağıtıcı olabilir. Çoğu zaman, kavga etmek isteyen erkekler aslında sadece kışkırtacak birini isterler. Eğer kışkırtılamazsanız, ilgilerini kaybedebilirler.
    • İlk başta kavga etmeyecekmiş gibi davranın ve birkaç yumruk yemelerine izin verin. Hiç umurunuzda değilmiş ve canınız yanmıyormuş gibi davranın. Bazen bu, saldırganın geri çekilmesini sağlayabilir, ancak bazen de onları daha fazla kışkırtır.
  2. adım 2 hazırlıklı olun.
    Hazırlıklı olun. Kavga edip etmemeyi umursamadığınızı başarılı bir şekilde açıkladıktan sonra, saldırganınız şiddet içermeyen tavrınıza gülerek sizi kışkırtmaya çalışabilir. Birçok teknikle hazır olduğunuzdan ve acı hissetmeye hazır olduğunuzdan emin olun.
  3. 3. adım kendinizden emin davranın.
    Kendinizden emin davranın. Daha önce hiç kavgaya karışmamış olsanız bile, yine de kendinizden emin davranmalısınız. Özgüven aslında iyi bir dağıtıcı olabilir. Hayatınız boyunca her gün dövüşüyormuşsunuz gibi davranın - bu rakiple dövüşüp dövüşmediğiniz umurunuzda bile olmayabilir. Rakibiniz hazırlanırken bir esneme hareketi yapın ve ceketinizi alıp arkadaşınıza verin. (Hava ne kadar soğuk olursa olsun bu teknik tüm saldırganlarda işe yarar).
  4. adım 4 rakibinizi yorun.
    Rakibinizi yorun. Kolunuzu sıvayın ve acı hissetmeye hazır olduğunuzdan emin olun. Bir tuğla olduğunuzu ve hiçbir yumruk ya da tekmenin sizi kıramayacağını düşünün! Önce onlara vurmayın. Kol mesafesini koruyun ve bileşeninizi şaşırtmak için yumuşak ve hızlı bir şekilde zıplayın. Eğer kafanıza yumruk atmaya çalıştıklarını görürseniz.. Eğilin! Etraflarında daire çizin ve kaçının!
  5. adım 5 hız eksikliğine dikkat edin ve hareket edin.
    Hız eksikliğine dikkat edin ve hareket edin. Tereddüt ettiklerini gördüğünüzde saldırın ve çenelerine yumruk atın, kolunuzu gerin ve daha fazla güç için omzunuzu kullanın. Ardından hızlıca dizinizin arkasına ya da karnınıza olmak üzere mümkün olan her yere diz atın.
  6. 6. adım bitir.
    Bitirin. Rakibiniz iki büklüm olduğunda, dövüşü sona erdirecek hareketleri yapın. Suratına birkaç diz ya da burnuna veya gözüne sert bir yumruk genellikle devam edemeyecek kadar acı çekmesine neden olur. Bu fırsatı kaçmak için kullanın ama kaçmayın. Çalım atarak uzaklaşın ama dayak yiyen düşmanınıza toparlanma şansı vermeyecek kadar hızlı olun. Bu kişiyle gelecekte çatışmaya girmekten kaçının ve kavgayı sessiz tutmaya çalışın.

Darbe Almaktan Kaçınma

  1. adım 1 durumu dağıtmaya çalışın.
    Durumu dağıtmaya çalışın. Dayak yemekten kaçınmanın en iyi yolu kavgadan tamamen kaçınmaktır. Adamı sakinleştirmeye çalışın. Gururunuzu bir kenara bırakın ve bilmeden saldırganınızı rahatsız edecek bir şey yaptıysanız özür dileyin. Özür dilerken veya adamı sakinleştirirken, kendinize güvenen bir görünüm sergilemeye çalışın. Özgüven göz korkutucu olabilir.
  2. adım 2 rakibinizi yakından takip edin's movements.
    Rakibinizin hareketlerini yakından takip edin. Bir saniyeliğine bile gözlerinizi kaçırmayın - gözlerinizi kaçırdığınız bir an yumruk atmaya karar verdiği an olabilir. Bunun yerine, onun hareketlerini gözlerinizle takip edin. Dövüştüğünüz alanda nerede olduğunuzu takip etmek için çevresel görüşünüzü kullanın - bir şeye takılıp düşmek istemezsiniz.
  3. adım 3 kendiniz ve rakibiniz arasında biraz mesafe bırakın.
    Kendiniz ve rakibiniz arasında biraz mesafe bırakın. Size vurmak için esnemesi gerekiyorsa, büyük ihtimalle bu meydan okumayı kabul etmeyecektir. Bunun yerine, rakibinizle aranızda biraz mesafe bırakın, böylece ne zaman yumruk atmak istediğinizi belirleyebilirsiniz. Aranızdaki mesafeyi kontrol ederek, dövüşü kontrol etmeye başlayabilirsiniz.
  4. adım 4 gardınızı düşürmeyin.
    Gardınızı düşürmeyin. Bu kavgayı başlatan siz olsanız da olmasanız da, eğer nefsi müdafaa söz konusuysa katılmak zorunda kalacaksınız. Vurulmaktan kaçınmanın önemli bir parçası, kavga sırasında mümkün olduğunca tetikte kalmaktır. Dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin.
  5. adım 5 rakibinizi yorun.
    Rakibinizi yorun. Hiç yumruk atmadan (ya da yumruk yemeden) dövüşü kazanmanız mümkün olabilir. Sadece hareket etmeye devam edin ve rakibinizi size ayak uydurmak için gerçekten çalışmaya zorlayın. Büyük ihtimalle, eğer gerçekten kararlıysanız, rakibiniz saldırmaya fırsat bulamadan onu yıpratacaksınız.
  6. 6. adım saldırıya geçin.
    Saldırıya geçin. Kavgadan kurtulamıyorsanız ve rakibiniz pes edecek gibi görünmüyorsa, saldırıya geçmeyi düşünebilirsiniz. Bu bir yumruk ya da kendinizi savunuyorsanız kasıklara tekme ya da diz gibi bir son hareket olabilir.
    UZMAN İPUCU

    Adrian Tandez

    Jeet Kune Do Eğitmeni
    Adrian Tandez, Mountain View, Kaliforniya'da dünyaca ünlü bir kendini savunma eğitim merkezi olan Tandez Academy'nin kurucusu ve baş eğitmenidir. Ünlü dövüş sanatçısı Dan Inosanto tarafından eğitilen Adrian, diğerlerinin yanı sıra Bruce Lee'nin Jeet Kune Do, Filipin Dövüş Sanatları ve Silat'ında sertifikalı bir eğitmendir. Adrian'ın 27 yılı aşkın kendini savunma eğitimi deneyimi vardır.
    Adrian Tandez Jeet Kune Do Eğitmeni

    Yumruk atma şeklinize dikkat edin. Birçok insan size elinizin ilk iki eklemiyle yumruk atmanız gerektiğini öğretecektir, ancak bu bileğinizdeki veya elinizdeki kemikleri kırabilir. Bunun yerine, yumruğunuzu dikey olacak şekilde çevirin, ardından temas kurduğunuzda elinizin alttaki üç eklemiyle vurun.

  7. adım 7 dövüşü bitirin.
    Dövüşü bitirin. Bu ister rakibinizi yormak, ister büyük bir vuruş yapmak ya da sadece uzaklaşmak anlamına gelsin, dövüşü bitirmeniz gerekecektir. Durumunuzu değerlendirin ve en iyi seçeneği seçin.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Bir dövüşte ne yapmamalısınız?
    Yavaş olmayın: Gerçek bir dövüşte, dövüşü bitirmek için saniyeleriniz vardır. Hayatta kalma ihtimaliniz dokuz saniyeden sonra geçen her saniye daha da kötüleşir. Unutmayın ki spor ve kendini savunma aynı şey değildir, bu nedenle gösterişli numaralar kullanmaya çalışmayın - bunlar sadece şov veya filmler için iyidir, sokak için değil. Mesafeyi kontrol edebiliyorsanız, o kişinin size çok yaklaşmasına izin vermeyin. Pasif olmayın, sadece durarak kendinizi hedef haline getirmeyin ve her yumruğu engellemeye çalışmayın. Ben; bunun yerine hareketli olun, mesafeyi kontrol edin ve vurun.

İpuçları

  • İşlerin kötüye gitmesi durumunda her zaman telefonu olan veya sorumlu bir yetişkine veya 911'e ulaşmanın bir yolu olan birinin orada olduğundan emin olun.

Uyarılar

  • Bir kavgada her şey her zaman geri tepebilir ve sizi tehlikeye atabilir, bu yüzden mümkün olduğunca kaçınmaya çalışın.