Yumruklardan Nasıl Kaçılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yumruklardan kaçma becerisi doğuştan gelen reflekslere değil, esas olarak pratiğe bağlıdır. Bu kılavuzu bir kez okumak sizi usta bir dövüşçü yapmayacaktır, ancak pratik yaparken kullanmanız gereken doğru formu öğretecektir. Bu hareketleri ikinci doğaya dönüştürmeye çalışın ve yaralanmayı en aza indirmek için hayati ipuçlarını hatırlayın.

Bilmeniz Gerekenler

  • Dirsekleriniz göğsünüzün önünde olacak şekilde yumruklarınızı yüzünüze doğru tutun. Göğsünüz rakibinize dönük olmayacak şekilde hafifçe yana dönün.
  • Ardından geri adım atın ve dizlerinizi bükerken ağırlığınızı arka bacağınıza verin. Bu hareketi başınızı geriye çekmek için kullanın.
  • Öne doğru adım atarak ve 6 inç (15 cm) aşağı eğilerek bir kafa yumruğundan kaçının. Adım boyunca ilerleyin ve şimdi daha yakın olduğunuz için bir karşı yumruk atın.

Adımlar

Atlatmaya Hazırlanmak

  1. Yumruklarınızı yukarıda tutun. Sıkılı yumruklarınızı yüzünüzü korumak için yüzünüzün önünde tutun. Yüzünüzün mümkün olduğunca büyük bir kısmını korumak için yanak hizasında tutun.
    • Yumruklarınızı başparmağınız içeride değil dışarıda olacak şekilde sıkın.
  2. Dirseklerinizi yan tarafınızda tutun. Kollarınız ve omuzlarınız kolay hareket edebilmek için rahat olmalı ve gövdenizi korumak için dirsekleriniz aşağıda tutulmalıdır.
  3. Çenenizi aşağı doğru eğin. Çenenizi aşağıda tutmak yüzünüzü daha küçük bir hedef haline getirir ve boynunuzu korur. Rakibinizi izlemekte zorlanacağınız kadar aşağıya sokmayın.
  4. Savunmacı bir duruş benimseyin. Bir bacağınız (sağ elini kullananlar için genellikle sağ bacak) diğerinden daha geride olacak şekilde hafifçe yana dönün, böylece gövdeniz rakibe dönük olmaz.
    • Bacaklarınız kabaca omuz genişliğinde veya biraz daha geniş olmalıdır.
    • Dengeli ve hareketli kalabilmek için dizlerinizi bükülü tutun.
    • Çok fazla yana dönmeyin; rakibinize dik açıyla durursanız yana savrulabilirsiniz.
  5. Tetikte olun ama tek bir yere bakmayın. Gözleriniz yan taraftaki hareketleri ön taraftakilerden daha hızlı algılar, bu nedenle sabit olmayan bir bakış rakibinizin ellerine yakından bakmaktan daha çok işinize yarayacaktır.
    • Rakibinizin ellerinin yanı sıra omuzlarının, gözlerinin ve ayak hareketlerinin de farkında olun. Belirli bir rakip yumruk atmadan önce her zaman öne doğru adım atıyorsa, bu bilgiyi daha hızlı tepki vermek için kullanabilirsiniz.
    • Ne kadar çok pratik yaparsanız, hareketleriniz o kadar hızlı olacaktır.
    UZMAN İPUCU

    Ross Cascio

    Öz Savunma Eğitmeni
    Ross Cascio, Krav Maga Worldwide kendini savunma, fitness ve dövüş eğitmenidir. Los Angeles, CA'daki Krav Maga Worldwide HQ Eğitim Merkezlerinde 15 yılı aşkın süredir Krav Maga kendini savunma, fitness ve dövüş dersleri vermekte ve eğitim vermektedir. Krav Maga Worldwide eğitimi aracılığıyla insanların daha güçlü, daha güvenli ve daha sağlıklı olmalarına yardımcı olmaktadır.
    Ross Cascio Öz Savunma Eğitmeni

    Uzmanımız Kabul Ediyor: Rakibinizin ellerine veya bacaklarına bakmayın. Bunun yerine vücudunun merkezine bakın, böylece her yönden gelen yumrukları daha iyi görebilirsiniz. Ardından, başınızın seviyesini değiştirmek ve vurulması zor bir hedef haline getirmek için başınızı sallayın ve örgü yapın. Yumruk geldiğinde kalçanızı değil bacaklarınızı bükün ve yumruğun üzerinizden geçmesi için başınızı indirin.

Geri Çekilerek Yumruktan Kaçmak

  1. Bu adımları tek bir harekette birleştirin. Bu yöntemle başarılı bir şekilde sıyrılırsanız, rakibinizin yumruğunun dışında kalırsınız, daha uzağa gitmeye veya kendi uzun mesafeli yumruğunuzu atmaya hazır olursunuz.
    • Sıyrılma sırasında gardınızı yerinde tutmak için yumruklarınızı yukarıda tutmayı unutmayın.
  2. Arka bacağınızın üzerinde dönün. Kalçanızı ve vücudunuzu saat yönünde döndürün (sol bacağınız öndeyse) ve arka bacağınıza biraz ağırlık verin.
    • İsteğe bağlı olarak, bu hareketin bir parçası olarak arka bacağınızla geriye doğru bir adım atabilirsiniz.
  3. Her iki ayağınızı da aynı yönde döndürün. Maksimum denge için dizlerinizi bükün ve gövdenizi kalçalarınızın üzerinde tutun.
  4. Başınızı geriye doğru çekmek için dizlerinizin ve kalçalarınızın hareketini kullanın. Boynunuzla da biraz geriye yaslanabilirsiniz, ancak ana hareket ayaklarınızın ve gövdenizin yana doğru dönmesi olmalıdır.
    • Belden bükülmeyi en aza indirin, çünkü bu sizi ciddi şekilde dengesiz hale getirebilir.
  5. Sadece gerektiği kadar hareket edin. Bir yumruktan kaçınmak için sadece kısa bir mesafe hareket etmeniz gerekir. Daha küçük hareketler sizi daha dengeli tutar ve bir sonraki hamlenizi yapmak için size daha fazla zaman verir (bu ister karşı yumruk ister rakibinizi devirip kaçmak olsun).
  6. Yüzünüze gelen bir yumruktan kaçınamıyorsanız, yumruğu alnınızla alın. Çenenizi daha aşağı eğin, böylece darbe burnunuz veya çeneniz yerine kafatasınızın sert bir kısmına gelir.
    • Darbe kuvvetini en aza indirmek için aynı anda geriye doğru hareket edin veya başınızı yumruğun gittiği yöne doğru döndürün.

Harekete Geçerek Yüze Gelen Yumruktan Kaçmak

  1. Sadece kafaya gelen yumruklardan bu şekilde kaçın. Bu kaçışın amacı, rakibinizin yumruğunun iç tarafında (vücudunun yanında) güçlü bir karşı yumruk için hazır olmaktır. Rakibiniz vücudunuzu hedef alıyorsa, yüzünüzü bir yumruğun içine doğru hareket ettirebilirsiniz.
    • Bu kaçış en iyi düz, güçlü bir sağ el yumruğuna karşı işe yarar.
    • Yumruk ne kadar büyükse, rakibinizin dengesi bozulacağı ve toparlanmak için daha fazla zaman harcayacağı için kaçmak o kadar iyidir. Daha kısa yumrukları veya çalımları engellemek veya yaklaşmak yerine uzaklaşarak atlatmak isteyebilirsiniz.
  2. Öndeki bacağınızın üzerinde dönün. Kalçanızı ve vücudunuzu saat yönünün tersine döndürün (sol bacağınız öndeyse) ve öndeki bacağınıza daha fazla ağırlık verin.
    • Ana hareket belinizden değil kalçanızdan gelmelidir.
  3. Arka ayağınızı da aynı yönde döndürün. Tüm vücudunuzu kalçalarınızla aynı hizada tutmak dengeli ve hareketli olmanızı sağlar.
  4. Dizleriniz ve omzunuzla eğilin. Başınızı yumruğun yolundan çıkarmak için omzunuzu göğsünüz boyunca 45º'lik bir açıyla hızla aşağı ve içe doğru hareket ettirin. Dizlerinizi de hafifçe bükün.
    • Bu hareketi abartmayın. Düz bir yumruktan kaçmak için başınızı sadece yaklaşık 15 cm hareket ettirmeniz yeterlidir.
    • Çok fazla öne eğilmeyin, çünkü bu dengede durmanızı ve rakibinizi izlemenizi zorlaştırır. Dizlerinizi ve omuzlarınızı sırtınızdan çok daha fazla kullanıyor olmalısınız.
    • Rakibiniz kadar veya daha uzun boyluysanız, bunun yerine başınızı kaldırarak yumruktan kaçabilirsiniz, böylece yana dönerken yumruk çenenizin altından geçer.
  5. Arka elinizi hafifçe kaldırın. Diğer elinizden gelecek bir takip yumruğunu engellemek veya saptırmak için kullanmaya hazır olun.
  6. Bir adım daha yaklaşın (isteğe bağlı). Gerekirse, rakibe doğru kısa bir adım atmak için öndeki ayağınızı kullanın. Bu, bir sonraki yumruk için hareketlerini kısıtlamak için yararlıdır, ancak esas olarak bir karşı yumruk hazırlamak içindir.
  7. Karşı yumruk (isteğe bağlı). Yumruktan kurtulduktan sonra, kendi yumruğunuzla misilleme yapmak için yakın pozisyonunuzdan yararlanabilirsiniz.
  8. U şeklinde geri dönün. Orijinal pozisyonunuza dönerken, yumruğun etrafında bir 'U' şekli oluşturun. Dümdüz yukarı doğru hareket ederseniz başka bir yumruğun içine girebilirsiniz.

Vücuda Yumruk Atarken Yuvarlanma

  1. Mide kaslarınızı sıkın. Bu, iç organlarınızı yaralanmaya karşı korur.
  2. Çarpışmadan hemen önce burnunuzdan keskin bir şekilde nefes verin. Kısa, hızlı bir hava patlaması otomatik olarak karın kaslarınızın esnemesine ve kendinizi daha fazla korumanıza neden olacaktır.
  3. Yumruğu ellerinizle engelleyin. Yumruğu saptırmak için rakibinizin kolunu elinizle itmeye çalışın veya en azından yumruğu doğrudan gövdeniz yerine eklemlerinize alın.
  4. Yumrukla birlikte hareket edin. Geri adım atın veya vücudunuzu darbe yönünde döndürün. Darbe noktası yumrukla aynı yönde hareket ediyorsa, kuvvet büyük ölçüde azalacaktır.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Yumruktan kaçmak mümkün mü?
    Mümkündür ama biraz pratik gerektirir. Bir yumruktan kaçmak için çömelin ve ağırlığınızı bir tarafa kaydırın. İdeal olarak, rakibin ölü tarafına, yani diğer elinden uzağa doğru sallanmak istersiniz. Bu, kanca yumruklarına karşı etkilidir. Bunu yapmak için bacaklarınızı seviye değiştirmek için kullanırsınız, ardından vücut ağırlığınızı burnunuz rakibin göğsünde hayali bir 'U' veya 'J' çizecek şekilde kaydırırsınız. Bunu doğru yaparsanız, karşı saldırı için iyi bir konumda olursunuz, çünkü rakibiniz size ölü tarafından yumruk atamaz.
  • Soru
    Yumruklardan kaçma konusunda nasıl daha iyi olabilirim?
    Rakibinizin ölü tarafına doğru yanlamasına dönün. Döndüğünüzde, başınızı yumruğun yörüngesinden çıkarırsınız. Bu hareket ağırlığınızı kaydırır, böylece bir omuz karşı dize doğru hareket eder ve başınızı çevrimdışı hale getirir. Bu hareket düz yumruklara, aparkatlara ve kancalara karşı etkilidir. İdeal olarak bu hareket ölü tarafa doğru da yapılır çünkü rakibin eline doğru örülmek istemezsiniz. Bir dövüş sırasında örgü yapabildiğinizden emin olmak için düzenli olarak pratik yapın. Kafa hareketi tekniklerinde etkili olmak için gerçekten sürekli eğitime ihtiyacınız vardır. Zamanlama çok önemlidir. Bazen insanlar bir yumruğa ilk tepki olarak kafalarını hareket ettirdiklerinde şanslı olabilirler, ancak eğitimli ve hazırlıklı olmak sadece şanslı olmayı ummaktan daha iyidir.

Video

İpuçları

  • Aynı yöntemle çok fazla kaçarken dikkatli olun. Zeki bir dövüşçü çalım atabilir ve ardından tam yüzünüzü hareket ettirdiğiniz yere gerçek bir yumruk atabilir.
  • Formda kalın. Her zaman ayakta kalabilmek için düzenli olarak egzersiz yapın.
  • Yüzünüze gelen bir yumruğa doğal olarak gözlerinizi kapatarak karşılık verirsiniz. Bir sonraki yumruğun nereden geleceğini görmek için gözlerinizi mümkün olduğunca açık tutmaya çalışın.

Uyarılar

  • Çenenize alacağınız bir darbenin yaratacağı yaralanmayı en aza indirmek için ağzınızı daima kapalı tutun ve dilinizi ağzınızın içinde iyice geride tutun.
  • Unutmayın, kazanabileceğiniz tek sokak kavgası girmediğiniz kavgadır.