Köpek Küreği Nasıl Kullanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Köpek küreği, başınızı suyun üzerinde tutarken havuzda hareket etmenin hızlı ve eğlenceli bir yoludur. Ayrıca yeni başlayanlar için yüzmeyi öğrenmenin iyi bir yoludur! Can yeleği ile veya can yeleği olmadan köpek küreği yapabilirsiniz.

Adımlar

Köpek Kürek Çekme

  1. adım 1 suya alışın.1Suya alışın. Havuzun sığ ucuna gidin ve basamaklardan aşağı inerek suya girin. Etrafa su sıçratarak ve suya alışarak birkaç dakika geçirin. Suda olmak konusunda gerginseniz, rahatlamak için biraz baloncuk üflemeyi deneyin. Önce derin bir nefes alın. Gözlerinizi kapalı tutarak yüzünüz suyun altına gelene kadar bacaklarınızı bükün. Yavaşça nefes verin ve baloncuklar üfleyin. Bu rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
    • Rahatlayana kadar yüzmeye başlamayın. Stresliyken yüzerseniz kendinizi yaralayabilir ya da boğulabilirsiniz.
    • Baloncukları üflerken su altında gözlerinizi açmayı deneyin. Bu da rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
  2. adım 2 kendinizi yüzmek için konumlandırın.2Yüzmek için kendinizi konumlandırın. Başınızı suyun üzerinde tutarak kollarınızı önünüze doğru uzatın. Bacaklarınızı altınızdan gevşekçe uzatın. Yüzmeye başlayana kadar ayaklarınızı havuzun dibinde tutabilirsiniz. Derin nefes almayı ve rahatlamayı unutmayın.
    • Tamamen düz yatmayın veya tamamen yatay kalmayın. Vücudunuzun neredeyse yüzdüğü bir nokta bulmaya çalışın.
    • Bunu sığ suda yaptığınızdan emin olun. İhtiyaç duyarsanız, nefes almak için ayağa kalkabilir veya nefesinizi yakalayana kadar yüzebilirsiniz.
  3. adım 3 kol hareketlerini uygulayın.3Kol hareketlerini uygulayın. Parmaklarınızı sıkıca birbirine bastırarak ve avuç içinizi dışarı doğru eğerek her iki elinizi de kavrayın. Ellerinizi birer birer uzatın ve kepçe hareketiyle suyu kendinize doğru çekin. Suyu çekerken biraz ileriye doğru hareket ettiğinizi hissedeceksiniz. Rahat edene kadar bu hareketi uygulayın.
    • Bazı insanlar suyu kendilerine doğru çekmek yerine aşağı doğru çekmeyi tercih eder.
    • Elleriniz her zaman suyun altında olmalıdır.
  4. adım 4 bacaklarınızı kullanarak yüzün.4Bacaklarınızı kullanarak yüzün. Kollarınız sizi ileriye doğru hareket ettirirken bacaklarınız sizi su üstünde tutacaktır. Kollarınızla su çekerken ayaklarınızı suyun altına doğru tekmeleyin. Bacaklarınızı daire şeklinde tekmeleyerek 'bisiklet' hareketi veya bacaklarınızı dışarı doğru tekmeleyerek 'kurbağa tekmesi' hareketi yapabilirsiniz. Her bir tekme hareketini uygulayın ve hangisinin sizin için daha rahat olduğuna karar verin.
    • Derin nefes alın. Kolay nefes alabilmeniz için başınızı su yüzeyinin üzerinde tutun.
    • Kendinizi yüzmekte veya nefes almakta zorlanırken bulursanız, ayağa kalkın ve bir mola verin.
  5. adım 5 gerekirse nefes alma tekniğinizi değiştirin.5Gerekirse nefes alma tekniğinizi değiştirin. Kendinizi boynunuzu zorlarken bulursanız, başınızı su yüzeyine yakın tutun. Nefes almak istediğinizde başınızı yüzeyin üzerine kaldırın ve yüzünüz suyun içindeyken yavaşça nefesinizi verin. Her zaman sakin kaldığınızdan emin olun.
    • Başınızı suyun üzerinde tutmakta çok fazla sorun yaşıyorsanız, ellerinizle daha sert kürek çekmeniz gerekir.
    • Yorulduğunuzu fark ederseniz ya ayağa kalkın ya da sırt üstü dönün ve nefesinizi toplayana kadar yüzün.
  6. adım 6 yüzme sorunlarını düzeltin.6Yüzme sorunlarını düzeltin. Su yüzeyine yakın kalmakta sorun yaşıyorsanız, bu ayaklarınızla daha sert vurmanız gerektiği anlamına gelir. Ayaklarınızı tekmelemek sizi su üstünde tutacaktır ama sadece yeterince sert tekmeliyorsanız. Benzer şekilde, kendinizi çok yavaş ilerlerken bulursanız, ellerinizle daha sert kürek çekin.
    • Eğer suyu kendinize doğru çekiyorsanız, bunun yerine suyu aşağı doğru çekin. O kadar hızlı ilerleyemezsiniz ama su üstünde kalmanıza yardımcı olacaktır.
    • Bisiklet vuruşu yapmakta zorlanıyorsanız, kurbağa vuruşuna geçin (veya tam tersi).

Suda Yüzmek

  1. adım 1 yüzmeyi öğrenin.1Yüzmeyi öğrenin. Yüzmek, nefesinizi yakalamanıza yardımcı olacak hayat kurtarıcı bir tekniktir. Derin suda yüzerken, her zaman ayağa kalkma veya mola vermek için bir şeye tutunma fırsatınız olmayacaktır. Ayrıca, köpek küreği yeni başlayanlar için harika bir yüzme tekniğidir, ancak bir yüzücüyü kolayca yorabilir. Boğulma riskini azaltmak için yüzmeyi öğrenin.
    • Havuzun sığ ucunda yüzerek pratik yapın. Suyun üzerinde kalmakta zorlanıyorsanız nefesinizi tutmak için ayağa kalkabilirsiniz.
  2. adım 2 vücudunuzu gevşetin.2Vücudunuzu rahatlatın. Kaslarınız gergin olduğunda yüzmek zordur. Suyun içinde sırt üstü dönün ve vücudunuzu düzleştirerek kollarınızı ve bacaklarınızı uzatın. Boynunuzu gevşetin ve başınızın suya dalmasına izin verin. Ancak yüzünüzün suya batmadığından emin olun.
    • Kulağınıza su kaçmasından endişeleniyorsanız, yüzerken yüzücü bonesi takın.
    • Rahatlamakta zorlanıyorsanız, yüzerken gözlerinizi kapatmayı deneyin.
  3. adım 3 yüzerliğinizi geliştirin.3Yüzdürme gücünüzü geliştirin. İlk olarak derin nefes alın. Ciğerlerinizi hava ile doldurmak suyun üzerinde yüzmenize yardımcı olacaktır. Bacaklarınız çok fazla batıyorsa, kollarınızı başınızın arkasına doğru uzatın ve suyun içinde tutun. Hala bacaklarınızı su üstünde tutmakta zorlanıyorsanız, bacaklarınızı hafifçe tekmeleyin.
    • Nefes verirken nefes almakta zorlanıyorsanız, bacaklarınızı hafifçe tekmeleyin. Bu, bir sonraki nefesinizi verene kadar su üstünde kalmanıza yardımcı olacaktır.
    • Kürek çekmek için ellerinizi kullanmaktan kaçının. Bunun yerine ellerinizi açın ve kollarınızın yüzmesine izin verin.
  4. adım 4 yüzüstü yüzün.4Yüzüstü yüzün. Çoğu insan yüzerken nefes alabilmek için sırt üstü yüzmeyi tercih eder. Ancak, yüzüstü yüzmek istiyorsanız, teknik çok benzerdir. Derin bir nefes alın ve tutun. Yüzünüzü suya daldırın ve kollarınızı ve bacaklarınızı bir denizyıldızı gibi uzatın. Tekrar nefes almanız gerektiğinde ya yüzmeyi bırakın ya da nefes almak için yavaşça sırt üstü dönün.
    • Bacaklarınızı su üstünde tutmaya yardımcı olmak için göğsünüzü suya doğru itin.
    • Yüzmekte zorlanıyorsanız ayaklarınızı hafifçe tekmeleyin.

Güvenle Yüzmek

  1. adım 1 sakin olun.1Sakin olun. Yüzerken paniğe kapılırsanız boğulma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Nefesinize ve formunuza odaklanın. Bir havuzun derin ucundaysanız, sakin bir şekilde sığ uca giden yolu bulun. Daha büyük bir su kütlesindeyseniz, üzerinde duracak veya tutunacak bir şey arayın.
    • Sakinleşmek için yardıma ihtiyacınız varsa, sırt üstü yüzün ve derin nefes almaya odaklanın.
    • Paniklediğinizde nefesiniz daralır. Bu da yüzmeyi zorlaştırabilir.
  2. adım 2 bir can yeleği giyin.2Can yeleği giyin. Kendinize güvenen bir yüzücü değilseniz, özellikle büyük su kütlelerinde yüzerken bir can yeleği giyin. Deneyimsiz bir yüzücü genellikle havuzun kenarına kadar gelebilir, ancak kıyıya ulaşmakta sorun yaşayabilir. Neyse ki, can yeleği giyerken doğru köpek kürek formunu kullanabilirsiniz.
    • Can yeleği giymek istemiyor ama yine de güvende olmak istiyorsanız, bir Safer Swimmer kullanın. Bu, bir kemere takılan ve siz yüzerken arkanızda yüzen küçük bir can simididir.
    • Şüpheye düştüğünüzde çocukların can yeleği giymesini sağlayın. Güvende olmak üzülmekten daha iyidir.
  3. adım 3 sorumlu bir şekilde yüzün.3Sorumlu bir şekilde yüzün. Asla yalnız yüzmeyin. Suda panik atak geçirirseniz veya su üstünde kalmakta zorlanırsanız arkadaşınız size yardım edebilir. Cankurtaran istihdam eden havuzlarda yüzmeye çalışın. Cankurtaranlar boğulmanız halinde size yardım etmek ve temel ilk yardım uygulamak üzere eğitilmişlerdir.
    • Yerel acil durum numaranızı aramanız gerekmesi ihtimaline karşı yüzerken yakınınızda bir cep telefonu bulundurun.
    • Havuz kurallarına ve düzenlemelerine her zaman uyun.

Topluluk Soru-Cevapları

  • SoruKöpek küreği sırasında başım suyun altında kalırsa ne yapabilirim? Başınız suyun altındaysa, bu bir köpek küreği değildir. Teknik üzerinde çalışmayı ve temel bir serbest stile kadar çalışmayı düşünün. Eski bir yüzücü olarak söylüyorum, köpek küreği suda yapabileceğiniz en kötü şeydir. Sizi çok çabuk yorar ve hiç verimli değildir. Enerji tasarrufu sağlayan ve yapması çok kolay olan çok sayıda şamandıra ve farklı yüzme kulaçları vardır. Sırt üstü yüzmek de bir seçenektir.
  • SoruHavuz suyu gözlerinizi etkiler mi? Bu kişiden kişiye değişir. Gözlerinizin havuz suyuna karşı hassas olduğunu düşünüyorsanız, yüzerken gözlük takın.
  • SoruAnnemi yüzmeye gitmeye nasıl ikna edebilirim? Ona bir yüzdürme cihazı kullanabileceğini ve yüzmenin çok iyi bir egzersiz olduğunu söyleyin.

Video

İpuçları

  • Ellerinizi suyun altında (ya da en azından yüzeye çok yakın) tutmayı unutmayın.
  • Ellerinizi daha fazla kuvvetle aşağı itmek daha iyi su üstünde kalmanıza yardımcı olacaktır.
  • Bacaklarınızı düz tutun ve suyun içinde tekmeleyin.

Uyarılar

  • Okyanusta yüzerken kıyıdan görüş mesafesinde kalın ve asla yalnız yüzmeyin.
  • Derin sularda yüzerken dikkatli olun.