Bir Geyik Nasıl Giydirilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Merminiz veya okunuz bir geyiğe isabet ettiği anda, geyik eti bakımı başlar. Geyiğiniz yere düştüğünde, karkası parçalamak ve yemeye hazır hale getirmek başka bir zorluktur. Bu makale size bir geyiği nasıl başarılı bir şekilde sahada giydireceğinizi ve dondurucunuzu nasıl etle dolduracağınızı öğretecek.

Adımlar

Geyiğin Giyinmeye Hazırlanması

  1. adım 1 derisini yüzmek için geyiği asın.1Derisini yüzmek için geyiği asın. İdeal olarak, vinci ve çerçevesi olan bir kampınız ya da geyiği yukarı kaldırmak için asansörü veya kepçesi olan bir traktörünüz olabilir. Ayrıca, tercihen bahçe hortumu ve püskürtücüsü olan bir içme suyu sisteminden bol miktarda temiz su da isteyeceksiniz.
  2. adım 2 hayvanın etrafına güçlü bir ip veya kayış bağlayın's antlers, or under the head as high up the neck as possible.2Hayvanın boynuzlarının etrafına veya başının altından boynunun mümkün olduğunca yukarısına güçlü bir ip veya kayış bağlayın. Bazı avcılar geyiklerini baş aşağı olacak şekilde aşil tendonlarından asmayı tercih eder, ancak genellikle adımlar aynıdır.
    • Başın yukarı asılması mide, bağırsak ve mesanenin çıkarılmasını biraz daha kolaylaştırır ve bu yapıldığında etin kirlenme olasılığı daha düşüktür.

Organların Çıkarılması

  1. adım 1 saha elbisesi...1Tarla elbisesi geyiğinizi vurduktan sonra mümkün olan en kısa sürede. Bu, bir zamanlar yaşayan hayvanın besin kaynaklarından tam olarak yararlanmanın en iyi yoludur. İç organların çıkarılması ve karkasın soğutulması, etin bozulmasını önlemek için çok önemlidir.
  2. adım 2 bağırsak...2Geyiği mide zarını yararak, aşağıdan veya leğen kemiğinden yukarıya doğru çalışarak kesin. Mide ve bağırsakların yırtılmaması için bıçağın sadece en ucunun karın bölgesine girmesine izin verin.
  3. adım 3 organları çıkarmak için hazırlanın.3Organları çıkarmaya hazırlanın. Göğüs kemiğinin tabanına kadar yukarı doğru yarıldığında, karnın içine uzanın ve organları dışarı çekin. İçine atmak için büyük bir kap bulundurmanız çalışma alanınızı temiz tutmanıza yardımcı olacaktır.
    • Böbreklerin ve karaciğerin genellikle destekleyici zarlarıyla bağlı kalacağını unutmayın, ancak onları yemek için saklamayı planlıyorsanız, mideyle birlikte dökülmemelerine dikkat edin.
  4. adım 4 karnın alt bölgesinde omurgaya yakın mesaneyi arayın.4Karın bölgesinin alt kısmında omurganın yakınında mesaneyi arayın. Sarı sıvı (idrar) ile dolu yarı saydam bir balon gibi görünecektir. Üretrayı kapalı tutarak sıkıca kavramanız ve boşalmasına izin vermeden keserek serbest bırakmanız gerekecektir.
    • Mesaneyi hala bağlıyken kilitli bir torbaya sarmayı deneyin. Torbanın fermuarını gidebildiği yere kadar çekin. Daha sonra kesmeyi planladığınız yerin altından küçük bir lastik bant veya fermuarlı kravat ile sıkıştırın. Kesiğinizi yaptığınızda, keseyi yırtsanız ya da delseniz bile kesenin ağzı kilitli poşetin içinde kalacak ve eti kurtaracaktır.
    • Burada, bir kaza durumunda elinizin altında bir su hortumu bulundurmak çok faydalıdır.
  5. adım 5 anüs ve bağırsakları çıkarın.5Anüsü ve bağırsakları çıkarın. Bıçağınızla anüsün etrafında yaklaşık 1 inçlik (2,5 cm) bir daire kesin. Rektumu çok nazikçe dışarı çekin ve küçük bir lastik bant veya fermuarla bağlayın. Bu, herhangi bir dışkının eti kirletmesini önleyecektir. Bağırsakların etrafındaki bağ dokusunu ayırın ve dikkatlice vücut boşluğundan çıkarın.
  6. adım 6 göğüs kafesini veya göğüs kafesinin ortasını ayırın.6Sternumu veya göğüs kafesinin ortasını ayırın. Büyük, ağır bir bıçak veya bu iş için uygun bir testere kullanın. Göğsü açın, eğer yemek için saklayacaksanız kalbin dışarı düşmemesine dikkat edin. Akciğerler ve kalbin yanı sıra nefes borusu ve yemek borusunu dışarı çekin, ardından vücut boşluğunu iyice durulayın.
  7. adım 7 yemeyi planladığınız iç organları temiz bir kova veya tavaya koyun ve soğuk suyla durulayın.7Yemeyi planladığınız iç organları temiz bir kova veya tavaya koyun ve soğuk suyla durulayın. Karaciğerin yanı sıra muhtemelen kalp ve böbrekler de yenilebilir, ancak ek hazırlık gerektirecektir.
  8. adım 8 temizleme işleminin kalıntılarını atmak için derin bir çukur kazın.8Temizleme işleminin kalıntılarını atmak için derin bir çukur kazın. Sizin yerel Balık ve Vahşi Yaşam servisinin sizi bu adımdan kurtaracak bir imha alanı olabilir. Uzak bir bölgedeyseniz ve arazi sahibinin bir sakıncası yoksa, organları çakal gibi hayvanların yemesi için bırakabilirsiniz.

Geyiğin Derisinin Yüzülmesi

  1. adım 1 toynakların her birini dirsekten çıkararak başlayın.1Tırnakların her birini dirsekten çıkararak başlayın. Bıçağınızın ucuyla eklemi bulun ve bir kesi yapın. Ardından, bıçağınızı eklemin etrafında bıçağın düz kısmıyla hareket ettirin, bağları kesin ve bıçağınızı dirsek ekleminin etrafında mümkün olduğunca derin bir şekilde dikkatlice çalıştırın. Eklemi sıkıca bükün ve koparın.
  2. adım 2 kesmeye başlayın...2Dirseği kesmeye başlayın cilt hayvanın kafatasının tabanından. Daha sonra, boynun tabanını, ardından göğüs kemiğine doğru ve son olarak mide, pelvis ve ön ayakları kesin.
    • Bu bölgelerdeki kıllar eti kirleteceğinden, kasları veya karın dokularını değil sadece deriyi kesmeye özen gösterin.
  3. adım 3 deriyi omuzlardan ve boyundan çekmeye başlayın.3Deriyi omuzlardan ve boyundan çekmeye başlayın. Aşağıya, göğse doğru ilerleyin.
    • Kas dokusu deriyle birlikte gevşiyorsa, ilerlerken gevşememesi için kazıyın veya dilimleyin. Deri altı zarlarını kesmek derinin daha kolay serbest kalmasını sağlayacaktır.
  4. adım 4 deriyi karkastan bir araçla ya da elle çekin.4 Deriyi karkastan bir araçla ya da elle çekin.
    • Deriyi elle yüzüyorsanız, deriyi biraz aşağı çekin, ardından deriyi altındaki kaslara bağlayan dokuyu her seferinde biraz çalışarak dilimleyin.
    • Enerjiden tasarruf etmek ve dört tekerlekli bir araç ya da bir kamyon kullanmak istiyorsanız, derinin altına bir golf topu ya da benzer büyüklükte bir taş bağlayabilir, ipinizi bunun etrafına dolayabilir, ardından serbest ucu araca bağlayabilirsiniz. Yavaşça karkastan uzaklaşın, kalan deriyi geyikten çok az bir çabayla çekin.
  5. adım 5 kafayı çıkarın.5Kafayı çıkarın. Geyiği aşağı indirin ve düz bir çalışma yüzeyine yatırın. Çenenin hemen altında, boynun etrafındaki bağ dokusunu gevşetmek için bağları kesin. Boynu kırmak ve kafayı tamamen çıkarmak için kafayı sertçe bükmeniz gerekecektir.
    • Başı değil de boynuzları kurtarmak istiyorsanız, boynuzların tabanından yaklaşık bir inç kadar kafatasının bir kısmını çıkarmak için bir testere kullanmanız gerekecektir.
    • Kafanın tamamını saklamak istiyorsanız, soğuk tutun ve derisini yüzün (aşağıya bakın). Saklamak istediğiniz kafatasındaki eti saklayın ve kafatasını birkaç saat kaynatarak dokuyu çıkarın ve kafatasını ağartın. Daha sonra beyazlatmak için hidrojen peroksit ile temizleyin..
  6. adım 6 geyiği durulayın's carcass after the skin is removed.6Deri çıkarıldıktan sonra geyik karkasını durulayın. Bu, ete yapışmış olan kılları temizleyecek ve siz işi tamamlarken etin soğumasına da yardımcı olacaktır. Geyiğinizi ticari olarak işlemden geçirmeyi planlıyorsanız, organlarını çıkardıktan sonra işlemciye gitmeye hazırdır. Kendiniz parçalamak istiyorsanız, iyice soğumasını bekleyin ve içeriye ya da üzerinde çalışabileceğiniz temiz bir kesme yüzeyine alın.

Etin Yaşlandırılması

  1. adım 1 geyik etini bol soğuk suyla yıkayın, ardından buzla taşıyın.1Geyik etini bol soğuk suyla yıkayın, ardından buzla taşıyın. Bu noktada streç film veya kasap kağıdı ile sarmayın, bunlar ısıyı etin içinde hapsedecek ve bozulmayı artıracaktır. Karkasın serin ve kuru olduğundan emin olun. Etin mümkün olan en kısa sürede 34-38 °F (1-3 °C) sıcaklıkta taşınması ve saklanması gerekir.
    • Dondurmak yaşlandırma sürecini engelleyeceğinden ve et çözüldükten sonra bozulmasını hızlandıracağından eti hemen dondurmaktan kaçının.
  2. adım 2 yaşlandırma için uygun bir yer bulun.2Yaşlandırma için uygun bir yer bulun. Sürecin en zor kısmı, geyikleriniz için yeterince büyük ve sıcaklık kontrolü yapılabilen bir alan bulmaktır. En popüler yer genellikle bir garaj, kulübe veya ek binadır. Garaj gibi evden bir miktar ısı sızıntısı alan yerler özellikle etkili olma eğilimindedir.
    • Eğer bir garajınız yoksa, uygun bir yer bulmak için arkadaşlarınızla ve diğer avcı tanıdıklarınızla konuşun. Ya da parçalama işleminin ilk birkaç adımını takip ederek eti dörde bölün ve yedek bir buzdolabında yıllandırın. Ortalama bir geyiğin çeyrek eti standart bir buzdolabına sığacaktır.
    • Çok soğuk olmamasına dikkat edin. Genelde etin en azından bir kısmını parçaladıktan sonra donduracaksınız. Geyik etinizi 40 °F'nin (4 °C) üzerinde bekleterek bozulmasına izin vermemeye çok dikkat edin. Yaşlandırma alanınızda bir termometre bulundurduğunuzdan emin olun.
  3. adım 3 karkası asın.3Karkası asın. Bir et kancası ve zincir ya da halat kullanarak eti yaşlandırdığınız yerdeki sağlam bir kirişe asın.
    • Et kancanız yoksa, geyiği asmak için karkasın içindeki eski bir tel askıyı kullanmayı deneyin.
  4. adım 4 eti en az bir hafta dinlendirin.4Eti en az bir hafta dinlendirin. Sığır etinde olduğu gibi, eti yaşlandırmak kas hücrelerindeki kolajenin parçalanmasına neden olur. Geyik etinin kalitesi ve lezzeti, etin bir hafta boyunca iyi hava sirkülasyonu olan serin bir yerde bekletilmesiyle büyük ölçüde artar.
    • Bu, etin yüzeyinin kurumasına neden olur, ancak endişelenmeyin - bu, kasaplık işlemi sırasında kesilebilir.
    • Et 16-21 gün boyunca daha da yumuşamaya devam edecektir.

Geyiğin Parçalanması

  1. adım 1 temiz bir çalışma yüzeyi hazırlayın ve aletlerinizi monte edin.1Temiz bir çalışma yüzeyi hazırlayın ve aletlerinizi bir araya getirin. Bu iş için büyük bir satır ve bir kemik bıçağı bulundurmak faydalı olacaktır. Aletlerinizin keskin ve temiz olduğundan ve büyük et parçalarını işlemek için yeterince büyük steril bir çalışma yüzeyiniz olduğundan emin olun.
    • Taşınabilir bir kart masası veya piknik masası kurmayı ve başlamadan önce gıda güvenli dezenfektanla temizlemeyi deneyin.
  2. adım 2 chuck etini (ön çeyrekler) yuvarlaktan (arka çeyrekler) ayırmak için omurgayı bölün.2Ayna etini (ön çeyrekler) yuvarlaktan (arka çeyrekler) ayırmak için omurgayı bölün. Bir testere veya satır kullanarak göğüs kafesinin omurgayla birleştiği noktayı bulun (12. ve 13. kaburga arasında olmalıdır) ve omurgayı kesin. Sıkı bir baskı uygulayın.
    • Bir kesi yaptıktan sonra, sırtı ikiye ayırmak için bir elinizi arka çeyreklere ve bir elinizi ön bacaklara veya boyun bölgesine koymanız ve birbirlerine doğru bükmeniz gerekebilir.
  3. adım 3 sırt butlarını ve bonfileleri çıkarın.3Sırt butlarını ve bonfileleri çıkarın. Muhtemelen geyik etinin en yumuşak ve lezzetli kesimi olan bonfileler, boşluğun içinde bulunan ve omurga boyunca uzanan koyu renkli, yağsız, kırmızı etlerdir. Sırt butları veya antrikotlar 'dış bonfile' olarak da adlandırılır ve bonfilenin karşısında, kaburgaların diğer tarafında omurga boyunca bulunur.
    • Bunları çıkarmak için bıçağınızı omurganın iç kısmı (bonfile için) veya dış kısmı (sırt kemikleri için) boyunca gezdirin ve eti kaburgalardan kurtarın ve bıçağınızın kenarını kemiğe mümkün olduğunca yakın tutarak etin mümkün olduğunca çoğunu alın. Eti kemikten uzaklaştırırken uzun eşit kesikler kullanın.
    • Bunları karkasın hem arka kısımlarında hem de kaburga bölümünde bulabilirsiniz.
    • Bu, biftek veya rosto için en iyi kesimdir.
  4. 4. adım kaburgaları, omurgaya yakın bir yerden omurgaya kadar keserek kesin.4Kaburgaları, omurgaya yakın bir yerden, omurgadan aşağıya doğru kesin. Kaburgaları ayırabilir ya da bütün olarak bırakabilirsiniz. Göğüs eti, kaburgaların dışında, organları çıkarmak için karnı açtığınız yerin yakınında bulunabilir.
    • Alternatif olarak, daha sonra bir et testeresi ile pirzola şeklinde kesmek için tüm omurga bölgesini sağlam bırakabilirsiniz. Bunu yapmak için bonfile ve sırt kemiklerini yerinde bırakın ve üst omuzları, onları göğse bağlayan kasları keserek, alttan (koltuk altından) yukarı doğru çalışarak ve bunu yaparken bacağı kaldırarak çıkarın. Ön omuzları göğse bağlayan kemiklerde eklem olmadığından, ihtiyacınız olan tek şey iyi ve keskin bir bıçaktır.
  5. adım 5 omuz ve boyun etlerini çıkarın.5Omuz ve boyun etini çıkarın. Birçok insan bir geyiğin boynunda ne kadar et olduğunun farkında değildir. Bu et biftek için iyi değildir, ancak sosis haline getirmek veya güveç eti için kuşbaşı yapmak için idealdir. Bıçağınızı omuz ekleminin etrafında gezdirin, kolu gevşetirken gövdeden uzaklaştırın.
  6. adım 6 jambonları hock eklemlerinden ayırın.6 Jambonları hock eklemlerinden ayırın. Geyiğin butları, arka kalçaların ya da geyiğin sağrısının etrafında bulunan yağlı etlerdir ve kalçalar, toynakları çıkardığınız eklemin üzerinde kalan bacak etleridir. Jambondan iyi biftek yapılır ve butlar pilaki için iyidir.
    • Kemiği içeride bırakmak istiyorsanız, omurganın her iki tarafındaki leğen kemiğini keserek arka bacakları geyikten ayırın, ardından eklemi keserek jambonu buttan ayırın.
    • Jambonu kemikten tamamen ayırmak istiyorsanız, bıçağınızı bilye ve soket eklemine sokarak arka bacakları kalçadan ayırın ve çalışırken bacağı karkastan uzaklaştırın. Ardından, jambonu dik bir açıyla ve yaklaşık 1⁄2 inç (1,3 cm) üstten, bacak kemiğine dik olarak ve jambonun içinden düz bir şekilde kesin. Bıçağınızı kemiğe paralel olarak kaydırarak eti bacak kemiğinden kesin. Bu eti hemen biftek olarak kesebilir ya da bütün olarak güveç veya rosto için bırakabilirsiniz.

Etin Saklanması

  1. adım 1 dondurmak için hazırlayın.1Dondurmak için hazırlayın. Çok keskin bir kemik çıkarma bıçağıyla yağ, kıkırdak ve yaşlanma sürecinden kaynaklanan morarma, renk değişikliği ve kuru noktaları çıkarın. Geyik eti ile olumsuz olarak ilişkilendirilen sertlik veya istenmeyen gamlılığın çoğu, bu parçaların çıkarılmasıyla azaltılabilir.
  2. adım 2 i̇stediğiniz kesimleri yapın'll want to eat.2Yemek isteyeceğiniz kesimleri yapın. Et, kasaplık için mükemmel bir aşamadadır ve bu da buzunu çözüp pişirmeye hazır olduğunuzda size zaman kazandıracaktır.
    • Kıyma makineniz varsa, bu fırsattan yararlanarak boyun ve yan kasları sosis veya geyik eti kıyması için öğütün. Omuz etini güveçte pişirmek için kuşbaşı doğrayın veya yavaş kızartma için bütün olarak bırakın. Biftekleri 3/4 inç kalınlığında, damar boyunca kesin.
  3. adım 3 eti dondurun.3Eti dondurun. Eti etiketlenmiş öğün büyüklüğünde porsiyonlar halinde plastik dondurucu poşetlerine koyun. Poşetlerdeki havayı mümkün olduğunca sıkın ve dondurucuya yerleştirmeden önce poşetlerin ağzını sıkıca kapatın.
    • Ete tarih atmayı unutmayın. Bu şekilde elde edilen et tamamen doğal, sağlıklı ve hormonsuzdur. En az bir yıl boyunca iyi durumda kalmalıdır.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • SoruBir geyiğin derisini, organlarını ve kafasını çıkarmaya nasıl cesaret edebilirim? Eğer bu sizin kültürünüzse, bebeklikten itibaren farklı bir şey bilmiyorsunuz demektir. Bahçedeki ağaçta bir geyiğin asılı olmadığı bir av sezonu hatırlamıyorum ve çocuğum da bundan etkilenmiyor. Dünyanın pek çok yerinde bakkal bir lüks, bir kolaylık değil, bu yüzden bu saygı ve amaçla yapılıyor. Dünyada bazı rahatsız bireyler olsa da, çoğumuz bunu ailelerimizi beslemek için yapıyoruz.

Video

İpuçları

  • Çalışırken bıçaklarınızı ve testerenizi keskin ve temiz tutun. Bu, işin çok daha hızlı ilerlemesini sağlar.
  • Sadece yemeyi ve/veya başkalarıyla paylaşmayı düşündüğünüz şeyleri öldürün.
  • Boyun ve omuzların derisinin yüzülmesine ilişkin talimatlar, geyik montaj için kaplanacaksa kullanılmamalıdır.

Uyarılar

  • Birçok bölgede insanlara zararlı olabilecek hastalık ve parazitleri taşıyabilen geyikler bulunmaktadır, bu nedenle koruyucu gözlük ve eldiven takılması tavsiye edilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Halatlar
  • Geyiği kaldırmak için kamyon veya dört tekerlekli araç
  • Temiz su
  • Geyik eti ve atıklar için konteynerler
  • Geyik etinin kemikleri çıkarılacaksa masa (isteğe bağlı)
  • Çok keskin bıçak
  • Testere
  • Clippers