Voleybol Antrenmanı İçin Nasıl Uygun Giyinilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster resmi bir takımın parçası olun ister sadece arkadaşlarınızla biraz eğlenmek isteyin, voleybol zaman geçirmek ve atletik becerilerinizi geliştirmek için harika bir yoldur. Antrenman yaparken uygun kıyafetler giymek, serin kalmanıza yardımcı olurken oynamanızı kolaylaştırabilir.

Adımlar

Kadınlar için Kıyafet Seçimi

  1. adım 1 vücuda oturan bir gömlek seçin.
    Vücudunuza tam oturan bir gömlek seçin. Bol gömlekler sahada hızlı hareket etme kabiliyetinizi engelleyecektir, bu nedenle vücuda oturan bir şey seçin. Karnınızı örtecek kadar uzun olmalı, ancak uyluklarınızdan aşağı sarkacak kadar uzun olmamalıdır.
    • Birçok kadın atlet veya tişört giyer, ancak pas atma sırasında ön kollarınızı topun etkisinden korumak için uzun kollu bir egzersiz gömleği de giyebilirsiniz.
    • Pamuk, tişörtler için popüler bir malzemedir, ancak çok fazla nem emer ve çabuk kurumaz. Her ikisi de nemi cildinizden uzaklaştırmaya yardımcı olan naylon veya spandeks içeren bir gömlek seçmeyi deneyin.
  2. adım 2 bir spor sütyeni seçin.
    Bir spor sütyeni seçin. Balenli normal sütyenler, oyun oynarken yapacağınız hareket miktarı için yeterli destek sunmayacaktır. Spor sütyenleri, arkadan bağlamalı ve önden bağlamalı gibi çeşitli stillere sahiptir ve farklı seviyelerde sıkıştırma sunar.
    • Doğru bedeni giydiğinizden emin olmak için bir mağazayı ziyaret ederek spor sütyeni taktırın.
  3. adım 3 bir çift spandex şort seçin.
    Bir çift spandeks şort seçin. Spandeks vücudunuza tam oturacak ve size en fazla hareket özgürlüğünü verecektir. Normal spor şortları da uygun olabilir, ancak emin olmak için antrenörünüze danışın.
    • Önceden şortunuzla hareket edin: koşun, çömelin ve hamle yapın. Şortun kolayca yukarı çıkmadığından veya aşağı kaymadığından emin olun.
  4. adım 4 bir çift koşu ayakkabısı seçin.
    Bir çift koşu ayakkabısı seçin. Bunlar bağcıklı olmalı, iyi bir kemer desteği sağlamalı ve spor salonunun zemininde siyah izler bırakmamalıdır. Uzun vadede voleybol oynamak konusunda ciddiyseniz, özel bir çift voleybol ayakkabısına yatırım yapın. Bunlar daha hafif olacak ve normal egzersiz ayakkabılarından daha fazla destek ve çekiş gücü sağlayacaktır.
    • Voleybol ayakkabıları internetten veya spor malzemeleri satan mağazalardan satın alınabilir; burada bir satış görevlisi uygun bedeni bulmanıza yardımcı olabilir.
  5. adım 5 takım veya diz çorapları seçin.
    Mürettebat veya diz çoraplarını seçin. Ne tür çorap giyeceğiniz kişisel bir tercihtir, bu nedenle size en iyi hissettireni seçin. Diz çorapları, bacaklarınızdaki derinin daha fazla korunmasını sağlayabilir. Ayak bileği çoraplarından kaçının, çünkü bunlar kolayca ayakkabınızın içine kayabilir ve dikkatinizi dağıtabilir ve su toplamasına neden olabilir.
    • Nem kontrolü, yerleşik kemer desteği, ayak topuğunuz için yastıklama veya su toplaması kontrolü gibi özel özellikler sunan çorapları düşünün.
  6. adım 6 dizlik satın alın.
    Dizlik satın alın. Topa dalarken dizlerinizi incitmekten endişe ediyorsanız bir çift dizliğe yatırım yapmalısınız.
    • Dizlerinizin ölçüsünü almak ve doğru dizlik çiftini takmak için bir spor malzemeleri mağazasını ziyaret edin.
  7. adım 7 saçınızı geriye doğru bağlayın.
    Saçınızı geriye doğru bağlayın. Saçınız uzunsa at kuyruğu yapın veya örün. Kısa saçları bir saç bandı veya saç tokası kullanarak yüzünüzden uzak tutmaya çalışın. Bu kaküller için de geçerlidir - onları geriye doğru tutturun veya alnınızdan uzak tutmak için saç spreyi kullanın.
  8. adım 8 takılarınızı çıkarın.
    Takılarınızı çıkarın. Küpe, kolye, bilezik veya yüzük takmak sizi veya sahadaki başka birini yaralayabilir. Tüm bu eşyaları önceden çıkardığınızdan ve antrenman sırasında güvenli bir yerde sakladığınızdan emin olun.

Erkekler için Kıyafet Seçimi

  1. adım 1 vücuda oturan bir gömlek seçin.
    Dar bir gömlek seçin. Üzerinize tam oturan ve rahat hareket edebileceğiniz kısa kollu veya kolsuz bir gömlek bulun. Teri vücudunuzdan uzaklaştıracak, nefes alabilen, sentetik liflerden yapılmış bir şey seçin.
  2. adım 2 vücudunuza tam oturan bir şort seçin.
    Vücudunuza tam oturan bir şort seçin. Erkekler genellikle kadınlar kadar dar veya kısa spandex şortlar giymezler. Ancak şortunuz yine de normal bir bol egzersiz şortundan daha rahat olmalıdır. Aşağı sarkmadan hareket etmenize izin verecek bir çift seçin.
  3. adım 3 rahat çoraplar seçin.
    Rahat çoraplar seçin. Bunlar tercihinize bağlı olarak tayt, baldır boyu veya diz boyu olabilir. Çoğunlukla pamuk olan çoraplardan kaçının çünkü bunlar nemi emecek ve yavaş kuruyacaktır. Bunun yerine akrilik veya sentetik liflere sahip çorapları tercih edin ve su toplamalarını önlemeye yardımcı olmak için ayaklarınızı daha kuru tutun.
  4. adım 4 bir çift egzersiz ayakkabısı seçin.
    Bir çift egzersiz ayakkabısı seçin. Voleybol oynamak konusunda ciddi değilseniz, iyi bir çift koşu veya spor ayakkabısı ile başlayabilirsiniz. Ayağınıza tam oturduğundan, iyi bir kemer desteği sunduğundan ve spor salonunun zemininde siyah izler bırakmadığından emin olun.
    • Uzun süreli voleybol oynamaya karar verirseniz, sıradan spor ayakkabılarına göre daha fazla çekiş ve destek sağlayan voleybol ayakkabılarını almak için bir spor malzemeleri mağazasını ziyaret edin.
  5. adım 5 dizlik satın almayı düşünün.
    Dizlik satın almayı düşünün. Birçok erkek dizlik takmamayı tercih eder, ancak bazıları takar, bu nedenle dizliklerin sizin için doğru olup olmadığına karar verin. Topa hamle yapmanız gerektiğinde dizlerinizi yaralanma ve acıdan korurlar, ancak bazı oyuncular bunların rahatsız ve hantal olduğunu düşünür.

Bu Uzman Serisi ile Bir Profesyonel Gibi Voleybol Oynayın

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Şort giymek zorunda mıyım?
    Voleybolda şort giymeniz şiddetle tavsiye edilir. Pantolon özgürce hareket etme yeteneğinizi engeller.
  • Soru
    Ne tür bir saç bandı yüzümden düşmez?
    Hareket ve spor için özel olarak tasarlanmış saç bantları vardır. Saçınızı kavramak için alt tarafta bir tutamağa sahip olma eğilimindedirler. Bunları saç bandı satan herhangi bir yerde veya spor mağazalarında bulabilirsiniz. Ancak, normal kumaş saç bantlarından biraz daha pahalı olabilirler.
  • Soru
    Saçımı topuz yapmalı mıyım?
    Ben olsam sadece at kuyruğu ya da fransız örgüsü yapardım. Topuzunuzun fiziksel aktivite ile çözülmesi muhtemeldir.

İpuçları

  • Antrenman sırasında susuz kalmamak için yanınızda daima bir su şişesi bulundurun.
  • Yanınızda fazladan çorap, tişört vb. gibi yedek temel giysiler bulundurduğunuzdan emin olun.
  • Ayak bileği sakatlanmaları yaygındır. Ayak bileklerinizi korumak için ayak bilekliği almayı düşünün. Bazı antrenörler bunları zorunlu tutabilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Gömlekler
  • Şort
  • Ayakkabılar
  • Çoraplar
  • Dizlikler
  • Spor sütyeni (isteğe bağlı)
  • Saç bağları (isteğe bağlı)
  • Voleybol (isteğe bağlı)