Çocuklar Karda Nasıl Doğru Giydirilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Karda oynamak, çocukların bir kar gününü geçirmeleri veya kış havasından en iyi şekilde yararlanmaları, egzersiz yapmaları ve eğlenmeleri için harika bir yoldur. Çocukları sıcak tutmak ve donma ve hipotermi gibi ciddi sorunlardan korumak için karda dışarı çıkmadan önce onları nasıl düzgün giydireceğinizi öğrenin.

Adımlar

Kar için Nasıl Giyinilmesi Gerektiğini Anlamak

  1. adım 1 çok katlı giyinin.
    Birden fazla kat giydirin. Karda dışarı çıkmadan önce çocukları en az üç kat giydirin: nemi uzaklaştıran bir taban katmanı; sıcaklığı yalıtan bir orta katman; ve sıcaklığın yanı sıra nem ve rüzgar koruması sağlayan bir dış katman.
    • Çocuğunuza, içinde rahat edeceğinizden bir kat daha fazla giydirmek iyi bir kuraldır.
    • Bu katmanları iklime ve koşullara göre birden fazla orta katman ekleyerek ya da orta katmansız veya çıkarılabilir bir mont astarı kullanarak ayarlayabilirsiniz.
    • Çocukları üşüdüklerinde fazladan bir katman giymek için içeri gelmeye veya aşırı ısındıklarında orta katmanı çıkarmaya teşvik edin.
  2. adım 2 yün ve sentetiklere sadık kalın.
    Yün ve sentetiklere bağlı kalın. Özellikle taban katmanı ve çorap satın alırken, pamuktan yapılmış giysiler yerine sentetik kumaşları ve doğal yünü tercih edin. Pamuk hidrofilik bir elyaftır, yani nemi kolayca emer ve tutar, soğuk nemi vücuda hapseder ve sağlık risklerini artırır.
    • Sıcak tutan katmanlar ve çoraplar için alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken iyi malzemeler şunlardır: akrilik, polyester, yün, Merinos yünü ve polipropilen.
  3. adım 3 su geçirmez dış giyim bulun.
    Su geçirmez dış giyim bulun. Belirli bir sıcaklık derecesine göre derecelendirilmiş, nem ve rüzgar geçirmeyen kaliteli bir mont ve kar pantolonuna yatırım yapın. Bölgenizde kış için öngörülen en düşük veya ortalama sıcaklıklara göre bir derecelendirme seçin.
    • 'Su geçirmez' ve 'suya dayanıklı' arasında bir fark olduğunu ve ikincisinin nemi giysiden uzak tutmada daha az etkili olduğunu bilin. Mont ve pantolonları satın almadan önce etiketlerini ve derecelendirmelerini kontrol edin.
    • Etkinliği artırmak için dış giysilere sprey dayanıklı su itici (DWR) uygulayın veya performansını korumak için eski bir giysiyi yeniden işleyin.
  4. adım 4 parlak renklerde dış giysiler seçin.
    Parlak renklerde dış giysiler seçin. Çocuklara parlak renklerde dış giysiler giydirin, böylece karın aksine görünür olurlar ve her türlü karlı koşulda diğer yayalar ve yakındaki sürücüler tarafından görülürler.
    • Ekstra görünürlük için neon öğeler veya yansıtıcı şeritler içeren montlar ve kar pantolonları alın. Ya da bir giysiye kendi yansıtıcı bandınızı ekleyin.
  5. adım 5 dışarıda oynamanın güvenli olup olmadığını görmek için hava durumunu kontrol edin.
    Dışarıda oynamanın güvenli olup olmadığını görmek için hava durumunu kontrol edin. Çocuğunuzun karda dışarıda oynamasına izin vermeden önce hava durumu raporlarına bakın. Kar fırtınası, şiddetli rüzgar veya başka bir kış havası yaklaşıyorsa veya gün batımına yaklaşılıyorsa onları dışarı göndermekten kaçının.
    • Sıcaklık veya rüzgar soğukluğu (rüzgarı hesaba katan 'gerçek his') 0 Fahrenheit derece veya altındaysa, 30 dakika veya daha kısa sürede donma meydana gelebilir. Çocukların sadece kısa aralıklarla dışarı çıktıklarından emin olun veya sıcaklık ve rüzgar soğuğu çok düşükse hiç çıkmayın.
    • Soğuktan şikayet etseler de etmeseler de, donma veya donma belirtileri olup olmadığını kontrol etmek için çocukları periyodik olarak içeri çağırın. Baş, yüz, kulaklar, eller ve ayaklarda renk kaybı veya kızarıklık ya da uyuşma veya karıncalanma olup olmadığını kontrol edin. Etkilenen bölgeleri his geri gelene kadar ılık (sıcak değil) su altında tutun.

Doğru Üst ve Altları Seçmek

  1. adım 1 bir üst ve alt taban katmanı edinin.
    Bir üst ve alt taban katmanı edinin. Çocuklara bacaklar ve vücudun üst kısmı için bir taban katmanı giydirin. Alt katman giysileri vücuda tam oturmalı, nefes alabilir olmalı ve soğuk nemi cilde tutmamak için çabuk kurumalıdır.
    • İnce yün, polyester ve diğer sentetik malzemelerden yapılmış taban katmanlarını satın alın. Nemi kolayca emdiği ancak kuruması yavaş olduğu için pamuktan kaçının, bu da vücut çevresinde kalan nemin üşümesine ve ıslak kalmasına neden olur.
    • Pamuk yerine nemi emen bir malzemeden üretildikleri sürece, uzun içlikler veya termal iç çamaşırları taban katmanı için iyi seçeneklerdir.
  2. adım 2 bir gömlek veya hafif bir ceket ve pantolon ekleyin.
    Bir gömlek veya hafif bir ceket ve pantolon ekleyin. Temel katmanın üzerine çocuğunuza sıcak tutan uzun kollu bir gömlek, kazak veya polar ceket giydirin. Hafif eşofman altı veya diğer ince, esnek ve rahat pantolonları veya tozlukları giyin. Bunlar çocuğunuzun temel katmanının üzerine ve mont ve pantolonların altına uymalıdır.
    • Birçok kişi bacaklar hareketle daha kolay sıcak tutulduğundan ve burada kolayca hacim birikip hareketi kısıtlamaya başladığından, bacaklar için bir orta katmandan vazgeçmeyi tercih eder. Sağduyunuzu kullanın ve rahatlığı konusunda çocuğunuzu dinleyin.
    • Asla kot pantolon veya çok ağır malzemeden yapılmış diğer pantolonları giymeyin, çünkü bunlar suyu kolayca emer ve çok yavaş kurur.
  3. adım 3 kaliteli bir palto ile üstünü örtün.
    Kaliteli bir mont giyin. Kar, soğuk hava, rüzgar direnci ve su geçirmezlik için tasarlanmış bir kışlık mont arayın. Bir montun yerel ikliminizin koşullarını karşılayacağından emin olmak için soğuk ve su geçirmezlik derecelerini kontrol edin. Çocuğu giydirirken tüm fermuarların, çıtçıtların ve diğer bağlantıların kapalı olduğundan emin olun.
    • Vücudu belden itibaren örtecek şekilde uzun, boyun ve yüzün soğuktan korunmasını sağlayacak şekilde yüksek boyunlu ve kapüşonlu montlar arayın.
    • İdeal olarak, bir montun iç katmanlardaki teri dışarı atmak için bol miktarda havalandırma yöntemine de sahip olması gerekir. İhtiyaç duyduğunuzda havalandırma sağlayan kol altı fermuarları, kolay açılıp kapanabilen ön fermuar ve gevşetilebilen kol uçları arayın.
    • Fermuar çekişlerinin kolay kullanılabilir olduğundan emin olun veya çocukların fermuarı çekip açmak için eldiven veya eldivenlerini çıkarmak zorunda kalmayacakları şekilde değiştirin.
  4. adım 4 i̇yi bir kar pantolonu alın.
    İyi bir kar pantolonu alın. Sıcaklık, iyi yapı, rüzgar ve suya dayanıklılık açısından montlarla benzer niteliklere sahip pantolonlar arayın. Kar pantolonları genellikle diğer katmanların üzerine giyilmek üzere tasarlanmış kalın, yalıtımlı pantolonlardır.
    • Pantolonun üzerinde kalmasına yardımcı olmak ve palto ile pantolon arasından kar ve soğuk girmesini önlemek için omuz üzerinden geçen önlük veya tulum tarzında kar pantolonlarını düşünün.

Uzuvları ve Yüzleri Sıcak Tutmak

  1. adım 1 kaliteli çoraplar ve botlar edinin.
    Kaliteli çoraplar ve botlar alın. 100 yün veya yün ve sentetik malzeme karışımı olan kaliteli çoraplar seçin. İyi üretilmiş ve iyi yalıtılmış, iyi sırtlı ve su geçirmezlik özelliğinin yanı sıra soğuk için iyi bir derecelendirmeye sahip kışlık botlara yatırım yapın.
    • Birden fazla çift çorap giymekten kaçının, çünkü bu sadece toplanma ve rahatsızlık yaratacak ve ekstra sıcaklık sağlamayacaktır.
    • Botların çok sıkı olmadığından emin olun, özellikle de kalın çoraplarla giyiyorsanız. Çok sıkı çoraplar ve botlar ayaklara ve ayak parmaklarına giden kan akışını ve dolayısıyla ısıyı daraltabilir.
  2. adım 2 başınızı ve boynunuzu bir şapka ve atkı ile örtün.
    Başınızı ve boynunuzu bir şapka ve atkı ile örtün. Boynu ve hatta yüzün alt yarısını sıcak tutan örgü bir atkıyla sarın. Uçlarını montun içine sokun ve fermuarını atkıya kadar veya atkının üzerinden çekin. Başa sıcak tutan bir bere ya da kulaklıklı bir şapka takın, ardından ekstra sıcaklık ve koruma için montun kapüşonunu yukarı çekin.
    • Çocuklar ve bebekler başlarından çok fazla ısı kaybederler, bu nedenle onlara sıcak tutan bir şapka giydirmeniz çok önemlidir.
    • Çocuğunuza giydirdiğiniz şapkanın kulaklarını tamamen kapattığından ve kafasına tam oturduğundan emin olun. Kulakların soğuk kalması veya açıkta kalması durumunda şapkaya ek olarak veya şapka yerine kulak ısıtıcı bir kafa bandı veya kulaklık gerekebilir.
    • Kayak maskeleri veya balaklavalar yüzün daha büyük bir kısmını kaplar ve ekstra sıcaklık sağlayabilir. Çocuğunuzun yüzünü kapatan bir şeyle rahatça nefes alabildiğinden ve görebildiğinden emin olun.
    • Bebeklere veya küçük çocuklara asla saran bir atkı giydirmeyin ve boğulma riskini önlemek için tüm çocukları gözetim altında tutun. Bu riski azaltmaya yardımcı olması için bir tüp atkı veya boyunluk deneyin.
  3. adım 3 sıcak eldivenler veya eldivenler seçin.
    Sıcak tutan eldivenler veya eldivenler seçin. Çocuklara kalın, iyi yalıtılmış ve su geçirmez eldivenler giydirdiğinizden emin olun. Eldivenler, içlerinde daha fazla sıcaklık tuttukları için idealdir.
    • Daha küçük çocuklar için eldiven, çocuklar parmaklarında daha fazla el becerisine sahip olacak kadar büyüdüklerinde ise eldiven seçmek isteyebilirsiniz.
    • Mont ve eldiven arasındaki boşluğa kar ve soğuk girmesini önlemek için ön kola kadar uzanan eldivenleri veya eldivenleri, hatta eldiven takılı gömlekleri deneyin.
    • Çocuklarınız dışarıda kartopu yaparken ıslanmamaları için su geçirmez eldivenler seçin!
    • Normal eldivenlerinizin altına ekstra bir sıcaklık katmanı ve nem emici sağlayan eldiven astarları da satın alabilirsiniz.

Uzman Soru-Cevapları

  • Soru
    Çocuğumun karda güvenli bir şekilde giyindiğinden nasıl emin olabilirim?
    Genel kural, çocuğunuza içinde rahat edebileceğinizden bir kat daha fazla giysi giydirmektir. Termal iç çamaşırı gibi ince, sıcak tutan yün veya pamuktan bir katmanla başlayın. Daha sonra pantolonlarını ve uzun kollu gömleklerini giydirin, ardından kar kıyafeti veya kar pantolonu ve ceket gibi sıcak ve su geçirmez bir katman ekleyin. Başlarına sıcak tutan bir şapka taktıklarından emin olun ve su geçirmez eldiven veya eldivenleri unutmayın!

Video

İpuçları

  • Kışın bile herkes güneş yanığı olabilir ve UV ışınları kardan cildinize yansıdığı için kar aslında yanıkları daha da kötüleştirebilir. Açıkta kalan yüzünüze 30 SPF veya üzeri güneş kremi, dudaklarınıza SPF'li chapstick ve UV-koruyucu güneş gözlüğü ya da kayak veya snowboard yapıyorsanız gözlük sürün.
  • Çocuğunuz ıslanan kıyafetlerini değiştirmek için geldiğinde ya da işi bittiğinde hemen değiştirebileceği sıcak ve kuru bir şeye ihtiyaç duyduğunda kullanabileceği ekstra kuru katlar bulundurun.
  • Ayarlanabilir askılı kar pantolonları, ipli veya lastikli montlar ve pantolonlar ve büyüyen bir çocuğa uyum sağlamaya yardımcı olacak ve giysiden daha fazla mevsim kullanmanıza izin verecek diğer özellikleri arayın.

Uyarılar

  • Çocuklarla dışarı çıkmadan önce hava durumu ve güvenlik uyarılarını kontrol edin. Özellikle yüksek rüzgarlı veya buzlu şiddetli kar koşullarından veya 0 Fahrenheit'ın altındaki sıcaklıklardan kaçının.
  • Kısa aralıklarla dışarıda kalarak, erimiş kar veya terle ıslanmış iç katmanları değiştirerek ve karıncalanma, uyuşma veya acı hissettiklerinde ekstremiteleri ılık (sıcak değil) su altında tutarak donma veya hipotermiden kaçının.