Soğuk için Nasıl Giyinmeli

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yüksek kaliteli kıyafetler seçerseniz, doğru malzemeleri kat kat giyerseniz ve hava soğuk olduğunda ıslanmaktan kaçınırsanız sıcak kalmak oldukça kolaydır. Altına giysi katmak için yeterli alana sahip yüksek kaliteli bir ceket alın. Dış katmanlarınızı kuru tutmak için naylon, polyester veya su itici malzemeleri tercih edin. Vücudunuzu yalıtacak kalın bir orta katman olarak yün, polar veya kuş tüyü kullanın ve taban katmanınız olarak pamuk giymekten kaçının. Kalın botlar, eldivenler ve iyi bir şapka, hava özellikle soğuk olduğunda sıcak kalmak için çok önemlidir. Gerekirse, ellerinizi sıcak tutmak için birkaç el ısıtıcısı alın ve bunları ayakkabılarınızın ve eldivenlerinizin içine koyun.

Adımlar

Doğru Kıyafetleri Seçmek

  1. Kapüşonlu, yüksek kaliteli bir mont alın. Montunuz vücudunuza biraz bol oturmalıdır, böylece altına rahatça giysi giyebilirsiniz. Kendinizi sudan korumak için polyester, polipropilen veya naylon gibi suya dayanıklı malzemeleri tercih edin.
    • Bir tişört giydiğinizde montunuz üzerinize tam oturuyorsa, muhtemelen çok küçüktür. Montunuzun altına 2-3 kat giymek için yeterli alana ihtiyacınız vardır, bu nedenle montunuzun altında ne kadar alanınız olacağından emin değilseniz normalde giydiğinizden bir beden büyütün.
    • Eldivenlerinizi unuttuğunuzda ellerinizi içine sokabilmeniz için derin cepleri olan bir mont arayın.
    • Düğmeler yerine fermuarları tercih edin. Fermuarlar rüzgarlı havalarda daha sıkı bir sızdırmazlık sağlar.
    • Ceketler montlardan daha kısadır ve yalnızca üst bedeninizi sıcak tutma eğilimindedir. Daha uzun montlar sert hava koşullarına karşı daha fazla koruma sağlayacaktır.
    • Dikkat çekmek istiyorsanız, parlak renkli veya baskılı bir palto veya ceket alın!

    İpucu: Kürk kapüşonlar iyi görünür, ancak su tutma eğilimindedirler. Yine de yağmurda veya karda fazla zaman geçirmeyecekseniz, oldukça şık olabilirler. Yağmur veya kar yağmayacaksa bezelye kabanlar şık bir seçimdir, ancak ıslanırlarsa berbat bir dış katmandırlar.

  2. Başınızı ve kulaklarınızı kalın bir şapka ile örtün. Montunuz kapüşonlu ise, yün, örgü kumaş veya poli-pamuk karışımından yapılmış bir şapka almaktan çekinmeyin. Montunuzun kapüşonu yoksa, yağmur veya kar yağdığında başınızı kuru tutmak için naylon veya polyester dış katmanlı, suya dayanıklı şapkalara bakın. Kulaklarınızı kapatacak bir şapka seçin, çünkü başınızın üstü kapalı olsa bile soğuk kulaklar başınızın tamamının soğuk hissetmesine neden olabilir.
    • Başınızın üst kısmını örten ancak kulaklarınızı açıkta bırakan bir şapka asla iyi bir seçim değildir.
    • Şapkaların çeşitli stilleri ve renkleri vardır. Size şık görünen bir şapka seçin!
    • Kulaklıklar, işe gidiyorsanız ve saçınızı şekilli tutmanız gerekiyorsa şapka yerine iyi bir alternatiftir.
    • Kulaklarınız doğal olarak çok fazla korumaya sahip değildir, bu nedenle onları sıcak tutmak önemlidir.
  3. Dolgulu kalın bir çift su geçirmez eldiven giyerek ellerinizi koruyun. Soğuk havalarda kalın bir çift eldiven şarttır. Yün veya yastık astarlı bir çift gündelik veya işlevsel eldiven tercih edin. Eldivenlerinizin manşetleri, bileklerinizin hava koşullarına maruz kalmamasını sağlamak için montunuzun manşetlerini geçmelidir.
    • İşe gitmiyorsanız, deri elbise eldivenlerinden kaçının. Oldukça ince olma eğilimindedirler ve nadiren suya dayanıklıdırlar.
    • Parmaklarında özel dolgular bulunan ve giydiğiniz sırada telefonunuzu kullanmanıza olanak tanıyan pek çok kış eldiveni vardır.
    • Eldivenleri seviyorsanız eldivenler iyi bir seçimdir, ancak ellerinizi terletebilir, bu da nemli ve soğuk hissetmelerine neden olur. Elleriniz terlemeye meyilliyse bunlardan kaçının.
  4. Yüzünüzü bir atkı, yün veya kayak maskesi ile örtün. Yüzünüzü örtmek rüzgarı ve soğuk havayı vücudunuzun en hassas bölgelerinden uzak tutacaktır. Bir atkı alın ve boynunuza dolayın. 2 gevşek ucu bir araya getirin ve diğer taraftaki ilmeğin içinden geçirin. Boynunuzun etrafındaki atkıyı sıkmak için gevşek uçları çekin. Gerektiğinde burnunuzu ve dudaklarınızı kapatmak için atkının üst kısmını yukarı çekin. Kayak maskesi aşırı soğuk havalarda mükemmel bir seçimdir.
    • Gerçekten atletik aktivite için tasarlandığından emin olmak için bir spor malzemeleri mağazasından bir kayak maskesi satın alın.
    • Balaclava, dudaklarınız ve gözleriniz için küçük açıklıkları olan, başınızın tamamını kaplayan bir şapka gibidir. Yüzünüzü sıcak tutmak istiyorsanız şapka yerine iyi bir alternatiftir.
    • Kış stilleri söz konusu olduğunda, havalı bir atkı bir kıyafeti gerçekten bir araya getirebilir.
  5. Ayaklarınızı sıcak tutmak için kalın çoraplar ve bir çift büyük bot alın. Ayaklarınızı korumak için bir çift kalın kışlık bot tercih edin. Ayak bileklerinizin üzerine çıkan botlar alın ve çoraplarınıza yer açmak için normal ayakkabı numaranızdan yarım numara daha büyük bir çift satın alın. Kalın bir çift yün çorap alın. Karda yürüyecekseniz, yün suyu emeceği için bunun yerine termal çorapları tercih edin.
    • Pamuk su ve nemi emer. Bu, standart pamuklu çorapların, ayaklarınız sıcakken teri emeceği için kışlık botlarla giyiyorsanız ayaklarınızı daha soğuk hissettirebileceği anlamına gelir.
  6. Yün veya kalın polardan yapılmış pantolonlar giyin. Dışarıda çok fazla zaman geçirmeyecekseniz, polar ve yün pantolonların her ikisi de soğukta işe yarayacaktır. Kumaş ne kadar kalın olursa o kadar iyidir. Polyester de işe yarayabilir, ancak daha ince polyester soğuk hava için fazla nefes alabilir olma eğilimindedir.
    • Kalın denim soğukta harikadır, ancak kar veya yağmur yağıyorsa iyi bir seçim değildir. Denimin soğuk havalarda kuruması oldukça uzun sürebilir ve suyu itme konusunda iyi değildir.
    • Yürüyüş pantolonları naylondan yapılmışsa harika bir seçimdir. Ancak, spandeks ve pamuklu pantolonlar soğuk havalarda sizi sıcak tutmayacaktır.
  7. Bir çift uzun iç çamaşırı veya kar pantolonu ile bacaklarınızı sıcak tutun. Aşırı sıcaklarda bacaklarınızı sıcak tutmak için pantolonunuzun üzerine kar pantolonu giyin. İşe gidiyorsanız veya ek bir koruma katmanı istiyorsanız, bacaklarınıza daha fazla koruma sağlamak için pantolonunuzun altına bir çift uzun iç çamaşırı giyin.
    • Çoğu insan için bot, mont, eldiven ve şapka sıcak kalmak için yeterlidir. Dışarısı çok soğuk değilse, bacaklarınızı korumak için ekstra giysi giymenize gerek yoktur.

Doğru Kumaşları Katmanlamak

  1. Vücudunuzun nefes almasını sağlamak için katmanlarınızı biraz gevşek tutun. Pek çok insan havayı dışarıda tutmak için katmanların sıkı olması gerektiğine inanırken, katmanlar arasında biraz boşluk olması sizi sıcak tutmaya yardımcı olacaktır. Vücudunuzun ürettiği ısı sizi yalıtmaya yardımcı olur ve katmanlar arasında biraz boşluk olması sıcak havanın gideceği bir yer olmasını sağlar. Katmanlarınız çok sıkıysa terlemeye başlarsınız, bu da sizi daha çok üşütür.
    • Eğer büyük bir mont, tişört giydiğinizde üzerinize tam oturuyorsa, ekstra büyük bir mont alın. Büyük beden size bol geliyorsa, bir beden büyütmenize gerek yoktur.
    • Kıyafetler, soğuk havanın katmanlarınızın arasına girmesine neden olacak kadar bol olmamalıdır.
  2. Polyester, ipek veya naylondan rahat bir taban katmanı giyin. Sıcak giyindiğinizde biraz terleyeceğiniz için, temel giysi katmanınız suya dayanıklı olmalıdır. Polyester ve polipropilen en yaygın seçeneklerdir, ancak ipek ve naylon da suyu cildinizden uzaklaştıracaktır. Altına uzun iç çamaşırı giymediğiniz sürece pamuklu bir atlet giymekten kaçının.
    • Pamuktan yapılmamış çok fazla giysiniz yoksa uzun iç çamaşırları harika bir seçimdir.
    • Çoğu polar polyester veya polipropilenden yapılır. Egzersiz için tasarlanmış daha sıkı bir polar aslında harika bir taban katmanı olabilir.
    • Çoraplarınızı kat kat giyiyorsanız, en ince çiftinizi taban katmanı olarak kullanın. Çiftlerinizden biri pamuktan yapılmışsa, bunun yerine ikinci katman olarak onları giyin.
    • Daha ince katmanları vücudunuza yakın giyin, böylece süper hantal görünmezsiniz. Daha kalın katmanlarınız varsa, onları dışarıda giyin.
  3. Kendinizi yün, polar, kuş tüyü veya pamuktan yapılmış bir orta katmanla yalıtın. Taban ve dış katmanlarınız suya dayanıklı olacağından, orta katmanınız herhangi bir malzemeden yapılabilir. Yün, kuş tüyü ve pamuk nem veya suyla mücadele konusunda pek iyi olmasa da, kuru tutabilirseniz harika yalıtım malzemeleridir. Vücudunuzu sıcak ve rahat tutmak için bir kazak, kalın bir gömlek, kapüşonlu veya dar bir ceket giyin.
    • Yağmur veya kar yağacaksa orta katman olarak pamuk kullanmaktan kaçının.

    İpucu: Aşırı soğuk havalarda 2 palto giymek sıcak kalmak için harika bir yoldur. Önce su itici olmayan herhangi bir palto veya ceketi giyin. Bir ton yalıtım için su itici montunuzu ilk montun üzerine giyin.

  4. Dış katmanınızı kuru tutmak için montunuzu ve kar pantolonunuzu giyin. Vücudunuzun yalıtımını tamamlamak için büyük montunuzu, şapkanızı, eldivenlerinizi, botlarınızı ve kar pantolonunuzu giyin. Ek bir koruma katmanı istiyorsanız, ince, su geçirmez bir parka, rüzgarlık veya koşu ceketi dış katmanınızın kuru kalmasına yardımcı olabilir. Orta ve alt katmanlarınız düzgün bir şekilde katmanlanmışsa, montunuz ve kar pantolonunuz soğuğu dışarıda tutmakta sorun yaşamayacaktır.
  5. Yağıştan kaçınmak için suya dayanıklı dış katmanlar seçin. Naylon, Gore-Tex ve Thinsulate, suyu aktif olarak ittikleri için dış katmanlar söz konusu olduğunda işe yarar. Suya dayanıklı veya su geçirmeyen malzemeler pazarlayan ceketler ve montlar genellikle bu kumaşların bazı kombinasyonlarını kullanır ve aynı zamanda sağlam bir seçimdir. Bu kumaşlar suyu aktif olarak emer, yani yağmur veya kar yağmaya başladığında kuru kalırsınız.
    • Yağmur veya kar yağacaksa pamuk, yün veya kuş tüyünden kaçının. Bu malzemeler aktif olarak su emer ve azıcık ıslanmaları bile giymediğinizde hissedeceğinizden daha soğuk hissetmenize neden olur.
    • Olası bir giysi parçasının etiketini dikkatlice okuyun. Islak koşullarda kuru kalacak şekilde tasarlanıp tasarlanmadığını görmek için 'su itici' veya 'suya dayanıklı' ibaresini arayın.

Sıcak Kalmak için Aksesuarları Kullanmak

  1. El ısıtıcıları ile karda parmaklarınızı ve ayaklarınızı sıcak tutun. Kar veya yağmur yağarken, botlarınızdaki ve eldivenlerinizdeki suyu dışarıda tutmakta zorlanabilirsiniz. Bunu telafi etmek için birkaç el ısıtıcısı alın. Etkinleştirmek için bir el ısıtıcısını sıkın ve ısınana kadar sallayın. Ayakkabılarınızı giymeden önce alt kısmına birkaç el ısıtıcısı koyun ve parmaklarınız üşüdüğünde onları tutmak için ceplerinizde bir çift bulundurun.
    • Dışarıda çok zaman geçiriyorsanız, yeniden kullanılabilir bir çift el ısıtıcısı edinin. Başlangıçta daha pahalıdırlar, ancak uzun vadede tasarruf edersiniz.
  2. Kar veya yağmur yağacağını düşünüyorsanız yanınızda bir şemsiye taşıyın. Hiçbir şey sıcak kalma yeteneğinizi sudan daha hızlı mahvedemez. Sert hava koşullarında vücudunuzu kuru tutmak için yağmur veya kar ihtimali olduğunda yanınıza bir şemsiye alın. Kuru kalmak için kar veya yağmur yağdığında şemsiyeyi kullanın.
  3. Gözlerinizi ve cildinizi korumak için güneş kremi ve güneş gözlüğü kullanın. Yakın zamanda kar yağdıysa ve dışarıda çok zaman geçirecekseniz güneş gözlüğü şarttır. Kar yansıtıcıdır ve onları korumazsanız gözlerinizi yorarsınız. Kış aylarında güneş yanığı olmak da oldukça kolaydır. Cildinize güneş kremi sürerek açıkta kalan cildinizi koruyun. Dışarıdayken güneş yanığı olursanız, soğuk hava normalde olduğundan daha fazla acıtacaktır.

    İpucu: Güneşe daha yakın olduğunuz ve havanın daha ince olduğu yüksek rakımlarda kayak veya yürüyüş yapıyorsanız güneş gözlüğü ve güneş kremi özellikle önemlidir.

Uzman Soru-Cevapları

  • Soru
    Bir kışlık mont için en iyi renk nedir?
    Parlak renkler ve desenler harikadır! Pek çok insan dışarı çıkarken siyah montları tercih eder, bu nedenle renkli bir giysi gerçekten öne çıkmanıza yardımcı olabilir.
  • Soru
    Her zaman donuyorsam kışın ne giyerim?
    Çok sayıda katman ve her uzuv için bir şey; bu da iyi çoraplar ve botlar, kulakları kapatan rahat bir şapka, üstte eldivenli parmak eldivenleri, bir yüz örtüsü, bir atkı ve her zamanki kışlık mont ve katmanlı kıyafetler anlamına gelir. Kar pantolonu da son derece faydalı olabilir ve her şeyin üzerine kolayca giyilebilir, ardından iç mekana girildiğinde hızla çıkarılabilir.
  • Soru
    Parmaklarımın donmasını nasıl önleyebilirim?
    Eldivenlerinizin üzerine yalıtımlı eldivenler giyin. Eldivenler ısıyı tutmaya yardımcı olur.

İpuçları

  • Pamuk genellikle soğuk hava için iyi değildir. Nemi emer ve liflerin içine hapseder, bu da onu dış veya iç giysi katmanları için kötü bir seçim haline getirir.
  • Hava çok soğuk değilse aşırı giyinmeyin. Dışarıda yarım saatten az kalacaksanız ve hava 30 °F'den (-1 °C) daha sıcaksa muhtemelen bir orta kat giysiye ihtiyacınız yoktur.
  • Hava kuru ise kuş tüyü harika bir dış katman oluşturur. Ancak yağmurda dış katman olarak berbattır.

Okuyucularımızdan İpuçları

  • Yağmur veya kar yağacaksa, su geçirmez veya suya dayanıklı dış katmanlar giymek en önemli şeydir. Bir sürü sıcak katman giyseniz bile, yağmur veya kar dış katmanınızdan geçerse yine de üşürsünüz. REI gibi açık hava mağazalarından gerçekten iyi su geçirmez ekipmanlar alabilirsiniz.
  • Elbise veya etek giymek istiyorsanız kışlık taytlar harikadır. Yün taytlar en sıcak tutan ama en pahalı olanlardır. Polar astarlı taytlar genellikle daha ucuzdur. Çoğu 'kazak tayt' çok sıcak tutmaz, ancak onları diğer taytların üzerine katlayabilirsiniz.
  • Ben kot pantolon ya da eşofman altına tayt, kazak altına termal gömlek ve en üst katmana da ceket giymeyi seviyorum. İyi bir çift yağmur çizmesi ayaklarınızı sıcak ve kuru tutmak için harikadır.