Basketbol Topu Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir NBA oyuncusunun yıldırım hızıyla bacak arasından, arkadan yaptığı driplingle savunmacıyı çalımladığını gördüğünüzde, uzun yıllar pratik yapmış birinin becerisini izliyorsunuz demektir. Basketbola yeni başlayan biriyseniz, basit bir dripling bile ilk başta gözünüzü korkutabilir. Neyse ki, pratik ve özveri ile herkes daha iyi bir top tutucu olabilir!

Adımlar

Top Sürme Temellerini Öğrenme

  1. 1Topa parmak uçlarınızla dokunun, avuç içinizle değil. Top sürerken ellerinizin topa öyle bir şekilde temas etmesini istersiniz ki top üzerinde iyi bir kontrolünüz olsun ve topun zıplamasını sağlamak için fazla kol gücü kullanmanız gerekmesin. Bu nedenle, topu avucunuzla tokatlamayın. Bunun yerine, topu parmak uçlarınızla tutmaya çalışın. Daha geniş, daha dengeli bir temas alanı için parmaklarınızı topun yüzeyine yayın.
    • Parmak uçlarınız size sadece avuç içinizden daha fazla kontrol sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda daha hızlı top sürebileceksiniz. Oklahoma City oyuncusu Paul George, 'tüm top sürme sürecini yavaşlattığı' için avuç içi ile topa temas edilmemesini şiddetle tavsiye ediyor.
  2. adım 2 alçak bir duruşa geçin.2Alçak bir duruşa geçin. Top sürerken dik, yukarı-aşağı bir duruş sergilemek akıllıca değildir. Bu duruşta, top sekerken vücudunuzun üst kısmından yere kadar gidip tekrar geri dönmek zorunda kalacak ve bir savunmacının çalması için açık kapı bırakacaktır. Top sürmeye başlamadan önce alçak, defansif bir duruşa geçin. Ayaklarınızı omuz genişliğinde açın. Dizlerinizi bükün ve kalçanızı hafifçe geriye bırakın (sanki bir sandalyede oturuyormuşsunuz gibi). Başınızı yukarı kaldırın ve vücudunuzun üst kısmını çoğunlukla dik tutun. Bu iyi ve dengeli bir temeldir - size bolca hareket kabiliyeti sağlarken topu korur.
    • Belinizi bükmeyin (sanki bir şey almak için eğilir gibi). Sırtınız için kötü olmasının yanı sıra, bu duruş oldukça dengesizdir, yani yanlışlıkla öne doğru tökezlemek daha kolaydır, bu da oyun içi duruma bağlı olarak büyük bir hata olabilir.
  3. 3Topu yerden sektirin. İşte bu kadar! Topu parmak uçlarınızla tutarak baskın elinize alın ve yerden sektirin. Sıkıca zıplatın, ancak ciddi bir kol gücü kullanmanızı gerektirecek veya kontrol etmekte zorlanacağınız kadar sert olmasın. Top sürmeniz hızlı, ancak sabit ve kontrollü olmalıdır. Top elinize her döndüğünde, onu tutmadan veya herhangi bir şekilde yakalamadan, parmak uçlarınızla temas kurun ve bileğinizin ve ön kolunuzun kontrollü bir hareketiyle onu geri itin - yine, top sürmekten kolunuzu yormamalısınız. Top, top süren elinizle vücudunuzun aynı tarafında bulunan ayağınızın biraz yan ve ilerisinde bir noktada yere çarpmalıdır.
    • İlk kez top sürme alıştırması yaparken, alışana kadar top sürerken gözlerinizi topun üzerinde tutmanızda bir sakınca yoktur. Ancak, mümkün olan en kısa sürede topa bakmadan top sürmeye geçmelisiniz. Bunu neredeyse tüm oyun seviyelerinde yapabilmeniz beklenmektedir.
  4. 4-Elinizi topun üzerinde tutun. Top sürerken, topun hareketini kontrol altında tutmak önemlidir. Topun sizden uzaklaşmasını asla istemezsiniz, çünkü bu diğer takımın topa bedavaya sahip olmasına neden olabilir. Hareket ederken avuç içinizi doğrudan topun üzerinde tutmaya çalışın, böylece top 'yukarı' zıpladığında parmak uçlarınıza doğru sekecektir. Bu, sahada hareket ederken top üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlayacaktır.
    • Top sürerken elinizi her zaman topun üzerinde tutmaya odaklanmanın bir başka nedeni de, topu herhangi bir noktada anlık olarak alt tarafından 'yakalamanın' taşıma ihlali adı verilen bir cezaya yol açmasıdır. Bundan kaçınmak için, top sürerken avuç içinizi topun üzerinde ve yere dönük tutun.
  5. 5Topu alçakta tutun. Top ne kadar kısa ve hızlı sekerse rakibinizin topu çalması o kadar zor olur. Topunuzun sekmesini kısaltmanın kesin bir yolu, topu yere daha yakın sektirmektir. Zaten alçak duruşta olduğunuz için (dizleriniz bükülmüş ve kalçanız geriye düşmüş olarak), topun sekme tepesini diziniz ve kalçanız arasında bir yere taşımak çok doğal gelmemelidir. Dizlerinizi bükülü tutarak baskın elinizi bacağınızın yanına indirin ve alçak, hızlı hareketlerle top sürün.
    • Alçak duruşta top sürmek için yana eğilmeniz gerekmemelidir. Eğer öyleyse, muhtemelen çok alçaktan dripling yapıyorsunuz demektir. Alçak duruşunuzda, alçak top sürmenin savunma avantajlarının çoğunu korumaya devam ederken, sıçramanızın en yüksek noktasının kalçanıza kadar olabileceğini unutmayın.

Topu Sahanın Etrafında Sürmek

  1. 1Başınızı yukarıda tutun. Top sürmeye ilk başladığınızda ve süreç henüz sezgisel olmadığında, top sürerken topa bakmamak zordur. Ancak, başka herhangi bir şeye (ve her şeye) bakarak pratik yapmak çok önemlidir. Bir oyun sırasında, top sürerken takım arkadaşlarınızı aramanız, defans oyuncunuza göz kulak olmanız ve potanın nerede olduğunun farkında olmanız gerekir. Eğer topa bakarak çok fazla zaman geçiriyorsanız bunu yapamazsınız.
    • Top sürme becerinize gerçekten güvenmenin tek yolu ciddi pratik yapmaktır. Basketbol oynarken, top sürme tekniğinizin küçük ayrıntılarına odaklanarak zaman kaybedemezsiniz. Top sürme ikinci doğanız olmalıdır - topun elinize döneceğine izlemeden 'güvenebilmeniz' gerekir.
  2. 2Topu nereye sürdüğünüzün farkında olun. Bir oyun sırasında top sürerken, topu sürme şekliniz diğer oyuncuların pozisyonlarına ve etrafınızdaki koşullara göre değişmelidir. Açık sahadaysanız (örneğin rakip takım sayı yaptıktan sonra topu sahanın yukarısına taşıyorsanız), topu önünüze doğru sürebilirsiniz, bu da mümkün olduğunca hızlı koşmanızı sağlar. Ancak, savunma oyuncularının yakınındayken (özellikle de biri sizi koruyorsa), alçak bir savunma duruşu sergilerken topu yan tarafınıza (ayakkabınızın hemen dışına ve önüne) sektirin. Bu şekilde, savunma oyuncusu topa ulaşmak için vücudunuzun diğer tarafına uzanmak zorunda kalacak, topa ulaşmakta çok daha zorlanacak ve muhtemelen faul yapacaktır.
  3. 3Vücudunuzu savunma oyuncunuz ile top arasında tutun. Bir veya daha fazla savunma oyuncusu tarafından korunduğunuzda - yani sizi takip ediyor ve topu çalmaya ve/veya şutlarınızı ve paslarınızı engellemeye çalışıyorlarsa - topu vücudunuzla savunun. Topunuzu asla vücudunuzun savunma oyuncusuyla aynı tarafında sürmeyin. Bunun yerine, vücudunuz savunma oyuncunuzla top arasında olacak ve savunma oyuncusunun topu sizden çalmasını zorlaştıracak şekilde pozisyon alın (unutmayın - savunma oyuncusu, takımı için bir faul riski olmadan topu almak için sizi yoldan itemez veya vücudunuza vuramaz).
    • Top sürmeyen elinizi kol çubuğu olarak kullanabilirsiniz. Top sürmeyen kolunuzu kaldırın ve ön kolunuzun yan tarafını rakibinize gösterecek şekilde yumruk yapın. Kol barlarını kullanırken dikkatli olun. Savunma oyuncusunu itmeyin, savunma oyuncusuna yumruğunuzla vurmayın veya kol barınızı bir kama olarak kullanarak savunma oyuncusunun içinden geçmeyin. Bunun yerine, kendinizle savunma oyuncusu arasında boşluk bırakmak için kol barını savunmaya yönelik olarak (kalkan tutar gibi) kullanın.
  4. 4Durmayın. Basketbolda hücum oyuncularının topa her sahip olduklarında driplinglerini sadece bir kez başlatıp durdurmalarına izin verilir. Bir oyunda dripling yaparken, basketbol topuyla ne yapacağınızı bilmediğiniz sürece driplinginizi kaldırmayın. Bir kez durduğunuzda, tekrar top süremezsiniz ve eğer savunma oyuncunuz akıllıysa, hareket edememenizden faydalanacaktır.
    • Top sürmeyi bırakırsanız, seçenekleriniz pas vermek, şut çekmek veya topun sizden çalınmasıdır. İlk ikisinden birini yapmayı planlıyorsanız, top sürmeyi bırakın ve hemen o şeyi yapın - aksi takdirde savunma tepki gösterecek ve siz isteseniz de istemeseniz de üçüncü seçenek gerçekleşecektir!
  5. 5Ne zaman pas vereceğinizi bilin. Top sürmek topu sahada dolaştırmanın her zaman en akıllıca yolu değildir. Çoğu zaman pas vermek daha iyidir. İyi bir pas oyunu, etkili bir hücumun temel taşlarından biridir. Paslaşmak top sürerek hareket etmekten daha hızlıdır, rakip takımı yanlış yönlendirmek için kullanılabilir ve sahanın savunma oyuncuları tarafından işgal edilmiş bir bölümünden topu takım arkadaşına ulaştırmak için kullanılabilir. Top canavarı olmayın - çembere doğru top sürmek birden fazla savunmacının arasından geçmek anlamına geliyorsa, topu şut atma şansı daha yüksek olan bir takım arkadaşına pas vermek genellikle iyi bir fikirdir.
  6. 6Top sürme ihlallerinden kaçının. Basketbolda top sürme şeklinizi belirleyen bazı temel kurallar vardır. Bu kuralları bilin! Dikkatsiz bir top sürme ihlali ceza ile sonuçlanabilir, takımınızın hücum momentumunu durdurabilir ve savunma yapan takıma topu bedavaya verebilir. Aşağıdaki ihlallerden herhangi birini yapmaktan kaçının:
    • Seyahat etmek: Top sürmeden topla hareket etmek. Traveling şunları içerir:
      • Fazladan bir adım atmak, sekmek, zıplamak veya ayaklarınızı karıştırmak
      • Yürürken veya koşarken topu taşımak
      • Sabitken pivot ayağınızı (ayar ayağı) hareket ettirmek veya değiştirmek
    • Çift top sürme: Bu ceza iki ayrı ihlali ifade eder:
      • İki elle aynı anda top sürme
      • Top sürme, top sürmeyi durdurma (topu yakalama veya tutma) ve ardından tekrar top sürmeye başlama
    • Taşıma: Topu tek elle yakalamak ve ardından top sürmeye devam etmek (top sürme hareketini durdurmadan). Taşıma hareketinde eliniz topun alt kısmına temas eder, ardından top sürme hareketinde topu ters çevirir.
  • Fazladan bir adım atmak, sekmek, zıplamak veya ayaklarınızı karıştırmak
  • Yürürken veya koşarken topu taşımak
  • Sabitken pivot ayağınızı (ayar ayağı) hareket ettirmek veya değiştirmek
  • Aynı anda iki el ile top sürme
  • Top sürme, top sürmeyi durdurma (topu yakalama veya tutma) ve ardından tekrar top sürmeye başlama

İleri Top Kullanma Tekniklerini Öğrenme

  1. 1 'Üçlü tehdit' duruşunu uygulayın. 'Üçlü tehdit', hücum oyuncularının topu bir takım arkadaşından pas olarak aldıktan sonra, ancak top sürmeye başlamadan önce aldıkları çok yönlü bir duruştur. Üçlü tehdit pozisyonunda oyuncu pas verebilir, şut atabilir veya dripling yapmaya başlayabilir. Bu duruş, oyuncunun hangi seçeneği seçeceğine karar verirken topu elleri ve vücuduyla korumasını sağlar.
    • Üçlü tehdit, topu güçlü el üstten ve zayıf el alttan kavrayacak şekilde vücuda yakın tutar. Oyuncu alçak bir duruş sergiler ve dirseklerini doksan derecelik açılarla bükerek geride tutar. Topun üzerinde hafifçe öne doğru eğilir. Bu duruşta bir savunma oyuncusunun topu çalması çok zordur.
  2. 2'Crossover' tekniğini uygulayın. 'Crossover' savunma oyuncusunun dengesini bozmak ve yanlış yönlendirmek için kullanılan bir dripling tekniğidir. Oyuncu topu vücudunun önünden 'V' şeklinde ellerinin arasından geçirerek dripling yapar. Oyuncu hareketlerini 'satarak', top bir elindeyken savunmacının topa doğru hareket etmesini sağlayabilir, ardından topu hızla diğer eline geçirerek oyuncunun savunmacının etrafından hızla dripling yapmasına veya dengesi bozulmuşken pas vermesine olanak tanır.
    • Faydalı bir top sürme tekniği de 'İçeri & Dışarı Dripling 'dir. Esasen, oyuncu karşıya geçecekmiş gibi yapar, ancak topu aynı elinde tutar.
  3. 3Arkanızdan top sürme pratiği yapın. Kurtulamayacağınız bir savunma oyuncusu tarafından korunduğunuzda, bazı ciddi süslü driplingler yapmanız gerekebilir. Bir savunmacıyı 'çalımlamak' için klasik bir hareket, arkanızdan top sürmektir. Bu hareket ciddi bir pratik gerektirir, ancak buna değer - iyi yapıldığında, arkadan yapılan bir hareket savunmacının başını döndürebilir.
  4. 4Bacaklarınızın arasında top sürme alıştırması yapın. Bir başka klasik top tutma hareketi de bacaklarınızın arasından top sürmektir. Muhtemelen bunu Harlem Globetrotters'tan LeBron James'e kadar herkesin yaptığını görmüşsünüzdür ve bunun iyi bir nedeni vardır. Hızlı, iyi uygulanan bir bacak arası dripling en zorlu savunmacıları bile şaşırtabilir.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruNeden top sürme konusunda daha iyi olamadığımı hissediyorum? Bol bol antrenman yaptığınızdan emin olun. Top sürme, arada bir yaptığınız bir şey değildir; sürekli pratik yapmanız gereken bir şeydir.
  • SoruBacaklarımın arasından basketbol topu sürmeyi nasıl öğrenebilirim? Tıpkı diğer her şeyde olduğu gibi, çok fazla pratik yapmalısınız. Soldan sağa 50 kez, sonra sağdan sola 50 kez yapmayı deneyin ve farklı kombinasyonlar bulup tekrar tekrar yapmaya devam edin. Bence bunu yapmanın en iyi yolu setler yapmaktır - belki 5 set 10'luk veya 5 set 20'lik setler yapın ve bunu 30 dakika ila bir saat boyunca yapmaya çalışın, sadece bacaklardan geçmeye odaklanın. İşte bu tür bir çalışma gerekir.
  • SoruHangi egzersizler top sürmede daha iyi olmama yardımcı olur? En büyük şey tekrar tekrar yapmaktır; pratik yapmak mükemmelleştirir. Top sürme tamamen ritimle ilgilidir. Ayrıca, bir noktada dururken iki top sürmek, her iki eli aynı anda geliştirmek için harika bir yoldur.

Video

İpuçları

  • Bir arkadaşınızla pratik yapın.
  • Yavaş başlayın. Sabit drillerle başlayın ve tam saha koşu drillerine kadar ilerleyin. Kendinize güveniniz arttıkça, engelli parkurları daha zorlu hale getirebilir veya bir arkadaşınızın sizi savunmasını sağlayabilirsiniz.
  • Top sürme konusunda gerçekten iyi olduğunuzda, bir oyunda tüm havalı hareketlerinizi kullanmayın, sadece ustalaştığınız hareketleri kullanın, böylece hareketlerinizi gösterirken topu kaybetmezsiniz.