Bacak Arası Basketbol Topu Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Top sürme basketbol oyununda temel bir beceridir ve topu bacaklarınızın arasından geçirmek bunu yapmanın en gösterişli yollarından biridir. Basit bir numara gibi görünse de, bacaklarınızın arasından top sürmek topu savunmacının elinden uzak tutmanıza yardımcı olabilir. Bu harekete hazırlanmak için öncelikle şunları nasıl yapacağınızı bilmeniz gerekir kontrol Topu. Öne doğru hızlı bir adım atarak topu diğer elinize geçirme şansı yakalayın. Kalabalıkları etkilemek ve maç günü savunmacıları tozunuzda bırakmak için bu hareketi uygulayın.

Adımlar

Top Sürme

  1. bacak arası basketbol topu sürme adım 1.jpeg
    Dizlerinizi bükerek ve kalçalarınızı alçaltarak çömelin. Topu bacaklarınızın arasında sorunsuzca kaydırırken kontrol edebilmek için temel bir top sürme duruşuna girmeniz gerekir. Kendinizi alçaltın ve arka tarafınızı arkanıza doğru itin. Hareket etmeniz gerektiğinde hazırlanmak için biraz öne eğilin ve duruşunuzun sabit olduğundan emin olun.
    • Çömelmek topu korumanıza yardımcı olur. Ayakta durduğunuzda top daha yükseğe sıçrar, bu da topu kontrol etmenizi zorlaştırırken rakibinize topu uzaklaştırmak için bolca zaman verir.
  2. bacak arası basketbol topu sürme adım 2.jpeg
    Dümdüz karşıya bakmak için başınızı ve göğsünüzü yukarı kaldırın. Aşağı bakmak aslında dengenizi bozar. Gözleriniz yere odaklandığında, önünüzdeki sahayı da inceleyemezsiniz. Öne doğru eğilirken, topa bakma isteği duymamak için göğsünüzü biraz dışarı çıkarın. Bakışlarınızı potaya doğru odaklamaya çalışın.
    • Birinin önünüzde durmasını sağlayın, böylece pratik yaparken ona bakabilirsiniz. Tek başınızaysanız, bir potanın önünde durun veya odaklanmak için önünüzde ilginç bir şey bulun.
  3. bacak arası basketbol topu sürme adım 3.jpeg
    Kendinizi harekete hazırlamak için ayaklarınızın üzerinde durun. Vücut ağırlığınızı ayaklarınızın ön kısmına kaydırmak için ayak parmaklarınızın üzerinde öne doğru eğilin. Çok fazla ileri gitmeyin, aksi takdirde dengenizi kaybedebilirsiniz. Topuklarınızın yerden kalktığını hissederseniz, denge için onları indirin. Bu duruş, sahada top sürerken hızlı hareket etmenizi ve keskin bir açıyla kesmenizi sağlar.
    • Denge, top kontrolünün en önemli parçalarından biridir. Dengesiz olduğunuzda etkili bir şekilde hareket edemezsiniz, bu nedenle top sürmeye çalışmadan önce duruşunuzu doğru ayarlayın.
    • Ayaklarınıza kramp girmeye başlarsa, büyük olasılıkla ayak parmaklarınıza çok fazla ağırlık veriyorsunuz demektir. Çok hafifçe öne doğru eğilin, sadece ağırlığınızı kaydıracak kadar.
  4. bacaklar arasında basketbol topu sürme adım 4.jpeg
    Basketbol topunu parmak uçlarınızla zıplatın. Topu baskın elinizle vücudunuza yakın tutarak sürün. Topu dizinizin yanında sektirmeye çalışın. Ardından, avucunuzu topun üzerine koymak yerine parmak uçlarınızla topu aşağı doğru itin. Diziniz sinir bozucu rakiplerden biraz koruma sağlarken, parmak uçlarınız topun hareketleri üzerinde daha hassas bir kontrol sağlar.
    • Topu sektirmek için bileğinizi aşağı doğru çekerek topu kuvvetle itin. Sahip olduğunuz kontrol miktarını en üst düzeye çıkarmak için parmaklarınızı birbirinden ayrı tutun.
  5. bacaklar arasında basketbol topu sürme adım 5.jpeg
    Topu diz hizasında sektirmek için yeterli kuvvet kullanın. Topu sektirmek için en uygun nokta yere oldukça yakın olmaktır. Çömeldiğinizde top uyluğunuzdan daha yükseğe çıkmamalıdır. Eğer belinize kadar gelirse, topu kontrol etmekte zorlanırsınız. Topu çok yükseğe zıplatmak, siz bacaklarınızın arasından geçiremeden savunmacılara topu çalma şansı verir.
    • Oynadığınız yüzeye aşina olun. Her yüzey kendine özgüdür, ancak bazı yüzeyler daha yaylıdır. Daha yumuşak yüzeyler, topun elinize geri sekmesini sağlamak için topu daha fazla kuvvetle aşağı itmenizi gerektirir.
    • Topu vücudunuzun bir uzantısı olarak düşünün. Sahayı ve topun sahada nasıl hareket ettiğini anlamak için birkaç kez sektirme alıştırması yapın. Topun vücudunuza göre nerede olduğunu hissettiğinizde, top sürerken ona bakmanıza gerek kalmayacaktır.

Çapraz Geçiş Yapma

  1. bacak arası basketbol topu sürme adım 6.jpeg
    Topu baskın elinizle sürün. Dizlerinizi bükün ve omuz genişliğinde açın. Karşıdan gelen savunmacıları izliyormuş gibi göğsünüzü ve başınızı kaldırmayı unutmayın. Ayrıca, topu alçakta ve vücudunuza yakın tutarak sabit bir hızda sektirin.
    • Harekete başlarken denge çok önemlidir. Eğer dengenizi kaybederseniz, topu kaybedersiniz. Yerinde top sürün, kalkışa hazır olduğunuzda ayak parmaklarınızın üzerine eğilin.
  2. bacaklar arasında basketbol topu sürme adım 7.jpeg
    Başparmağınız üstte olacak şekilde baskın elinizi kaydırın. Topun dizlerinize doğru geri sıçramasını bekleyin. Dizlerinize ulaşmadan önce elinizi yana doğru kaydırın. Başparmağınızın üst kısmı gökyüzüne doğru hafifçe yukarı bakacak şekilde çevirin. Başparmağınızın ucunu topun üzerine koyduktan sonra diğer parmaklarınızı topun yan tarafına değdirerek topu kontrol edin.
    • Elinizi tek bir hareketle hareket ettirin, ancak aşağı bakmayın! Aşağı bakarsanız, top tutma becerileriniz ne kadar iyi olursa olsun, savunma oyuncusunu yapmak üzere olduğunuz şeye kilitlemiş olursunuz.
    • Değişimi hızlı bir şekilde, top zıplamasının en üst noktasına yaklaştığı anda yapmalısınız. Yere yakınsa topa iyi hakim olmanız mümkün olmayacaktır. Uygun yüksekliğe ulaşana kadar zıplatın.
  3. bacak arası basketbol topu sürme adım 8.jpeg
    Topu diğer elinize doğru yarıya kadar zıplatın. Topu yerinde sektirdikten sonra yana doğru kaydırmaya hazırlanın. Vücudunuzun hemen önündeki zemin parçasını hedefleyin. Topu o noktaya doğru itmek için parmak uçlarınızı kullanın. Top bir açıyla geri sıçrayacaktır, böylece diğer elinizle kontrol edebilirsiniz.
    • Crossover sırasında top V şeklinde hareket eder. Topu çapraz olarak ittiğinizde, top çapraz olarak ters yönde yukarı zıplar.
    • Topu kendinize yakın tutun, böylece onu almak için öne eğilmeniz gerekmez. Bunu yapmak için topu vücudunuzun yan tarafına doğru itin. İleri veya geri zıplatmayın.
  4. bacaklar arasında basketbol topu sürme adım 9.jpeg
    Topu yakalamak için diğer elinizi topun üzerine koyun. Ancak avucunuzu toptan uzak tutun. Topu sürmeye devam etmeniz gerekecek. Topun parmak uçlarınıza çarpmasına izin verme alışkanlığı edinin. Diz hizasında sektirmeye devam etmek için topu hemen biraz kuvvetle aşağı itin.
    • Hemen başka bir crossover yapmayı planlıyorsanız, elinizi topun üstünde değil yanında konumlandırın.
    • Yerinizde dururken topun üzerinden geçme alıştırması yapın. Harekette rahat olduğunuzda, topu bacaklarınızın arasına koymaya çalışın. Temel crossover hareketinde ustalaştıktan sonra bu daha kolaydır.

Topu Bacaklarınızın Arasından Geçirmek

  1. bacak arası basketbol topu sürme adım 10.jpeg
    Topu baskın elinizle sürün. Top sürme pozisyonuna geçmek için önce çömelin. Topu tutabilmek için yere yakın durmanız gerekecektir. Topu ayağınıza yakın bir şekilde sektirirken göğsünüzü ve başınızı kaldırın.
    • Harekete hazır olun! Top sürme sırasında bacaklarınızı birbirinden ayırabilmek için ayak toplarınız üzerinde hafifçe öne doğru eğilin.
  2. bacaklar arasında basketbol topu sürme adım 11.jpeg
    Karşı ayağınızla öne doğru çapraz bir adım atın. Kenar çizgisine doğru geniş bir adım atın. Bacağınızı vücudunuzdan yaklaşık 45 derecelik bir açıyla uzaklaştırın. Bunu yaparken, baskın tarafınızı ayağınız yere basacak şekilde sabit tutun. Crossover'a hazırlanmak için topun yanında dripling yapmaya devam edin.
    • Örneğin, sağ elinizle top sürüyorsanız, sol ayağınızla öne doğru adım atın. Sol elinizle top sürerken bunun tersini yapın.
    • Topu etkili bir şekilde karşıya geçirmek için, top sıçramasının en üst noktasına ulaştığında hızlı bir adım atın. Bu size topu bacaklarınızın arasına itmeniz için kısa bir süre verecektir.
  3. bacak arasından basketbol topu sürme adım 12.jpeg
    Top sekerken elinizi topun yanına doğru kaydırın. Elinizi başparmağınız topun üstüne gelecek şekilde hareket ettirin ve parmak uçlarınızla topu itmeye hazırlanın. Diğer parmaklarınız topun yan tarafına vururken başparmağınızın pedinin topun üstüne gelmesine izin verin. Top zıplamasının en üst noktasına, yaklaşık diz hizasına ulaştığında, bacaklarınızın arasından itmeye hazır olun.
    • Hareketi doğru yapmakta zorlanıyorsanız, yavaş bir tempoda pratik yapın. Topu normalden biraz daha yükseğe zıplatın, bir adım atın ve ardından elinizi yana kaydırmaya çalışın.
  4. bacak arasından basketbol topu sürme adım 13.jpeg
    Çapraz geçişi başlatmak için topu açık bacaklarınızın arasından itin. Doğrudan vücudunuzun altındaki zemini hedefleyin. Bacaklarınızın arasındaki o güzel gün ışığı alanını arayın. Ardından, topu oraya itmek için parmak uçlarınızı kullanın. Top diğer taraftan çıktığında yaklaşık diz hizasına kadar geri dönmesi için yeterli güç kullanın.
    • Topu belli bir açıyla ittiğinizden emin olun. Topun diğer elinize doğru yükselmesi için V şeklinde temiz bir sıçrama elde etmeye çalışın.
    • Topu vücudunuza çarpmadan geçirmekte zorlanıyorsanız, bacaklarınızı ayırarak olduğunuz yerde durun. Topu birkaç kez ileri geri paslayın. Bu size topun yeterince yükseğe sıçraması için ne kadar kuvvet uygulamanız gerektiği konusunda da bir fikir verecektir.
  5. bacaklar arasında basketbol topu sürme adım 14.jpeg
    Top ortaya çıktığında karşı elinizi kullanarak topu alın. Top gelir gelmez kontrol etmek için elinizi bacaklarınıza yaklaştırın. Parmak uçlarınıza çarpmasına izin verin. Top hareket ederken, topu korumak için ön elinizi indirin. Dikkatli olmazsanız uyanık bir savunma oyuncusu topu bacaklarınızın arasından çıkarabilir.
    • Top hareket ederken, harekete hazırlanmak için arka ayağınızın üzerinde öne doğru eğilebilirsiniz. Bu noktada topuğunuzu kaldırmanızda sakınca yoktur.
  6. bacak arasından basketbol topu sürme adım 15.jpeg
    Arka bacağınızla öne doğru adım atarak pozisyonunuzu değiştirin. Bacaklar arası geçişin en zor kısmı ileri hareketinizin zamanlamasıdır. Topun elinize çarptığını hissettiğiniz anda baskın ayağınızı ileri doğru hareket ettirin. Çapraz atışı ayarlarken hareket ettiğiniz yönde 45 derecelik bir açıyla adım atın. Bu, topu koruyacak ve ileri doğru dripling yapmanızı sağlayacaktır.
    • Örneğin, topu sol elinize geçiriyorsanız, sağ ayağınızla öne doğru adım atın. Topu sağ elinizle yakalarken de tam tersini yapın.
    • Sabit bir pozisyonda pratik yapıyorsanız, zıplama adımı atmayı deneyin. Hızla zıplayın ve bacak pozisyonunuzu değiştirin.
  7. bacak arası basketbol topu sürme adım 16.jpeg
    Sahada ilerlemeye devam etmek için topu tekrar sürün. Topu bacaklarınızın arasından geçirirken adım attığınız yöne doğru ilerleyin. Hareket ederken vücudunuzu top ile savunma oyuncusu arasında tutun. Tekrar yön değiştirmeniz gerekirse, topu karşı tarafa geçirmek için adımları tekrarlayabilirsiniz. Savunmayı yenmek ve topu çembere götürmek için top sürme alıştırması yapın!
    • Hızlı bir şekilde yaparken kendinizi rahat hissedene kadar hareketi deneyin. Nasıl yapılacağını ilk öğrendiğinizde zamanlama biraz zor olabilir. Kontrolünüzü ve çevikliğinizi geliştirmek için her seferinde bir bölüm alın.
    • Harekete alıştıktan sonra, kortta doğal hissetmek için tekrar tekrar yapmaya çalışın.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Basketbolda top sürme konusunda nasıl daha iyi olabilirim?
    Tıpkı diğer her şey gibi, çok fazla pratik yapmalısınız. Tekrarlar oluşturun - örneğin 50 kez sağdan sola, sonra 50 kez soldan sağa yapın. Ardından, sol, sağ, sağ, sol şeklinde değiştirin ve tekrar tekrar farklı kombinasyonlar bulmaya çalışın.
  • Soru
    Bunu koşarken nasıl yapabilirim?
    Yavaş başlayın ve oyun hızında rahat edene kadar hızınızı kademeli olarak artırın.
  • Soru
    Karşıdan karşıya geçtiğimde basketbol topu neden sürekli bacaklarıma çarpıyor?
    Dizlerinizi bükün ve daha alçaktan top sürmeyi ve bacaklarınız arasındaki boşluğu eşitlemeyi deneyin. Diğer elinizle topu almaya hazır olun.

Video

İpuçları

  • Bacaklarınızın arasından top sürmek en iyi bire birde işe yarar. Hareket edecek alanınız yoksa, topun kontrolünü kolayca kaybedebilir veya bir savunmacıya çarpabilirsiniz.
  • Pratik yapmak mükemmelleştirir. Hızınızı artırmak ve hatta bu hareketi oyun içinde rahatça kullanabilmek için sık sık pratik yapın.
  • Bacaklarınızın arasından top sürmenin gösteriş yapmaktan başka bir amacı olduğunu unutmayın. Gösterişlidir, ancak yön değiştirmek ve rakibinizi çelmelemek için de çok kullanışlıdır.