Futbol Topu Rakibin Yanından Nasıl Geçer?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir savunmacının yanından top sürerek geçmek zordur ama aynı zamanda heyecan vericidir; rakibinizle başa baş mücadele etmek ve en iyi hareketlerinizi ortaya koymak için bir fırsattır. Hareketlerinizi mükemmelleştirmek ve olabileceğiniz en güçlü hücum oyuncusu olmak için olabildiğince çok pratik yapın.

Adımlar

Savunmacıyı Geçmek için Hamleleri Kullanma

  1. adım 1 ayağınızın dışıyla dripling yaparken defans oyuncusuna yaklaşın.
    Ayağınızın dışıyla dripling yaparken defans oyuncusuna yaklaşın. Baskı altında dripling yaparken topu kendinize yakın tutmak ve ayağınızın dışıyla dripling yapmak en iyisidir. Bu, top kontrolünü korumanıza yardımcı olur ve size birçok farklı hareket yapma esnekliği sağlar.
  2. adım 2 aşağıdaki durumlarda bir hareket deneyin're 3–4 feet (0.91–1.22 m) away.
    Hareketi 3-4 fit (0,91-1,22 m) uzaktayken deneyin. Hamlenizi savunma oyuncusundan çok uzaktayken yapmak ona toparlanması için zaman kazandıracaktır, ancak çok yakından başlamak hamlenizi tamamlamanız için yeterli alan bırakmayabilir. Yaklaşık 3-4 fit (0,91-1,22 m) uzaktayken başlamak size savunmacıyı geçmek için en iyi şansı verir.
    • Hangi hareketi kullanırsanız kullanın, hareketi yaparken ilerlemeye devam etmeyi unutmayın. Tamamen durmak momentumunuzu kaybedecek ve defans oyuncusuna size yaklaşma şansı verecektir.
  3. adım 3 topu yana doğru vurun ve geçmek için hızlı bir yön değişikliği kullanın.
    Topu yana doğru vurun ve geçmek için hızlı bir yön değişikliği kullanın. Doğrudan savunma oyuncusuna doğru dripling yapın. Birkaç adım uzaklaştığınızda, ayağınızın dışını kullanarak topu 45 derecelik bir açıyla defans oyuncusundan hızla uzaklaştırın. Topu kendinize yakın tutarak boşluğa doğru hızlanın, böylece başka bir savunma oyuncusu topu alamaz.
    • Kendinizi savunma oyuncusuna çok yakın bulursanız, topu 90 derecelik daha keskin bir açıyla uzaklaştırarak bu hareketi değiştirebilirsiniz. Savunmacıdan sıyrılın ve kaleye doğru hızlanın.
    • Bunun bir varyasyonu için kalçanızı bir tarafa doğru açın. O taraftaki ayağınızın iç kısmını kullanarak topu vücudunuz boyunca kıvırın ve ters yönde hızlanın.
    • Bunu La Croqueta'ya da dönüştürebilirsiniz; bir ayağınızın iç kısmıyla topu vücudunuz boyunca diğerine vurun, sanki kendinize pas veriyormuş gibi yapın, sonra yana doğru vurun ve hızlanın.
  4. adım 4 savunmacıdan kaçmanın basit ve etkili bir yolu için omuz düşürme/sert çalım kullanın.
    Savunmacıdan kaçmanın basit ve etkili bir yolu için omuz düşürme/sert çalım kullanın. Savunmacıdan birkaç adım uzaktayken, bir tarafa doğru sert bir adım atın. Ağırlığınızı, kollarınızı ve gözlerinizi defans oyuncusunu mümkün olduğunca yanıltmak için kaydırın, ardından diğer ayağınızın dışıyla topu ters yöne doğru itin.
    • Savunmacının dengesini daha da bozmak için çift vücut çalımını deneyin. Önce bir tarafa, sonra diğer tarafa sertçe adım atın ve topu ilk tarafa doğru uzaklaştırın. Savunma oyuncusunun adım atıp topu alamaması için daha hızlı hamle yapın.
  5. adım 5 dikkat dağıtmak için bir adım daha atın.
    Başka bir dikkat dağıtıcı unsur eklemek için bir stepover yapın. Stepover, çalımdan sonra gelen doğal bir adımdır. Sadece bir tarafa doğru hamle yapmak yerine, bir ayağınızı topun üzerinden ve etrafından dolaştırın, ardından diğer ayağınızla topu itin. Ayağınızın hareketi savunma oyuncusunu basit bir adımdan daha fazla yanıltacaktır.
    • Bu hareketi daha da dikkat dağıtıcı hale getirmek için, önce bir ayağınızı sonra diğer ayağınızı hızla dolaştırın ve ilk ayağınızla topa vurarak uzaklaştırın.
    • Ağırlığınızı ve kollarınızı sert bir şekilde yana doğru kaydırarak, çalım atar gibi adım atmayı satın.
  6. adım 6 savunmacıyı hızlı bir hız değişikliğiyle geçin.
    Savunmacıyı hızlı bir hız değişikliğiyle geçin. Hamleniz ancak savunma oyuncusunun etrafında veya boşluğa doğru bir hız patlamasıyla takip ederseniz etkili olacaktır. Hızlanmak, defans oyuncusunun siz onu geçtikten sonra toparlanıp size yetişememesini sağlar.

Top Kontrolünü İyi Tutmak

  1. adım 1 yere yakın durmak için dizlerinizi bükülü tutun.
    Yere yakın durmak için dizlerinizi bükülü tutun. Daha alçak bir ağırlık merkezi size daha iyi denge sağlayarak hızınızı ve yönünüzü değiştirirken ayaklarınızın üzerinde kalmanıza yardımcı olur. Dizlerinizi gevşek bir şekilde bükülü tutarsanız daha hızlı kesikler yapabilirsiniz, bu da bir savunmacıyı geçmeye çalışırken büyük bir avantajdır.
  2. adım 2 ayaklarınızın üzerinde hafif kalın ve onları hareket ettirin.
    Ayaklarınızın üzerinde hafif durun ve onları hareket ettirin. Hızlı ayaklara sahip olmak, dar alanlarda topu hareket ettirmenizi ve savunmacıların müdahale edemeyeceği kadar hızlı hamleler yapmanızı sağlar. Bir savunmacıyla mücadele ederken ayaklarınızın üzerinde durun ve kontrolünüzü kaybetmeden ayaklarınızı olabildiğince hızlı hareket ettirmeye odaklanın.
  3. adım 3 defans oyuncusuna yaklaşırken ayaklarınızın yanlarıyla dripling yapın.
    Bir savunma oyuncusuna yaklaşırken ayaklarınızın yanlarıyla dripling yapın. Ayaklarınızın yanlarını kullanmak size en fazla kontrolü sağlar ve baskı altında olduğunuz zamanlar için mükemmel bir driplingdir. Çoğu hareket ayağınızın yanlarını kullandığından, dış veya iç tarafla dripling yapmak hızlı kesmelere girmeyi de kolaylaştırır.
    • Savunmacıların yakınındayken bağcıklarınızla dripling yapmamaya çalışın. Bu, geniş bir alanı kapatmaya çalıştığınız zamanlar için iyi bir driplingdir. Ancak topun sizden uzaklaşmasına neden olabilir, bu nedenle baskı altındayken etkili değildir.
  4. adım 4 topu kendinize yakın tutarken're dribbling near the defense.
    Savunmaya yakın dripling yaparken topu kendinize yakın tutun. Topu ne kadar iyi kontrol ederseniz, baskı altında dar alanlardan geçme şansınız o kadar artar. Topu yakın tutmak, savunmacının size başarılı bir şekilde müdahale etmesini zorlaştırır.
    • Henüz çok fazla harekette ustalaşmamış olsanız bile, akıllı dokunuşlar yapmak ve topu yakın tutmak daha etkili bir hücum oyuncusu olmanıza yardımcı olabilir.

Becerilerinizi Geliştirmek için Pratik Yapın

  1. adım 1 top kontrolünüzü geliştirmek için konilerin etrafında zig-zag çizin.
    Top kontrolünüzü geliştirmek için konilerin etrafında zig-zag çizin. 10-15 koni veya küçük engelleri 2 sıra halinde yerleştirin ve hafifçe kademelendirin. Her adımda sağ ayağınızın dışıyla topa vurarak ilk koniye doğru dripling yapın. Ayağınızın bir tarafıyla koninin etrafını keskin bir şekilde kesin, yuvarlayın, bir sonraki koniye doğru sürün ve tekrarlayın.
    • Sağ ayağınızla geçtikten sonra sol ayağınızla top sürmeye geçin.
    • Bir koninin etrafından dönerken, koni ile top arasında mümkün olduğunca az boşluk bırakmaya çalışın.
    • Her iki ayağınızla 5 kez konilerin içinden geçin.
  2. adım 2 koni setleri arasında hızlı ileri geri dönüşler yapın.
    Koni setleri arasında hızlı ileri geri dönüşler yapın. 3-4 fit (0,91-1,22 m) aralıklarla 2 koni veya küçük engel ve dik yönde yaklaşık 30 fit (9,1 m) uzaklıkta başka bir koni kurun. İki konili 'kapıdan' başlayarak, bir ayağınızın dışıyla olabildiğince hızlı top sürün, uzaktaki koninin etrafından keskin bir şekilde geçin ve aynı ayakla geri koşun.
    • Kapıya geri döndüğünüzde, topu ayağınızın dışıyla doğrudan çizgide durdurun.
    • Her bir ayakla 10 ileri geri koşuyu tamamlayın ve ayak değiştirmeden önce dinlenmek için kendinize bir dakika verin.
    • Bu alıştırma, hızlı hareket ederken top kontrolünüzü iyi tutmanızı ve kesik atmak ya da hızla yön değiştirmek için adımlarınızı hızla kesmenizi sağlayacaktır.
  3. adım 3 ayak hareketlerinizi geliştirmek için yakın alanlarda top sürme alıştırması yapın.
    Ayak hareketlerinizi geliştirmek için yakın alanlarda top sürme alıştırması yapın. Yaklaşık 2 fit (0,61 m) aralıklarla bir çizgi veya üçgen şeklinde 3 koni kurun. Ayağınızın tüm kısımlarıyla konilerin arasından top sürün, topu her koninin etrafından olabildiğince keskin bir şekilde kesmek için hızlı dokunuşlar kullanın.
    • Ayağınızın tüm yüzeyleriyle kontrolünüz üzerinde çalışmak için bu alıştırmayı 10-15 dakika boyunca yapın.
    • Antrenman alanınız azsa bu da harika bir alıştırmadır.
  4. adım 4 koniler ve diğer oyuncular etrafında hareketlerinizi çalışın.
    Koniler ve diğer oyuncular etrafında hareketlerinizi çalışın. Belirli hareketlerde daha iyi olmak için bu hareketleri mümkün olduğunca çok çalışın. Hareketi ilk öğrenirken bir koni veya hareketsiz bir engel kullanın, ardından bir takım arkadaşınızdan bir defans oyuncusuna karşı nasıl çalıştığını görmek için sizinle bire bir yapmasını isteyin.
    • Her seferinde bir hareket üzerinde ustalaşmaya odaklanın. Bir numarayı öğrendikten sonra, daha gelişmiş olanları öğrenmek gittikçe kolaylaşacaktır.

Dripling Yapmayı Nasıl Öğrenirsiniz?

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Bir profesyonel gibi futbol topunu nasıl sürersiniz?
    Topu bir duvara vurarak evde pratik yapabilirsiniz. Top geri sektiğinde, topu kontrol etme ve top sürme alıştırması yapın.
  • Soru
    Sürekli top sürme konusunda nasıl daha iyi olabilirim?
    Topu ayağınıza yakın bir şekilde sürün ve sizden asla 30 cm'den daha uzakta olmayacak şekilde küçük vuruşlar yapın. Bunu yaptığınızda, topun kontrolünü kaybetmeden hız kazanabilirsiniz. Tutarlı olmak için pratik yapmaya devam edin. Bunu ne kadar çok yaparsanız, o kadar iyi hale geleceksiniz.
  • Soru
    Nasıl daha fazla gol atabilirim ve daha fazla savunma oyuncusunu çalımlayabilirim?
    Ayak becerileri / alıştırmaları videolarını izleyin ve bunları oyunda uygulayın. Topu doğrudan sağınıza veya solunuza yaklaşık 3-4 fit kaydırmayı deneyin, ardından onları geçebildiğiniz kadar hızlı dripling yapın ve kaleye şutunuzu çekin.

İpuçları

  • Hamleleriniz her zaman işe yaramazsa moralinizi bozmayın. Kimse mükemmel değildir ve dünyanın en iyi oyuncuları bile her zaman başarılı olamaz. Pratik yapmaya devam edin ve sonuçları yakında göreceksiniz.
  • Açık bir takım arkadaşınız varsa pas vermenin de harika bir seçenek olduğunu unutmayın.