Lionel Messi Gibi Nasıl Top Sürülür?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Lionel 'Leo' Messi'nin topu vücuduna yakın tutma ve patlayıcı bir şekilde yön değiştirme yeteneği, kendi neslinin en büyük oyuncularından biri olarak kabul edilmesinin nedenidir. Messi'nin nasıl dripling yaptığını öğrenmek istiyorsanız, oyununuzu bir üst seviyeye taşımak için onun kullandığı temel dripling becerilerini ve çalım manevralarını geliştirmeye başlayabilirsiniz.

Adımlar

Bina Temelleri

  1. adım 1 topu her zaman yakın tutun.
    Topu her zaman yakın tutun. Messi ve diğer harika top sürücüler hareket ederken topu vücutlarına son derece yakın tutarlar, neredeyse ayak bileğinin etrafındaki kısa bir ipe yapıştırılmış gibi. Yakın top sürme becerilerinizi geliştirmek için konilerin arasından mümkün olduğunca çabuk geçme alıştırması yapın. Kendinizi topu kontrol etmeye ve konilerin etrafından dolanırken topa yakın durmaya zorlayacaksınız.
    • Hızlı bir klip olarak pratik yapmak önemlidir. Etrafta dolaşırken topu yakın tutmak kolaydır, ancak tam bir sprintte bunu yapmak çok daha zordur. Yavaş yavaş hızınızı ve top sürme dayanıklılığınızı artırın ve her 2-3 adımda bir topa dokunmayı hedefleyin.
  2. adım 2 başınızı yukarıda tutun.
    Başınızı yukarıda tutun. İyi görüş, iyi top kontrolü ve Messi tarzı mükemmel top sürme için çok önemlidir. Gözlerinizi yukarı kaldırarak etrafınızdaki aksiyona bakma alıştırması yapın, savunmacıların hangi yöne hareket ettiklerini görmek için kalçalarına odaklanın, böylece onları dengelerinden uzaklaştırmanın veya hatta moral bozucu bir nutmeg için bacaklarını açarak yakalamanın en iyi yolunu tahmin edebilirsiniz.
  3. adım 3 alçak bir ağırlık merkezi oluşturun.
    Düşük bir ağırlık merkezi oluşturun. Bu neredeyse haksızlık: Messi kısmen kısa boylu olduğu için harika bir top sürücü. Boyunuzun uzun olması sizi daha iyi bir driplingci yapmaz ama diğer bazı driplingcilere göre top sürme başına daha fazla adım atıyor ve hareket ederken kısa ve hızlı adımlar atarak topu yakınında tutmak zorunda kalıyor. Daha uzun boylu oyuncular da aynı şeyi yapabilir, ancak bu daha fazla pratik gerektirir ve kendinizi alçakta ortalamanıza, çömelmenize ve topun üstünde kalmanıza yardımcı olur.
  4. adım 4 kollarınızı dışarıda tutun.
    Kollarınızı dışarıda tutun. Karayip Korsanları filminde Jack Sparrow'un kendini sabitlemek için kollarını açarak nasıl yürüdüğünü hatırlıyor musunuz? Biraz kaset izleyin - Messi gibi büyük top sürücüler böyle top sürer. Kollarınızı bükülü ve vücudunuzdan hafifçe dışarıda tutmak, hızlı geçişler ve yön değişiklikleri sırasında dengenizi korumanızı ve kendinizi en iyi pozisyonda tutmanızı sağlar.
  5. adım 5 daha hızlı olun.
    Daha hızlı olun. Hız, Lionel Messi'nin oyun tarzının ve top kontrolünün en önemli anahtarlarından biridir. Topu yüksek hızlarda yakın tutabilmek Messi'yi ortalama oyunculardan ayıran en önemli özelliktir.
    • Hızınız üzerinde çalışmak için topla rüzgar sprintleri yapın. Topa mümkün olduğunca çok dokunarak olabildiğince hızlı gitmeye çalışın. Kendinizi zamanlayın ve sahanın bir ucundan diğerine daha hızlı gitmeye çalışın.
    • Koşu çizgileri veya intiharlar. Hızlı kasılan patlayıcılığınızı geliştirmek için, kale çizgisinden 6 yarda (5,5 m) kutusuna, 18 yarda (16,5 m) kutusuna, orta sahaya ve geriye doğru saha boyunca ileri geri hareket etmenizi sağlayacak intihar antrenmanları yapmaya başlayın.
  6. adım 6 sürekli oynayın.
    Sürekli oynayın. Bir röportajda Messi'ye kendisi gibi büyük bir oyuncu olmak için ne gerektiği sorulduğunda, anahtarın oyunu sevmek ve sürekli oynamak olduğunu söylemişti. Messi 3 yaşından itibaren her gün, sabah, öğleden sonra ve gece oynadı. İçeride oynadı ve bir şeyleri kırdığı için başı belaya girdi. Yürümeye başlar başlamaz futbol topunu sürmeye başladı. Siz de aynısını yapın.

Savunmacıları Atlatmak

  1. adım 1 topu vücudunuzla koruyun.
    Topu vücudunuzla koruyun. Aldığınız paslar ile etrafınızdaki savunma oyuncuları arasına vücudunuzu koyun. Kalçanızı ya da sırtınızı savunmaya dönün ve elinizden geldiğince topu onlardan korumaya çalışın. Messi topu kaptığı anda genellikle gözlerini kaldırmış ve omzunun üzerinden rakibine bakıyor olacaktır.
  2. adım 2 rakibinizden en uzaktaki ayağınızla pasları kabul edin.
    Rakibinizden en uzaktaki ayağınızla pasları kabul edin. Bir pası yakaladığınızda, rakibinizden en uzaktaki ayağınızla kontrol ederek yapmaya çalışın. Messi sık sık savunmaya dokunacak kadar yaklaşsa da, top her zaman kendisine ve ağırlık merkezine rakiplerinden daha yakındır. Doğru ayakla başlamak için (ha!), pası kabul edin ve çalışacak alan yaratmak için tuzağa düşürün.
  3. adım 3 boşluğu bulun.
    Alanın yerini belirleyin. Gözlerinizi yukarıda tutarak, hangi yönün savunma oyuncusunun etrafında manevra yapmak için size yeterli alan sağlama olasılığının daha yüksek olduğuna karar verin. Kalçaları yalan söylemez: Hangi yöne döndüklerini ve sizin ne yapacağınızı tahmin ediyor gibi göründüğünü görmek için savunma oyuncusunun kalçalarına yakından bakın.
    • Sağ ayaklıysanız, çoğu savunma oyuncusu içgüdüsel olarak sağa gideceğinizi tahmin edecektir, ki bu zaten sizin doğal eğiliminiz olabilir. Bu yanılgıyı kendi avantajınıza kullanın.
  4. adım 4 gitmek istediğiniz yönün tersine adım atarak savunmayı içeri çekin.
    Gitmek istediğiniz yönün tersine adım atarak savunmayı içeri çekin. Sonunda gideceğiniz yöne uyan ayağınızla topu kontrol edin ve diğer ayağınızla bir adım atın. Messi'nin imza hareketi o kadar hızlı gerçekleşir ki kaçırmak kolaydır, bu yüzden savunmacılara karşı bu kadar etkilidir. Temel olarak, Messi bir savunmacıyı çalımlamak için sahte yönde bir adım atar, çalım atar ve ardından ayağının dışıyla ters yönde dripling yapar.
  5. adım 5 defans oyuncusuna yavaşça yaklaşın.
    Defans oyuncusuna yavaşça yaklaşın. Messi defans oyuncusunu içeri çeker ve onu elini göstermeye ve hata yapmaya zorlar, sonra da yanından geçip boşluk bulur. Messi, Ronaldhino gibi gösterişli bir driplingci ya da Cristiano Ronaldo gibi çalım ustası değil, sadece basit yön değişikliklerini ve top kontrolünü kullanarak insanlık dışı görünen şeyler yapıyor.
  6. 6. adım patla.
    Patlayın. Yön değiştirmeye karar verdiğinizde yüksek vitese geçin. Topu gitmek istediğiniz yöne doğru savurarak ve çok agresif bir şekilde çalıştığınız hızlı driplinginize geçerek rakibinizi geçin.
    • Boşluk bulmak için süper hızlı gitmenize gerek yok, sadece akıllıca bir dripling yapmalı ve savunma oyuncusunu düz ayak ve pozisyon dışı yakalamalısınız. Size dokunamayacaktır.

Top Sürmeyi Nasıl Öğrenirsiniz?

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Messi gibi nasıl gol atabilirim?
    Kalecinin hareketini hedef alın, sonra nerede çok net bir yer olduğunu görün, sonra topa vurun.
  • Soru
    Defans oyuncusunu Messi gibi nasıl iyi geçebilirim?
    Bir hata olup olmadığına dikkat edin -- defans oyuncusu bir yöne adım atarsa, diğer yöne gidin. Adımı bekleyin, sonra hareket edin.
  • Soru
    10 yaşındaki bir çocuk pratik yapmak için ne kadar zaman harcamalıdır?
    Her gün en az bir saat tavsiye edilir. Tabii ki kendinizi yormak istemezsiniz. Ne kadar çok pratik yaparsanız, o kadar çok gelişirsiniz. Unutmayın ki gelişiminizden sadece ve sadece siz sorumlusunuz. Messi çocukken nereye giderse gitsin, top da oraya giderdi. Başka bir deyişle, her zaman bir topa sahipti ve pratik yapmak için sahip olduğu her fırsatı değerlendirdi.

Video

İpuçları

  • Defans oyuncusu topu almak için hamle yaptığında ya da yaptığında topa vurmaya hazır olun.
  • En önemlisi esnek bir vücut diline sahip olmalısınız.
  • Koştuğunuzda yavaş koşmalı, sonra topu hızlı bir şekilde atmalı ve sonra karşıya koşmalısınız.