Bovling Topu Nasıl Delinir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Daha önce hiç yepyeni bir bowling topu satın almadıysanız, yeni topların genellikle deliksiz geldiğini öğrenmek sizi şaşırtabilir. Eğer ciddi bir bowling oyuncusuysanız, topunuzun üzerindeki delik konfigürasyonunun elinize rahatça oturması ve en iyi tutuş için açılı olması çok önemlidir. Ayrıca, farklı delik konfigürasyonları ve derinlikleri topun davranış şeklini değiştirebilir. Bir bowling topuna yeni delikler açmak genellikle bir profesyonel tarafından gerçekleştirilir ve çoğu durumda bu muhtemelen en iyi yaklaşımdır. Ancak, bunu kendiniz yapmak da mümkündür!

Adımlar

Tatbikata Hazırlanma

  1. adım 1 bir top seçin.
    Bir top seçin. Ağırlığına ve yapıldığı malzemelere göre sizin için doğru olan bowling topunu seçin.
    • Bowling topları plastik (en ucuz toplar), üretan, reaktif reçine veya parçacıklardan yapılabilir. Bu farklı malzemelerin her biri farklı derecelerde sürtünme, güç ve kontrol sağlar.
    • Mümkünse, bir top seçmeden önce farklı tür ve ağırlıktaki topları denemek iyi bir fikirdir. Bir topu bir kez deldiğinizde, o top sonsuza dek sizin olur.
  2. adım 2 bir delik konfigürasyonu seçin.
    Bir delik konfigürasyonu seçin. Farklı parmak deliği konfigürasyonları farklı miktarlarda kontrol ve güç sağlayacaktır. Sizin için doğru olan konfigürasyonu seçmek, bir bowling oyuncusu olarak kendi güçlü ve zayıf yönlerinizi değerlendirmenizi gerektirecektir.
    • Geleneksel tutuş, parmaklarınızın ve başparmağınızın ikinci boğum eklemine kadar topun içine girmesini sağlayacak kadar derin delikler açarak elde edilir. Bu, geleneksel bowling salonu topu konfigürasyonudur çünkü kontrol edilmesi en kolay olanıdır. Yeni başlayanlar ve orta düzeyde beceriye sahip oyuncular için önerilen konfigürasyondur.
    • Parmak ucu tutuşu, parmaklarınızın birinci boğum eklemine kadar topun içine sokulmasını sağlayan delikler açılarak elde edilir. Bu, kontrolü çok daha zor olan ancak daha fazla kaldırma, güç ve spin sağlayan gelişmiş bir konfigürasyondur.
    • Yarı parmak ucu tutuşu, parmaklarınızın birinci ve ikinci mafsal eklemi arasında topa sokulmasına izin veren delikler açılarak elde edilir. Bu, yukarıda açıklanan tutuşlar arasında mutlu bir ortamdır ve geleneksel tutuştan daha fazla güç sağlarken parmak ucu tutuşuna göre ustalaşması daha kolaydır.
    • Sarge Easter tutuşu gibi başka tutuş türleri de vardır, ancak yukarıdaki üçü en yaygın olanlarıdır.
  3. adım 3 açıklığınızı ölçün.
    Açıklığınızı ölçün. Başparmağınızın tabanından topu tutmak için kullanacağınız iki parmağın büküleceği noktalara kadar olan mesafeyi ölçün (bazı insanlar işaret parmağı ve orta parmağı tercih ederken, diğerleri orta parmak ve yüzük parmağını tercih eder).
    • Geleneksel bir tutuş için bu, başparmağın tabanından uygun parmaklardaki ikinci kıvrıma kadar ölçmek anlamına gelir. Parmak ucuyla tutuş için parmak ucunuza en yakın kıvrıma kadar ölçün.
    • Ayarlanabilir bir bowling topu kullanmak bu işlemi çok daha hassas hale getirir ve şiddetle tavsiye edilir. Ayarlanabilir bowling topları hareketli deliklere ve çeşitli derinliklerde parmak eklerine sahiptir. Bir bowling topu üreticisi, spor ve rekreasyon mağazası veya muhtemelen yerel bowling salonunuzda muhtemelen bir ölçüm topu vardır.
    • Tutuşunuzu ölçmek için ayarlanabilir bir bowling topuna erişiminiz yoksa, parmaklarınızı delinmemiş topunuzun yüzeyine yerleştirebilir ve yerleştirme rahat hissettiğinizde her parmağın etrafını işaretleyebilirsiniz. Bu o kadar kesin değildir, ancak karşılaştırılabilir.
    • Alternatif olarak, parmaklarınızı bir arada ve başparmağınızı dışarıda tutarak bir pusula veya kumpas kullanarak açıklığınızı ölçebilir ve ardından ölçümünüzü yaklaşık 1/8 inç (veya parmak ucu tutuşu için 1/4) azaltabilirsiniz.
    • Deliklerin derinliğini bir ölçüm topu olmadan belirlemek için, açıklığınızın kenarından deliklere girecek parmakların uçlarına kadar olan mesafeyi ölçün.
  4. adım 4 ölçümlerinizi kaydedin.
    Ölçümlerinizi kaydedin. Delme sırasında referans olması için hem parmak derinliği ölçümlerinizi hem de delikler arasındaki mesafeyi not edin.
  5. adım 5 bir açıya karar verin.
    Bir açıya karar verin. Elinize uyan bir açıya sahip olmak konfor ve performans için çok önemlidir. Örneğin, delikler öne doğru açılı olursa, parmaklarınız son dakikaya kadar içeride kalacağı için top serbest bırakıldığında daha fazla havalanacaktır.
    • Bu, sizin için neyin rahat olduğuna ve bir bowling oyuncusu olarak kişisel güçlü ve zayıf yönlerinize göre vermeniz gereken bir karardır.

Topu Delmek

  1. adım 1 topu yerine kelepçeleyin.
    Küreyi yerine kelepçeleyin. Delme sırasında hareket etmemesini sağlamak için bilyeyi sıkı bir kelepçeye yerleştirin.
    • Bilye delme sırasında hareket ederse delikler düzensiz çıkabilir ve bu da bilyenin kullanımını rahatsız edebilir veya kontrolünü zorlaştırabilir.
  2. adım 2 topu işaretleyin.
    Topu işaretleyin. Silinebilir bir keçeli kalem veya tebeşirle, her bir deliği açmayı planladığınız noktanın ortasına bir işaret koyarak delik yapılandırmasını işaretleyin. Deliklerin düzgün yerleştirileceğinden emin olmak için açıklık ölçümünüzü kullanın.
    • Bowling topları kalıplandığında, çıkarıldıklarında doldurulması gereken bir delik bırakan küçük bir çubukla asılırlar. Buna 'pim' adı verilir. Pimi delmekten kaçınmalısınız, çünkü bu garantinizi geçersiz kılabilir ve topun performansını olumsuz etkileyebilir. En yakın deliğinizin pimden en az bir inç uzakta olduğundan emin olun.
    • Pimin yerini bulmak kolay olmalıdır. Genellikle topun geri kalanından farklı bir renktedir.
    • İleri düzey top deliciler için pim, topun sahip olmasını istediğiniz özelliklere bağlı olarak parmak delikleri açmak için top üzerinde ideal konumu belirlemek için kullanılabilecek bowling topunun çekirdeğinin özelliklerini belirlemek için kullanılır. Bu, bir top modelinden diğerine değişecektir, bu nedenle bunu denemek istiyorsanız, topunuzla birlikte gelen talimatlara başvurmalısınız.
    • Delmeden önce işaretlerinizi açıklık ölçülerinize göre iki kez kontrol etmek iyi bir fikirdir. Delikler bir kez delindiğinde kalıcı olurlar.
  3. adım 3 uçlarınızı seçin.
    Uçlarınızı seçin. Başparmağınız ve parmaklarınız için rahat delikler oluşturmak üzere doğru boyuttaki matkap uçlarını belirleyin.
    • El ölçülerinizi almak için bir boyutlandırma topu kullandıysanız bunu kolayca belirleyebilirsiniz, çünkü bu toplar başparmak ve parmak genişlikleriniz hakkında da bilgi verir. Boyutlandırma topundan yararlanmadıysanız, bunu belirlemenin iyi bir yolu, farklı uçlarla denemeler yapmak, bir tahta bloğa farklı boyutlarda delikler açmak ve ardından hangilerinin başparmağınıza ve parmaklarınıza en rahat şekilde uyduğunu belirlemektir.
  4. adım 4 i̇lk ucu yerleştirin.
    İlk ucu yerleştirin. Bowling topu matkabınızı başparmak genişliğiniz için uygun uçla hazırlayın.
    • Bir bowling topu matkabı kullanmanız şiddetle tavsiye edilir. Bunu sıradan bir matkapla denemek topunuza zarar verebilir.
  5. adım 5 başparmak deliğinizi delin.
    Başparmak deliğinizi delin. Deliği istediğiniz açıda yavaşça delin, çok derin delmemek için derinliği sık sık kontrol edin.
  6. adım 6 uçları değiştirin ve parmak deliklerini açın.
    Uçları değiştirin ve parmak deliklerini açın. Matkap ucunu değiştirin ve iki parmak deliğini açın. Başparmak deliğinde olduğu gibi, çok derin delmekten kaçınmak için derinlikleri sık sık kontrol edin.
  7. adım 7 delikleri zımparalayın.
    Delikleri zımparalayın. Matkap ucunu bir zımpara aparatıyla değiştirin ve deliklerin içini pürüzsüz olana ve parmaklarımız kolayca ve rahatça girip çıkana kadar zımparalayın.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Yıllardır bu bowling topuna sahibim ve şimdi delikler çok büyük. Delikleri kendi ölçülerime göre ayarlamak için ne yapabilirim?
    Bir profesyonel mağaza deliklerinizi tıkayabilir ve yeniden delebilir. Elinizin zaman içinde değişmesi yaygın bir durumdur. Daha yüksek performanslı topların birkaç yıldan fazla dayanması beklenmez. Sıradan bowling oyuncularının bir süre sonra toplarının uymaması sorunuyla karşılaşma olasılığı daha yüksektir.
  • Soru
    Bir top zaten delinmişse, onu yeniden deldirebilir miyim?
    Bir profesyonel mağaza her zaman topu takabilir ve yeniden delebilir. Ayrıca topunuzun yeniden delinmeye uygun olup olmadığını da size söyleyeceklerdir.
  • Soru
    Önce başparmağı sonra parmakları mı deleyim yoksa tersini mi yapayım?
    Her iki yol da işe yarar, ancak önce parmakları delmeyi daha kolay bulabilirsiniz, o zaman sadece başparmak deliği için parmak açıklıklarını kesmeniz gerekir. Önce başparmağı açarsanız, her parmak için iki ayrı açıklık ölçümü yapmanız gerektiğinden, doğru olması daha zordur.

Video

İpuçları

  • Doğru delinmiş bir top, yenilgi veya zafer arasındaki farkı yaratabilir. Ciddi bir bowling oyuncusu, farklı delik konfigürasyonlarına sahip birden fazla topa sahip olmak isteyebilir, böylece bowling sırasında kulvarların durumuna göre en iyi çalışanı seçebilir.

Uyarılar

  • Elektrikli aletler veya matkap güvenliği hakkında önceden bilgi sahibi olmadan bir bowling topunu delmeyin. Bowling topu delme işlemi genellikle profesyoneller tarafından yapılır.
  • Yanlış delme teknikleri veya aletleri topunuzun garantisini geçersiz kılabilir veya topunuza kalıcı olarak zarar verebilir. Kendi topunuzu delmeyi tercih ederseniz, bu risklerin farkında olmalısınız.