Fırtına Sırasında Nasıl Güvenli Araç Kullanılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Şiddetli yağmur sırasında araç kullanmak nasıl uygun değilse, fırtına sırasında araç kullanmak da teşvik edilmez, ancak bazen başka seçeneğiniz yoktur. Şiddetli hava koşullarında araç kullanırken kendinizi ve yolcularınızı güvende tutmanın yanı sıra diğer sürücülerin yararı için güvenli bir şekilde araç kullanmak önceliğiniz olmalıdır. Ve unutmayın: gideceğiniz yere geç varmak, oraya hiç varamamaktan daha iyidir!

Adımlar

Temel Önlemlerin Alınması

  1. adım 1 mümkünse fırtınanın çıkmasını beklemeye çalışın.
    Mümkünse fırtınanın çıkmasını bekleyin. Şiddetli yağmur, kaygan yollara ek olarak görüş mesafesinin azalmasına (ve dolayısıyla trafik kazası potansiyelinin artmasına) neden olduğundan, fırtınalı havalarda araç kullanılması tavsiye edilmez. Hava tahminleri gök gürültülü fırtına, özellikle de şiddetli fırtına veya buna bağlı şiddetli hava koşulları öngörüyorsa, fırtınayı beklemeyi ve hava daha tolere edilebilir olduğunda dışarı çıkmayı düşünün.
    • Fırtına sırasında araç kullanma seçeneğiniz yoksa, radyoda bir hava durumu istasyonu bulun, böylece araç kullanırken koşulları takip edebilirsiniz.
  2. adım 2 karşılaşabileceğiniz koşulların farkında olun.
    Karşılaşabileceğiniz koşulların farkında olun. Araç kullanırken olası koşulları bilmeniz, tetikte ve hazırlıklı olmanıza yardımcı olacaktır. Koşullar bulunduğunuz yerden ve yılın zamanından etkilenecek olsa da, bir fırtınada karşılaşabileceğiniz hava durumu ve durumlar şunları içerir:
    • Hafif ila şiddetli yağmur
    • Gök gürültüsü ve yıldırımlar
    • Kuvvetli rüzgarlar
    • Gök gürültülü fırtınalarla yakından ilişkili hava durumu (örn. dolu fırtınaları veya hortumlar)
    • Etkilenen yol koşulları (örn. su basmış yollar, çamurlu yollar veya enkaz nedeniyle kapanan yollar)
  3. adım 3 sert tavanı ve camları olmayan bir araçla sürüş yapmayın.
    Sert tavanı ve pencereleri olmayan bir araçla yola çıkmayın. Şimdi üstü açık bir araç kullanmanın zamanı değil - üstü açık bir aracın tavanı düşen dolu veya molozlardan korumaz ve aracınıza yıldırım düşmesi durumunda etrafınızdaki elektriği etkili bir şekilde iletmez. Çok açık gibi görünse de, motosiklet, golf arabası veya penceresiz bir araba gibi kapalı bir gövdesi olmayan bir araç kullanmayın.
  4. adım 4 ayrılmadan önce aracınızda temel kontrolleri yapın.
    Ayrılmadan önce aracınızda temel kontrolleri yapın. Teorik olarak, her sürüşten önce aracınızı kontrol etmeniz gerekir, ancak birçok sürücü buna uymaz. Bununla birlikte, fırtınada araç kullanacaksanız, sizin ve diğer sürücülerin hızlı tepki vermesi gerekecektir ve aracın doğru çalışmayan önemli bir bileşeni birinin hayatına mal olabilir. Aşağıdakilerin tümünün çalışabilir ve iyi durumda olduğundan emin olun; aksi takdirde aracı sürmeyin.
    • Yağ ve antifriz seviyeleri
    • Ön cam silecekleri
    • At gözlüğü
    • Frenler
    • Farlar ve arka lambalar
    • Lastikler (daha yeni lastikler suda kızaklamaya daha az duyarlıdır)
    • Sigorta belgeleri ve ehliyetinizin yanı sıra aracınız için acil durum ekipmanlarının (örneğin yedek lastik) yanınızda olduğundan emin olun.
  5. adım 5 benzin deposu doluysa doldurun's low.
    Benzin deposu azaldıysa doldurun. En son isteyeceğiniz şey, bir fırtınanın ortasında boş bir benzin deposuyla mahsur kalmaktır. Benzin deponuzun boşalmaya yakın olduğunu fark ederseniz ve dışarı çıkmanız gerekiyorsa, mümkün olan en kısa sürede yakındaki bir benzin istasyonundan deponuzu doldurun.
  6. adım 6 birine nerede olduğunuzu söyleyin're going.
    Birine nereye gittiğinizi söyleyin. Uzun bir yolculuk yapacaksanız veya özellikle şiddetli fırtınalardan geçiyorsanız, nereye gittiğinizi birine bildirmek önemlidir. Belirli bir süre sonra geri dönmezseniz, bu kişi sizi arayabilir ve kötü bir durumda kaldıysanız size doğru yardım gönderilmesini sağlayabilir.
    • Cep telefonunuzu yanınıza alın. Arabanızda mahsur kalırsanız veya acil bir durumla karşılaşırsanız, acil servisleri ve/veya acil durum irtibat kişisini arayabilmeniz yardımcı olacaktır.
  7. adım 7 arabanızda kişisel bir acil durum kiti bulundurun.
    Arabanızda kişisel bir acil durum kiti bulundurun. Tek başına bir fırtınanın sizi bir yerde mahsur bırakması pek olası olmasa da, fırtınalar sizi mahsur bırakabilecek başka acil durumlara (sel veya çamur kayması gibi) neden olabilir veya bir hortumla birlikte meydana gelebilir. Arabanızda mahsur kalırsanız, acil durumlarda güvenlik kitinizde aşağıdaki malzemeleri bulundurmanız faydalı olacaktır:
    • Su
    • Protein oranı yüksek atıştırmalıklar
    • İlk yardım çantası veya tıbbi malzemeler
    • El feneri, pilli radyo ve yedek piller
    • Acil durum iletişim kartları
    • Battaniyeler
    • Giysi ve tuvalet malzemeleri
    • Cep telefonu şarj cihazı
    • Malzemeleri kişisel koşullarınıza göre ayarlayın (örn. ailenizle veya evcil hayvanınızla araç kullanmak).

Güvenli Sürüş

  1. adım 1 emniyet kemerinizi takın.
    Emniyet kemerinizi takın. Birçok yerde, araç kullanırken her zaman emniyet kemeri takmak yasal olarak zorunludur ve bu, şiddetli hava koşullarında araç kullanıyorsanız daha da önemlidir. Emniyet kemerinizi takmak, aracın savrulması veya çarpması durumunda etrafa (hatta ön cama) savrulma riskini azaltmaya yardımcı olur, bu da ciddi yaralanmaları önleyebilir ve hatta hayatınızı kurtarabilir.
    • Arabada başka yolcularla (özellikle çocuklarla) birlikte araç kullanıyorsanız, onların da emniyet kemeri taktığından emin olun.
  2. adım 2 dikkatli olun.
    Tetikte olun. Gideceğiniz rotayı biliyor ve her gün kullanıyor olsanız bile, şiddetli hava koşullarında yol koşulları değiştiği için tetikte olmak önemlidir. Gerektiğinde kaçamak manevralar yapmaya veya alternatif rotalar kullanmaya hazır olmanız gerekir.
    • Araç kullanırken birden fazla işle uğraşmayın. İki elinizi de direksiyonda tutun ve her an yavaşlamaya hazır olun.
  3. adım 3 radyoda bir hava durumu istasyonunu ayarlayın.
    Radyoda bir hava durumu istasyonunu ayarlayın. Geçeceğiniz bölgeyi kapsayan bir istasyon bulun ve sürüş sırasında bu istasyonda kalın. Çok uzun bir yolculuk yapacaksanız ve istasyon sadece bir yer için geçerliyse, başka bir istasyon bulması için bir yolcu alın, böylece radyoyla uğraşarak dikkatinizi dağıtmazsınız.
  4. adım 4 farlarınızı ve ön cam sileceklerinizi açın.
    Farlarınızı ve ön cam sileceklerinizi açın. Şiddetli yağmurun görüşünüzü kısıtlayacağı açıktır, bu nedenle ön cam silecekleriniz bir gerekliliktir, ancak farlar da her türlü yağmurda görüşü artıracaktır. Uzun farları kullanın ve ön cam sileceklerinizin hızını gerektiği gibi ayarlayın.
    • ABD ve Kanada'da, görüşün azaldığı durumlarda farlarınızı kullanmanız yasal olarak zorunludur.
    • Yağmur nedeniyle aracınızın camları buğulanırsa, temizlemek için buz çözücünüzü veya klimanızı açın.
  5. adım 5 hız sabitleyici kullanmaktan kaçının.
    Hız sabitleyici kullanmaktan kaçının. Fırtınalı koşullar hız sabitleyici kullanmanın zamanı değildir - hız sabitleyici kullanırken aracın hızı üzerinde çok fazla kontrolünüz olmadığından, acil bir manevra yapmanız veya durmanız gerektiğinde yeterince hızlı tepki veremeyebilirsiniz. Hız sabitleyiciyi kapalı tutmak aynı zamanda sizi tetikte tutacaktır ki bu da fırtına sırasında araç kullanırken son derece önemlidir.
    • Hız sabitleyicideyken suda kızaklama, aracınızın manuel olarak sürdüğünüzden daha hızlı gitmesine neden olacaktır.
  6. adım 6 hız sınırının altında sürün.
    Hız sınırının altında sürün. Fırtınalar sırasında yollarda yağ birikir, bu da yolları daha kaygan hale getirir ve yüksek hızlarda patinaja neden olur. Ayrıca, yolda su varken çok hızlı gitmek hydroplaning (aracınızın su dolu lastik dişleri nedeniyle yol çekişini kaybetmesi) ile sonuçlanabilir ve hem savrulma hem de hydroplaning araba kazalarına neden olabilir. Hız sınırının altında araç kullanmak savrulma riskini azaltacaktır.
    • Hız sınırının altında araç kullanmak, yoldaki başka bir aracın savrulması, kayması ve hatta çarpması durumunda tepki vermeniz için size daha fazla zaman kazandıracaktır.
    • ABD'de ağır hava koşullarında hız sınırının altında araç kullandığınız için ceza alabilirsiniz.
  7. adım 7 diğer araçlara fazladan yer verin.
    Diğer araçlara fazladan yer verin. Daha yavaş sürmek, özellikle de yollar ıslak olduğunda, arkadan çarpmak için bir neden değildir. Yağmur ve fırtına sırasında, yollar kaygan olacağından ve aracınızın durması daha uzun sürebileceğinden, araçlara fazladan yer vermek önemlidir.
    • Bu durum özellikle kuvvetli rüzgarlarda önemlidir, çünkü araçlar savrulabilir ve bazı araçlar (örneğin kamyonlar) kolayca devrilebilir.
  8. adım 8 don't drive into standing water.
    Durgun suya girmeyin. 6 inç (15 cm) su bile bir arabanın durmasına veya hasar görmesine neden olabilir ve 1 fit (30 cm) su arabanın yüzmesine neden olabilir. Ayrıca, su basmış bir yol hasar görebilir ve hatta sürüklenebilir. Suda kaymayı önlemek için sığ sulara doğru yavaşça sürün ve yol kötü bir şekilde sular altında kalmışsa alternatif bir rota bulun.
    • Suyun içine bir elektrik hattının düştüğünü görüyorsanız suya girmeyin, çünkü su elektriği son derece kolay iletir.
    • Hareket halindeki suya girmekten kaçının. Aracınız sürüklenebilir.
  9. adım 9 yapabiliyorsanız kenara çekin't see while driving.
    Araç kullanırken göremiyorsanız kenara çekin. Yağmur ön cam sileceklerinizin yardımcı olamayacağı kadar şiddetliyse, fırtınanın dinmesini beklemek için kenara çekebileceğiniz uygun bir yer bulun. Diğer sürücülerin orada olduğunuzu bilmeleri için acil durum flaşörlerinizi açın.
    • Kenara çekmek için nispeten kalabalık bir yer bulmaya çalışın - başka bir seçenek yoksa otoyolun kenarında veya ıssız bir yerde durmayın.
    • Mümkünse sağlam bir yerin altında kenara çekin. Ancak, bir köprü veya üst geçidin altında kalmayın. Bunlar şiddetli hava koşulları sırasında veya sonrasında çökebilir.
  10. adım 10 elektriği ileten yüzeylere dokunmayın.
    Elektrik ileten yüzeylere dokunmayın. Yıldırımın çok yakınında araç kullanıyorsanız aracınızdaki metal yüzeyler tehlikelidir, çünkü metal elektriği kolayca iletir (elektrik çarpmasına neden olur). Yıldırımın çok yakınında araç kullanıyorsanız, en iyisi kenara çekmek, acil durum flaşörlerini etkinleştirmek, aracı kapatmak ve fırtına güvenli bir mesafe uzaklaşana kadar ellerinizi kucağınızda tutmaktır.
    • Elektrik ileten yüzeyler arasında kapı kolları, pencere kolları, vites kolları, araç radyosu ve hatta direksiyon simidi bulunur.
    • Arabanızın kapısına yaslanmayın.
  11. adım 11 fırtına dindikten sonra dikkatli olun.
    Fırtına dindikten sonra dikkatli olun. Fırtına dindikten sonra bile yollar hala tehlikeli ve sürüş için uygun olmayabilir - caddelerde enkaz veya durgun su olabilir ve yollar şüphesiz kaygan olacaktır. Tıpkı fırtına sırasında yaptığınız gibi yavaş sürmeye veya alternatif rotalar bulmaya hazır olun.

Sürüş Acil Durumlarının Ele Alınması

  1. adım 1 eğer sakin olun...
    Aracınız yan yatarsa sakin olun. Aracınız suda kaymaya başlarsa, hızlanmayın ya da frene basmayın; sadece yavaşça gaz pedalına basın ve yavaşça kendinizi doğru yöne doğru yönlendirin (direksiyon simidini çok sert çekmek kontrol dışı savrulmaya neden olabilir). Arabayı tekrar kontrol altına aldıktan sonra, normal şekilde sürmeye devam edebilirsiniz, ancak tekrar suda kızaklamadan kaçınmak için yavaş sürmeye çalışın.
  2. adım 2 bir kasırgadan kaçmaya çalışın.
    Bir kasırgadan kaçmaya çalışın. Hortumlar bazen gök gürültülü fırtınalarla el ele gidebilir ve bir araba hortumdan saklanmak için iyi bir yer değildir. Bir hortum sireni duyarsanız veya radyoda bir hortum uyarısı duyarsanız, hortumdan uzaklaşmaya ve sabit bir binaya gitmeye çalışın, hatta gerekirse güvenli bir binaya gitmek için arabanızı terk edin.
    • Yakınlarda uygun bir bina yoksa aracınızı kenara çekin (ancak bir köprünün veya çıkıntının altına park etmeyin) ve emniyet kemerinizi takın. Başınızı camların altına sokun ve başınızı örtmek için ellerinizi (ve tercihen bir minder veya battaniye) kullanın.
  3. adım 3 dolu yağmaya başlarsa siper alın.
    Dolu yağmaya başlarsa siper alın. Araç kullanırken dolu yağmaya başlarsa, sadece bir çıkıntı bile olsa aracınızı altına park edecek bir şey bulmaya çalışın. (Eğer böyle bir yer yoksa, ön cam diğer pencerelerden daha güçlü olduğu için arabanızı doluya doğru çevirin). Mümkünse arabanızın zeminine uzanın ve sırtınızı pencerelere yaslayın. Üzerinize battaniye gibi bir şey çekmek, camın kırılması durumunda dolu veya diğer nesnelerin size çarpmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Gözlerinizi ve küçük çocukların gözlerini kapatın.
    • Ağaçların veya elektrik hatlarının altına (dolu bunları devirebilir) veya hendeklere (hendeğe su dolabilir) park etmeyin.
  4. adım 4 düşen bir elektrik hattına uygun şekilde tepki verin.
    Devrilmiş bir elektrik hattına uygun şekilde tepki verin. Bir elektrik hattının düştüğünü görürseniz, doğrudan yola inmemiş olsa bile, aktifmiş gibi davranın. Düşmüş bir elektrik hattının üzerinden geçmeyin ve elektrik hattıyla aranızda mümkün olduğunca mesafe bırakmaya çalışın. Elektrik hatlarından güvenli bir mesafe uzaklaşana kadar arabadan inmekten kaçının.
    • Elektrik hattı aracınızın üzerine düşerse, araç yanmadığı sürece aracınızdan çıkmaya çalışmayın. Aracın içine dokunmaktan kaçının (ve tüm yolculara da aynısını yapmalarını söyleyin) ve acil servisleri aramak için bir cep telefonu kullanın.
  5. adım 5 derin suya düşerseniz hızlı hareket edin.
    Derin suya düşerseniz hızlı hareket edin. Suyun derinliğini yanlış değerlendirdiyseniz ve mahsur kaldıysanız, motorunuzu yeniden çalıştırmaya çalışırken acil durum flaşörlerinizi açın. Araç normal bir şekilde yeniden çalışırsa, suyun daha sığ bir kısmını bulun ve su basmış alandan çıkın, ardından aracı hasar açısından incelemek için güvenli bir yer bulun. Ancak, ilk seferde çalışmazsa motorunuzu yeniden çalıştırmak için tekrar tekrar zorlamaya çalışmayın; bu motora zarar verecektir.
    • Suyun, özellikle derindeyse, aracınızın motoruna, yakıt hattına veya egzoz borusuna girebileceğini unutmayın.
    • Aracınızın çalışmayı durdurması mümkündür. Bu durumda, arabadan çıkmak için güvenli bir an bulun ve daha yüksek bir yer arayın (güvenli ise sadece arabanızın tavanına tırmanmak olsa bile). Ancak, bir kapıdan veya pencereden kaçmak mümkün değilse, acil servisleri arayın veya yardım için yakındaki birine bağırın.
    • Araç kullanırken bu durumdan kaçınmak için, 9,8 inçten (25 cm) daha derin olan sudan geçmeyin, çukurları olduğunu bildiğiniz yollardan kaçınmaya çalışın ve su yoldaki çukurları gizleyebileceğinden, suya girerken yavaş sürün.
  6. adım 6 nasıl yapılacağını bilin...
    Çamurlu koşullarda nasıl araç kullanacağınızı bilin. Yağmur nedeniyle yumuşamış toprak bir yola girerseniz, kısaca arabanızdan çıkın ve çamurun sürülemeyecek kadar yumuşak olmadığından emin olun. Aracınızı dört tekerlekten çekiş moduna alın (varsa) ve çamurun içine doğru yavaşça sürün. Başkasının izinde sürmekten kaçının, çünkü daha derin izler saplanmanızı kolaylaştırabilir.
    • Saplandığınız takdirde aracınızı kazarak çıkarmanız gerekebileceğini unutmayın; bu da fırtınalı bir havada yapmak isteyeceğiniz bir şey değildir.
  7. adım 7 uygun prosedürü izleyin...
    Bir araba kazası durumunda uygun prosedürü izleyin. Başka bir sürücü ile kaza yaparsanız, mümkünse aracınızı güvenli bir yere çekin ve polisi arayarak kazadan haberdar edin. Polisle veya diğer sürücüyle konuşmak için aracınızdan çıkmadan önce hem kendinizin hem de diğer sürücünün güvenliğini sağlayın. Hem olumsuz hava koşulları hem de yoldan geçen başka bir araç tarafından yaralanma riski nedeniyle mümkün olduğunca araç içinde kalın.
    • Kaza yapan birini görürseniz, kazadan güvenli bir mesafede kenara çekin ve acil servisi arayın. Ancak, kazaya karışan kişilere yardım etmek için aracınızdan sadece kimseyi tehlikeye atmayacaksanız inin. Olay yerinin yakınında kalın ve yangın riskini azaltmak için kaza küçükse sürücüyü aracını kapatmaya teşvik edin.
  8. adım 8 fırtınada hasar gördüyse aracınızı tamir ettirin.
    Fırtınada hasar gördüyse aracınızı tamir ettirin. Egzoz borunuza veya ızgaranıza sıkışan kalıntıları genellikle çıkarabilirsiniz, ancak aracınız fırtınadan gerçekten zarar görmüşse, aracınızı mümkün olan en kısa sürede tamir ettirmeniz gerekecektir. Aracınızın fırtınadan önceki fotoğraflarını saklamak, hasarın zaten orada olmadığını kanıtlamak için genellikle yararlıdır.
    • Araç sigortasının aracınızdaki hasarı karşılayıp karşılamayacağı sigorta şirketinize ve hangi sigorta paketlerine sahip olduğunuza bağlıdır.
    • Aracınızda cam kırılmışsa kendinizi yaralamamak için son derece dikkatli olun ve diğer yolcuların camlara dokunmadığından emin olun.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Son yağmurdan bu yana ne kadar uzun süre geçmişse, yoldaki yağlar birikmiş ve henüz yıkanma şansı bulamamış olacağından yollar o kadar kaygan olacaktır.
  • Kullanmanız gerektiğinde, acil durum kitindeki kullanılmış malzemeleri değiştirdiğinizden emin olun.
  • İyi durumda olduğundan emin olmak için aracınızı düzenli olarak kontrol edin, böylece uyarı olmadan fırtınaya yakalanırsanız fırtınayla başa çıkabilirsiniz.

Uyarılar

  • Deneyimsiz sürücüler genellikle şiddetli hava koşullarında araç kullanmamalıdır; yeni bir sürücüyseniz, ya fırtınanın dinmesini bekleyin ya da daha deneyimli bir kişinin sürüşü gerçekleştirmesini sağlayın.