50 Serbest Stil Zamanı Nasıl Düşürülür

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

50 metre serbest stil hızlı tempolu bir yarıştır. Çoğu yüzücü için bu etkinlikte zamanlarını düşürmek son derece sinir bozucudur. İşte size 50 metre serbest stil zamanınızı düşürmenin bazı yolları.

Adımlar

  1. adım 1 bir koç ya da arkadaş edinin.1Bir koç ya da arkadaş edinin. Antrenman yaparken sizi denetleyecek birini bulmanız gerekecek. Antrenörünüz ya da arkadaşınız size çeşitli şekillerde yardımcı olacaktır. Siz yüzerken sizi gözlemleyecek ve belki de teknikteki kusurlarınıza bakacaklardır. Ayrıca ne kadar geliştiğinizi görmek için antrenmanlar sırasında size zaman ayıracaklardır. Eğer zaten bir tane varsa, o zaman iyi, yüzme kariyerinizde size gerçekten yardımcı olacaklardır.
  2. adım 2 dayanıklılığınızı ve genel kondisyonunuzu geliştirin.2Dayanıklılığınızı ve genel kondisyonunuzu geliştirin. En az nefes alarak 50 metre serbest stilinizi tamamlıyor olmalısınız. Bazı yüzücüler son 25 metrede yorulma ve yavaşlama eğilimindedir, bu da yavaş bir 50 serbest stile neden olur. Kuru zeminde egzersiz yapmak kondisyon seviyenizi ve dayanıklılığınızı artırmanıza büyük katkı sağlayacaktır. Plank, şınav, mekik ve koşu bunlardan birkaçıdır. Bu egzersizlerin yoğunluğu yaşa, cinsiyete ve yüzücülerin seviyesine göre değişebilir. Antrenörünüzden sizin için bir egzersiz planı isteyin.
  3. adım 3 dalışınızı geliştirin.3Dalışınızı geliştirin. İyi yapılmış bir dalış zamanınızdan 3 saniye kadar kısaltabilir, bu nedenle dalışınızdan en iyi şekilde yararlandığınızdan emin olun. Dalış yaparken bir arkadaşınızın sizi videoya çekmesini sağlayın. Videoyu izleyin ve kusurlarınıza bakın. Bacaklarınız ve kollarınız düz mü? Karnınız sıkı ve kasılı mı? Vücudunuz suya dar bir delikten mi giriyor? Başla sinyaline tepki vermeniz uzun zaman alıyor mu? Dalışınızı değerlendirin ve geliştirmeniz gereken alanları listeleyin. Artık ne yapmanız ve geliştirmeniz gerektiğini bildiğinize göre, havuza geri dönün ve dalış pratiği yapmaya devam edin (arkadaşınız sizi videoya çekmeye devam edecektir). Sonunda keskin bir şekilde dalıncaya ve dalışınızdan en iyi şekilde yararlanıncaya kadar pratik yapmaya devam edin.
  4. adım 4 sualtı yunus vuruşlarınızı geliştirin.4Sualtı yunus vuruşlarınızı geliştirin. Sualtı yunus vuruşları dalışınızdaki momentumu korumak için çok önemlidir ve doğru yapıldığında kesinlikle zamanınızı artıracaktır. Bunu uygularken dalış aşamasından başlayın, böylece dalışınızdaki momentumu hissedebilirsiniz. Dalış bloğuna gidin, dalın, su altı yunuslarınızı yapın ve 5 kulaç serbest stil yüzün. Bir arkadaşınızın bunu videoya çektiğinden emin olun. Kulaç atmaya çok mu erken başladınız ve dalışınızdan gelen momentumu hemen öldürdünüz mü? Suyun altında çok mu yavaştınız? Dalışınız çok derin miydi ve toparlanmakta zorlandınız mı? Videoyu izleyin ve sualtı yunuslarınızın kat ettiği mesafeye ve geçen süreye bakın. Mesafenin 15 metreyi geçmediğinden emin olun, çünkü bunu yapmak sizi bir yarışta diskalifiye edecektir. Çalışmanıza tekrar devam edin ve bu alıştırmada önceki sürenizi geçmeye çalışın. Büyük tekmeler ve küçük tekmeler deneyin ve her tekniğin süresini karşılaştırarak hangisinin sizin için en iyi olduğunu bulun. Yunus tekmelerinin boyutu ve hızı farklı kişilerin boyuna ve yapısına göre değişebilir.
  5. adım 5 çekişlerinizi geliştirin.5Çekişlerinizi geliştirin. Yüzerken daha az sürükleme yaparak kulaçlarınızı verimli hale getirin. Kollarınızı bir şeye uzanıyormuş gibi öne doğru uzatın ve ardından olabildiğince hızlı bir şekilde aşağı çekin. Çekme setleri yapmak, çekişlerinizin yarattığı gücü ve hızı artırmanıza yardımcı olabilir. Yoğunluk ve egzersiz planınız hakkında sorabileceğiniz en iyi kişi antrenörünüzdür, çünkü yine yoğunluk yüzücüden yüzücüye değişebilir. Omuz sakatlanmalarını önlemek için çekme setlerini yapmadan önce iyi bir esneme yaptığınızdan emin olun.
  6. adım 6 vuruşlarınızı geliştirin.6Tekmelerinizi geliştirin. Bir tekme tahtası alın ve bir arkadaşınızın 50 metrelik tekmelerinizi zamanlamasına izin verin. Hızınızı artırmak için daha hızlı ve daha sert vurun. Tekmelerinizin hızını ve verimliliğini artırmak için popo kaslarınızı kasın. Poponuzda bir bozuk para hayal edin ve onu sıkmak ve yerinde tutmak için elinizden geleni yapın. Doğru tekniğe sahip olduğunuzu, 50 vuruşunuzdaki süreniz düştüğünde anlayacaksınız.
  7. adım 7 bitirişinizi geliştirin.7Bitişinizi geliştirin. Dokunuş, herhangi bir yarışta en çok beklenen kısımlardan biridir. Kazananın kim olacağını söyler. 50 metre serbest stil çok sıkı bir yarıştır, bu nedenle son 5 metredeki hızınız ve dokunuş zamanınızı büyük ölçüde etkileyecektir. Bayrağı gördüğünüzde (5 metre işareti) olabildiğince sert vurun, daha sert çekin ve hangi elinizin duvara değeceğini tahmin etmeye çalışın. Yarışın bu son 5 metresinde nefes almamanız önemlidir. Yarışı tam bir vuruşla bitirin. Yani, tamamen uzatılmış bir kolla duvara dokunun. Son vuruşunuzda nefes almayın ve başınızı aşağıda tutun. Bu aşamada kalan tüm enerjinizi verdiğinizden emin olun.
  8. adım 8 yeterince dinlenin.8Yeterince dinlenin. Yarışmanızdan 2 hafta önce dinlenmeye ve iş yükünüzü azaltmaya başlayın. İyi dinlenmiş bir vücut size daha fazla enerji verecek, böylece daha iyi bir sonuç ve daha hızlı bir yüzme sağlayacaktır.
  9. adım 9 sağlıklı yiyecekler yiyin.9Sağlıklı yiyecekler yiyin. Vücudunuza maksimum performans düzeyine çıkması için ihtiyaç duyduğu besin ve enerjiyi verin. Yarıştan önce hafif bir yemek yiyin. Midenizi üzmek ve yarış sırasında sorun yaşamak istemezsiniz.
  10. 10. adım odaklanın.10Odaklanmak. Yarışın kendisine odaklanmalısınız. En iyi zamanınızı geçmeyi düşünün. Yarışta korkmayın, çekinmeyin veya gergin hissetmeyin. Bunun yerine, yarışı ilk bitiren kişi olacağınızı düşünün ve bunun için elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın. İyi dinlenmiş ve beslenmiş bir vücut, doğru zihniyet, uygun dalış, su altı yunusları, çekişler, tekmeler ve finiş ile hiçbir şey sizi en iyi zamanınızı geçmekten ve kazanmaktan alıkoyamaz. Rakiplerinizin baloncuklarınızı yemesine izin verin!

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruBir hafta içinde bir yarışmam var. O zamana kadar zamanımdan 2 saniye düşürebilmemin bir yolu var mı? Geçen yıl bir hafta içinde 3 saniye düşürmüştüm. Yarışınızdan önce, yarışınızı ve her ayrıntıyı gözünüzde canlandırmaya çalışın. Hissettiğiniz duyguları ve o yarışmayı kazanma ve madalya alma duygusunu izleyin. Takla dönüşleriniz üzerinde çalışın ve kollarınızı kıvırın, en kısa sürede itin (sırt üstü olmanız sorun değil) ve alt sularınızı yaparken dönün. Aşağıya dalmak yerine olabildiğince uzağa daldığınızdan emin olun. Bu bir ton zaman kazandırır. Bunun gerçekten yardımcı olup olmadığından emin değilim, ancak vücudunuzu bacaklarınız su üzerinde kollarınızdan biraz daha yüksek olacak şekilde açmaya çalışın (hafif bir eğimde olacaksınız), çünkü bu daha hızlı tekme atmanıza yardımcı olabilir. En önemlisi, sakin olun (biliyorum, söylemesi yapmaktan daha kolay). İyi şanslar!
  • Soru50 yarda serbest stilim 36 saniye Lütfen yardım edin! Dönüşleriniz ve dalışlarınız üzerinde çalışın. Takla dönüşünüz için, doğru yaptığınızdan emin olun, sonra tekrar tekrar pratik yapın. Duvarı sırt üstü itin, sonra süper sıkı bir akış çizgisi yapın ve süper hızlı tekme atın. İlk vuruşta nefes almayın. Nefes aldığınızda, bağırsaklarınızdan nefes almayı ve yavaşça nefes vermeyi deneyin, çünkü bu başka bir nefes almadan daha uzun süre dayanmanıza yardımcı olacaktır. Son olarak, yarışınızın son bölümünde sprint atın. Bacaklarınızı o kadar hızlı tekmeleyin ki tüm rakiplerinizi arkanızda bırakın. Tüm kolunuzla çekin. Eğer yarışın sonunda bitkin düşmediyseniz, yeterince çabalamamışsınız demektir.
  • SoruSerbest stilde en iyi derecem 48 saniye. Yarın son yüzme yarışım var ve süreyi düşürmem gerekiyor. Ne yapmalıyım? Dalışınıza odaklanın. Ne kadar yükseğe dalarsanız o kadar iyi olur. Dönüşlerinize ve bitirişlerinize konsantre olun ve kendinize inanın ve güvenin!

Video

İpuçları

  • Akışkanlığı artırmak için kollarınızı mümkün olduğunca uzatın
  • Her zaman sıkı bir aerodinamik pozisyonda kalın
  • Sprintiniz sırasında sadece 2-5 kez nefes almaya çalışın.

Uyarılar

  • Yarıştan hemen önce ağır bir yemek yemeyin
  • Yarışmanızdan haftalar önce aşırı antrenman yapmayın

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Koç
  • Arkadaş
  • Gözlükler ve mayolar
  • Dalış bloğu
  • Yüzme havuzu
  • Tekme tahtası