Yılan Derisi Nasıl Kurutulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yılan derilerinin korunması söz konusu olduğunda geleneksel tabaklama en etkili yöntem olsa da, bu bir seçenek olmadığında kurutma hızlı ve kolay bir alternatif olabilir. Yılan derisinden kalan dokuları çıkardıktan sonra düz bir yüzeye yapıştırın ve bir elekle düzleştirin, ardından üç güne kadar doğal olarak kurumaya bırakın. Uygun şekilde korunduğunda, yılan derisi giysiler, botlar, cüzdanlar ve diğer aksesuarlar için deri benzeri bir kumaş olarak veya basit ama göz alıcı bir dekorasyon için kullanılabilir.

Adımlar

Yılan Derisini Sıyırmak

  1. adım 1 taze bir cilt ile başlayın.
    Taze bir deri ile başlayın. Bir yılan derisini tedavi edebilmeniz için, daha önce tedavi edilmiş olması gerekir. yılandan tek parça halinde çıkarıldı. Bıçak ve kumpas gibi deri yüzme aletleriyle ve sağlam numunelerle çalışırken gerekli güvenlik önlemlerini aldığınızdan emin olun.
    • Bir çift sağlam iş eldiveni ellerinizi temiz tutacak ve sizi aksiliklerden koruyacaktır.
    • Ölü bir yılan bile yanlış kullanıldığında tehlikeli olabilir.
  2. adım 2 yılan derisinden kalan dokuları çıkarın.
    Yılan derisinden kalan dokuları çıkarın. Fazla eti ve bağ dokusunu kesmek veya kazımak için bir bıçağın kenarını kullanın. En iyi sonucu almak için bıçağı 45 derecelik bir açıyla iç zara dayayın ve üzerine yapışan her şeyi gevşetmek için yavaşça sürükleyin. Çok fazla güç kullanmamaya dikkat edin, aksi takdirde hassas pullara zarar verebilirsiniz.
    • Kenarı hafif körelmiş bir bıçak, X-acto bıçağı veya jilet gibi aşırı keskin bir bıçaktan daha iyi sonuç verebilir.
    • Karşılaştığınız her doku parçasını sıyırmanıza gerek yoktur. Yılan derisi kuruduktan sonra kalan küçük parça kolaylıkla soyulabilir.
  3. adım 3 yılan derisini uygun bir kurutma yüzeyine düz bir şekilde yerleştirin.
    Yılan derisini uygun bir kurutma yüzeyine düz bir şekilde yatırın. Seçtiğiniz yüzey, derinin tüm uzunluğunu açabilecek kadar geniş olmalıdır. Ayrıca tamamen düz olmalı ve deriyi sabitlemek ve düz bir şekilde kurumasını sağlamak için kullanacağınız zımba veya raptiyelerle delinebilecek kadar yumuşak olmalıdır.
    • Üzerinde çalıştığınız yılanın boyutuna ve kurutma işlemini yaptığınız yere bağlı olarak, bir kesme tahtası, bir kontrplak levha veya hatta bir karton parçası kullanabilirsiniz.

Yılan Derisini Sabitleme

  1. adım 1 yılan derisini elinizle düzleştirin.
    Yılan derisini elinizle düzleştirin. Deriyi kurutma yüzeyine pulu aşağı gelecek şekilde uzatın ve iki elinizi kullanarak kıvrılmış kenarları elinizden geldiğince nazikçe düzeltin. Kendi kendine yatmaya başlayana kadar avucunuzun içiyle deriye sürekli baskı uygulayın.
    • Genel olarak, deri ne kadar taze olursa o kadar esnek olacaktır.
    • Yılan derisini tutmadan önce ellerinizi iyice yıkayın ve kurulayın. Bu size yapışmasını önleyecektir.
  2. adım 2 yılan derisini kenarları boyunca yapıştırın.
    Yılan derisini kenarları boyunca yapıştırın. Derinin uzunluğundan aşağıya inin ve yerinde tutmak için zımbalayın veya raptiye takın. Her ½ ila 1 inçte (1,25-2,5 cm) bir zımba veya raptiye yerleştirin - açıkçası, daha büyük bir numune daha fazla bağlantı elemanı gerektirecektir. Yılan derisinin kurudukça kıvrılma eğiliminde olduğunu unutmayın, bu nedenle serbest bıraktığınız kenarlar bitmiş deride kusurlara neden olabilir.
    • Kurutma yüzeyine sabitlerken derinin bir veya iki ucuna ağırlıklı bir nesne yerleştirmek yardımcı olabilir.
    • Baş ve kuyruk kısımlarını da zımbalamayı unutmayın.
  3. adım 3 yılan derisinin üzerine ince bir elek yerleştirin.
    Yılan derisinin üzerine ince bir elek yerleştirin. Elek deriyi düz bir şekilde bastıracak ve merkezde kıvrılmayı engelleyecektir. Açıklıkları gerilmiş derinin tüm alanına sıkıca oturacak kadar küçük, ancak yine de hava akışını destekleyecek kadar büyük olan hafif bir elek seçin.
    • Eğer raptiye ya da benzeri bağlantı elemanları kullanıyorsanız, perdeyi yılan derisinin üzerine tutturmadan önce yerine yerleştirmeniz gerekebilir.
    • Kurutma perdesi kesin bir gereklilik değildir, ancak tek başına iğneleme veya zımbalamadan daha iyi sonuçlar verebilir.
  4. adım 4 perdeyi kurutma yüzeyine sabitleyin.
    Perdeyi kurutma yüzeyine sabitleyin. Köşeleri, kenarları ve diğer gevşek noktaları sabitlemek için kalan iğnelerinizi veya zımbalarınızı kullanın. Bu, yerinden kaymasını önleyecektir.
    • Daha sonra kolayca çıkarabilmek için perdeyi bağlamayı da deneyebilirsiniz.

Yılan Derisinin Kürlenmesi

  1. adım 1 yılan derisini serin ve kuru bir yerde saklayın.
    Yılan derisini serin ve kuru bir yerde saklayın. Deri kururken aşırı nemden veya doğrudan güneş ışığından uzak tutun. Çoğu durumda bodrum, garaj veya atölye en iyi ortamı sağlayacaktır, ancak sabit bir sıcaklıkta kaldığı sürece evinizin herhangi bir iç odasını da kullanabilirsiniz.
    • Nemli koşullar kuruma süresini uzatabilir veya yılan derisinin sertleşme kabiliyetini engelleyebilir.
    • Kurutulmuş yılan derilerini, havada yüksek düzeyde nem bulunabilecek banyo veya mutfak yakınında saklamaktan kaçının.
  2. adım 2 yılan derisini 1-3 gün kurumaya bırakın.
    Yılan derisini 1-3 gün kurumaya bırakın. Bekledikçe doğal olarak kurumaya başlayacaktır. Bu süre zarfında dokunmaktan kaçının. Birkaç gün içinde yılan derisi narin bir deri dokusuna bürünecek ve bu noktada el işi, dekorasyon veya başka bir amaç için kullanılabilecektir.
    • Yılan derisi sıcak ve ılıman iklimlerde daha hızlı sertleşir. Soğuk ya da yağışlı bir bölgede yaşayanlar bir ya da iki günlük ek kuruma süresi planlamalıdır.
    • Kurutma işlemi aynı zamanda deri taze iken mevcut olan kokunun nötralize edilmesine de yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 yılan derisini kurutma yüzeyinden çıkarın.
    Yılan derisini kurutma yüzeyinden çıkarın. Ekranı kaldırın, ardından yılan derisini tutturmak için kullandığınız zımba veya iğnelerin her birini çekin. Acele etmeyin ve çatlama ya da yırtılmayı önlemek için dikkatli çalışın. Yılan derisi kuruduktan sonra kırılgan hale gelebilir ve kolayca zarar görebilir.
    • Yılan derisi kurutma yüzeyine yapışırsa, serbest bırakmak için düz bir aleti (bıçak ağzı veya metal bir cetvel gibi) bir uçtan diğer uca doğru altından geçirin.
  4. adım 4 yılan derisini bir el işi veya dekorasyon projesi için kullanın.
    Yılan derisini bir el işi veya dekorasyon projesi için kullanın. Kurutulmuş yılan derileri ayakkabı, yelek ve cüzdan gibi giysi ve aksesuarların yanı sıra çeşitli diğer malzemeler için kakmalara dönüştürülebilir. Ayrıca basitçe bir dekorasyon olarak da asılabilirler. Bitmiş parça, sadece çekici değil aynı zamanda tamamen doğal olan göz kamaştırıcı bir desene sahip olacaktır.
    • Ev yapımı el işleri yaparken, yılan derisini henüz tazeyken hazırlamaya başlamak en iyisidir. Bu şekilde en güçlü ve en parlak halini alacak ve çürümeye başlayacak zamanı olmayacaktır.
    • Kendi soyduğunuz ve kuruttuğunuz yılan derisinden eşyalar yapmak, mağazalardan yüksek fiyatlı yılan derisi giysiler satın almaktan çok daha ucuzdur.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bir çıngıraklı yılan derisini kurutmadan veya tabaklamadan önce tuzlu suda bekletmeli miyim?
    Genellikle bir deriyi yüzdükten sonra tabaklama solüsyonuna koymadan önce iki gün boyunca yoğun tuzlu suda bekletirim. (%40 denatüre alkol, %10 formaldehit, %50 gliserin kullanıyorum.) Bu solüsyonda 5 gün beklettikten sonra yağlı kağıtla kaplı bir tahta üzerine yapıştırıyorum. Deriler çok esnektir ve onlarla her şeyi yapabilirsiniz.
  • Soru
    Kurumuş yılan derisini nasıl tabaklayabilirim?
    Yılan derisini önce suda bekletin, bu derinin nemlenmesine ve yumuşak bir form almasına yardımcı olacaktır. Ardından %50 gliserin ve %50 alkolden oluşan bir solüsyon kullanın. Deri zaten etlenmişse, solüsyonda 3 ila 7 gün arasında bekletin.
  • Soru
    Kurumuş bir yılan derisine rengini nasıl geri kazandırabilirim?
    Esnek olmasını istiyorsanız denatüre alkol ile 50/50 oranında biraz mineral yağ. Bir panoya monte edilmişse sprey poliüretan kullanabilirsiniz.

Video

İpuçları

  • Özellikle büyük bir deri ile çalışıyorsanız, deriyi düz tutmaya yardımcı olmak için derinin ortasından birkaç zımba veya iğne yerleştirmek yardımcı olabilir. Ancak bu, bitmiş derinin görünümünü etkileyebilecek küçük delikler bırakacaktır.
  • Yılan derilerinizi hemen kullanmayı planlamıyorsanız, onları dondurucuda saklayın ve ihtiyacınız olduğunda çözdürün.
  • Kurutulmuş yılan derisi narin, hafif esnek bir kıvama sahiptir. Daha esnek bir cilt için bunun yerine denatüre alkol ve gliserin karışımında bronzlaştırmayı deneyin.

Uyarılar

  • Kuruyan yılan derilerini, onları yemeye çalıştıkları bilinen meraklı evcil hayvanlardan uzak tutun.
  • Kamu arazilerinde veya milli parklar ve yaban hayatı koruma alanları gibi yerli türlerin federal yasalarla korunduğu yerlerde yılan avlamaktan kaçının.
  • Keskin bıçaklarla çalışırken dikkatli olun.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Taze yılan derisi
  • Keskin bıçak
  • Cildi hazırlamak ve kurutmak için pürüzsüz, düz yüzey
  • Metalik örgü elek
  • Ağır hizmet tipi zımba
  • Staples
  • İtme pimleri (isteğe bağlı)
  • Poliüretan veya reçine kaplama (isteğe bağlı)