Zehirli Sarmaşık Döküntüsü Nasıl Kurutulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bu tanıdık bir durum: Ormanda güzel bir yürüyüşe çıktınız ve birkaç gün sonra kırmızı kaşıntılı bir döküntü ile karşılaştınız. Zehirli sarmaşığı fark etmek genellikle kolaydır, ancak dikkat etmezseniz veya yanlışlıkla zehirli bir çalıya veya sumağa (ağaç) sürtünürseniz, bazı durumlarda sızan kabarcıklar oluşturabilen kötü bir döküntüye yakalanabilirsiniz. Kaşımak döküntüyü yayabileceğinden, döküntüyü hızla kuruturken tahriş etmekten kaçınmak önemlidir. Kızarıklıktan kurtulduktan sonra, gelecekteki doğa yürüyüşlerinde zehirli bitkilerden nasıl kaçınacağınızı öğrenin.

Adımlar

Cildinizi Yıkayın ve Yatıştırın

  1. adım 1 cildinizi yıkayın.1Cildinizi yıkayın. Yanlışlıkla zehirli sarmaşıkla temas ettiğinizi fark ettiğiniz anda cildinizi iyice yıkayın. Bol miktarda ılık, sabunlu su kullanın. Mümkünse, zehirli sarmaşığa dokunduktan sonraki ilk 30 dakika içinde yıkayın. Hala dışarıdaysanız, bir akarsu veya dere bulun. Etkilenen bölgeyi en az 10 dakika boyunca akan suyun içine koyun.
    • Tırnaklarınızın altını da yıkamalısınız.
    • Eğer evde yıkanıyorsanız, tüm kıyafetlerinizi ve ayakkabılarınızı ya da botlarınızı da yıkayın.
  2. adım 2 kızarıklığa dokunmaktan kaçının.2Kızarıklığa dokunmaktan kaçının. Zehirli sarmaşık döküntüsü sadece kaşıma veya dokunma yoluyla kolayca yayılabilir. Zehirli sarmaşıkla temas ettiyseniz veya bir kızarıklık varsa, gözlerinizin, ağzınızın veya cinsel organlarınızın etrafındaki hiçbir yere dokunmayın. Zehirli sarmaşık bitkisinin tüm parçaları (ölü bitkiler bile) urushiol adı verilen yağlı bir alerjen içerir. Bu, cildinizle temas ederse veya solursanız kızarıklık veya kabarcıklara neden olur.
    • Gözlerinizin, ağzınızın veya cinsel organlarınızın etrafında kızarıklık oluşursa, derhal doktorunuza görünmelisiniz.
  3. adım 3 sıkılaştırıcı bir banyoda bekletin.3Büzücü bir banyoda bekletin. Zehirli sarmaşık nedeniyle kabarcıklarınız varsa, enfeksiyon ve yara izi riskinizi artıracağından asla kırarak açmayın. Bunun yerine, kabarcıklarınızı Burow solüsyonu içeren bir banyoda bekletin. Alüminyum sülfat ve alüminyum asetattan oluşan bu solüsyonu içeren bir ürünü eczane veya eczaneden satın alabilirsiniz. Kabarcıkları günde en az iki veya üç kez 20 dakika boyunca ıslatın.
    • Burow'un solüsyonunda bekletmek, kabarcıkların boyutunu azaltabilecek ve kurumalarına yardımcı olabilecek bir büzücü görevi görür.
  4. adım 4 banyoda bekletin.4Banyoda bekletin. Bir çorabı veya naylon diz kapağını çelik kesilmiş yulaf ezmesi ile doldurun. Doldurduğunuz çorabı küvetinizin musluğuna bağlayın. Soğuk bir banyo yapın, böylece su yulaf ezmesinden geçerek küvete akar. Yulaf ezmesi banyosunda istediğiniz kadar uzun süre ve istediğiniz sıklıkta bekletin.
    • Araştırmalar, yulaf ezmesinin isiliği yatıştırmak ve kaşıntıyı gidermek için harika olduğunu göstermiştir. İsiliğinizi ne kadar az kaşırsanız, o kadar çabuk kuruyacaktır.
    • Küvetinize karıştırabileceğiniz bir yulaf ezmesi banyo ürünü de satın alabilirsiniz.
  5. adım 5 soğuk kompresler kullanın.5Soğuk kompresler kullanın. Temiz bir pamuklu havluyu soğuk suya batırın ve fazla suyunu sıkın. Soğuk bezi serin kaldığı sürece kızarıklığın üzerine yerleştirin. Isındığında, bezi soğuk suyun altına tutun ve tekrar sıkın. Bunu istediğiniz sıklıkta yapabilirsiniz.
    • İsiliği kurutan büzücü bir kompres yapmak için bir demlik çay demleyin. Temiz bir havluyu soğumuş çayın içine batırın ve isiliğinize uygulayın.
    • Vücut sıcaklığınız daha yüksek olduğunda, isilik daha kaşıntılı görünebilir. Serin bir kompres uygulamak döküntünün daha az kaşınmasını sağlayabilir ve cildinizi rahatlatabilir.

Topikal Tedavilerin Uygulanması

  1. adım 1 kaşıntı önleyici ve kurutucu bir ürün uygulayın.1Kaşıntı önleyici ve kurutucu bir ürün uygulayın. Yağlı alerjeni cildinizden yıkadıktan sonra, kaşıntıyı hafifletmek ve döküntünün hızla kurumasına yardımcı olmak için bir ürün uygulamalısınız. Kalamin losyonu ve reçetesiz satılan (OTC) hidrokortizon kremini bir eczane veya eczaneden satın alabilirsiniz. Kalamin, zehirli sarmaşık döküntünüzden gelen sızıntı veya ağlamayı kurutacaktır. Hidrokortizon, zehirli sarmaşığın neden olduğu kızarıklık, şişme ve kaşıntıyı hafifletir.
    • Kalamin losyonu ve reçetesiz satılan (OTC) hidrokortizon kremini bir eczane veya eczaneden satın alabilirsiniz.
  2. adım 2 reçetesiz satılan bir antihistaminik alın.2Reçetesiz satılan bir antihistaminik alın. Bromfeniramin, setirizin, klorfeniramin veya difenhidramin gibi OTC antihistaminikleri deneyin. Bunlar zehirli sarmaşığa karşı reaksiyonunuza neden olan alerjeni bloke etmeye yardımcı olabilir. Sizi uykulu hale getirebileceğinden difenhidramini gece almak ve loratadin veya setirizini gün içinde kullanmak isteyebilirsiniz.
    • Her zaman üreticinin dozaj talimatlarına uyun.
  3. adım 3 kurutucu bir büzücü uygulayın.3Kurutucu bir büzücü uygulayın. Kabarcık büyükse zehirli sarmaşık kabarcığını yalnız bırakmak zor olabilir. Kabarcıktaki sıvıyı dışarı çekmek ve kabarcığın boyutunu küçültmek için büzücü bir macun yapın. Kabartma tozunu macun haline getirecek kadar suyla karıştırın ve doğrudan kızarıklık veya kabarcıklarınıza uygulayın. Ya da kızarıklığınız büyükse, bir küvet soğuk suya bir fincan karbonat ekleyin ve en az 30 dakika boyunca içinde bekletin.
    • Daha küçük isilikler için isiliğin üzerine biraz cadı fındığı veya elma sirkesi damlatın. Ayrıca yeşil veya siyah bir çay poşetini suda bekletebilir ve çay poşetini doğrudan döküntüye uygulayabilirsiniz.
  4. adım 4 tıbbi tedavi alın.4Tıbbi tedavi alın. Zehirli sarmaşık döküntüsünün en kötü kısmı ilk birkaç gün olsa da, birkaç hafta içinde temizlenecektir. Döküntü vücudunuzun büyük bir bölümünü kaplıyorsa veya kaşıntı çok şiddetliyse (tedavileri denedikten sonra bile) doktorunuzu arayın. Reçeteyle satılan güçlü oral steroidlere veya antihistaminiklere ihtiyacınız olabilir. Aşağıdaki durumlarda da doktorunuzu aramalısınız:
    • Ateşiniz 100,4°F (38°C) üzerindeyse
    • Döküntüden irin sızıyor veya yumuşak sarı kabuklar var
    • Kaşıntı kötüleşir veya uyumanızı engeller
    • Kızarıklık birkaç hafta içinde iyileşmiyor gibi görünüyor

Zehirli Sarmaşığı Tanıma ve Önleme

  1. adım 1 zehirli sarmaşık ve diğer yapraklı bitkileri ayırt edin.1Zehirli sarmaşık ve diğer yapraklı bitkileri ayırt edin. Zehirli sarmaşık genellikle bir asma veya çalı olarak yetişir ve üç yapraklı kümelere sahiptir. 'Üç yapraklı olsun' tekerlemesini duymuş olabilirsiniz. Ancak diğer bitkiler de tek bir gövdeden üç yapraklı olarak büyür (böğürtlen, ahududu ve şimşir gibi). Temel fark, zehirli sarmaşık bitkisinde ortadaki veya ortadaki yaprağın daha uzun tek bir gövdeden büyümesidir. Zehirli sarmaşık genellikle parlaktır ve yaprakları kırmızı saplı veya kırmızımsı yapraklı olabilir.
    • Bir bitkinin zehirli sarmaşık olup olmadığını belirlemek için, ana asma üzerinde tüylü dallar olup olmadığına bakın. Bunlar bitkinin tırmanmasını ve büyümesini sağlar.
  2. adım 2 bölgenizde ne yetiştiğini öğrenin.2Bölgenizde ne yetiştiğini öğrenin. Zehirli sarmaşık bitkileri tüm yıl boyunca ve Amerika Birleşik Devletleri'nin çoğunda yetişebilir. Örneğin, bölgenizde zehirli sumak veya meşe olabilir. Aşağıdaki bölgeler bu zehirli bitkilere sahiptir:
    • Doğu zehirli sarmaşığı: Bu sarmaşıklar yerde büyür ve tırmanabilir
    • Batı zehirli sarmaşığı: Bu sarmaşıklar sadece yerde yetişir
    • Pasifik zehirli meşesi: çalı, yer sarmaşığı ve tırmanıcı sarmaşık olarak yetişir
    • Atlantik zehirli meşesi: bu bir yer sarmaşığı ve çalısıdır (ancak çok yaygın değildir)
    • Zehirli sumak genellikle ıslak alanlarda bulunan küçük bir ağaçtır
  3. adım 3 cildinizde kızarıklık olup olmadığını kontrol edin.3Cildinizde kızarıklık olup olmadığını kontrol edin. Zehirli sarmaşıkla temas ettiyseniz, yağlı alerjene (urushiol) dokunduktan sonra dakikalar ila saatler (12 ila 24 saat) içinde bir döküntü ortaya çıkacaktır. Döküntü genellikle kırmızı, kaşıntılı ve şişmiş olacaktır. Bitkiye sürtündüyseniz kızarıklığınızda çizgiler de olabilir. Sıvı dolu kabarcıklar da oluşabilir, ancak bunlar döküntüyü yaymaz.
    • Zehirli sarmaşık döküntüsünün gelişmesi üç gün kadar sürerse şaşırmayın.
  4. adım 4 koruyucu giysiler giyin.4Koruyucu giysiler giyin. Zehirli sarmaşık bulunan bir bölgede yürüyüş yapacağınızı veya bitkiyi bahçenizden temizleyeceğinizi biliyorsanız, yağın cildinize temas etmesini önleyen giysiler giyin. Uzun pantolon ve gömlekler, çoraplar, botlar ve vinil eldivenler giyin.
    • Giysileriniz zehirli sarmaşıkla temas etmişse, giysilerinizi mümkün olan en kısa sürede yıkayın ve çıplak elle giysilere dokunmaktan kaçının. Ayakkabılarınızı ve zehirli sarmaşığı temizlemek için kullandığınız tüm dış mekan ekipmanlarını da yıkamalısınız.
  5. adım 5 evcil hayvanlarınızın nerede dolaştığına dikkat edin.5Evcil hayvanlarınızın nerede dolaştığına dikkat edin. Çalıların arasında gezinmeyi seven veya açık havada yaşayan bir evcil hayvanınız varsa, yağı tüylerinde taşıyabileceklerini unutmayın. Yağ derileriyle temas ederse (örneğin bir köpeğin karnı), evcil hayvanınız da kızarıklık yaşayabilir. Ancak sadece bitkinin yanından geçerken kürküne yağ bulaşırsa etkilenmeyecektir. Ancak onları sevmeye veya tutmaya giderseniz, kendinizi yağa maruz bırakmış olursunuz ve kızarıklık yaşayabilirsiniz.
    • Evcil hayvanlarınız dışarıdayken onlara göz kulak olmaya çalışın. Zehirli sarmaşıkla temas ettiklerini görürseniz, koruyucu eldiven giyin ve yağı tüylerinden çıkarmak ve yaymalarını önlemek için onlara banyo yaptırın.
  6. adım 6 sarmaşık engelleyici bariyer uygulayın.6Sarmaşık engelleyici bariyer uygulayın. Ormanda yürüyüşe çıkmadan önce, zehirli sarmaşık yağının cildinize bulaşmasını önleyen bir cilt bakım ürünü uygulamak isteyebilirsiniz. Bir eczaneden sarmaşık engelleyici bariyer satın alabilirsiniz. 5'lik bir bentoquatam çözeltisi içeren bir ürün arayın. Kalın kremi zehirli sarmaşıkla karşılaşmadan 15 dakika önce uygulayın.
    • Sarmaşık engelleyici bariyeri her dört saatte bir yeniden uygulayın. Kremi çıkarmak için sabun ve su kullanarak yıkayın. Bariyer kremi altı yaşından küçük çocuklarda kullanmaktan kaçının.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları