Nasıl Smaç Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Jordan'dan LeBron'a, hatta Yao Ming'e kadar hiçbir şey bir smaç kadar hayranlık uyandırmaz ve alkışlanmaz. Basketbolda denenebilecek en yüksek yüzdeli saha içi atışlarından biri olan bu hareket, ustalaşmaya değer bir harekettir. Daha uzun boylu olmanın bir zararı olmasa da, boyunuz ve deneyiminiz ne olursa olsun, sahada bu ünlü başarıyı gerçekleştirmek için gereken kasları ve becerileri geliştirebilirsiniz. Daha fazla bilgi için Adım 1'e bakın.

Adımlar

Smaç Uygulaması

  1. adım 1 top sürme...
    Dribble potaya doğru. Topu smaç elinizde tutarken ve yaklaşımınızı kontrol ederken izin verilen iki adımı atın. Çemberden yaklaşık 1 metre uzağa sıçrayın. Dik ayağınızdan sıçrayın, atış elinizin tersine, kolunuzu çembere doğru uzatın ve topu fileye doğru sürün. Bunu geliştirebilirsiniz. Zorlanmaya devam ederseniz, zıplayın ve çemberi tutun ve bir top kullanmaya çalışın. Hareketi doğru yapmak en zor kısımdır.
    • Önce tek elle smaç vurun. İki elle yapılan smaç belki de basketbolda en baskın harekettir, ancak çembere iki elle dokunmak çok daha fazla sıçrama gerektirir.
  2. adım 2 daha küçük bir top kullanın.
    Daha küçük bir top kullanın. İlk başladığınızda, daha küçük bir topla smaç yapmayı denemek çok daha kolaydır. Topu daha kolay avuçlayabilecek ve yaklaşımınızı kontrol edebileceksiniz, bu da manevrayı daha tatmin edici ve antrenmanınızı gerçeğe daha yakın hale getirecektir. 'Yanlış' boyuta fazla alışmamak için uygun boyuttaki topla dripling ve şut egzersizlerine devam edin, ancak hasta smaçlarınız için yanınızda küçük bir top bulundurun.
  3. 3. adım şutunuz üzerinde çalışın...
    Üzerinde çalışın top hakimiyeti. Kolunuz uzatıldığında topu kontrol etmek için ataleti nasıl kullanacağınızı öğrenin. Bunu yapabilen insanlar bile avuç içi basketbol topu Bazen smaç yaparken tutuşlarını kaybederler, bu nedenle topa manevra yaptırmak ve havada kontrol etmek için bir his edinmeniz gerekir.
    • Çembere doğru koşma ve topu çembere çarptırma alıştırmaları yapın. 'Smaç' yapmıyor olsanız bile, yaklaşma ve çembere doğru sıçrarken topu doğru şekilde tutma alıştırması yapmış olursunuz.
    • Önce bir tenis topu veya golf topu, sonra bir voleybol topu deneyebilir ve basketbol topuna kadar ilerleyebilirsiniz.
  4. adım 4 doğru iniş yapın.
    Doğru iniş yapın. Tüm enerjinizi taşı deliğe sokmaya odaklamak ve sonunda poponuzun üzerine düşmek yaygındır, bu da canınızı acıtır. Hem de çok. Bu, profesyonellerin bile başına gelir, ancak takip hareketini tamamlamak ve tüm hareket dizisini tamamlamaya odaklanmak için biraz zaman harcayın, güvenli bir şekilde inin ve daha doğru ve daha tutarlı bir şekilde smaç basacaksınız.
    • Başarılı smacı gözünüzde canlandırın ve hemen inişinize odaklanın. Her iki ayağınızın üzerine inmeye çalışın, bacaklarınızı yastıklayın ve inişte esneyin. Diğer oyunculara dikkat edin.
    • Çembere asılmayın. Çoğu oyunda, altınızdaki birinin üzerine düşme tehlikeniz olmadığı sürece çembere asılmanıza izin verilmez. Çembere asılmak çembere zarar verebilir ve ayrıca bacaklarınızı altınızdan çekerek dengenizi bozabilir, böylece geriye doğru düşersiniz. Bu yüzden, topu smaçladıktan sonra çemberi tutmaya çalışmayın. Sadece smaç vurun ve bırakın.
  5. adım 5 daha kısa bir çember üzerinde smaç alıştırması yapın.
    Daha kısa bir çember üzerinde smaç alıştırması yapın. Eğer erişiminiz varsa yüksekliği ayarlanabilir bir sepetle başlayın. Yüksekliği alçaltın, böylece smaç için bir his edinebilirsiniz, daha sonra geliştikçe kademeli olarak standart yüksekliğe yükseltin.
  6. adım 6 i̇yi bir çift ayakkabıya yatırım yapın.
    İyi bir çift ayakkabıya yatırım yapın. Çoğu oyuncu yüksek kaliteli ayakkabıların smaç basma becerilerini geliştirdiğini ve daha da önemlisi smaç basmaya çalışırken sakatlanmanızı önlediğini fark eder.
  7. adım 7 israrcı olun.
    Israrcı olun. İlk birkaç smaç denemenizde muhtemelen kendinizi utandıracaksınız, ancak yerden kalkın ve tekrar deneyin. Sıçramalarınız üzerinde çalışmaya ve bacaklarınızdaki gücü artırmaya devam ederseniz gelişiminizden çok etkileneceksiniz.

Sıçramanızı Geliştirin

  1. adım 1 dikey sıçramanızı artırın...
    Dikey sıçramanızı artırın. Sizi havaya kaldırmak ve potaya ulaştırmak için bacaklarınızın kaldırma gücüne ihtiyacınız olacak. Bacak kaslarınızın hızlı kasılan gücünü ve esnekliğini artıracak bir bacak egzersizleri rejimi oluşturmak, dikey sıçramanıza inç eklemenize yardımcı olabilir ve sizi çembere çok daha fazla yaklaştırabilir. Çömelme, yüksek dizler, ama tekmeler ve diğer egzersizler baldır kaslarınızı geliştirmenize yardımcı olacaktır. Başlamak için iyi bir rejim şunları içerebilir:
  2. adım 2 pliometri hakkında bilgi edinin
    Pliometrikler hakkında bilgi edinin. Pliometrikler, güç oluşturmak için kendi vücudunuzun direncini kullanan egzersizlerdir ve sıçramanızı geliştirmek için gerekli olan gücü oluşturmak için gereklidir. Vücudunuzu daha yükseğe zıplamak için eğitmek zaman alır, ancak doğru kas gruplarını çalıştırmak, ağırlık odasında düzenli olarak maksimuma çıkmadan patlayıcılığınızı ve boyunuzu artırabilir.
    • Daha güçlü olması gereken kas grupları: Kuadrisepsler, hamstringler, kalça kasları, baldırlar. Kuadrisepsler dizi uzatırken, hamstringler ve glutealler kalçayı uzatır. Baldırlar ayak bileğini esneterek size ilk sıçramayı sağlar.
  3. adım 3 esnekliğiniz üzerinde çalışın.
    Esnekliğiniz üzerinde çalışın. Bacaklarınızda sadece güç oluşturmak yeterli olmayacaktır. Kasların da gevşek ve esnek olması gerekir, bu da size savunmanın üzerinden smaç basmak için ihtiyaç duyacağınız hareketi ve tepkiyi verir. Düzenli olarak esnekliğinizi geliştirin germe, elastik direnç egzersizleri yapmak ve yogaya bir şans vermek.
    • Esnekliğe ihtiyaç duyan kas grupları: Hamstringler ve kalça fleksörleri. Sıkı hamstringler atlayış sırasında diz uzantısını engelleyecektir. Kalça fleksörleri sıçramanın kalça ekstansiyon kısmına direnç gösterir.
  4. adım 4 merdiven koşmaya başlayın.
    Merdiven koşmaya başlayın. Antrenörlerin sizi merdiven koşturmasının bir nedeni var. Merdiven koşmak tüm kuadrisepsleri, kalçaları ve baldırları geliştirerek çok yönlü bacak gücü ve esnekliği oluşturmaya yardımcı olur. Ayrıca ucuzdur. Evinizde, mesai saatleri dışında okulda ve hatta dışarıdaki tribünlerde merdiven koşusu yapabilirsiniz.
  5. adım 5 sahada zıplama alıştırması yapın.
    Sahada zıplama alıştırması yapın. Tüm saha boyunca zıplayın ve geri dönün. Üç tur veya daha fazlasını deneyin, her seferinde yapabildiğiniz kadar yükseğe sıçrayın. Bunu arka arkaya on kez yapabilene kadar koşarak sıçrayıp fileye dokunun. Muhtemelen hepsini bir günde yapamayacaksınız. Çalışmaya devam edin. Zıplamaya devam edin. Gözünüzü çembere dikin.

Öne Çıkan Smaçları Öğrenmek

  1. adım 1 çift el smaç vuruşunu öğrenin.
    Çift elle smaç vurmayı öğrenin. Shaquille O'Neal topu çift eliyle kaleye öyle bir sokmasıyla bilinirdi ki kale arkalığı paramparça olurdu. Jant teknolojisi artık bunu pek mümkün kılmasa da, bu hala güçlü ve moral bozucu bir smaçtır.
    • İki elle smaç vurmak için gerçekten yüksek bir dikeyliğe ihtiyacınız vardır. Çemberin altında durarak ve bileklerinizi çembere değdirene kadar yukarı zıplayarak alıştırma yapın.
  2. adım 2 çift vuruşla biraz yetenek katın.
    Çift vuruşla biraz yetenek katın. İki kez smaç basabilecek kadar yüksekte olduğunuzu düşündüren çift vuruşlu smaçta, sıçrayışınızın tepe noktasında topu tekrar göğüs hizasına indirir, ardından tekrar yukarı kaldırarak otoriter bir şekilde smaç basarsınız. Aralarında Tracy McGrady'nin de bulunduğu bazı önemli oyuncular bunu düzenli olarak havada dönerek 360 smaç varyasyonuyla yaparlardı.
  3. adım 3 yel değirmenini çalıştırın.
    Yel değirmenini çalıştırın. Yaklaşırken, topu karnınıza ve sırtınıza doğru getirin, kolunuzu vücudunuzun arkasına doğru uzatın ve bir yel değirmeninin dönmesi gibi dairesel bir şekilde yukarı kaldırın. Sıçrayışınızın tepe noktasında kolunuzu tamamen dolaştırarak topu bir patron gibi aşağı atın. 90'ların Dunkmaster Generali Dominique Wilkins, bu muhteşem smaçla kalabalıkları uçururdu.
  4. adım 4 tomahawk'ı kes.
    Tomahawk'ı doğrayın. İki elle ya da tek elle yapılan bu smaç, dirseklerinizi bükerek topu başınızın üzerinden geri getirmeyi ve sanki bir baltayı doğruyormuşsunuz gibi çembere kuvvetlice çarptırmayı içerir. 'Dr. J' Julius Erving bu poster smaçını popüler hale getirmiş ve Darryl Dawkins de tomahawk smaçla birçok pota kırmıştır.
  5. adım 5 bacakların arasına girin.
    Bacaklarının arasından geçir. Bunu tamamlayan ilk oyuncu olmasa da, Vince Carter 2000 NBA smaç yarışmasında topu havadayken tek bacağının altından geçirip otoriter bir şekilde smaç vurarak izleyenleri büyüledi. Alnının neredeyse çembere değmesi de cabasıydı. Eğer siz de o yüksekliğe ulaştıysanız, topu tek bacağınızın altından geçirip smaç basmayı deneyin.

Topluluk Soruları ve Cevapları

  • Soru
    Boyum 5'9', nasıl smaç basabilirim?
    Daha alçak bir potada başlayın ve smaç basma hissini edinmek için bu potada pratik yapın. Sıçrama yüksekliği bir şeydir, ancak yeterince yüksek olsalar bile topu potaya çarptırmakta zorlanan insanların sayısına şaşıracaksınız. Çemberin sadece çembere dokunabileceğiniz kadar yüksek olduğundan emin olun. Farklı sıçrama stilleri ve potaya olan mesafeler, dikeyliğinizi büyük ölçüde değiştirebilir ve bir çember bloğu ile bir smaç arasındaki fark olabilir. İlerlemeye devam edin ve sonunda sonuçları göreceksiniz. İyi şanslar!
  • Soru
    Merdiven inip çıkmak bana yardımcı olur mu?
    Merdiven inip çıkmak bacak kaslarınızı ve esnekliğinizi çalıştırır. Bu, smaçlarınızı daha etkili hale getirmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca dayanıklılığınızı artırmaya da yardımcı olacaktır.
  • Soru
    Neden merdiven koşmalıyım?
    Merdiven koşmak, daha yükseğe zıplamanıza yardımcı olmak için güç ve dayanıklılık kazanmanıza yardımcı olur.

İpuçları

  • Kıskandığımız NBA yıldızları gibi 1.80 boyunda olmayan çoğu insan için kısa boylu insanların smaç yaptığı bir video araması yapın. Bu, 6 feet (1,8 m) altındaki insanların hala güçlü bir smaç yapabileceğini kanıtlıyor. Spud Webb ya da 2006 ve 2009 Smaç Yarışması Şampiyonu Nate Robinson iyi bir öneridir. Eğer kıskançlıktan ağzınızın suyunun aktığını hissediyorsanız, bu normaldir.
  • Shaq ile aynı boy/kilodaysanız, rakiplerinizin moralini bozan smaçlar yaparken dikkatli olun; arka tahtayı paramparça etmeniz ve yenilmiş rakiplerinizin yüzüne jilet gibi keskin cam parçaları yağdırmanız mümkündür.
  • Tek ayakla zıplamakta zorlanan kişiler için şunu deneyin: potaya yaklaşırken vücudunuzu ve kollarınızı ağırlık merkeziniz alçak olacak şekilde indirin. Ardından, potaya doğru patlayın ve kollarınızı yukarı kaldırın. Bu, tek ayakla sıçrama yeteneğinizi birkaç santim geliştirebilir.

Uyarılar

  • Aşırı antrenman yapmayın: Aynı kas gruplarını iki gün üst üste çalıştırmayın, çünkü bu sırada sakatlanmalar yaşanabilir.