Koşu Ayakkabıları Nasıl Boyanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Koşu ayakkabıları genellikle kullanımları boyunca ağır aşınma ve yıpranmaya maruz kalır ve sonunda mat veya yıpranmış görünebilir. Eski bir çift koşu ayakkabısına veya değiştirmek istediğiniz bir ayakkabıya biraz boya eklemek, onların yepyeni ve taze görünmesini sağlayabilir. Eğlenceli ve kolay bir kendin yap projesi arıyorsanız, koşu ayakkabılarınızı boyamayı deneyin!

Adımlar

Malzemelerin Hazırlanması

  1. adım 1 koşu ayakkabılarınızı boyamak için çok amaçlı bir boya kullanın.
    Koşu ayakkabılarınızı boyamak için çok amaçlı bir boya kullanın. Çoğu ayakkabı malzemesi çok amaçlı bir boya kullanılarak boyanabilir. Çok amaçlı boyayı bir el sanatları mağazasından veya çevrimiçi bir perakendeciden satın alabilirsiniz.
  2. adım 2 koşu ayakkabınızın küçük bir parçasını önceden boyayarak test edin.
    Koşu ayakkabınızın küçük bir parçasını önceden boyayarak test edin. Ayakkabınızın tamamını boyamadan önce küçük bir parçayı test ederek ayakkabınızın boyama işlemi için uygun olduğundan emin olun. Test boyası tutarsa, koşu ayakkabılarınızı başarıyla boyayabilirsiniz. Eğer tutmazsa farklı bir boya denemek isteyebilirsiniz.
    • Birçok ayakkabının üretim sürecinde yüzey işlemine tabi tutulduğunu ve bu nedenle ayakkabının yeni bir boyayı emmesinin zorlaştığını unutmayın. Test boyanız tutmazsa, üzerinde bir yüzey kaplaması olabilir.
  3. adım 3 temiz bir çalışma alanı kurun.
    Temiz bir çalışma alanı oluşturun. Malzemelerinizi yerleştirebileceğiniz temiz bir alan bulun. Herhangi bir sızıntıyı önlemek için bu alanı plastik bir damla bezi veya birkaç kat gazete kağıdı ile örtün. Ellerinizin lekelenmesini önlemek için boyayı tutarken lastik eldiven giyin ve kirlenebileceğiniz kıyafetler giydiğinizden emin olun.
  4. adım 4 ayakkabı bağcıklarını ayakkabılarınızdan çıkarın.
    Ayakkabı bağcıklarını ayakkabılarınızdan çıkarın. Ayakkabılarınızla birlikte boyanmalarını istemiyorsanız ayakkabı bağcıklarınızı çıkardığınızdan emin olun. Her iki bağcığı da çözün ve boyama işlemi bitene kadar bir kenara koyun.
    • Bağcıklarınızın boyanmasını istediğinize karar verirseniz, onları ayakkabılarınızdan çıkarın ve eşit bir boya sağlamak için boya karışımına kendi başlarına ekleyin.
  5. adım 5 ayakkabı tabanlığınızı çıkarın.
    Ayakkabı tabanlığınızı çıkarın. Mümkünse, boyanmalarını önlemek için ayakkabılarınızın iç tabanlarını çıkarın. Ayakkabınızın içine uzanın, iç tabanı çıkarın ve bir kenara koyun.
    • Çıkarılabilir tabanlıklarınız varsa, şekillerini kaybedebilecekleri için onları boyama işleminin dışında tutmak en iyisidir.
  6. adım 6 ayakkabılarınızın dış tabanlarını koruyun.
    Ayakkabılarınızın dış tabanlarını koruyun. Ayakkabılarınızın tabanlarının boyanmasını istemiyorsanız, kauçuk çimento veya vazelin tabakası ile kaplayın. Bunlar boyama işleminden sonra yıkanabilir veya soyulabilir.
  7. adım 7 ayakkabılardaki lekeleri veya lekeleri fırçalayın.
    Ayakkabılardaki lekeleri veya lekeleri fırçalayın. Yapmanız gereken temiz olduklarından emin olun böylece boya eşit olarak yayılır. Tüm izleri temizlemek için sabunlu ılık su ve sünger kullanın.

Boya Banyosunun Oluşturulması

  1. adım 1 kovayı veya lavaboyu yaklaşık 12 litre sıcak suyla doldurun.
    Kovayı veya lavaboyu yaklaşık 12 litre sıcak su ile doldurun. Bu, koşu ayakkabılarınızı tamamen suya batırmaya yetecek kadar su olmalıdır. Suyu önceden büyük bir tencerede ocak üzerinde yaklaşık 140 °F'ye (60 °C) ısıtın. Lavaboyu veya kovayı sıcak su ile doldurun.
    • Kendinize sıcak su sıçratmamak için tenceredeki suyu çok dikkatli bir şekilde lavaboya/kovaya dökün.
  2. adım 2 boyayı suya ekleyin.
    Boyayı suya ekleyin. Boya paketinin üzerindeki talimatları izleyerek boyayı lavabodaki/kovadaki sıcak suyun içine dökün. Boyayı çözünmüş gibi görünene kadar suda karıştırın. Boyayı karıştırmak için eski bir karıştırma kaşığı kullanın.
    • Boya, boyama işlemi sırasında kullandığınız kabı lekeleyebilir, bu nedenle kirlenebilecek bir kova veya lavabo kullandığınızdan emin olun. Ayrıca karıştırma kaşığınızın da işlem sırasında boyanacağını unutmayın, bu nedenle üzerine boya bulaşmasından rahatsız olmayacağınız bir karıştırma kaşığı kullandığınızdan emin olun.
  3. adım 3 boya karışımının içine bir yemek kaşığı bulaşık deterjanı koyun.
    Boya karışımına bir çorba kaşığı bulaşık deterjanı koyun. Az miktarda bulaşık deterjanı eklemek boyanın eşit şekilde yayılmasına yardımcı olacaktır. Deterjanı iyice karışana kadar karışıma yavaşça karıştırın.
    • Bulaşık yıkamak için kullandığınız herhangi bir bulaşık deterjanını kullanabilirsiniz.
    • Deterjanı çok hızlı karıştırarak kabarcıklar oluşmasını önlediğinizden emin olun.

Ayakkabılarınızı Boyama Banyosuna Ekleme

  1. adım 1 ayakkabılarınızı ılık suda ıslatın.
    Ayakkabılarınızı ılık suda ıslatın. Boya karışımına koymadan önce ayakkabılarınızın zaten ıslak olduğundan emin olun. Ayakkabılarınızı ıslatmak için kısa bir süre ılık musluk suyunun altında tutun. Bu, boyanın ayakkabılarınıza daha kolay nüfuz etmesini sağlayacaktır.
    • Ayakkabılarınızın bu noktada tamamen suya doymuş olması gerekmez. Sadece biraz nemli olduklarından emin olmak istersiniz.
    • Boyanın ayakkabının içine tamamen nüfuz etmesi için ayakkabının içini de dahil olmak üzere tamamını ıslattığınızdan emin olun.
  2. adım 2 ayakkabılarınızı boya banyosuna dikkatlice indirin.
    Ayakkabılarınızı boya banyosuna dikkatlice indirin. Eldivenli ellerinizi kullanarak ayakkabıları teker teker boyanın içine koyun. Boyanın sıçramasına neden olabileceğinden ayakkabıları boya banyosuna aceleyle bırakmaktan kaçının.
    • Boya banyosunun sıcaklığı çok yüksektir! Kendinizi yakmamak için ayakkabılarınızı karışımın içine indirirken dikkatli olun.
  3. adım 3 ayakkabılarınızı yaklaşık 1 saat bekletin.
    Ayakkabılarınızı yaklaşık 1 saat bekletin. Ayakkabıların boyayı emmesi için en az bir saat boya karışımında bekletin. Arzu ettiğiniz renk doygunluğu seviyesine bağlı olarak ayakkabıları boyada istediğiniz kadar bırakın.
    • Örneğin, ayakkabılarınızı maviye boyuyorsanız ve zengin, koyu mavi bir görünüme sahip olmalarını istiyorsanız, onları boya banyosunda daha uzun süre bırakabilirsiniz. Ayakkabılarınızı daha açık bir mavi tonuna boyamak istiyorsanız daha kısa bir süre boya banyosunda bırakın.
    • Boyama işlemi sırasında ayakkabılarınızı dikkatlice çekip boya banyosunun üzerinde tutarak renk doygunluğunu her zaman kontrol edebileceğinizi unutmayın. Ayakkabılarınızın daha koyu olmasını istediğinize karar verirseniz, onları boya banyosuna geri koyun.

Boyalı Koşu Ayakkabılarınızın Temizlenmesi

  1. adım 1 ayakkabılarınızı soğuk suyla durulayın.
    Ayakkabılarınızı soğuk su ile durulayın. Ayakkabılarınızı boyadan çıkardıktan sonra, su berrak akmaya başlayana kadar soğuk musluk suyu altında çalıştırın. Ayakkabılarınızda kalan boyanın yıkandığından emin olmak istersiniz.
  2. adım 2 islak ayakkabıları kağıt havlu ile kurulayın.
    Islak ayakkabıları kağıt havlu ile kurulayın. Kağıt havlu üzerinde herhangi bir boya izi olmamalıdır. Ayakkabılarınız hala biraz nemli olacaktır ancak damlatacak kadar ıslak olmamalıdır.
    • Boya artıkları leke bırakabileceğinden ayakkabılarınızı ıslak bırakmaktan kaçının.
  3. adım 3 ayakkabıların tabanlarını temizleyin.
    Ayakkabıların tabanlarını temizleyin. Tabanlardaki sıvı çimento veya vazelini çıkarın. Eğer sıvı çimento kullandıysanız, tabanı soyarak çıkarabilmeniz gerekir. Vazelin kullandıysanız, ıslak bir kağıt havlu ve biraz sabun alın ve kalan vazelin içeriğini fırçalayın.
  4. adım 4 ayakkabılarınızı iyice yıkayın.
    Ayakkabılarınızı iyice yıkayın. Ayakkabıları ılık su ve sabunla yıkayarak veya hafif bir deterjanla çamaşır makinesine koyarak işlemi tamamlayın. Ayakkabılarınızı yıkamak boyanın kumaşa tamamen yerleşmesini sağlar.
  5. adım 5 ayakkabılarınızı kurumaya bırakın.
    Ayakkabılarınızı kurumaya bırakın. Ayakkabılarınızı havada kurumaya bırakabilir veya kurutucuya koyabilirsiniz. Ayakkabılarınızı kurutucuda kurutmanın küçülmelerine neden olabileceğini unutmayın. Ayakkabı bağcıklarınızı boyadıysanız kuruması için dışarıda bırakın. Ayakkabılarınızı giymeden önce tamamen kurumasını bekleyin.
    • Elinizin altında bir saç kurutma makinesi varsa, ayakkabınızın içini veya kuruması zor olan diğer yerleri kurutmak için kullanabilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Boyama için en iyi ayakkabılar genellikle açık renkli, beyaz, gri veya yumuşak renkli tonlarda olan ve kolayca boyanabilen ayakkabılardır. Siyah ayakkabıların boyayı emmesi daha zor olacaktır, bu nedenle renk emilimine daha duyarlı ayakkabıları boyamak en iyisidir.
  • Koşu ayakkabılarınızı sık sık spor yapmaktan hoşlanacağınız bir renge boyayın. Ayakkabılarınızı düzenli olarak giydiğiniz belirli bir renk şemasıyla koordine etmeye karar verebilirsiniz. Koşu ayakkabılarınız sizin bir ifadenizdir, bu nedenle giymekten hoşlanacağınız bir renk seçtiğinizden emin olun.
  • Ayakkabılarınızın istediğiniz gibi çıkmayabileceğini ve bunun bir deney olduğunu unutmayın. Boyamaktan çekinmediğiniz bir çift ayakkabınız varsa, gerçek projeye başlamadan önce onlar üzerinde bir deneme yapmak isteyebilirsiniz.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bir çift koşu ayakkabısı
  • Çok amaçlı boya
  • Lavabo veya kova
  • Lastik eldivenler
  • Kağıt havlular
  • Plastik damla bezi
  • Gazete
  • Su
  • Soba
  • Büyük tencere
  • Eski karıştırma kaşığı