Siyah Kuşak Nasıl Kazanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çok fazla çalışma, zaman ve çaba gerektirebilir, ancak seçtiğiniz sistemde siyah kuşak kazanmak değerli bir çabadır. Siyah kuşak genellikle algılanan en yüksek seviye olmasa da, uygulamada bir miktar uzmanlığın yanı sıra onu takan kişi için bir mezuniyet seviyesi anlamına gelir. Siyah kuşak kazanmak kesinlikle kolay olmayacaktır, ancak bu sizi elinizden gelenin en iyisini yapmaktan alıkoymamalıdır.

Adımlar

Gereksinimlerin Anlaşılması

  1. adım 1 bir sınıfa kaydolun.
    Bir sınıfa kaydolun. Bazı insanlar dövüş sanatlarını bir kitaptan öğrenmenin sorun olmadığını düşünür, ancak bu aynı şey değildir. Otantik bir okul tercih edilir, ancak önemli olan iyi öğretmenlerin olduğu bir sınıfta olmaktır.
    • Karatede siyah kuşak kazanmak için öğreneceğiniz bir dizi teknik vardır. Siyah kuşağa doğru ilerlerken farklı renklerde kuşaklar kazanarak kuşak merdiveninde yükseleceksiniz. Eğitmeniniz giderek daha karmaşık hale gelen karate hareketlerini ve devam ettiğiniz savunma tekniklerini öğretecektir.
    • Siyah kuşak kazanmak için yıllarca eğitim almak gerekebilir. Bir sınıfa kaydolmak sadece ilk adımdır. Muhtemelen karatenin temellerini öğrenerek başlayacaksınız. Temel duruşları, hareketleri ve formu öğreneceksiniz.
    • Ne kadar süre ders alacağınıza ilişkin şartlar değişiklik gösterir ve büyük ölçüde rütbeler arasında ne kadar hızlı yükselebileceğinize bağlıdır. Bazı okullar sadece 2 yıl eğitim gerektirirken, diğerleri en az 4 buçuk yıl gerektirir.
  2. adım 2 kuşak seviyesi gerekliliklerine uyarak testlere hazırlanın.
    Kuşak seviyesi gerekliliklerine uyarak testlere hazırlanın. Mümkün olduğunda evde veya parkta pratik yapın. Bir dövüş sanatçısı zihniyetini koruyun.
    • Her gün pratik yapın. Eğitmeninizden size evinizde pratik yapabileceğiniz hareketlerin bir listesini vermesini isteyin. Kendi yararınız için pratik yapmaya çalışın. Siyah kuşağın sizin için neden önemli olduğunu kendinize hatırlatarak bir özerklik duygusu geliştirin. Eğitmeniniz için veya başkalarını etkilemek için pratik yapmayın. Kendi başarı hissiniz için çalışın.
    • Antrenmanınızın amacı hakkında düşünün. Cesaretiniz kırıldığında, siyah kuşak almak istemenizin nedenlerini gözden geçirin. Kendinizi daha güvende hissetmek mi istediniz? Bir başarı duygusu geliştirmek mi istediniz? Sebebiniz ne olursa olsun, bunu aklınızda tutmak kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olabilir ve sizi daha fazla pratik yapmaya itebilir.
    • Karate sınıfınızda arkadaşlarınız varsa, birbiriniz üzerinde hareketler uygulamak için onlarla işbirliği yapmayı düşünün. Dikkatli olmayı unutmayın. Karate kendini savunmakla ilgilidir, bu nedenle asla bir rakibe kasıtlı olarak zarar vermeye çalışmamalısınız.
  3. 3. adım zaman ve çaba harcayın.
    Zaman ve çaba harcayın. Kazananlar, kaybedenlerin gerekli olduğunu düşünmediği şeyleri yaparlar. Hangi disiplinde çalışmayı seçtiğinize bağlı olarak, siyah kuşağa ulaşmadan önce edinmeniz gereken bir dizi kuşak olacaktır.
    • Derslere katılma ve düzenli pratik yapma konusundaki tutarlılık, siyah kuşağınızı kazanmanız için çok önemlidir.
    • Yaş ve rütbenin, kemer kazanmanın zorlukları üzerinde bir faktör olduğunu unutmayın. Yaşınız ne kadar büyükse ve ne kadar yükseğe çıkarsanız, sizden beklenenler de o kadar fazla olur.
    • Sabırlı olun ve rütbelerinizi yavaşça ve bir amaç doğrultusunda yükseltin.
    • Farklı rütbelere terfi ederken harç ve diğer ücretleri ödemeniz gerekebilir.
  4. adım 4 siyah kuşağın ne anlama geldiğini anlayın.
    Siyah kuşağın ne anlama geldiğini anlayın. Siyah kuşak kazanmak istiyorsanız, siyah kuşak almanın ne anlama geldiğini bilmelisiniz. Siyah kuşakların tarihini ve sonunda siyah kuşağınızı kazanmak için atmanız gereken adımları düşünün.
    • Siyah kuşağınızı kazanmak için en düşük rütbelerden başlayacak ve yol boyunca kuşaklarınızı kazanacaksınız. Ancak siyah kuşak sadece bir güç ölçüsü değildir. Bir zanaata yıllarca disiplin katmanın bir ödülüdür. Siyah kuşak, bedeninizi olduğu kadar zihninizi de şekillendirmelidir. Size sabrı, adanmışlığı ve bağımsızlığı öğretmelidir.
    • Sadece kısa bir eğitim döneminden sonra siyah kuşak veren okullardan kaçınmalısınız. Siyah kuşak büyük bir onurdur ve siyah kuşak kazanmak yıllar alır. Kaydolduğunuz okulun, tüm öğrencilerin yükselmek için geçmesi gereken standart bir test sistemine sahip olduğundan emin olun.
    • Siyah kuşağınızı ne kadar uzun süre taşırsanız, o kadar yükselirsiniz. Karate çalışmaya devam ettikçe kazanabileceğiniz farklı siyah kuşak dereceleri vardır. Karate sizin için önemliyse, bir gün kendiniz bir sensei olmak için çabalayın. Ancak bu, yıllar ve yıllar sürecek bir eğitim gerektirir ve yetişkinliğe kadar yapamayacağınız bir şeydir.

Karatede Siyah Kuşak Kazanmak

  1. adım 1 altın kemerinizi kazanın.
    Altın kemerinizi kazanın. Jab ve ters vuruş gibi el teknikleri hakkında bilgi sahibi olun. Ön tekmenin nasıl yapıldığını bilin. Yüksek, alçak ve orta blokların nasıl yapılacağının farkında olun.
    • At, hazır, ön ve dikkat duruşları bilinmelidir.
    • İki form tekniği tekme ön yumruk ve adım ön yumruk bilinmesi gerekir.
    • Altın kemeri kazanmak için en az 16 ders alınır ve bu derslerin en az iki ay içinde alınması gerekir.
  2. adım 2 turuncu kuşak kazanın.
    Turuncu kuşak kazanın. Bıçak el, mızrak el ve arka yumruk el tekniklerini bilin. Ayrıca nasıl yuvarlak tekme atacağınızı da bilmelisiniz.
    • Yana bakan kedi, öne bakan kedi ve hamle duruşları hakkında bilgi sahibi olun.
    • İki form tekniği olan tekme ön yumruk ve hamle yumruk bilinmelidir.
    • Bu kuşağın gerekliliklerini karşılamak için en az dört ay içinde en az 32 ders alınması gerekir.
  3. adım 3 mavi kuşağınızı alın.
    Mavi kuşağınızı alın. Bu aşamada ters duruşu, açık el bloğunu ve yan tekmeyi nasıl yapacağınızı bilmelisiniz. Tek parmak mızrak eli ve sırt eli gibi el teknikleri bilinmelidir.
    • Tekme ters yumruk ve ters yumruk gibi form teknikleri bilinmelidir.
    • Mavi kuşak yeterliliği için en az 6 ay içinde en az 48 ders almalısınız.
  4. adım 4 mor kuşağınızı alın.
    Mor kuşağınızı alın. Kanca ve sıçrayarak ön tekmeyi öğrenin. Kanca ve sıçrayarak ön tekme. Dirsek el tekniğinde usta olun.
    • Bu aşamada en az 8 aylık bir süre içinde en az 64 ders alınmalıdır.
  5. adım 5 yeşil kuşağınızı almak için yeşil aday olarak kalifiye olun.
    Yeşil kuşağa geçmek için yeşil aday olarak kalifiye olun. Yeşil bir aday olarak, arka el tekniklerini, spin tekmelerini ve arka yumruk ve x bloklarını nasıl yapacağınızı bilin. Yeşil kuşak için ters hamle duruşunu ve zıplayan yan tekmeyi öğrenin.
    • Yeşil aday gereksinimleriniz için en az 80 derse ve en az 10 aya ihtiyacınız olacaktır.
    • Yeşil kuşak gereksinimleriniz için en az 96 derse ve en az 12 aya ihtiyacınız olacaktır.
  6. adım 6 kahverengi kuşağınızı ve 1. kahverenginizi kazanmak için kahverengi adayı olun.
    Kahverengi kuşağınızı ve 1. kahverengi kuşağınızı kazanmak için kahverengi adayı olun. Kahverengi bir aday olarak, ters hamle duruşunda ve ters hamle ve tekme ters hamle form tekniklerinde usta olun. Kahverengi kuşak ve 1. kahverengi olarak kata ve kisolar üzerinde durulur.
    • Kahverengi aday için en az 120 ders ve bir sonraki aşamaya geçmeden önce en az 15 ay gereklidir.
    • Kahverengi kuşak için, bir sonraki 1. kahverengi seviyeye geçmeden önce en az 144 ders ve en az 18 ay gereklidir.
    • 1. kahverengi için en az 168 derse ve en az 21 aya ihtiyacınız olacaktır.
  7. adım 7 siyah kuşak olun.
    Siyah kuşak olun. En az 24 ayda en az 200 ders alarak siyah kuşak adayı yeterliliğinizi kazanın. Naihanchi katasında ustalaşın.
    • En az 36 ayda en az 300 ders alarak siyah kuşağınızı kazanın.
    • Siyah kuşaklar 9-10 yaş gibi küçük yaşlarda kazanılabilir.

Jiu Jitsu'da Siyah Kuşak Kazanma

  1. adım 1 beyaz kuşağınızı kazanın.
    Beyaz kuşağınızı kazanın. Jiu Jitsu'daki ana pozisyonların isimleri hakkında bilgi edinin. Tüm bu ana pozisyonlara aşinalık kazanın. Örneğin, gard pozisyonunu tanımlayabilmeniz gerekir.
    • Egonuzu kontrol etmeyi öğrenin ve bazen kaybetmenin, özellikle daha yaşlı ve daha güçlü rakipler karşısında yaşayacağınız bir şey olduğunu kabul edin.
    • Enerjinizi kazanma ya da kaybetme kavramına değil deneyime odaklayın.
    • Bir teknik seçin ve bu teknikte ustalaşmaya çalışın.
  2. adım 2 mavi kuşağınızı alın.
    Mavi kuşağınızı alın. Oyununuzu sağlam bir savunma üzerine kurun. Bir rakiple dövüşürken başlıca pozisyonların çoğundan kolaylıkla kaçabilmelisiniz.
    • Ayrıca jiu jitsunun zor bir yönü olan gardın nasıl geçileceğini de bilmeniz gerekecek. Rakiplerinizin gardında çok zaman geçireceğiniz için, bu pozisyonla başa çıkabilecek donanıma sahip olmanız gerekir.
    • Side Mount, Back Mount ve Mount pozisyonlarından iki etkili kaçışa sahip olmak.
    • En az bir müsabakaya katılın.
  3. adım 3 mor kuşak kazanarak oyununuzun temelini atın.
    Mor kuşak kazanarak oyununuzun temelini atın. Kendi ağırlığınızın yanı sıra rakibinizin ağırlığının momentumunu da kullanmayı öğrenin, böylece kemerin bilindiği an hedeflerine ulaşırsınız. Zayıf yönlerinize veya oyununuzdaki boşluklara odaklanın.
    • Mor kuşağı kazanmanın, harika bir hücumu sürdürürken her pozisyonda tehlikeli olmanız gerektiği anlamına geldiğini unutmayın.
    • Etkili bir gardınızın olması, farklı gardlara aşina olmanız ve bir veya iki gard tekniğinde uzmanlaşmanız gerekir.
    • Sırttan Biniş, Yandan Biniş ve Biniş pozisyonlarından üç teslimiyet tekniğine sahip olun. Gard pozisyonundan üç kombinasyon saldırısına sahip olun.
  4. adım 4 kahverengi kemerinizi alın.
    Kahverengi kuşağınızı alın. Bu pozisyonda, çok az durum veya pozisyon size yabancı gelecektir. Üst pozisyonlardan kötü niyetli olacaksınız. Yan biniş ve biniş pozisyonlarında vücut ağırlığınızı rakibinizin her zerrenizi hissedeceği şekilde nasıl kullanacağınızı bilin.
    • Eğitim aldığınız akademide birkaç ders vererek bilgilerinizi pekiştirmeyi deneyin. Başkalarına jiu jitsu öğretebilmek, kahverengi kuşak olarak yeteneklerinizin harika bir göstergesidir.
    • Dengeniz, rakipleriniz tarafından süpürülmenizi çok zorlaştırmalıdır. Bu aşamada mükemmelleştirilmiş olmalıdır.
    • En dar fırsat penceresinde bile gardınızı geçebilecek ve en yaygın saldırılara karşı koyabileceksiniz.
  5. adım 5 usta boğuşmacıya evriminizi sembolize edin ve siyah kuşağınızı alın.
    Usta boğuşmacıya evriminizi sembolize edin ve siyah kuşağınızı alın. Bu aşamada zihniniz, bedeniniz ve sınırlarınız hakkında ortalama bir insandan daha fazla şey biliyorsunuz. Dövüş sanatlarında tehlikeli ve son derece beceriklisiniz, ancak beceri setinizi daha az yetenekli insanların savunması ve yardımıyla sınırlıyorsunuz.
    • Olağanüstü bir zarafet ve hareketle hareket ediyorsunuz ve hareketleri sonsuz bir şekilde rafine edebiliyorsunuz.
    • Bu seviyede uygulanan Jiu jitsu sadece etkili olmakla kalmayacak, aynı zamanda iyi de görünecektir.
    • Yolculuğun bitmediği ve öğrenmek ve bir sonraki seviye olan kırmızı kuşağa geçmek için hala zaman olduğu anlaşılmalıdır.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Jiu-Jitsu'da siyah kuşak almanın en hızlı yolu nedir?
    Bu kişiden kişiye değişebilir. Yine de benim tavsiyem, siyah kuşak alma nihai hedefine çok fazla takılmamaktır. Sürecin keyfine ve disiplinine odaklanın.
  • Soru
    Haftada kaç gün Jiu-Jitsu yapmalıyım?
    Asıl önemli olan tutarlılıktır. Haftada iki kez bir saatlik derse gitmek, haftada bir Cumartesi gidip dört saat antrenman yapmaktan daha iyidir. Bu hareketleri kas hafızanıza ne kadar çok yerleştirebilirseniz, o kadar çabuk aklınızda tutarsınız.
  • Soru
    Özel Jiu-Jitsu dersleri buna değer mi?
    Olabilirler, ancak grubun yoldaşlığının tadını çıkarmanızı tavsiye ederim. Dövüş sanatlarında eğitim almanın en güzel yanlarından biri de sizinle birlikte olan harika insanlardır. Sizler kesinlikle bir aile olacaksınız.

İpuçları

  • Tembellik etmeyin! Bir ay içinde ya da çok az çalışmayla siyah kuşak kazanmanın bir yolunu bulursanız, bu kesinlikle gerçek değildir. Çoğu sanat, siyah kuşak seviyesine yükselmeden önce yıllarca adanmış pratik gerektirir.
  • İyi pratik yapmayı unutmayın. Unutmayın, pratik mükemmel yapmaz. Mükemmel pratik mükemmelleştirir.
  • Fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı olun. Doğru beslenin, sıkı çalışın ve hedefinize odaklanın.

Uyarılar

  • Kolay olmasını beklemeyin.
  • Siyah kuşak kazandığınızda egonuzun kontrolden çıkmasına izin vermeyin. Alçakgönüllü olmak her dövüş sanatı disiplininin önemli bir yönüdür.
  • Çabucak siyah kuşak almayı beklemeyin. Yıllarca çalışmanız gerekecek.