Doğanın Keyfi Nasıl Çıkarılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Doğada biraz zaman geçirmek, tüm gün ekrana baktıktan veya içeride sıkışıp kaldıktan sonra rahatlama hissi verebilir. Doğanın tadını çıkarmanın pek çok yolu vardır: dışarıda egzersiz yapabilir, gördüklerinizi belgeleyebilir ve hatta kendinizi gerçekten neler olduğunu deneyimlemeye adayabilirsiniz. Eğer dışarı çıkamıyorsanız, doğayı evinize getirin!

Adımlar

Dışarıda Egzersiz Yapmak

  1. adım 1 yürüyüşe ya da koşuya çıkın.
    Yürüyüşe çıkın ya da koşun. Bu, dışarı çıkmanın ve doğanın tadını çıkarmanın en basit yollarından biridir. Mahallenizde veya yakındaki bir doğa parkurunda yürüyüşe çıkın veya koşun. Geçtiğiniz doğayı - ağaçları, bitkileri ve hayvanları - gördüğünüzden emin olun.
  2. adım 2 bisiklete binin.
    Bisiklete binin. Yürümek veya koşmak sizin tarzınız değilse, bunun yerine bisiklete binin. Mahallenizde bisiklet sürebilir, hatta bisikletinizi yakındaki bir doğa parkuruna götürebilirsiniz. Her iki durumda da dışarıda olmanın keyfini çıkarırken biraz egzersiz yapmış olursunuz.
    • Bisiklete binmek için doğru koruyucu kıyafetleri giydiğinizden emin olun. En azından bir kaskınız olmalı. Diz ve dirsek pedleri de iyi bir fikirdir, özellikle de patikada bisiklete biniyorsanız.
  3. adım 3 yürüyüşe çıkın.
    Yürüyüşe çıkın. Yürüyüş yapabileceğiniz pek çok yer var - parklar, patikalar, doğa koruma alanları. Doğanın içinde olacağınız için farklı bitki ve hayvan türlerinin tadını çıkarmak için harika bir yoldur. Yürüyüş genellikle yokuş yukarı hareket etmenizi gerektirir, bu nedenle de iyi bir egzersizdir.
  4. adım 4 kaya tırmanışına gidin.
    Kaya tırmanışına gidin. Kaya oluşumlarının yakınında yaşıyorsanız, bunlardan yararlanın. Kaya tırmanışı egzersiz yapmanın harika bir yoludur ve aynı zamanda doğaya gerçekten dokunmanızı sağlar.
    • Kaya tırmanışına gitmeyi planlıyorsanız, ihtiyacınız olan ekipman hakkında bir spor malzemeleri mağazası uzmanıyla konuştuğunuzdan emin olun.
    • Kendi başınıza kaya tırmanışına başlamadan önce birkaç kaya tırmanışı dersi almak da isteyebilirsiniz. Ne yaptığınızı bilmiyorsanız, ciddi şekilde yaralanabilirsiniz.

Doğayı Belgelemek

  1. adım 1 fotoğraf çekin.
    Fotoğraf çekin. Sahip olduğunuz herhangi bir kamerayı kullanabilirsiniz - telefonunuz, küçük bir bas-çek veya bir DSLR. Dışarıda fotoğraf çekmek, etrafınızdaki doğaya gerçekten odaklanmanızı gerektirir. Fotoğraflamak için alışılmadık renkler, desenler veya hayvanlar arayın.
    • Bir botanik bahçesi fotoğraf çekmek için ziyaret edilebilecek harika bir yerdir, çünkü sergiler genellikle göz alıcı şekillerde düzenlenmiştir. Ayrıca bir doğa koruma alanını ziyaret edebilir ve hayvanlarla veya bitki yaşamıyla fotoğraf fırsatları arayabilirsiniz.
  2. adım 2 gördükleriniz hakkında günlük tutun.
    Gördükleriniz hakkında günlük tutun. Günlüğünüzü dışarıda yanınıza alabilir ya da yazmak için eve gidene kadar bekleyebilirsiniz. Ne kokladığınızı, ne duyduğunuzu ya da ne gördüğünüzü ve dışarıda nasıl hissettiğinizi anlatın.
    • Örneğin, dışarıdayken bir şeye odaklanabilirsiniz - çiçeklerin çalışma şekli veya duyduğunuz kuş sesleri. Daha sonra odaklandığınız şey hakkında yazabildiğiniz kadar çok şey yazın.
    • Dışarıdaki deneyiminizi duygularınıza dokunmak için de kullanabilirsiniz. Dışarıda oturmak size nasıl hissettirdi? Duygularınızı tanımlayın.
  3. adım 3 açık havadan ilham alarak sanat eseri yaratın.
    Dışarıdan ilham alarak sanat yaratın. Hala dışarıdayken sanat yapabilir veya eve döndükten sonra sanatsal çalışmalar yapabilirsiniz. Gördüklerinizi boyayabilir, çizebilir veya yontabilir ya da doğada geçirdiğiniz zaman hakkında ne hissettiğinizi yansıtan daha soyut bir parça seçebilirsiniz.
    • Eve döndüğünüzde elinizde bir referans olması için boyamak veya heykelini yapmak istediğiniz şeyin fotoğrafını çekmek faydalı olabilir.
    • Gördüğünüz ve dikkatinizi çeken belirli bir bitki veya hayvanın resmini yapabilirsiniz. Dışarıda olmanın size nasıl hissettirdiğini ifade etmek için boya kullanarak daha soyut bir şey de çizebilirsiniz.
  4. adım 4 bir blog başlatın.
    Bir blog başlatın. Doğaya olan ilginizi sürdürmek istiyorsanız, bir blog açmayı düşünün. Bunu, doğadayken deneyimlediğiniz şeyler ve hisler hakkında yazılar yazmak için kullanabilirsiniz.
    • Örneğin, gördüğünüz yeni doğa koruma alanları, daha önce hiç karşılaşmadığınız çiçekler ve diğer heyecan verici doğa deneyimleri hakkında yazılar yazabilirsiniz.

Doğayı Deneyimlemek

  1. adım 1 siz her bir duyunuzu harekete geçirirken're outside.
    Dışarıdayken her bir duyunuzu harekete geçirin. Her seferinde bir duyunuza odaklanmaya çalışın. Ne duyuyor, görüyor, kokluyorsunuz? Farklı otlar ve çiçekler nasıl hissettiriyor? Bu, doğanın kendi başına gerçekten tadını çıkarmanın iyi bir yoludur.
    • Örneğin, gözleriniz kapalı bir şekilde dışarıda oturarak başlayabilirsiniz. Ne duyabildiğinize odaklanın. Normalde duymadığınız hangi hayvanları veya böcekleri duyuyorsunuz? Suyu veya ağaçlardaki rüzgarı duyabiliyor musunuz?
    • Dışarıdayken gerçekten bakmaya da odaklanabilirsiniz. Bir ağaç gövdesindeki kabuğun oluşturduğu desen veya bir çiçek yaprağındaki damarlar gibi normalde fark etmeyeceğiniz ayrıntıları arayın.
  2. adım 2 doğadan nesneler toplayın.
    Doğadan nesneler toplayın. Doğayı takdir etmeyi öğrettiğiniz çocuklarınız varsa bu özellikle harika bir etkinliktir. Sıra dışı yapraklar ya da taşlar toplayın. Çiçek veya meyve de arayabilirsiniz.
    • Eğer bir çocukla birlikte topluyorsanız, topladıklarını saklaması için cam bir kavanoz alabilirsiniz. Bu daha özel hissettirir ve onlara eşyalarını saklayabilecekleri bir yer verir.
    • Yerden bir şeyler toplarken dikkatli olun. Yanlışlıkla zehirli sarmaşık ya da benzeri bir şey toplamak istemezsiniz.
  3. adım 3 meyve toplayın.
    Meyve toplayın. Mevsiminde ne olduğu değişecektir, ancak sonbaharda elma toplamaktan daha fazlasını yapabilirsiniz. Yerel bir çiftlikte meyve toplamaya gidebilirsiniz. Yetiştirildikleri yerde yaşıyorsanız ilkbahar ve yaz aylarında portakal da toplayabilirsiniz.
    • Ayrıca bir çiftçi pazarına gidebilir ve taze ürünler seçebilirsiniz. Çiftçi pazarları neredeyse her zaman dışarıda kurulur ve mevsimlik meyve ve sebzeleri içerir.
  4. adım 4 bir ev bahçesi kurun.
    Bir ev bahçesi kurun. Bir ev bahçesi, bitkilerinizle ilgilenirken oldukça düzenli bir şekilde dışarıda olmanızı gerektirecektir. Bahçeniz için istediğiniz alanı ölçün ve bitki önerileri için bir ev bahçesi mağazasındaki uzmana danışın.
  5. adım 5 arka bahçede kamp kurun.
    Arka bahçede kamp yapın. Eğer bir çadırınız varsa, onu arka bahçeye kurun. Aksi takdirde, uyku tulumlarını serip yıldızların altında uyuyabilirsiniz! Dışarıda yanınıza herhangi bir elektronik eşya almaktan kaçının. Bunun yerine, havanın tadını çıkarın, yıldızlara bakın ve bulunduğunuz yerin tadını çıkarmak için biraz zaman ayırın.

Doğayı Evinizin İçine Taşıyın

  1. adım 1 doğa sesleri çalın.
    Doğa sesleri çalın. Doğayı evinizin içine taşımanın harika bir yolu, dışarıda duyacağınız sesleri taklit etmektir. Bir ses makinesi alabilir veya telefonunuzdaki bir uygulamayı kullanabilirsiniz. Makineyi veya uygulamayı kuş cıvıltısı, su akışı veya cırcır böceği gibi seslere ayarlayın.
  2. adım 2 uçucu yağları dağıtın.
    Uçucu yağları dağıtın. Evinizin içinde doğa kokularını yeniden yaratmak için uçucu yağları kullanabilirsiniz. Evinizin bahçe gibi kokmasını sağlamak için özellikle iyidirler. Bir difüzöre birkaç damla dökün ve altında küçük bir çay ışığı mumu yakın.
    • Doğal kokulara odaklanın. Lavanta ve ıhlamur, gül ile portakal ve papatya ile nane iyi seçeneklerdir. Köknar veya çam kokuları da iyidir.
  3. adım 3 i̇ç ve dış mekanlarda rahat bir alan yaratın.
    İç ve dış mekanlarda rahat bir yer yaratın. Dışarıda olmayı istemek ama hava nedeniyle içeride sıkışıp kalmak kadar kötü bir şey yoktur. Bir odanın köşesine bir hamak asarak evinizin içinde açık havada rahat bir alan yaratın. Yerinizi rahat bir battaniye, birkaç bitki ve en sevdiğiniz kitapla çevreleyin.
  4. adım 4 i̇ç mekan bitkilerinin bakımı.
    İç mekan bitkilerinin bakımı. İç mekan bitkileri, dışarıdaki hava koşullarından bağımsız olarak size doğanın tadını çıkarma şansı verir. Alabileceğiniz bitkilerin türü büyük ölçüde evinize ne kadar güneş ışığı girdiğine ve ne kadar alanınız olduğuna bağlı olacaktır. Öneriler için yerel ev ve bahçe mağazası çalışanınızla konuşun.
    • Bitkilerinizi her gün suladığınızdan emin olun.
    • Ayrıca her bir bitkiyi küçük kil saksılara ekerek ve bunları tam güneş ışığı alan bir pencere pervazına yerleştirerek kapalı bir bitki bahçesi oluşturabilirsiniz. Dereotu, maydanoz, kişniş ve frenk soğanı bu tür bir bahçe için iyi temel bitkilerdir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Farklı yeryüzü şekillerini ve su formlarını nasıl koruyabilir ve gelecek nesiller için daha faydalı hale getirebilirim?
    Koruma asil bir çabadır, ancak genellikle tek başına üstesinden gelinemeyecek kadar büyüktür. Sierra Club veya World Wildlife Fund gibi bir gruba katılmayı deneyin.
  • Soru
    Doğa yok edilirken onun tadını nasıl çıkarabilirim?
    Keyif alınacak ne varsa tadını çıkarın ve çabalarınızı geriye kalanları kurtarmaya odaklayın. Eğer endişeniz doğanın tahrip edilmesiyse, o zaman bu tahribatı durdurmak ve sevdiğiniz doğayı gelecek nesiller için korumak için elinizden gelen her şeyi yapmalısınız. Belki de yerel bir çevre grubuna katılmayı düşünmelisiniz.
  • Soru
    Stresten nasıl kurtulabilirim?
    Dışarı çıkın ve biraz temiz havanın tadını çıkarın. Paten kaymak veya resim yapmak gibi hoşunuza giden bir şey yapın. Ayrıca, birkaç derin nefes alın ve yirmiye kadar sayarak gözlerinizi kapatın. Mümkünse kısa bir şekerleme yapabilirsiniz.

İpuçları

Uyarılar

  • Tehlikeli hayvanların bulunabileceği bir yer seçmeyin.
  • Eğer vahşi bir hayvanla karşılaşırsanız, ona yaklaşmayın. Yavru bir hayvanla karşılaşırsanız ona dokunmayın, ebeveynleri yavrularının nerede olduğunu biliyordur ve muhtemelen yakında geri döneceklerdir.
  • Ormana gidiyorsanız, böcek ilacı kullandığınızdan emin olun. Böcek ilacı kullanmanın alternatifi uzun pantolon, uzun kollu gömlek, şapka ve böcek ağı giymektir.