Baharın Tadını Nasıl Çıkarırsınız?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kış veda edip günler ısınmaya ve aydınlanmaya başladığında, kışın soğuk ve kasvetli günlerinden daha az etkilendiğiniz için ruh halinizin iyileştiğini hissetmeye başlayabilirsiniz. Tolstoy 'Bahar planların ve projelerin zamanıdır' diye yazmıştır ve gerçekten de hedeflerinizi yenilemenin, evinizi tazelemenin ve bahçenizi kış katmanlarından çıkarmanın zamanıdır. Büyüyen günler sizi dışarıda daha fazla zaman geçirmeye çağırırken, taze bahar günlerinin tadını çıkarmak için evin dışında kalmanızı sağlayacak birçok yolu kolayca bulabilirsiniz.

Adımlar

Yeni Başlangıç

  1. adım 1 planlamaya başlayın.
    Planlamaya başlayın. Baharın başlangıcı, baharın geri kalanından nasıl keyif alacağınızı planlamak için en iyi zamandır. İster bahçeyle uğraşmak, ister bahar temizliği yapmak, ister yeni bir şeyler öğrenmek, makyaj yapmak, tadilat düzenlemek veya yenilenme mevsimine uygun başka bir faaliyet olsun, bunun için planlama yapmak bahar aylarından en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacaktır.
    • Bahar, yapmayı umduğunuz geçişler veya dönüşümler de dahil olmak üzere önümüzdeki sıcak ayların hızını belirlemek için ideal bir zamandır.
    • Eğer yaz tatiline çıkmak istiyorsanız, henüz başlamadıysanız şimdiden planlamaya başlayın.
  2. adım 2 bahar temizliği.
    Bahar temizliği. Kışın örümcek ağlarını temizlemeye yönelik bu asırlık gelenek, evinize önümüzdeki sıcak aylar için taze bir başlangıç kazandıracak ve evi ve çevresini siz, aileniz ve arkadaşlarınız için daha davetkar ve keyifli hale getirecektir.
    • Bahar, kapsamlı bir temizlik yapmak için harika bir zamandır çünkü çoğumuz kış boyunca eve kapandıktan sonra harcamak için bastırılmış enerjiye sahibiz. Bahar temizliği rutin temizlik kadar sıradan değildir çünkü yer açmak, eşyaları boşaltmak ve hatta evinizi yeniden tasarlamakla ilgilidir.
    • İhtiyacınız olan tüm temizlik malzemelerine sahip olup olmadığınızı kontrol edin. Süpürgelere, fırçalara, paspaslara ve süngerlere yakından bakarak hala iyi durumda olup olmadıklarını veya değiştirme zamanının gelip gelmediğini kontrol edin.
    • Tüm temizlik solüsyonlarınızı hazır bulundurun. Kendi temizlik solüsyonlarınızı hazırlıyorsanız, 'nin Ev temizlik hazırlıkları altındaki önerilerine göz atın.
    • Baharın ilk birkaç sıcak gününü bekleyin ve başlayın. Çöpleri ve dağınıklığı temizleyin, örümcek ağlarını süpürün, her şeyin tozunu alın ve evde artık ihtiyacınız olmayan her şeyi bağışlayın ya da atın.
    • Garajı, arabayı, dışarıdaki binaları ve bahçe kulübelerini unutmayın.
    • Bilgisayar dosyalarınızı ve e-postalarınızı temizleyin. Dijital dağınıklığınızdan da kurtulmak için bahar kadar uygun bir zaman yok! Dijital hayatınız ne kadar az dağınık olursa, bahar günlerinin tadını çıkarmak için o kadar fazla zamanınız olur.
    • Daha fazla fikir için Bahar temizliği nasıl yapılır yazısını okuyun.
  3. adım 3 yeniden dekore etmeyi veya yenilemeyi düşünün; hatta belki de taşınmayı.
    Yeniden dekore etmeyi veya yenilemeyi düşünün; hatta belki de taşınmayı. Bu, arkanıza yaslanıp mevcut yaşam alanınızın güçlü ve zayıf yönlerini değerlendirmek ve dekorasyon stillerinde bir değişiklik veya dekorasyon yoluyla eklemeler yoluyla iyileştirilip iyileştirilemeyeceği konusunda bir karara varmak için iyi bir zamandır.
    • Evin tamamının yeniden dekore edilmesi gerekmez. Belki de yatak odanızı veya yaşam alanınızı düzenlemek bu yıl sizin ve/veya aileniz için yeni bir yön çizmek için yeterli olacaktır.
    • Tadilatların planlanması ve onay alınması zaman alabilir. Bunları ne kadar erken düşünmeye başlarsanız o kadar iyi olur
    • Evinizin çok küçük veya büyük olduğunu ya da ihtiyaçlarınızı karşılamadığını düşünüyorsanız ve yenilemek istemiyorsanız, Bahar genellikle evinizi satışa çıkarmak ve yeni bir ev bulmak için iyi bir zamandır.
    • Taşınmanın mı yoksa yenilemenin mi daha iyi olacağından emin değilseniz, karar vermenize yardımcı olması için Taşınmaya veya yenilemeye nasıl karar verilir?
  4. adım 4 enerji seviyenizi yenileyin.
    Enerji seviyenizi yenileyin. Ev, araba ve bahçede bahar temizliği yapmanın yanı sıra sağlığınız için de bahar temizliği yapmayı düşünün.
    • Kış mevsimi yılın geri kalanından daha fazla yemek yeme zamanıdır ve eğer olabildiğince sağlıklı olmayan beslenme alışkanlıkları edindiyseniz, Bahar yolunuzu düzeltmenin ve yeniden sağlıklı, taze gıdalarla beslenmeye başlamanın tam zamanıdır. Besin alımınızı iyileştirin ve enerji seviyelerinizin yeniden yükseldiğini hissedin.
    • Bahar, beslenme düzeninde değişiklikler yapmak için harika bir zamandır çünkü çok sayıda lezzetli bebek veya genç sebze, salata sebzesi ve taze meyve mevcuttur. Bu gıdalardan tazeyken en iyi şekilde yararlanın, çünkü tatları en iyi gençken çıkar ve damak tadınızı daha fazlasını istemeye teşvik eder!
    • Mevsimsel ve yerel olarak beslenin. Vücudunuzu ve iştahınızı yerel çevrenizle aynı mevsimsel programa sokun - ve aynı zamanda yerel çiftçilerinize yardımcı olun.
    • Vücudunuza detoks uygulamayı düşünün. Bazı insanlar detoksun bir parçası olarak oruç tutmaktan hoşlanırlar, ancak sizin için güvenli olduğundan emin olmak için her zaman önce doktorunuza danışmalısınız.
    • Uyku programınızı iyileştirin. Kış boyunca kötü uyku alışkanlıkları edindiyseniz, bahar enerjinizi geri kazanmak için uyku programınızı düzeltmek için iyi bir zamandır. Daha fazla fikir için Nasıl daha iyi uyunur?
    • Masaj yaptırın ya da kendinizi şımartmak için bir günlük spaya rezervasyon yaptırın.
  5. adım 5 makyaj yaptırmayı düşünün...
    Makyaj yaptırmayı düşünün. Bu yeni bir saç modeli kadar küçük ya da tüm gardırobu değiştirecek kadar büyük olabilir ancak bahar kişisel görünüm değişikliklerini düşünmek için mükemmel bir zamandır.
    • Kış boyunca saçlarınız şapka ve atkıların altında saklı kaldı ve bahar, memnun olmadığınız bir saç modelini ortaya çıkarabilir. Kuaförünüzle sizi güncelleştirecek ve yeniden nasıl göründüğünüz konusunda kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak seçenekler hakkında konuşun.
    • Dolabınızı kontrol edin. Bahar kıyafetleriniz iyi durumda ve hala giyilebilir durumda mı yoksa kesinlikle eski, hatta modaya çok önem veriyorsanız 'son sezon' gibi mi görünüyorlar? Gardırobunuzu değiştirmeye hazırsanız, bahar bunu yapmak için mükemmel bir zamandır.
    • Dolabınızı tamamen boşaltmak ve sadece giymeyi gerçekten sevdiğiniz şeyleri geri koymak için kısa bir mola veya hafta sonu kullanın. Geri kalan her şey hayır kurumuna ya da paçavra torbasına (ya da evcil hayvanınızın yatağına) gidebilir ve böylece sakladığınız kıyafetlerle iyi uyum sağlayacak birkaç yeni ürün için alışveriş yapmak için bir bahaneniz olur.
    • Şimdi modası geçmiş makyaj malzemelerini atmak için mükemmel bir zaman. Makyaj malzemeleri uzun süre dayanacak şekilde üretilmemiştir, bu nedenle eski, topaklanmış veya kötü durumda olduğu belli olan her şeyi atın.
    • Sezonda neler olduğunu öğrenmek için moda dergilerini ve web sitelerini okuyun. Her şeyi satın almak zorunda değilsiniz; sadece mevcut kıyafetlerinize bahar modası havası katacak birkaç parça satın alın.
  6. 6. adım gülümseyin...
    Gülümseyin ve etrafınızdaki değişiklikleri fark etmek için zaman ayırın. Kuşların ötüşünü ve yuva yapışını dinleyin, yavrularıyla birlikte hayvanlara dikkat edin ve etrafınızdaki bitki yaşamının ortaya çıkışını, filizlenmesini ve nihayet çiçek açmaya başlamasını izleyin. Etrafınızdaki dünya yeni bir başlangıç yapıyor; siz de yapabilirsiniz.
    • Her hafta ufak tefek değişiklikler olur, ta ki aniden etrafınızda bahar çiçek açmış gibi görünene kadar. Baharı bu noktaya getiren tüm küçük değişiklikleri fark etmek için kendinize bir hedef belirleyin.

Açık Havaya Çıkmak

  1. adım 1 çimleriniz ve bahçeniz üzerinde çalışın.
    Çimleriniz ve bahçeniz üzerinde çalışın. Yeni sağlıklı büyümeyi teşvik etmek için kıştan sonra bahçenin biraz şefkatli bakıma ihtiyacı olacaktır.
    • Bitkiler yılın bu zamanında ihtiyaç duydukları şeylere göre farklılık gösterir, bu nedenle bahçenizdeki hangi bitkilerin bahar budamasına veya toplanmaya ihtiyacı olduğunu bilin; bazılarının bölünmesi gerekebilir ve şimdi çelik almak için iyi bir zaman olabilir.
    • Hangi işlerin yapılması gerektiğini görmek ve yeni malç ve kompost katmanlarına ihtiyaç olup olmadığını ve çıkarılması gereken yabani otlar olup olmadığını kontrol etmek için bahçenin etrafına iyice bakın.
    • Çiçek dikin. Yerel bahçecilik merkezine, doğrudan toprağa ekebileceğiniz yeni ve güzel yıllık ve uzun ömürlü çiçeklerin teslimatları yapılmaya başlanacaktır ya da bahçeye girip mevcut çiçek tohumlarına göz atabilirsiniz. Fikir bulmakta zorlanıyorsanız ayçiçeği tohumları harika bir başlangıç çiçeğidir.
    • Yerel topluluk dikim etkinliklerinde çiçek dikmeyi düşünün - başkalarıyla tanışmak ve yerel çevrenizi güzelleştirmek için harika bir yol.
    • Çimlerinizi de unutmayın. Hiçbir zaman çiçekleriniz kadar güzel olmayabilir, ancak sert bir kıştan sonra biraz sevgiye de ihtiyacı olabilir. Temmuz ayının sıcak güneşine hazırlamak için gübreleyin, yeniden tohumlayın ve/veya havalandırın.
  2. adım 2 sebze tarlasını hazırlayın.
    Sebze tarlasını hazırlayın. Şimdi yaz hasadınızı düşünmeye başlamanın tam zamanı. Bölgenizde hangi sebzeler iyi yetişir ve harika bahar ya da yaz ürünleridir? Bahçecilik kitaplarından biraz okuyun ya da tavsiyeye ihtiyacınız varsa yeşile meraklı bir komşunuza sorun.
    • Kompostunuz biraz ağırlaştıysa, iyice karıştırın ve yeniden başlayın.
    • Bahçenizin bakımını kendiniz yapamıyorsanız ya da yapmayı tercih etmiyorsanız, bu işi sizin için yapacak birini bulun. Sadece düzenli ve mutlu bir sebze tarlasına bakmak bile kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
    • Eğer bir bahçeniz yoksa, bir topluluk bahçesine katılabilir veya bir bahçe paylaşımına başlayabilirsiniz. Bahar, ortak bahçeciliğe dahil olmak için harika bir zamandır ve birçok yeni arkadaşla tanışabilirsiniz.
  3. adım 3 baharın tadını çıkaran hayvanların keyfini çıkarın.
    Baharın tadını çıkaran hayvanların keyfini çıkarın. Uzun kış uykusundan uyanan tek kişi siz değilsiniz. Dışarıda bol miktarda yaşam belirtisi var, bu yüzden içinize çekin.
    • Bir kuş yuvası ve/veya kuş yemliği yapın. Kardinalleri ve mavi alakargaları daha yakından görmek için buraya getirin. Ya da sadece yerel gölete gidin ve ördekleri bayat ekmeğinizle besleyin. Ördek yavruları için gözünüzü dört açın.
    • Kuşları kendinize getirmek yerine onlara gitmeyi tercih ediyorsanız, kuş gözlemciliğine gidin. Eski püskü bir dürbün bile yardımcı olacaktır. Ya da sadece bir doğa yürüyüşüne çıkın ve neyle karşılaşacağınıza bakın.
    • Köpeğinizi uzun yürüyüşlere çıkarın. Tüm kış boyunca muhtemelen Sparky'yi sadece işini yapabileceği kadar uzun süre gezdirdiniz. Daha ileri gidin ve neler keşfettiğini görün. (Ama bir kokarca bulmamasına dikkat edin!)
    • İlkbaharda hayvan izleme keyfinizi en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız, hayvanat bahçesini ziyaret edin. Hala açık havadasınız, hala egzersiz yapıyorsunuz ve bahara tepki veren çok çeşitli hayvanlar göreceksiniz. Muhtemelen bazı egzotik yavru hayvanları da göreceksiniz.
  4. adım 4 bahar manzarasını yakalayın.
    Bahar manzarasını yakalayın. Ne yazık ki, siz farkına bile varmadan tekrar kış gelecek, bu yüzden yılın bu zamanını kendinize hatırlatın.
    • Yürüyüşe çıktığınızda fotoğraf makinenizi yanınıza alın. Her yerde ortaya çıkan bahar belirtilerini arayın ve kolajlar, süslemeler ve fotoğraf projeleri için kullanabileceğiniz fotoğraflar çekin; ya da sadece fotoğraflarınız aracılığıyla baharın mucizelerini çevrimiçi insanlarla paylaşın.
    • 'En plein air' (Fransızca'da 'açık havada boyamak' anlamına gelir) resim veya çizim yapmayı deneyin. Bahar güneşi altında renklerinizin ne kadar parlak olduğunu ve etrafta boyanacak ya da çizilecek ne kadar çok güzel şey olduğunu görünce şaşıracaksınız. Kuşları veya hayvanları canlı olarak çizerken, poz vermelerini beklemeyin - daha çok bir Empresyonist olun. Resim bir fotoğraf değildir - doğru 'hissi' yakalamak doğruluktan daha önemlidir.
  5. adım 5 aktif olun.
    Aktif olun. Evet, bahçe işleri yapıyor ve yürüyüşe çıkıyorsunuz, ancak yılın bu zamanını en iyi şekilde değerlendirin - ne çok soğuk, ne çok sıcak, tam da sizin gibi aktif bir Goldilocks için uygun.
    • Bisikletinizin tozunu alın ve mahallenizi yeniden iki tekerlek üzerinden görmeye başlayın. Birkaç arkadaşınızı toplayın ve günü bisiklet sürerek geçirin. Keşfetmek istiyorsanız, GPS yüklü bir telefon getirin. Bazı gizli yerleri keşfedebilir ve eve zamanında dönebilirsiniz!
    • Birkaç top, raket, uçurtma ve bir piknik sepeti ile çocukları yerel parka veya rezervlere götürün. Oyun oynamalarına izin vererek bir saat veya daha fazla zaman geçirin ve bir halı üzerinde öğle veya akşam yemeği yiyerek bitirin.
    • Golf ya da belki de en bahar sporu olan beyzbol gibi bahar sporlarının keyfini çıkarın. Elbette izleyin ama oynayın da. En sevdiğiniz takımın Bahar Antrenmanına gidin ve mevsimin sıcaklığını gerçekten hissedin!
    • Bölgenizdeki festivallere göz atın. Bahar aylarında kiraz çiçeği veya lale festivalleri de dahil olmak üzere birçok festival ve diğer topluluk etkinlikleri düzenlenmektedir. Yerel bölgenizde veya seyahat etmeye hazır olduğunuz yerlerde neler olduğunu öğrenin ve sunulan şenliklerin tadını çıkarın.
  6. adım 6 dış mekanı içeriye taşıyın (ve tam tersi).
    Dış mekanı içeriye taşıyın (ve tam tersi). Kışı pencereden dışarı bakarak, kat kat giyinmek zorunda kalmadan dışarı çıkma şansını hayal ederek geçirdiniz. Mümkün olduğunca dışarı çıkın ve çıkamadığınızda da evinize biraz bahar getirin.
    • Pencereleri açın. Kulağa çok basit geliyor, ancak iklimlendirmeye o kadar alıştık ki, perdelerinizi yukarı kaldıran ve yüzünüzü fırçalayan bir bahar esintisinin basit keyfi genellikle kayboluyor. Hem fırını hem de klimayı dinlendirebileceğiniz yılın bu zamanından yararlanın.
    • Çiçekleri evin içine getirin. Bahar çiçekleri parlak renkleri ve hoş kokularıyla eve neşe getirecek. Laleler, leylaklar veya şakayıklar harika bir seçim olacaktır. Bahar boyunca her hafta evde yeni, taze çiçekler bulundurmayı hedefleyin. Daha fazla fikir için Çiçekler nasıl düzenlenir, Kesme çiçekler için ev yapımı çiçek maması nasıl yapılır ve Kesme çiçeklerin kokmasını nasıl önlersiniz başlıklı yazıları okuyun.
    • İç mekandaki işleri dışarıda yapın. Kurutma makinesini bir kenara bırakın ve çamaşırlarınızı ipe asın. Eski piknik masasını silin ve akşam yemeğinizi açık havada yiyin. Bir roman okuyun, hatta çek defterinizi kanepe yerine bir battaniyenin üzerinde dengeleyin. Güneşi yüzünüzde hissedin, açan çiçeklerin kokusunu alın, dünyanın Oz Büyücüsü gibi renklendiğini görün ve kuşların şarkılarını duyun. Bahar şimdi ve burada ve siz de öylesiniz.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Evimde bahar temizliğini nasıl yaparım?
    Temizlik için genellikle kullandığım liste şu şekildedir: 1. Eski kıyafetleri, kitapları ve artık istemediğiniz/ihtiyaç duymadığınız diğer şeyleri bağışlayın ve atın. 2. Her şeyi ait olduğu yere koyun. 3. Yerlerin, pencerelerin ve aynaların tozunu alın, süpürün ve fırçalayın. 4. Mobilyalarınızı yeniden düzenleyin (isteğe bağlı).
  • Soru
    Baharda hayvanlara nasıl yardım edebilirim?
    Makalede önerildiği gibi bir kuş yemliği yaparak başlayabilirsiniz. Daha da ileri gitmek isterseniz, bir yarasa kutusu yapın. Bitki yetiştirmek de neredeyse her zaman kelebekler ve geyikler gibi yaratıklara yardımcı olur.

İpuçları

  • Kolay yanıyorsanız güneş kremi kullanın.
  • Yanınızda bir arkadaşınızı ya da aile üyenizi getirmeniz, açık havaya çıktığınızda ya da bir aktivite yaptığınızda size harika bir arkadaşlık sağlayabilir.
  • Mevcut hava durumuna bağlı olarak uygun kıyafetler giyin. Bahar mevsimi değişkenlik gösterir, bu nedenle dışarı çıkarken her zaman bir ceket taşımak iyi bir fikirdir, her ihtimale karşı esinti başlar veya beklenmedik bir şekilde yağmur veya kar yağmaya karar verir.

Uyarılar

  • Baharla birlikte ne yapacağınızı düşünerek çok uzun süre oturmayın; siz farkına bile varmadan yaz gelmiş olacak ve uzun, tembel günler kendinizi ve çevrenizi dönüştürmek için bahar havası kadar ilham verici olmayacak!