FIFA Dünya Kupası'nın Keyfi Nasıl Çıkarılır (Çocuklar ve Gençler için)

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

FIFA Dünya Kupası, her yıl 200'den fazla ülkenin Dünya Kupası'nda oynamak için yarıştığı uluslararası bir futbol (ABD dışındaki ülkelerde futbol olarak adlandırılır) turnuvasıdır. Etkinlik her 4 yılda bir düzenlenir ve toplam 32 ülke yarışır. Milyonlarca insan her 4 yılda bir online ya da şahsen maçları izliyor. Birçok insan için bu etkinlik ulusal vatanseverliğin ve kutlamaların bir sembolüdür (bu yüzden sadece aptalca bir futbol/futbol oyunu değildir). Eğer sıkı bir futbol taraftarıysanız ya da çocuk veya genç olarak maçlara katılmak istiyorsanız, işte size FIFA Dünya Kupası'nın tadını çıkarmanın bazı yolları!

Adımlar

FIFA Dünya Kupası'na Gitmeden

  1. adım 1 çevrimiçi oyunların keyfini çıkarın.1Oyunların keyfini çevrimiçi çıkarın. Eğer maça gelemiyorsanız, endişelenmeyin! Maçlar her zaman çevrimiçi olarak canlı yayınlanır, böylece maçın canlı güncellemelerini takip edebilirsiniz. ABD'de Fox ve FS1, etkinliğin 64 maçının tamamını yayınlamaktadır. YouTube TV, FuboTV, Hulu with Live TV, Sling TV veya DirecTV Stream'e sahipseniz, aktif bir aboneliğiniz olduğu sürece Dünya Kupası'nı izleyebilirsiniz.
    • Tüm maçlar uygun bir zamanda yayınlanmayacaktır. Farklı saat dilimleri nedeniyle, maç sizin için sabah 4'te başlarken, maçın düzenlendiği ülke için sabah 10'da başlayabilir. Bu nedenle, canlı maçı gerçekten kaçırmak istemiyorsanız, maçları izlemek için daha erken uyanın. İsterseniz her zaman daha sonra (canlı yayından sonra) izleyebilirsiniz!
    • Her web sitesi için farklı talimatlar vardır. Örneğin, Fox News size maçın 30-60 dakikalık ücretsiz bir ön izlemesini sunar; bundan sonra AT&T, Cox, Dish, Hulu, Xfinity veya YouTube TV gibi bir TV sağlayıcısı ile oturum açmanız gerekir. Hangisini seçeceğinizi bilmiyorsanız, ailenize sorun. Oturum açtıktan sonra Dünya Kupasını ücretsiz olarak izlemeye devam edebilirsiniz!
  2. adım 2 resmi dünya kupası şarkılarını söyleyin.2Resmi Dünya Kupası şarkılarını söyleyin. 1990'dan beri her yıl Dünya Kupası için resmi şarkılar ve marşlar vardır. Dünya Kupası'nın kendisi için şarkılar 1962'den beri var. Örneğin, 2022 Dünya Kupası (şu anki) Amerikalı şarkıcı Trinidad Cardona, Nijeryalı şarkıcı Davido ve Katarlı şarkıcı AISHA'nın Hayya Hayya (Better Together) şarkısını içeriyor. 2010 Dünya Kupası şarkısı özellikle popülerdi - 2010 Güney Afrika Dünya Kupası için Waka Waka (Afrika Zamanı) YouTube'da 18 milyon beğeni aldı ve insanlar o yıl bir Dünya Kupası turnuvası olup olmadığına bakılmaksızın hala dinliyor ve söylüyorlar. Dünya Kupası şarkıları şunları içerir:
  3. adım 3 desteklediğiniz takımlar için vatanseverliğinizi gösterin.3Tuttuğunuz takımlar için vatanseverliğinizi gösterin. Belirli ülkeleri destekliyorsanız, o ülkenin futbol/futbol formalarını giyin. Ülkenin futbol/futbol formalarına sahip değilseniz, ülkenin bayrak renklerini giyin. Örneğin, ABD, Fransa, Hollanda, Kosta Rika, Rusya ve Avustralya'nın bayraklarında mavi, beyaz ve kırmızı vardır, bu nedenle bu renklerde kıyafetler giyin. Almanya'nın bayrağında siyah, kırmızı ve sarı vardır, bu nedenle bu renklerde kıyafetler ve aksesuarlar giyin. İspanya'nın bayrağında kırmızı ve sarı var, bu yüzden kırmızı ve sarı kıyafetler alın. Bunu evde Dünya Kupası maçını izlerken yapın, çünkü okulda özel kıyafetler giyemeyebilirsiniz (özellikle okulunuz üniforma gerektiriyorsa).
    • Eğer gerçekten vatanseverseniz, ülkenizin renklerinde güneş gözlüğü, bileklik, saç bandı ve elastik kravat gibi aksesuarlar alın.
    • Ayrıca ülkelerin milli marşlarını söyleyebilir ve yüzünüze o ülkenin bayrağını boyayabilirsiniz. Tırnaklarınıza bayrak boyayın ve diğer vatanseverlik işaretlerini gösterin.
  4. adım 4 arkadaşlarınızla bir dünya kupası partisi düzenleyin (velilerinizle birlikte' permission).4Arkadaşlarınızla bir Dünya Kupası partisi düzenleyin (velilerinizin izniyle). Eğer zamanınız varsa, arkadaşlarınızla bir Dünya Kupası partisi düzenleyin. Sunulacak yiyecek miktarı ve aktiviteler gibi partiyi planlayın. İsterseniz arkadaşlarınızla Dünya Kupası maçlarından bazılarını izlemeyi de planlayabilirsiniz. Ardından, favori takımınız veya oyuncunuz için tezahürat yapabilirsiniz.
    • Patlamış mısır ve cips gibi atıştırmalıklar alın. Kolayca yenebildikleri için parmak yiyecekler en iyisidir.
    • Dünya Kupası şarkılarından oluşan bir soundtrack de uygun olacaktır. Her yılın Dünya Kupası için resmi olmayan şarkıları da ekleyebilirsiniz.
    • Eğlence için, bir Dünya Kupası maçı bittikten sonra futbol bile oynayabilirsiniz.
  5. adım 5 dünya kupası çevrimiçi sohbeti veya toplantısı yapın.5Dünya Kupası çevrimiçi sohbeti veya toplantısı yapın. Facetime, Zoom, Google Meet, Skype veya Discord gibi bir platform kullanarak, özellikle Dünya Kupası hakkında bir grup sohbeti oluşturun. Ardından, sınıf arkadaşlarınızı ve arkadaşlarınızı sohbette bu konu hakkında konuşmaya davet edin! Discord kullanıyorsanız, özellikle Dünya Kupası için tamamen yeni bir sunucu kurmak gereksizdir; sadece bir ana sunucunun (örneğin bir arkadaş sunucusu, okul sunucusu veya sınıf sunucusu) içinde bir metin kanalı kurmak gerekir.
    • Oluşturduğunuz grup sohbetini kullanarak toplantılara ev sahipliği yapabilirsiniz. Orada, siz ve arkadaşlarınız patlamış mısır, simit ve cips atıştırırken Dünya Kupası'nı canlı olarak yayınlayabilir veya Dünya Kupası şarkıları çalabilirsiniz!

FIFA Dünya Kupasına Gitmek

  1. adım 1 fifa dünya kupası'na ev sahipliği yapan ülkeye bir gezi düzenleyin.1FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan ülkeye bir gezi düzenleyin. Örneğin, 2018 Dünya Kupası taraftarları Rusya'ya seyahat etmiş ve Moskova'daki Luzhniki Stadyumu gibi stadyumlarda seyirci olarak kalmışlardır. Bu yılki Dünya Kupası, insan hakları konusundaki kötü sicili nedeniyle tartışmalara neden olan Katar'da düzenleniyor. Ülkenin kötü şöhreti ve sıcak havası (Kasım ayında bile ortalama 84 Fahrenheit/28 santigrat derece) nedeniyle pek çok kişi vazgeçmiş durumda. Eğer zamanları varsa velilerinizden sizi oraya götürmelerini isteyin. Bu yıl Dünya Kupası okulların olduğu dönemde (yaz aylarında değil) düzenlendiğinden, bu yıl oraya seyahat etmek için zamanınız olmayabilir.
    • Tartışmalı olsa da, etkinlik için 3 milyon bilet satıldı, bu da Dünya Kupası hayranlarının hala stadyumlara akın ettiği anlamına geliyor.
    • Dünya Kupası bu yıl Kasım-Aralık aylarında düzenleniyor olsa da (Katar'da yaz aylarında tehlikeli derecede yüksek sıcaklıklar nedeniyle), sıcaklıklar hala ortalama 84 Fahrenheit veya 28 santigrat derece! Aşırı ısınma ihtimali yüksek olduğundan stadyumda susuz kalmadığınızdan emin olun! Sıcak nedeniyle tüm stadyumlar klimalı olacaktır, bu nedenle yanınızda serinletici eşyalar getirmenize gerek yoktur - su içmeniz yeterlidir.
  2. adım 2 dünya kupasına ev sahipliği yapan ülkeyi gezin.2Dünya Kupasına ev sahipliği yapan ülkeyi gezin. Dünya Kupasına ev sahipliği yapan ülkedeyken gezin ve görün! Uruguay, Brezilya, Fransa, İsviçre, İspanya, Meksika, Güney Kore, Japonya, Güney Afrika, Almanya ve Rusya gibi ülkeler 1930'dan (ilk Dünya Kupası) bu yana Dünya Kupası etkinliklerine ev sahipliği yapıyor! Kupaya her dört yılda bir ev sahipliği yapılmıştır; bunun istisnaları İkinci Dünya Savaşı nedeniyle 1942 ve 1946 yıllarıdır. Bu yıl (2022) Dünya Kupasına Katar ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle, mümkünse ailenizden Katar'a seyahat etmelerini ve çeşitli turistik yerleri gezmelerini isteyin!
    • Souq Waqif, İslam Sanatı Müzesi, Katar Ulusal Müzesi, Şehir Merkezi Parkı ve Katar Ulusal Kütüphanesi gibi yerler popüler turistik yerlerdir.
  3. adım 3 açılış maçına ve tüm büyük maçlara bilet alın.3Açılış maçına ve tüm büyük maçlara bilet alın. Açılış maçı ve bitiş maçı çok heyecan verici etkinliklerdir, bu yüzden onları kaçırmamaya çalışın! Desteklediğiniz ülkeler için bilet alın. Eğer bir oyunda bir ülkeyi destekliyorsanız, o oyun için bilet almaya çalışın. Sıkı tezahürat yapın, vatanseverliğinizi gösterin ve bir saatten fazla stadyumda olacağınız için oyun sırasında susuz kalmadığınızdan emin olun!
    • Maçlara giderken hafif kıyafetler ve hafif bir ceket giyin (stadyuma girdikten sonra klima olduğu için hava biraz serinleyebilir).

Dünya Kupasını Anlamak

  1. adım 1 dünya kupası'nın ne olduğunu bilin.1Dünya Kupasının ne olduğunu bilin. Dünya Kupası, 32 ülkenin Dünya Kupası için yarıştığı uluslararası bir erkekler futbol/futbol turnuvasıdır. Bu 32 ülke aslında FIFA'ya (Uluslararası Futbol Federasyonu) üye olan yaklaşık 200 takım arasından seçilmektedir. Bu 200 takım Dünya Kupasından yıllar önce birbirleriyle eşleşir ve takımlar bu şekilde seçilir.
  2. adım 2 dünya kupasının nasıl oynandığını anlayın.2Dünya Kupasının nasıl oynandığını anlayın. 32 takım, her biri dört takımdan oluşan sekiz gruba (A-H harfleri ile) ayrılır. Dört takım diğer her ülkeyle oynar. Örneğin, Katar, Ekvador, Senegal ve Hollanda A Grubunda yer alır. Katar Ekvador, Senegal ve Hollanda ile oynar. Ekvador, Senegal ve Hollanda ile oynar. Senegal Hollanda ile oynar. Son olarak, Hollanda Katar, Senegal ve Ekvador ile oynar (bu maçlar zaten bir kez oynanmış olsa da - Katar Hollanda ile, Senegal Hollanda ile ve Ekvador Hollanda ile oynamıştır).
    • Bir galibiyet 3 puan, bir beraberlik 1 puan ve bir mağlubiyet 0 puandır.
    • Daha sonra, 4 takımlı gruptan ilk iki takım (en çok puana sahip takımlar) eleme aşamasına geçer. 4 takımlı 8 grup olduğu için, 2 ile 8'in çarpımı 16 eder, yani eleme aşamasında 16 takım olacaktır.
    • Eğer eşitlik varsa (örn. 0-0, 1-1), gol farkı en yüksek olan takım bir sonraki aşamaya geçer. Eğer gol farkı aynı ise, en çok gol atan takım ilerler. Atılan goller de aynıysa, hangi takımın ilerleyeceğine karar vermenin başka bir yolu daha vardır. Eğer ikiden fazla berabere kalan takım varsa, aralarındaki maçlarda daha fazla puan alan takım geçecektir. Dördüncü kriter ise en az sarı ve kırmızı kart gören takımın geçmesidir. Son adım ise hangi takımın geçeceğini görmek için yazı tura atmaktır (eğer beraberlik varsa).
    • 16 takım daha sonra birbirleriyle yarışacaktır. Ardından, kalan 8 takım çeyrek finale yükselecek. Ardından, kazanan 4 takım yarı finale yükselecek. Üçüncü sıradaki takımlar da play-off oynayacak. Son olarak, kazanan son iki takım final maçına çıkacak. Bu, dünyanın dört bir yanındaki taraftarlar için turnuvanın en heyecan verici kısmıdır. Kazanan takım Dünya Kupasını alır!
  3. adım 3 şu anda hangi takımların katıldığını öğrenin.3Şu anda hangi takımların katıldığını bilin. FIFA'daki 211 ülkeden 32'si Dünya Kupasına katılıyor. 32 ülke Dünya Kupası turnuvasına katılmaya hak kazanmıştır. 2026 yılında 3 ülke (ABD, Kanada ve Meksika) turnuvaya ev sahipliği yapacağı için bu durum değişecektir. 32 takım 4'er takımdan oluşan 8 gruba ayrılmıştır. Gruplar şu şekildedir:
    • A Grubu: Katar, Ekvador, Senegal ve Hollanda
    • B Grubu: İngiltere, İran, A.B.D. ve Galler
    • C Grubu: Arjantin, Suudi Arabistan, Meksika ve Polonya
    • D Grubu: Fransa, Avustralya, Danimarka ve Tunus
    • E Grubu: İspanya, Kosta Rika, Almanya ve Japonya
    • F Grubu: Belçika, Kanada, Fas, Hırvatistan
    • G Grubu: Brezilya, Sırbistan, İsviçre, Kamerun
    • H Grubu: Portekiz, Gana, Uruguay, Güney Kore

Uzman Soru-Cevap

İpuçları