Batmakta Olan Bir Gemiden Nasıl Kaçılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Günümüzün güvenlik ve teknoloji alanındaki ilerlemeleri sayesinde batan bir gemide mahsur kalma ihtimaliniz son derece düşüktür. Ancak yine de araba ve yolcu feribotlarında olduğu gibi zaman zaman felaketler yaşanmaktadır. Bu kazalardan bazıları, güvenlik standartlarının daha az sıkı uygulandığı bir ülkede seyahat ederken meydana gelebilir. Eğer kendinizi hayatınızı tehdit eden bu durumla karşı karşıya bulursanız, her ihtimale karşı hayatta kalma şansınızı artırmaya yardımcı olacak bazı önerileri burada bulabilirsiniz.

Adımlar

Temel Bilgileri Öğrenmek: Yelken Açmadan Önce

  1. adım 1 batan bir geminin arkasındaki mekaniği anlayın.
    Batan bir geminin arkasındaki mekaniği anlayın. Bu esasen merak uyandırmak için olsa da, bir geminin nasıl battığını anlamak faydalı olabilir ve batan bir gemide olma durumunda kalırsanız ne olacağı konusunda size bir fikir verebilir. Her tür gemi, gövdesinin şekline, ağırlık merkezine ve kazanın nedenine bağlı olarak su almaya ve batmaya farklı tepki verecektir. Tek bir kurallar dizisi tüm gemi tipleri için geçerli değildir.
    • Su genellikle bir geminin ilk önce en alt noktasına, sintine bölgesine girer. Sintineler mühendislik bölümünün en alt kısmındaki çukurlardır. Gemilerde sintinelere su sızması çok normaldir. Deniz sandıklarından, şaft yataklarından veya valf contalarından içeri girer. Gemilerde bu suyu belirli bir seviyeye ulaştığında tahliye etmek için sintine pompaları bulunur. Bu pompalar olası bir su baskınına mümkün olan en düşük seviyede müdahale etmek için sintinelerde bulunurlar. Ancak bu her zaman uygulanabilir bir çözüm değildir. Gemiler başka bir gemiye, buzdağı gibi bir nesneye, yırtılmış bir deniz sandığına veya bir saldırıya çarparak batabilir. Yunan yolcu gemisi MTS Oceanos vakasında su, sintinelerden uzakta yırtılmış bir denize kanalizasyon boşaltma vanasından girmiş ve komodinler, lavabolar ve duşlar yoluyla geminin içine yayılmıştır. Pompaların yardımcı olabilmesinin hiçbir yolu yoktu. Titanik'in sancak pruvasından yaklaşık 50 feet (15,2 m) mesafeden başlayarak dikişler patlamış ve yarılmış ve 6 kompartımanı su basmıştır. Gerisi tarih oldu. Pompaların boşaltamayacağı kadar çok su vardı. Lusitania torpillendi ve iki kez patladı. Hem MS Sea Diamond hem de Costa Concordia iyi bir havada seyrederken iyi işaretlenmiş resiflere çarptıktan sonra karaya oturmuş ve kısmen batmıştır. Daha pek çok ünlü örnek vardır.
    • Küçük tekneler büyük gemilerden farklı tepki verirler. Normalde mümkün olduğunca yüzdürücü malzemelerden inşa edilirler. Bir teknenin batmasının nedenleri arasında alçak bir kıç yatırması, eksik tahliye tapaları, soğutma sistemi sızıntıları veya yanlış kapatılmış açıklıklar ya da kırık kapılar (araba feribotlarında olduğu gibi) sayılabilir. Estonya araba feribotunu batıran şey kırık kapılardır.
  2. adım 2 estonya'nın nasıl battığını öğrenin.
    Estonya'nın nasıl battığını öğrenin. Bir geminin dengesi kısmen ağırlık merkezine bağlıdır. Estonya olayında araba vapuru kırık bir kapıdan su almıştır. Bu olayda sallanma yavaşlamıştır ki bu kötüye işarettir çünkü sallanmayan bir feribot kendini stabilize edemez. Trans-Okyanus gemilerinde ise durum farklıdır. Michigan Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Mühendisliği Bölümü, Deniz Hidrodinamiği Laboratuarı'ndan araştırmacı Steve Zalek'e göre, yapılan çalışmalar ağırlık merkezinin düşük olması halinde geminin hızla sallanacağını göstermektedir. Yolcuları deniz tutar, kargolar gevşeyebilir ve konteynerler denize savrulabilir, ancak ağırlık merkezi daha yüksekse gemi daha yavaş sallanacaktır. Yolcular daha rahat olur, kargolar gevşemez ve konteynerler denize düşmez. Çok fazla sallanmak geminin ağır denizlerde karaya oturmasına neden olabilir. Buradaki fikir, dengeyi korumak için dümen sert bir şekilde atıldığında geminin her iki yöne de 10°'den fazla yatmamasıdır.
  3. adım 3 kişisel yüzdürme cihazlarının yerini kontrol edin.
    Kişisel yüzdürme cihazlarının yerini kontrol edin. Bunu herhangi bir deniz aracına biner binmez yaptığınızdan emin olun. İster limanda kısa bir gezintiye, ister günübirlik bir geziye, isterse gemi yolculuğuna çıkıyor olun, kişisel yüzdürme cihazının yerini önceden bilmek hayatınızı kurtarabilir.
    • Gemi yolculuğuna çıkarken, başlangıçtaki standart güvenlik tatbikatının bir parçası da PFD'nizin kabin alanında olup olmadığını kontrol etmenizi istemek olacaktır. Gerekirse bebek veya çocuk PFD'lerini de kontrol ettiğinizden emin olun ve bunlar yerinde değilse mürettebatı derhal uyarın. Buna ek olarak, kabininize en yakın cankurtaran botlarını ve görüşün kötüleşmesi halinde sizi botlara götürebilecek belirgin işaretleri arayın; uçaklarda olduğu gibi, genellikle güvenlik çıkışlarının nerede olduğunu gösteren ışıklar olacaktır.
    • Kişisel yüzdürme cihazını takma ve kullanma talimatlarını okuyun. Herhangi bir sorunuz varsa, gemi mürettebatına sorun.
    • Mürettebatın sizin dilinizden farklı bir dil konuştuğu bir gemide seyahat ediyorsanız, acil bir durumda ne yapmanız gerektiği konusunda size doğrudan tavsiyede bulunabilecek kişiler bulun. Bu bilgiyi gemiye binmeden önce almak akıllıca olacaktır.
  4. 4. adım görgü kuralları anlayışınızı düşünün.
    Görgü kuralları anlayışınızı düşünün. Doğası gereği felsefi olsa da, soru şudur: Zor durumda kalırsanız ne yaparsınız? Önce kadınların ve çocukların, sonra da erkeklerin gitmesini mi beklersiniz? Yoksa herkes kendi başının çaresine mi bakar? Bu aslında ilk olarak geminin hangi ulusal sularda bulunduğuna, ikinci olarak da bayrak siciline ya da sahip olunan ulusun yasalarına bağlıdır. Kadınlar ve çocuklar Titanik'ten filikalara bindiler çünkü Titanik uluslararası sulardaydı ve yasaları böyle bir eylemi gerektiren İngiltere bayrağı taşıyordu ve filikalara binmek için zamanları vardı. Ancak Lusitania 18 dakika içinde batmış ve kimseye cankurtaran botlarına binecek zaman bırakmamıştır.

Batma Yakınsa Gemiyi Tahliye Etmek

  1. adım 1 aşağıdaki durumlarda bir imdat çağrısı gönderin're in charge of the sinking ship.
    Batan gemiden siz sorumluysanız bir Mayday çağrısı gönderin. Bunun nasıl yapılacağını öğrenmek için Bir deniz aracından nasıl Mayday çağrısı yapılır bölümünü okuyun.
  2. adım 2 tahliye sinyalini dinleyin.
    Tahliye sinyalini dinleyin. Bu standarttır - 7 kısa korna sesi ve ardından bir uzun korna sesi. Kaptan veya diğer mürettebat üyeleri de diğer tüm mürettebat ve yolcularla konuşmak için interkom sistemini kullanabilir.
  3. adım 3 kişisel yüzdürme cihazınızı (pfd) takın.
    Kişisel yüzdürme cihazınızı (PFD) takın. Gemiden çıkmak için zamanın elverdiği ölçüde hazırlıklı olun. Ek hayatta kalma malzemeleri almak için zamanınız varsa, bunu yapın. Ancak bunu yapmak sizin veya başkalarının hayatını tehlikeye atmayacaksa yapın.
    • Zamanınız varsa, başlık, ceket ve eldiven gibi tüm su geçirmez ekipmanlarınızı giyin. Acil durum hayatta kalma giysisi varsa ve zamanınız elveriyorsa giyiniz. Hayatta kalma giysileri soğuk suda hayatta kalma şansınızı artırsa da yolcu gemilerinde bulunma ihtimalinin düşük olduğunu unutmayın. Bu tür giysilere erişimi olan mürettebat için genellikle 2 dakika içinde bu giysiyi giyme alıştırması yapmaları gerekecektir.
    • Kendinizi hazırladıktan sonra tüm bebekler, çocuklar ve evcil hayvanlarla ilgilenin.
    • Bir yolcu gemisinde can yeleğiniz genellikle kamaranızın girişine yakın bir dolapta bulunur. Doğrudan kamaranıza gidin, can yeleğinizi alın, küçük bir seyahat çantası alın, sıcak ve rahat bir şeyler giyin ve sadece gerekli yiyecekleri ve ilaçları alın. Ardından acil çıkış işaretlerini takip ederek doğrudan belirlenmiş toplanma istasyonunuza gidin.
  4. 4. adım yönergeleri izleyin.
    Talimatları takip edin. Bu en önemli adım olabilir. Güvenliğe nasıl ulaşacağınızı bilmiyorsanız, kaptan veya mürettebattan biri size nasıl ulaşacağınızı söyleyecektir. Gemi mürettebatı birçok gemide kurtarma operasyonları konusunda oldukça eğitimlidir ve güvenliğinizi sağlamak için ne yapılması gerektiğini sizden daha iyi anlayacaktır. Yalnızca doğru talimatları verecek bir yetkili yoksa kendi başınıza kaçmaya çalışmalısınız. İyi yönetilen bir gemide tahliye hazırlığı için herkesin toplanması gereken bir 'içtima istasyonu' olacaktır. Toplanma istasyonuna giderken bir güvenlik tatbikatı aldıysanız, buna uymaya çalışın.
    • Talimatları duyamıyor veya anlayamıyorsanız (örneğin, bu sizin diliniz değildir), aklınızda tek bir şey olsun - yukarı çıkın ve gemiden inin. Teknenin merkezine veya iç kısımlarına yönelmek akıllıca değildir ancak insanlar panik sonucu bunu yaparsa şaşırmayın.
    • Kaptan size bir görev verirse, yerine getiremeyeceğinizi düşünüyorsanız sesinizi yükseltin. Aksi takdirde, yardımcı olmak için elinizden geleni yapın.
  5. adım 5 sakin olun...
    Sakin olun ve panik yapmayın. Kulağa kaçınılmaz bir klişe gibi gelebilir, ancak ne kadar paniklerseniz, bir cankurtaran botuna ulaşmanız o kadar uzun sürecektir. Araştırmalar insanların sadece yüzde 15'inin panik yapmamayı başardığını, yüzde 70'inin muhakeme bozukluğu yaşadığını ve yüzde 15'inin mantıksız davrandığını göstermiştir. Bu nedenle, sakin kalmak diğer yolcularla başa çıkmanın yanı sıra hayatta kalmak için elinizden geleni yapmak üzere kendi zihninizin odaklanmasına yardımcı olmak açısından da önemlidir. Etrafınızdakiler panikliyorsa, onları sakinleştirmek için elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın, çünkü onların hareketleri sadece tahliyenizi yavaşlatacak ve muhtemelen tehlikeye atacaktır. Ne yazık ki, gemi seyahatinde panik, gemideki insan sayısı nedeniyle herkesi tehlikeye atabilecek bir şeydir ve bu durum insanların birbirlerini itip kakmalarına ve daha insanlar gemiyi terk etmeden yaralanmalarına neden olabilir.
    • Paniğin zıt spektrumunun da devreye girebileceğini unutmayın - sersemlemiş olmak ve hiçbir tepki verememek.
    • Korkudan donup kalmış birini görürseniz ona bağırın. Bu, uçuş görevlilerinin yanan bir uçağı terk etmeleri için eğitildikleri bir yöntemdir ve teknedeki duruma uyarlanabilir.
    • Nefesinizi kontrol altında tutmaya odaklanmaya çalışın. Yoga, pilates ya da benzeri rahatlama nefes tekniklerine alışkınsanız, sizi sakinleştirmek için bunları kullanın ve hayatta kalmaya çalışırken kendinizi suda bulursanız bu şekilde nefes almaya başvurun.
  6. adım 6 en kısa yoldan değil, en hızlı yoldan kaçmaya odaklanın.
    En kısa yoldan değil, en hızlı yoldan kaçmaya odaklanın. Hızlı bir şekilde dışarı çıkmak, sizi daha fazla tehlikeye sürükleyebilecek en kısa yoldan çıkmaktan daha önemlidir. Gemi yan yatmaya başladığında, dik durmanıza ve hedefinize ulaşmanıza yardımcı olacak tırabzanlar, borular, kancalar, aydınlatma armatürleri vb. gibi ne varsa tutun.
    • Asansöre binmeyin. Yangından kaçarken asansörlerden kaçınmanız gerektiği gibi, burada da aynı şey geçerlidir; elektrikle çalışan tüm öğeler şüphelidir. Batan bir gemide olmak isteyeceğiniz son yer bir asansörde mahsur kalmaktır. Çoğu durumda, gemide elektrik olmayacaktır ve geminin liste açısı bir asansörün düzgün çalışması için çok büyük olacaktır.
    • Hala iç güverte bölgelerindeyken, üzerinize doğru gelen mancınık veya yüzen nesnelere dikkat edin. Size çarpan büyük nesneler sizi bayıltabilir veya öldürebilir.
    • Gemiler, bir yangın durumunda çıkışın hangi yönde olduğunu açıkça gösteren acil durum şerit aydınlatmalarıyla donatılmıştır. Eğer aydınlatma yeşilden kırmızıya doğru renk değiştiriyorsa veya düzden sola doğru yön değiştiriyorsa, bu çıkış yolunu işaret eder.
  7. adım 7 güverteye doğru ilerleyin.
    Güverteye çıkın. Oradan acil durum istasyonunuza veya mevcut en yakın cankurtaran botuna gidin. Günümüz yolcu gemilerinin çoğu seferlere çıkmadan önce güvenlik tatbikatları ve prosedürleri uygular, böylece yolcular acil bir durumda nereye gideceklerini bilirler. Eğer bilmiyorsanız, mürettebatın yolculara kaçmaları için yardım ediyor gibi göründüğü yere gidin. Mürettebat genellikle gemiyi en son terk eden kişiler olacaktır, çünkü gemideki diğer herkesi olası bir güvenliğe ulaştırmak ilk önce onların görevidir.
    • Mürettebat gemideyken geride kalarak kahramanı oynamayın. Kendinizin ve sevdiklerinizin hayatta kalmasını tehlikeye atmamak için yapılması gerekeni yapın. Bu filmlerdeki gibi değil.
  8. adım 8 bir cankurtaran botu bulun.
    Bir cankurtaran botu bulun. En iyi senaryo ıslanmadan bir cankurtaran botuna girmektir. Islandığınız anda hipotermiye girme veya soğuk şokuna maruz kalma riskiniz vardır (aşağıya bakınız). Cankurtaran filikaları halihazırda konuşlandırılmışsa, mürettebatın talimatlarına uyarak girmek veya atlamak için en iyi yere gidin.
    • Eğer cankurtaran botu yoksa, cankurtaran simidi veya benzeri bir yüzdürme cihazı bulmaya çalışın ve suya atın. Herhangi bir yüzdürme cihazı hiç olmamasından iyidir, ancak suda zaman geçirmeye zorlandığınızda hayatta kalma şansınız önemli ölçüde azalır.
    • Şunlara ihtiyacınız olabilir gemiden atlaya da bazı durumlarda bir yokuştan aşağı inin. Yakınlarda bir cankurtaran botu varsa, yüzmek kollarınızı sallayın ve dikkat çekmek için bağırın.
    • Atlayacaksanız, her zaman önce bakın. Aşağıdaki suda çarpabileceğiniz veya içine batabileceğiniz insanlar, tekneler, yangınlar, pervaneler vb. olabilir. İdeal senaryo doğrudan bir cankurtaran botuna binmektir. Eğer bu mümkün değilse, bir sonraki en iyi senaryo bir kurtarma botuna mümkün olduğunca yakın atlamak ve hemen içine girmektir.
  9. adım 9 filikada sakin kalın.
    Filikada sakin kalın. Talimatları izleyin ve kurtarılmayı bekleyin. Büyük bir geminin konforu olmadan açık okyanusta tek başınıza beklemek şüphesiz korkutucu olacaktır, ancak sabırlı olun. Yardım yolda.
    • Filikada erzakı idareli kullanın. İşaret fişeklerini yalnızca bir kurtarıcının sizi görmesini sağlayacağı açık olduğunda kullanın. Sıcak tutmak için bir araya toplanın. Gözcü nöbetleri düzenleyin. Yağmur suyu toplayın ve deniz suyu ya da idrar içmeyin. Yaralanmaları elinizden geldiğince tedavi edin.
    • Kararlı olun. Denizde hayatta kalanların hikayeleri, kurtarmaya giden zorlu bekleme koşullarında hayatta kalanların en kararlı olanlar olduğunun bir kanıtıdır.
    • Eğer bir cankurtaran botu bulamadıysanız, bir cankurtaran salı ya da gemide yüzen nesneler (flotsam) gibi bir sonraki en iyi şeyleri arayın.
  10. adım 10 bazı sert gerçekleri bekleyin.
    Bazı acı gerçeklerle yüzleşin. Hemen ya da oldukça hızlı bir şekilde bir cankurtaran botuna binmezseniz, hayatta kalma şansınız büyük ölçüde azalır. Deniz soğuktur ve dalgalı ise en güçlü yüzücüler bile soğuğa ve denizin dalgalarına karşı koymakta zorlanacaktır. Yetersiz sayıda cankurtaran botu ya da kayıp cankurtaran botları, yer kalmadığından daha fazla insan olabileceği anlamına gelir, bu da daha fazla paniğe neden olur ve hatta insanlar çaresizce onlara tutunurken ya da tırmanırken kalan cankurtaran botlarını tehlikeye atar.
    • Soğuk suda bulunmak hipotermiye neden olacaktır. Hipotermi uyumak istemenize neden olacaktır. Uykuya dalarsanız ya da bilincinizi kaybederseniz boğulma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
    • Soğuk şoku, soğuk suya girdiğinizde kalp atış hızınız ve kan basıncınız yükselirken nefesinizi kontrol edememekten kaynaklanan ve sizi hemen etkisiz hale getiren şok türüdür. Soğuk şoku istemsiz bir nefes almanıza neden olabilir ve bu da genellikle su almanıza neden olur. Soğuk suya girmeye alışkın olanlar, duyularını yeniden kazanmak için gereken ilk birkaç dakika boyunca buna tahammül edebilirken, birçok insan bunu yapamaz ve boğulur. Bu soğuk şoku fenomeni hipotermi başlamadan önce meydana gelir.
    • Şok, her şeyin gerçeküstü hale gelmesine ve hayatta kalmak için elinizden gelenin en iyisini yapmanıza engel olabilir. Şoka girmezseniz, ufka kadar her yerde sudan başka bir şey olmadığı ve kurtarmanın ne zaman geleceğini bilmediğiniz için zihinsel sıkıntı büyük olasılıktır. Hayatta kalmaya odaklanarak, akıl oyunları oynayarak, sayı sayarak, diğer insanların ihtiyaçlarını düşünerek vb. bunu önlemeye çalışın.
    • Elleriniz ve parmaklarınız çok hızlı bir şekilde uyuşacak, bu da can yeleği giymeyi imkansız olmasa bile zorlaştıracaktır.
    • İyi havalarda bile sıcak çarpması, güneş yanığı ve dehidrasyon kısa sürede sorun haline gelir. Elinizden geldiğince üzerinizi örtmeye çalışın ve su kaynaklarını dikkatli bir şekilde paylaştırın.
    • Hayatta kalırsanız, filikada sizinle birlikte bulunan bazı kişilerin hayatta kalamayabileceği gerçeğine hazır olun. Gerekirse travma sonrası stres bozukluğu için danışmanlık alın.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Yapılacak tek şey batan tekneden atlamaksa, hangi kısımdan atlamak en iyisidir?
    Suya en yakın kısımdan atlayın, böylece düşüşünüz o kadar tehlikeli olmaz. Mümkünse, yaralanmaları önlemek için suya yavaşça girin.
  • Soru
    Suda köpekbalığı gibi hayvanlar varsa ne yapmalıyım? Yine de bir filikaya atlamalı mıyım?
    Tamam, tartın bakalım -- gemiyle birlikte batmak mı istersiniz yoksa bir filikada hayatta kalma şansınız olsun mu? Köpekbalıklarının filikadaki insanlara pek ilgi göstermediği düşünülürse, kendinizi filikada kurtarmaya çalışmak sonsuz derecede daha tercih edilebilirdir.
  • Soru
    Binlerce yolcuyla birlikte batan bir gemiden can yeleğim olmadan nasıl kaçabilirim?
    Yüzen bir nesneye tutunmaya çalışın. Mümkünse bir cankurtaran botuna doğru ilerleyin.

İpuçları

  • İş ya da eğlence için sürekli deniz yolculuğu yapıyorsanız, bir 'gemiyi terk' çantası ('hendek çantası' ya da 'kaçış çantası' olarak da bilinir) hazırlamayı düşünün. Ucuz olmasa da, böyle bir çantaya sahip olmak hayatta kalma şansınızı artırabilir. Su geçirmez olduğundan ve bileğe takılabildiğinden emin olun. İçine su, yiyecek, el feneri vb. şeyler koyun. Tamamen paketlendiğinde yüzebilmeli ve ayrıca su geçirmez olmalıdır.
  • Aşağıdaki tablo suda hayatta kalma sürenizi detaylandırmaktadır:
  • Fareler geleceği bilemezler; sadece suyun gemiye ilk dolmaya başladığı yerde yaşadıkları için korkudan gemiyi terk ederler. Yine de, eğer sıçanlar zıplıyorsa, bu teknenin su almaya başladığının bir işaretidir!
Su SıcaklığıBitkinlik veya BilinçsizlikBeklenen Sağkalım Süresi
70-80° F (21-27° C)

3-12 saat

3 saat - süresiz

'60-70° F (16-21° C)

2-7 saat

2-40 saat

50-60° F (10-16° C)

1-2 saat

1-6 saat

40-50° F (4-10° C)

30-60 dakika

1-3 saat

32,5-40° F (0-4° C)

15-30 dakika

30-90 dakika

<32° f=''><0° c)=''>

15 dakikanın altında

15-45 dakikanın altında

Uyarılar

  • Açık denizde köpekbalığı saldırıları nadirdir; köpekbalığı saldırılarının medyada manşet olmasının tek nedeni çok nadir olmalarıdır. Köpekbalıkları filikanızın etrafında dönüyor ya da filikanıza çarpıyorsa paniğe kapılmaktan kaçının çünkü bunun meraktan öte bir şey olma ihtimali çok düşüktür.
  • Çocuklara yardım etmeden önce daima kendinizi hazırlayın. Bunun mantığı, uygun şekilde giyinmişseniz ve yüzebiliyorsanız, yardıma ihtiyacı olan çocuklara yardım etmek için daha fazla güce sahip olacağınızdır. Özellikle sakin kalırsanız ve kaçışa hazırlanmak için bir ekip çalışmasının parçası olarak metodik bir şekilde emir verirseniz, daha büyük çocuklar küçük çocuklara yardım edebilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Kişisel yüzdürme cihazı
  • Gemi çantasını terk et
  • Cankurtaran botu veya cankurtaran salı