Bir Ayıdan Nasıl Kaçılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ayılar doğanın en görkemli canlıları arasındadır ve vahşi doğada bir ayı görmek unutulmaz bir deneyimdir. Ancak çok yaklaştığınızda bir ayıyla karşılaşmanız hayranlık uyandırmaktan çok korkutucu olabilir. Neyse ki, insanların 'ayı ülkesine' sürekli tecavüz etmesine rağmen, insanlara yönelik saldırılar nadirdir ve ölümler daha da nadirdir. Yine de ayılar muazzam, güçlü hayvanlardır ve ayılar ile insanlar arasındaki herhangi bir karşılaşma, hazırlıksızsanız potansiyel olarak ölümcül olabilir.

Bilmeniz Gerekenler

  • Düzenli olarak gürültü yapın, ayı izlerinden kaçının, ölen veya çürüyen hayvanlardan uzak durun, evcil hayvanları evde bırakın, ayı spreyi getirin ve park bekçisinden bilgi isteyin.
  • Bir ayı görürseniz, gözünüz hayvanda olacak şekilde sakince yan adımlarla uzaklaşın, kendinizi büyük gösterin ve ayının motivasyonunu anlamaya çalışın (böylece ona göre hareket edebilirsiniz).
  • Ayı saldırırsa, türüne ve davranışına bağlı olarak ölü taklidi yapmayı, karşılık vermeyi veya ayı spreyinizi kullanmayı düşünün.

Adımlar

Yakın Karşılaşmaların Önlenmesi

  1. adım 1 ayı çanıyla ya da grup halinde gezerek düzenli gürültü yaparak ayıları uzaklaştırın.
    Ayı çanı kullanarak ya da grup halinde seyahat ederek düzenli olarak ses çıkararak ayıları uzaklaştırın. Eğer bir ayıyla karşılaşmayı önleyebilirseniz, diğer adımlara gerek kalmaz. Ayılar münzevi yaratıklardır ve genellikle insanlardan uzak durmayı tercih ederler. Ev ortamlarını keşfederken varlığınızı duyurarak bunu yapmalarına yardımcı olabilirsiniz: yüksek sesle konuşun, şarkı söyleyin veya 'ayı çanları' taşıyın, böylece ayıların sizden kaçmak için zamanları olur.
    • Ayıların bir grup insana saldırdığına dair çok az kayıt vardır, bu yüzden bir arada kalın.
    • Tek başınızayken, özellikle de yakınlarda ayılar olduğuna dair raporlar varsa, gürültü yapmak veya bir ayı çanı bulundurmak neredeyse bir zorunluluktur.
  2. adım 2 gözlerinizi ayı işaretleri için açık tutun, gerektiğinde dolambaçlı yollardan gidin.
    Gözlerinizi ayı belirtilerine karşı açık tutun ve gerektiğinde dolambaçlı yollardan gidin. Ayı izleri görürseniz, yoldan sapın veya bölgeyi terk edin. Ayıları şaşırtmaktan kaçının -- uzaktan bir ayı görürseniz, yerinizi koruyun ve uzak durun. Devam etmeden önce ayının yoluna devam etmesini bekleyin. Eğer bir ayı sizin yüzünüzden davranışını değiştirirse, çok yakınsınız demektir.
    • Gerçekten bir ayı gördüğünüzde, gürültünüzü azaltmak istersiniz. Sakin ve sessiz olun, kendi işine bakmasına izin verin.
    • Bu özellikle genç, 'zararsız' ayılar için önemlidir. Yakınlarda bir anne olabilir, bu da büyük bir sorun anlamına gelebilir. Ayılar hasta veya yaralı görünse bile, uzak durun ve bir korucu çağırın.
  3. 3. adım uzak durun  kill= sites= or= carcasses.=
    'Ölüm alanlarından' ya da leşlerden uzak durun. Ayılar iki şeyi savunurlar - yavrularını ve en son yedikleri yemeği. Eğer herhangi bir leş bulursanız, özellikle de taze olanlardan, onları uzaklaştırın ve hemen bölgeyi terk edin.
  4. adım 4 evcil hayvanları evde bırakın.
    Evcil hayvanları evde bırakın. Ayılar insanlara bulaşmamaları gerektiğini çok iyi bilirler ve sizi nadiren bir besin kaynağı olarak görürler. Ancak köpekleriniz bu kadar şanslı olmayabilir, özellikle de ayıyı bir tehdit olarak görüyorlarsa. Köpeğinizin ne kadar iyi eğitildiğini düşünürseniz düşünün, ayı ülkesinde seyahat ederken onu evde bırakın.
    • Evcil hayvanınızı yanınızda bulundurmanız gerekiyorsa, tasmalı olduklarından emin olun - istisna yok.
  5. 5. adım biber gazı ve ayı geçirmez teneke kutular gibi gerekli ayı kovucuları satın alın.
    Biber gazı ve ayı geçirmez bidonlar gibi gerekli ayı kovucuları satın alın. Hem ayılardan kaçınmak hem de nadiren tedirgin olmaları durumunda onlarla başa çıkmak için hazırlıklı gelin. Kamp yaparken hem yiyeceklerin hem de yiyecek atıklarının kontrol altında tutulması gerektiğini unutmayın, çünkü ambalajların ve kalıntıların kokusu hayvanları çekebilir.
  6. adım 6 durumların ne zaman tırmanacağını bilmek için ayı davranışının temellerini anlayın.
    Durumların ne zaman tırmanacağını bilmek için ayı davranışının temellerini anlayın. Ayılar herkesin iddia ettiği kadar öngörülemez değildir. Tıpkı insanlar gibi, onların da çeşitli manevraları ve vücut dilleri vardır, bu da durumları okumanıza ve uygun şekilde tepki vermenize yardımcı olabilir.
    • Arka iki ayağı üzerinde durmak saldırganlık değil merak belirtisidir.
    • Ayılar genellikle geri çekilmek isterler - kavgadan kaçınmak için saldırgan bir duruş sergiledikleri ve saldırganmış gibi davrandıkları bilinmektedir. Sakin olun.
    • Ayılar her zaman hiper farkındalığa sahip değildir - dikkatleri dağılabilir, bu da yürüyüş yaparken varlığınızı gürültü ile duyurmanızı iki kat daha önemli hale getirir.
  7. adım 7 ayılarınızı tanıyın.
    Ayılarınızı tanıyın. Bir ayıyla karşılaştığınızda hayatta kalmak için atacağınız adımlar kısmen ayının türüne bağlı olacaktır. Kuzey Amerika'da üç tür ayı vardır: boz ayılar, siyah ayılar ve kutup ayıları. Kutup ayıları elbette kolayca tanınabilir ve menzilleri uzak kuzey enlemleriyle sınırlıdır. Boz ayılar ve siyah ayılar renklerine göre ayırt edilemezler. Boz ayıların ağırlığı 800 lbs'ye kadar çıkabilir ve belirgin bir omuz kamburu ve omuzdan daha alçak bir sağrı ile ayırt edilirler. Kara ayılar tipik olarak daha küçüktür (400 lbs'ye kadar) ve sağrıları omuzdan daha yüksekte ya da omuzla hemen hemen aynı seviyededir. Eğer izler görürseniz, boz ayıların pençe izleri pençe izlerinden oldukça ayrıktır, siyah ayıların pençe izleri ise pençe izlerine oldukça yakın olacaktır.
  8. adım 8 en son haberler ve güncellemeler için ofise veya park korucu istasyonuna danışın.
    En son haberler ve güncellemeler için ofise veya park korucu istasyonuna danışın. Yakın zamanda bir ayı görülmüş mü veya kamp alanlarının çevresinde ayı faaliyetlerinde bir artış olmuş mu? Korucular parkta neler olup bittiğini tam olarak bilecek ve herhangi bir çatışmadan kaçınmanız için size güncel tavsiyelerde bulunabileceklerdir. Güncel bilgilere sahip olduğunuzdan emin olmak için geldiğinizde kontrol ettiğinizden emin olun.
    • Yerel ayı tavsiyelerine kulak verdiğinizden ve kamp yaparken uygun yiyecek saklama tekniklerini uyguladığınızdan emin olun. Her park farklıdır - bazıları ayı kutuları, bazıları yükseltilmiş ayı çantaları gerektirir ve bazıları sadece yiyeceklerin arabada kilitli olmasını ister.

Tırmanma veya Saldırganlığı Önleme

  1. adım 1 sakin olun ve asla kaçmayın.
    Sakin olun ve asla kaçmayın. Koşmak ayıya kovalanmaya değer bir av olduğunuzu gösterir ve ayılar inanılmaz derecede hızlı hayvanlardır. Bağırmak ya da çığlık atmak ayıyı korkutarak tehdit altında olduğuna inandıracaktır. Her ne kadar zor görünse de, soğukkanlı, sakin ve soğukkanlı olmak bir ayı saldırısından kaçınmak için her zaman en iyi seçeneğiniz olacaktır.
  2. adım 2 mesafenizi koruyun, yanlara doğru adım atın ve gözlerinizi ayıdan ayırmayın.
    Yanlara doğru adım atarak ve gözlerinizi ayıdan ayırmadan mesafenizi koruyun. Bir ayıyı uzak mesafeden (300 fitten fazla) görürseniz, bölgeyi terk edin. Devam etmeniz gerekiyorsa, ayının etrafından geniş bir dolambaçlı yol çizin. Ayı sizi görmediyse, onu rahatsız etmeyin: sakin ve sessiz bir şekilde geri çekilin ve daha sonra olası karşılaşmaları önlemek için iyice uzaklaştığınızda yeterince gürültü yapın. Ancak yakındaysanız ve ayı sizi fark ederse, sakin olun ve mesafenizi koruyun, ayağınızın takılmasını önlemek için yana doğru kayın ve gözlerinizi yukarıda tutun.
  3. adım 3 anons edin're human by speaking in a low, calm voice.
    Alçak ve sakin bir sesle konuşarak insan olduğunuzu duyurun. Ne söylediğiniz önemli değil, ancak gözünüzü ayıdan ayırmadan yanlara doğru çekilirken bir şeyler söyleyin. Amacınız ayıya insan olduğunuzu bildirmektir (yani kendini savun ve korkmadığınızı) ve aynı zamanda tehditkâr olmadığınızı ve bölgesinden ayrıldığınızı bilmesini sağlayın.
    • Asla bağırmayın, çığlık atmayın ya da tiz sesler çıkarmayın!
    • Bir cümle veya mantra seçin ve bunu sakince tekrarlayın: 'Korkacak bir şey yok, zarar vermek için burada değilim' veya benzer sakin ve basit bir şey. Elbette önemli olan kelimeler değil, ses tonunuz ve onları söylemeye devam etmenizdir.
  4. 4. adım elleriniz, giysileriniz ve yüksek bir yerle kendinizi olabildiğince büyük gösterin.
    Ellerinizle, giysilerinizle ve yüksek yerinizle kendinizi olabildiğince büyük gösterin. Yine, bunu sakin ve yavaş bir şekilde yapmalısınız. Ayı sizi görürse ve 300 fitten (91,4 m) daha yakınsa veya ayı size yaklaşıyorsa, sakin olun ve mümkün olduğunca büyük görünmeye çalışın. Yerinizde durun ve korkmuş görünmemeye çalışın. Yapılacak bazı şeyler şunlardır:
    • Ceketinizi yanlarınızda açın ve genişçe yayın.
    • Kollarınızı yavaşça kaldırıp sallayarak insan olduğunuzu ve av olmadığınızı gösterin.
    • Alçak ve sakin bir sesle konuşmaya devam edin.
  5. adım 5 ayıya her zaman bir kaçış yolu verin.
    Ayıya her zaman bir kaçış yolu verin. Hayvanı köşeye sıkıştırdıysanız, hızlı ama sakin bir şekilde yoldan çekilin. Unutmayın ki ayıların çoğu duruş sergiler ve aslında dövüşmek istemezler, ancak tek çıkış yolu sizden geçiyorsa, şanslarını deneyeceklerdir. Hemen kaçmalarını sağlayacak bir yol açın.
  6. adım 6 ayıyı anlayın's motivations.
    Ayının motivasyonlarını anlayın. Biraz ayı psikolojisi uzun bir yol kat etmenizi sağlayabilir - bir saldırıya vereceğiniz tepki ayının motivasyonlarına göre şekillenmelidir. İlk olarak, bir ayı sizi takip ediyor gibi görünüyorsa (örneğin kaybolup tekrar ortaya çıkıyorsa) veya geceleri saldırıyorsa, büyük olasılıkla sizi yiyecek olarak görüyordur ve herhangi bir saldırı yırtıcı olacaktır. Yolda bir ayıyı şaşırtırsanız, ayının yavruları varsa veya ayı bir leşten yiyor ya da leşi koruyorsa, ayı büyük olasılıkla kendini savunmak için hareket ediyor olacaktır.
    • Yırtıcı olarak saldıran bir ayı, türü ne olursa olsun, defedilmelidir. Bu ayılar genellikle çaresizdir, ancak bu saldırıların son derece nadir olduğunu bilin.
  7. adım 7 eğer ayı saldırganlaşırsa, karşılık olarak saldırganlaşın.
    Eğer ayı saldırganlaşırsa, siz de saldırganlaşın. Bu saldırının av olup olmadığınızı görmek için yapıldığından eminseniz (ve sadece o zaman), daha yüksek sesle ve daha büyük sesle konuşmalısınız. Ayaklarınızı yere vurun, bastonunuzu tehditkar bir şekilde sallayın ya da birkaç tencere ve tavaya vurun. Çabalamaya değmeyeceğinizi görmesini sağlayın. Bununla birlikte, peşinizden gelip temas kurana kadar ona vurmayın. İlk saldırılarının genellikle blöf olduğunu asla unutmayın-- yerinizi koruyun, ancak uysal görünmeyin.
    • Tekrar ediyorum, bu normal bir durum değildir. Yırtıcı ayı saldırıları son derece nadirdir ve durumu uygun şekilde okumalısınız.

Bir Saldırı ya da Saldırı ile Başa Çıkmak

  1. adım 1 ayı size saldırsa bile dik durun.
    Ayı size saldırsa bile dik durun. Koşmak ayının sizi kovalamasına neden olur ve ayı her zaman sizi yakalayacak kadar hızlı olacaktır. Saldırgan olmayın, ancak çömelmeyin, ölü taklidi yapmayın ya da başka bir şekilde korku veya savunmasızlık göstermeyin. Ayı size saldırırsa, tüm cesaretinizi toplayın ve olduğunuz yerde kalın: saldırı büyük olasılıkla bir blöftür ve yerinizde durursanız ayı geri dönecektir.
  2. adım 2 ayı size saldırırsa kaçının're closing in within a relatively short distance (<8 feet).
    Nispeten kısa bir mesafe içinde yaklaşıyorlarsa yan adımlarla ilerleyin (<8> Ayılar ve diğer dört ayaklı hayvanlar daha geniş bir ağırlık merkezine sahiptir ve bu nedenle sizin veya benim kadar keskin dönüşler yapamazlar. Bununla birlikte, sadece daireler çizerek koşmayın, ancak açık bir alanda (ova veya tarla) nişanlandıysanız, genellikle daha hızlı oldukları için ayıdan doğrudan uzaklaşmayın. Ayıyı yön değiştirmeye zorlamak için uygun olan yerlerde sağa ve sola hareket edin. Bununla birlikte, yaşamsal enerjiyi tükettiğinden ayıyı taciz etmeyin.
  3. adım 3 kahverengi ayılar ya da boz ayılarla sadece aşağıdaki durumlarda ölü taklidi yapın've made contact.
    Kahverengi ayılar veya boz ayılarla sadece temas kurduktan sonra ölü taklidi yapın. Eğer ayı (siyah ayı dışında) size kendini savunmak için saldırıyorsa, ölü taklidi yaparak ve yere tamamen düz bir şekilde yatarak onu rahatlatabilirsiniz. Bunu ancak ayı sizinle temas kurduktan veya kurmaya çalıştıktan sonra yapın. Ölü taklidi yapmak için yere düz bir şekilde uzanın ve hayati organlarınızı yerle, kollarınızı da boynunuzun arkasına bağlayarak boynunuzu koruyun. Eğer sırt çantanız varsa, sırtınızı korumak için çantanızı çıkarmayın. Bacaklarınızı bir arada tutun ve mücadele etmeyin.
    • Ayı yakın çevrenizden ayrıldıktan sonra, ayının hala etrafta olup olmadığını görmek için dikkatlice bakmadan önce 10-15 dakika bekleyin. Ayı geriye bakabilir ve hareket ettiğinizi görürse geri dönebilir.
    • Unutmayın -- bunun yırtıcı bir karşılaşma olduğunu düşünüyorsanız, ayı size yaklaştıysa veya sizi takip ediyorsa, rotanızı değiştirmeniz ve karşılık vermeniz gerekecektir.
  4. adım 4 saldırmaya ve temas kurmaya başlarlarsa siyah ayılara karşı savaşın.
    Saldırmaya başlarlarsa ve temas kurarlarsa siyah ayılara karşı savaşın. Unutmayın, bu tek başlarına saldırmaları durumunda geçerli değildir - bu bir blöf olabilir. Ancak bir ayı size saldırır ve temas ederse, elinizden gelen her şeyle karşılık vermeniz gerekir. Ayıyı korkutmak için özellikle yüzüne ve ağzına tekme ve darbeler vurmaya odaklanın. Bir kavgada ihtimaller aleyhinize görünebilir, ancak ayılar genellikle insanları av olarak görmez ve yırtıcı bir saldırıda bulunan bir ayı genellikle olgunlaşmamıştır, açtır veya yaralanmıştır ve ona vurursanız kolayca korkup kaçabilir.
    • Herhangi bir saldırının yırtıcı olduğunu düşünüyorsanız, örneğin gece saldırısı veya yürüyüş boyunca 'takip edildiyseniz', hemen karşılık verin - bu genellikle yiyecek için çaresiz bir ayıdır.
  5. adım 5 ayı spreyini nasıl ve ne zaman kullanacağınızı bilin.
    Ayı spreyini nasıl ve ne zaman kullanacağınızı bilin. Ayı tarafından saldırıya uğrarsanız, yerinizde durun ve emniyet klipsini açın ve ayıyla aranıza bir sprey bulutu koyun. Gözlerinizi kısın ve nefesinizi tutun. İyi nişan almak, size kaçmak için bolca zaman tanıyan bir koruma katmanı kadar önemli değildir. En yüksek etki için ayı 10-20 metre uzaktayken püskürtmeye başlayın.
    • Ayı yön değiştirene kadar püskürtmeye devam edin. Bulut işe yaramazsa, doğrudan yüzüne vurun.
    • Yürüyüşe çıkmadan önce spreyinizi kılıfından hızlı ve kolay bir şekilde çıkarma alıştırması yapmalısınız.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Bir ayı yavrusu görürsem kaçmalı mıyım yoksa saklanmalı mıyım?
    Bir ayı yavrusu görürseniz, en iyi seçeneğiniz ondan güvenli bir mesafeye gitmektir. Etrafından dolaşın ya da yönünüzü değiştirin. Bir yavruya asla yaklaşmaya çalışmayın, çünkü annesi muhtemelen onu korumak için etrafta olacaktır.
  • Soru
    Bir ayıya yiyecek verirsem beni rahat bırakır mı?
    Ayı sizde daha fazla yiyecek olduğunu düşünebilir ve sizi takip etmeye devam edebilir. Onlara yiyecek vermek genellikle iyi bir fikir değildir.
  • Soru
    Bir ayıdan sürünerek kaçabilir miyim?
    Sürünerek uzaklaşmak kötü bir fikirdir. Bunun yerine yavaşça uzaklaşın ama ayıya arkanızı dönmeyin.

Video

İpuçları

  • Ayıların çok yaygın olduğu milli parkları ziyaret ederken (özellikle ABD'de), ayılara dayanıklı çöp kutusunu talimatlarına uyarak doğru şekilde kullandığınızdan emin olun. Çöp kutusunun nasıl açılıp kapatılacağı ve çöplerin nasıl düzgün bir şekilde saklanacağına ilişkin talimatlara her zaman uyulmalıdır. Çöplerin uygun olmayan şekilde depolanması, ayıların onları yemesine ve onlara bağımlı hale gelmesine neden olur. Bu durum genellikle insan-ayı etkileşimini artırır, bu nedenle bu tür durumlarda dikkatli olun.
  • Ayılar yavrularına karşı son derece korumacıdır ve yavrularının yanında bir insan görürlerse çılgına dönerler. Bu nedenle, sadece bir yavru bile olsa, geri çekilin.
  • Ormana gittiğinizde, insanların nereye gittiğinizi bildiğinden emin olun ve yanınıza bir cep telefonu/cep telefonu alın.

Uyarılar

  • Meşru müdafaa dışında ayıları öldürmek birçok ülkede yasa dışıdır. Güvenli bir şekilde sona erdiğinde karşılaşmanızı yetkili makamlara bildirdiğinizden emin olun.
  • Siyah bir ayıyla ya da sizi av olarak gören bir ayıyla ölü taklidi yapmaya ÇALIŞMAYIN. Ölü taklidi yaptıktan sonra ayı sizi parçalamaya başlarsa, karşılık vermekten başka seçeneğiniz yoktur.
  • Geceleri daima bir el feneri ve bir arkadaşınızla yürüyün. Bu aynı zamanda ayıları uyarmaya da yardımcı olacaktır.
  • Ayı spreyi etkili bir caydırıcıdır, ancak reçinesinin kokusu aslında ayıları çekebilir. Boş ayı spreyi kaplarını atın ve önleyici bir tedbir olarak etrafınıza biber gazı sıkmaya çalışmayın.
  • Ayıların bulunduğu ormanlık alanda dağ bisikleti sürerken gürültü yapın ve hızınızı azaltın. Dağ bisikletleri, bir ayının geldiğinizi anlamasına zaman tanımayacak kadar hızlı hareket eder ve bir köşeden hızla geçerken bir ayıyı şaşırtabilirsiniz.
  • Ayıların besin kaynaklarının yakınında vakit geçirmekten kaçının. Hayvan leşlerinin, böğürtlen tarlalarının ve Balık Akarsular bir ayıyla karşılaşma olasılığınızı artırır. Ayrıca, akan suyun sesi bir ayının siz yaklaşırken sizi duymasını çok zorlaştırabilir.
  • Bir anne ayı ile yavrularının arasına girmeye çalışmayın. Yavru ayıların fotoğraflarını çekmeye çalışmayın veya yavru ayıları ormana kadar takip etmeyin.
  • Ayıları beslemeyin. Bu sadece tüm Kanada ve ABD milli parklarında yasa dışı olmakla kalmaz, aynı zamanda ayıları insanları kolay yiyecek kaynağı olarak görmeleri konusunda eğitir ve insanlardan korkmalarına neden olur. Bu da onları diğer kampçılar için bir tehlike haline getirebilir ve nihayetinde park ya da vahşi yaşam yetkilileri tarafından öldürülmelerine yol açabilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • El feneri (Geceleri)
  • Ses çıkarıcılar (çanlar yeterince yüksek değildir ve ayılara insanların yakınlarda olduğunu söylemez)
  • Kutu içinde ayı spreyi
  • Ateşli silah (Tabanca veya tüfek) (Ateş etmek daha fazla tehlikeye neden olacağından, yalnızca başka bir seçenek yoksa kullanın)