Tehlikeli Orman Hayvanlarından Nasıl Kaçılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Vahşi doğada hayvanları gözlemlemek harika bir deneyim olabilir, ancak vahşi bir hayvanla karşılaşmak hızla tehlikeli hale gelebilir. Ormandaki pek çok vahşi hayvan kışkırtıldığı takdirde insanlara saldırabilir. Bir orman hayvanının saldırısından kaçınmanın en iyi yolu onları rahat bırakmaktır. Bununla birlikte, kendinizi tehlikeli bir durumda bulursanız, kaçmak ve güvenliğe ulaşmak için kullanabileceğiniz bazı taktikler vardır.

Adımlar

Ayılar

  1. adım 1 ayının rengine bakın's fur.
    Ayının kürkünün rengine bakın. Ne tür bir ayıyla karşı karşıya olduğunuzu belirlemeniz önemlidir. Bir siyah ayıyla karşılaştığınızda vereceğiniz tepki, bir boz ayıyla karşılaştığınızda vereceğiniz tepkiden çok farklı olacaktır.
    • Eğer ayının siyah kürkü varsa, o bir siyah ayıdır. Tam yetişkin siyah ayılar genellikle kahverengi ayılardan daha küçüktür.
    • Eğer ayının kürkü kahverengiyse, o bir boz ayıdır. Kahverengi ayıların omuzları arasında siyah ayılarda olmayan belirgin bir kamburluk vardır. Boz ayılar, boz ayıların bir alt türüdür.
  2. adım 2 ayının sizi tanımasına izin verin're a human and not prey.
    Ayının sizin bir insan olduğunuzu ve av olmadığınızı anlamasını sağlayın. Alçak ve sakin bir sesle konuşun ve kollarınızı yavaşça sallayın. Çığlık atmayın ya da tiz sesler çıkarmayın, aksi takdirde ayıyı tedirgin edebilirsiniz.
  3. adım 3 ayıdan yavaşça yanlara doğru uzaklaşın.
    Yavaşça ayıdan yana doğru uzaklaşın. Gözlerinizi ayıdan ayırmayın. Yanlamasına hareket etmek ayağınızın takılmasını önleyecektir. Koşmayın. Ayılar insanlardan daha hızlı koşabilir ve avlarını kovalamaktan hoşlanırlar. Ayı sizi takip etmeye başlarsa, hareket etmeyi bırakın.
  4. adım 4 yavrularıyla birlikte dişi bir ayıya asla yaklaşmayın.
    Yavrularıyla birlikte bir dişi ayıya asla yaklaşmayın. Dişi ayılar yavrularına karşı son derece savunmacıdır ve insanlara saldırma olasılıkları daha yüksektir.
  5. adım 5 eğer ölü taklidi yaparsanız're attacked by a brown bear.
    Eğer bir boz ayı tarafından saldırıya uğrarsanız ölü taklidi yapın. Yere yatın ve yüzüstü uzanın. Ellerinizi boynunuzun arkasında birleştirin. Ayının sizi ters çevirmesini zorlaştırmak için bacaklarınızı ayırın. Ayının ilgisini kaybetmesini ve gitmesini bekleyin.
    • Ayı size saldırmayı bırakmazsa, yakındaki bir kaya veya dala uzanın ve karşılık verin. Ayının yüzüne olabildiğince sert bir şekilde tekrar tekrar vurun.
  6. adım 6 eğer kaçarsanız're attacked by a black bear.
    Bir kara ayı tarafından saldırıya uğrarsanız kaçın. Bir kara ayı size saldırırsa ölü taklidi yapmayın. Yakındaki bir arabaya ya da binaya sığınmaya çalışın. Eğer kaçamıyorsanız, yakındaki herhangi bir nesne ile ayının yüzüne defalarca vurun.

Vahşi Kediler ve Kurtlar

  1. adım 1 vahşi kedi veya kurdun gözünü korkutmak için kendinizi daha büyük gösterin.
    Vahşi kediyi veya kurdu korkutmak için kendinizi daha büyük gösterin. Kollarınızı başınızın üzerinde sallayın. Ceketinizin fermuarını açın ve daha büyük görünün.
  2. adım 2 kendinizden emin, alçak bir sesle konuşun.
    Kendinizden emin, alçak bir sesle konuşun. Bağırmayın veya tiz sesler çıkarmayın. Alçak sesle konuşmak vahşi hayvana av değil insan olduğunuzu gösterecektir.
  3. adım 3 sakin olun ve yavaşça geri çekilin.
    Sakin olun ve yavaşça geri çekilin. Arkanızı dönüp kaçmayın, aksi takdirde hayvanın saldırmasını tetikleyebilirsiniz. Geri çekilirken hayvanla göz temasını koruyun.
  4. adım 4 bir şeyi almak için asla çömelmeyin veya eğilmeyin.
    Bir şeyi almak için asla çömelmeyin veya eğilmeyin. Bu sizi vahşi kediler ve kurtlar için küçük ve zayıf gösterecektir. Ayakta dik durun ki hayvan sizin av değil insan olduğunuzu anlasın.
    • Yanınızda çocuklar varsa, çömelmeden veya eğilmeden onları kucağınıza almanız önemlidir. Kollarınızı aşağıya uzatıp vücudunuzu eğmeden onları yakalayın.
  5. adım 5 hayvanın bulunduğu yöne doğru bir şeyler fırlatın.
    Hayvanın bulunduğu yöne doğru bir şeyler fırlatın. Bunu sadece çömelmeden, eğilmeden veya arkanızı dönmeden taşlara veya dallara ulaşabiliyorsanız yapın. Biber gazınız varsa, bu da işe yarayabilir çünkü gözleri biber gazını sevmez, böylece daha sonra güvenli bir yere kaçabilirsiniz. Hayvanın kendisine nişan almanıza gerek yok. Sadece yanına bir şeyler fırlatarak onu korkutmaya çalışıyorsunuz.
    • Eğer vahşi bir kedi ya da kurt size yaklaşırsa, doğrudan ona bir şeyler fırlatmaya başlayın.
  6. adım 6 hayvan size saldırırsa karşılık verin.
    Hayvan size saldırırsa karşılık verin. Vahşi kediler ve kurtlar büyük olasılıkla başınızı ve boynunuzu ısırmaya çalışacağından ayakta kalmaya çalışın. Yakındaki taşlar ve dallar da dahil olmak üzere hayvanın kafasına vurmak için elinizdeki her türlü aleti kullanın. Eğer dövüşecek bir şeyiniz yoksa yumruklarınızı kullanın. Hayvan kaçana kadar mümkün olduğunca sert bir şekilde dövmeye devam edin.

Yılanlar

  1. adım 1 ellerinizi ve ayaklarınızı nereye koyduğunuza dikkat edin.
    Ellerinizi ve ayaklarınızı nereye koyduğunuza dikkat edin. Yürürken önünüzdeki yolu izleyin. Tutunmadan önce ağaç dallarına ve gövdelerine bakın. Bir yılan görürseniz hemen durun.
    • Vahşi doğada karşılaştığınız her yılanın zehirli olduğunu varsayın.
  2. adım 2 hızla yılandan uzaklaşın.
    Hızla yılandan uzaklaşın. Yılanın üzerine basmaya veya onu yolunuzdan çekmeye çalışmayın. Yılanlar vücutlarının yarısı kadar bir mesafeden saldırabilirler, bu nedenle etrafından dolaşmaya çalışmadan önce yılandan çok uzakta olduğunuzdan emin olun.
  3. adım 3 don't try to suck the venom out if you're bitten.
    Isırılırsanız zehri emmeye çalışmayın. Yılan zehrini ağzınızla emerek çıkaramazsınız. Bunun yerine yardım aramaya odaklanın.
  4. adım 4 aşağıdaki durumlarda derhal yardım isteyin're bitten
    Isırılırsanız hemen yardım isteyin. Telefonunuz çekiyorsa acil servisleri arayın ve bulunduğunuz yeri bildirin. Hizmetiniz yoksa, sizi hastaneye götürebilecek telefonu veya aracı olan birini bulun.
    • Sizi ısıran yılana iyice bakmaya çalışın. Hastanenin ne tür bir yılan ısırığı olduğunu bilmesi yaranızı daha hızlı tedavi etmesine yardımcı olacaktır.
  5. adım 5 isırılan bölgeyi mümkünse kalbinizin altında tutun.
    Isırılan bölgeyi mümkünse kalbinizin altında tutun. Kolunuzdan veya bacağınızdan ısırıldıysanız, bunları kalbinizin üzerine kaldırmayın.

Güvende Kalmak

  1. adım 1 farkında olun...
    Çevrenizin farkında olun. Ormanda yürürken kulaklık takmayın veya telefonunuzun ekranına bakmayın. Başınızı yukarıda tutun ve etrafınızda olup bitenlere dikkat edin. Vahşi bir hayvanı önce uzaktan fark ederseniz ürkütme olasılığınız azalır.
  2. adım 2 hayvan izlerine dikkat edin.
    Hayvan izleri için gözünüzü dört açın. İzler görürseniz, yakındaki hayvanlar için tetikte olun. İzler yürüdüğünüz yöne doğru gidiyorsa yönünüzü değiştirin ya da geri dönün.
  3. adım 3 bir hayvan görürseniz mesafenizi koruyun.
    Bir hayvan görürseniz mesafenizi koruyun. Vahşi hayvanlara asla yaklaşmayın veya onları beslemeye çalışmayın. Bir hayvanla karşılaşırsanız, onları doğal ortamlarında görebildiğiniz için uzaktan takdir edin. Çoğu vahşi hayvan insanlardan sizin onlardan korktuğunuz kadar korkar ve kışkırtılmadıkları sürece saldırmazlar.
  4. adım 4 bir hayvan sizi fark ederse sakin olun.
    Bir hayvan sizi fark ederse sakin olun. Çığlık atmayın veya tiz sesler çıkarmayın. Kaçmaktan kaçının yoksa hayvanın sizi kovalamasını tetikleyebilirsiniz. Görüş alanınızdan çıkana kadar sakin bir şekilde hayvandan uzaklaşın.
  5. adım 5 don't bother baby animals.
    Yavru hayvanları rahatsız etmeyin. Yalnız gibi görünse bile, vahşi doğadaki yavru bir hayvana asla yaklaşmayın. Yavru hayvanın annesi muhtemelen yakınlardadır. Vahşi hayvanların sizi yavruları için bir tehdit olarak algılamaları halinde saldırma olasılıkları daha yüksektir.
    • Yavru bir hayvan için gerçekten endişeleniyorsanız, bölgeyi terk edin ve bir park korucusu veya yerel yetkiliyle iletişime geçin.
  6. adım 6 yiyeceklerinizi vahşi hayvanlardan uzak tutun
    Yiyeceklerinizi vahşi hayvanlardan uzak tutun. Vahşi doğadaki hayvanları asla beslemeyin. Yiyecek artıklarını ormana atmayın, aksi takdirde vahşi hayvanları çekebilirsiniz. Kamp yaparken veya yürüyüş yaparken bir şeyler yerseniz, yiyecek artıklarını veya çöpleri sırt çantanıza koyun ve yanınızda taşıyın. Ayrıca yiyecek artıklarını bir çöp torbasına koyabilir ve torbayı yüksek bir ağaç dalına bağlayabilirsiniz.
  7. adım 7 aşağıdaki durumlarda patikada kalın're hiking.
    Yürüyüş yaparken patikada kalın. Yanlışlıkla patikanın dışına çıkmamak için patika işaretlerini arayın. Yaya trafiği nedeniyle vahşi hayvanların patikalarda olma olasılığı daha düşüktür.
  8. adım 8 diğer tehlikeli hayvanlara karşı dikkatli olun.
    Diğer tehlikeli hayvanlara karşı dikkatli olun. Ateş karıncalarına dikkat edin ve arı kovanları. Timsahların bulunduğu bölgelerde yüzmekten kaçının. Ne yapmanız gerektiğini bilin eğer bir fil size saldırırsa ormanda. Tetikte olmak ve hazırlıklı olmak, vahşi orman hayvanlarıyla karşılaşmalarınızın çoğunda sizi güvende tutacaktır.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Elimi neden kalbimin altında tutmalıyım?
    Herhangi bir zehrin kalbinize daha hızlı yayılmasını önlemek için.
  • Soru
    Yavru hayvanlar kendi başlarının çaresine bakabilir mi?
    Bu yaşına ve türüne göre değişir. Tek başına bazı yavru hayvanlar daha büyük bir yırtıcı için kolay bir av haline gelebilir.
  • Soru
    Bir çakaldan nasıl kaçabilirim?
    Olabildiğince büyük davranın. Büyük bir ceketiniz varsa, onu başınızın üzerinde tutun ve olabildiğince yüksek sesle bağırın. Çakalın sizin çok daha hırçın olduğunuzu düşünmesini sağlayın. Eğer küçükseniz bir çakal size saldırabilir ama çok daha büyük ve daha fazla zarar verebilecek bir şeye saldırmak için kendi yolundan çıkmayacaktır. Yalnız olduğunuzu anlayana kadar yavaşça geri çekilin ve sonra koşun. Ancak dikkat edin, eğer bir çakal görürseniz, yakınlarda daha fazlası olabilir, bu yüzden dikkatli olun.

İpuçları