Katil Arılardan Nasıl Kaçılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Afrikalılaştırılmış Bal Arıları olarak da bilinen katil arılar, kovanlarını inatla savunan bir arı türüdür. 'Katil arı' ismi biraz yanıltıcıdır çünkü bu arı aslında daha küçüktür ve iğnesi diğer arı türlerine göre daha az zehirlidir. Ancak katil arılar kışkırtıldıklarında tehlikeli olabilirler ve hedeflerini acımasızca sokarlar. Katil arılar tarafından saldırıya uğrarsanız, kaçmalı ve sığınak bulmaya çalışmalısınız. Doğru korunma yöntemlerini uygularsanız, sokulmaktan tamamen kaçınmanın yolları da vardır.

Adımlar

Kaçış

  1. adım 1 katil arılar sizi kovalamayı bırakana kadar koşun.1Katil arılar sizi kovalamayı bırakana kadar koşun. Katil arılardan kaçmanın en iyi yolu, sürüden olabildiğince hızlı bir şekilde uzaklaşmaktır. Sürü halindeki katil arılardan uzaklaşmak için olabildiğince hızlı bir şekilde düz bir çizgide koşun. En az 100 metre (300 ft) boyunca veya arılar sizi kovalamayı bırakana kadar koşmaya devam edin.
  2. adım 2 başınızı ve yüzünüzü kapatın.2Başınızı ve yüzünüzü örtün. Başınızı ve yüzünüzü örtmek için bir battaniye, çarşaf veya gömleğinizi kullanın. Çarşaf veya battaniyeyi, altından hala görebileceğiniz şekilde yerleştirin. Başınızı ve yüzünüzü örtecek bir şeyiniz yoksa, yüzünüzü örtmek için ellerinizi kullanın, gözlerinizi kapatmadığınızdan emin olun, böylece hala görebilirsiniz. Afrika bal arıları yüzünüzü ve baş bölgenizi hedef alacaktır ve en ciddi yaralanmalar genellikle bu bölgelerde meydana gelir.
  3. adım 3 mümkün olan en kısa sürede sığınak arayın.3Mümkün olduğunca çabuk sığınak arayın. Kapatabileceğiniz bir kapısı olan bir yer bulmaya çalışın. Eviniz, arabanız ya da umumi tuvalet iyi bir sığınak olabilir. Sadece az miktarda arı sizi kapalı bir alana kadar takip edebilecektir. Birkaç katil arı içeri girse bile, bu tüm sürünün saldırısını durduracaktır.
  4. adım 4 işıkları kapattıktan sonra're inside.4İçeri girdiğinizde ışıkları kapatın. İçeri girdiğinizde, arılar pencerelerden gelen ışığa ilgi duyacaktır. Işıkları kapatın, böylece pencereleriniz bölgedeki tek ışık kaynağı olsun. Oradan pencereleri açabilir ve arıları dışarı çıkarabilirsiniz.
    • Pencereyi açtığınızda sürünün artık evinizin yakınında olmadığından emin olun.

Hatalardan Kaçınma

  1. adım 1 i̇ğneleri çıkarmak için bir kredi kartı kullanın.1İğneleri çıkarmak için bir kredi kartı kullanın. Eğer sokulursanız, zehrin sisteminize yayılmasını önlemek için arı iğnelerini mümkün olan en kısa sürede çıkarın. İğneleri hızlı bir şekilde çıkarmak için, cildinizin yüzeyini bir kredi kartı veya başka bir sert kenarla kazıyın. Bu, iğneleri cildinizin derinliklerine gömülmeden çıkaracaktır.
  2. adım 2 don't kill or swat killer bees.2Katil arıları öldürmeyin ya da kovmayın. Katil arıları ne kadar çok kışkırtırsanız ve onlara ne kadar çok saldırırsanız, o kadar şiddetli bir şekilde sürü oluşturacak ve size saldıracaklardır. Katil arılardan kaçmaya çalışırken, sadece onlardan kaçmaya çalışın, onları öldürmeye çalışmayın.
  3. adım 3 don't jump into a body of water.3Bir su kütlesine atlamayın. Arılar sizi suda sokamayacak olsa da, suya girdiğiniz alanın etrafına üşüşecek ve yeniden yüzeye çıkmanızı bekleyecektir. Suda saklanmak katil arılar için uygun bir strateji değildir.
  4. adım 4 sokmalara karşı olumsuz bir reaksiyon gösterirseniz tıbbi yardım alın.4İğnelere karşı olumsuz bir reaksiyon gösterirseniz tıbbi yardım alın. Bazı kişilerde iğne zehrine karşı alerji olabilir. Bir kişide kurdeşen, aşırı şişme, baş dönmesi, bayılma veya nefes alma güçlüğü görülürse derhal acil servise gidin. Alerjik reaksiyon hayatı tehdit edici olabilir.

Saldırıyı Önleme

  1. adım 1 açık renkli giysiler giyin.1Açık renkli giysiler giyin. Katil arılar, ayılar ve porsuklar gibi en yaygın düşmanlarındaki koyu renkleri tanıyacak şekilde evrimleşmiştir. Bu nedenle açık renkli kıyafetler onlar için tehdit edici olmayacaktır.
    • Kırmızı renk katil arılara siyah görünür, bu nedenle bu rengi giymekten de kaçının.
  2. adım 2 don't approach or disturb a beehive.2Bir arı kovanına yaklaşmayın veya rahatsız etmeyin. Katil arılar kendilerini tehdit altında hissettiklerinde oğul verecek ve saldıracaklardır. Arı kovanını not edin, böylece profesyonellerin kovanı kaldırmasını sağlayabilirsiniz, ancak asla yaklaşmayın.
    • Her zaman çevrenize karşı dikkatli olun. Arıları görür veya duyarsanız, o bölgeden uzak durun.
  3. adım 3 size çarpan katil arılara dikkat edin.3Size çarpan katil arılara dikkat edin. Katil arıların etrafınızda toplandığını veya birkaç katil arının agresif bir şekilde size çarptığını fark etmeye başlarsanız, bu sizi sokmaya başlayacaklarının bir işaretidir. Bu davranışı fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede kaçıp sığınak arayın.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları