Taekwondo'da Başlıca Tekmeler Nasıl Uygulanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Korece'de 'tae' 'tekmelemek' veya 'ayakla vurmak' anlamına gelir. O halde bir Taekwondo ustası olmak istiyorsanız, tekmelerinizde ustalaşmanız gerekmesi şaşırtıcı olmamalıdır. Taekwondo'da beş temel tekme vardır: ön tekme, yan tekme, çengel tekme, arka tekme ve yuvarlak tekme. Bu beş tekmeyi başarabilirseniz, diğer gelişmiş tekmeleri keşfetmek için harika bir temele sahip olursunuz. Tekme seçiminiz hedefinizin nerede olduğuna bağlı olsa da, Taekwondo'daki her tekme, yalnızca sürekli uygulama ve tüm vücudunuza dikkat ederek elde edilen bir dereceye kadar hassasiyet ve hareket akışkanlığı gerektirir.

Adımlar

Ön Tekmenin Uygulanması

  1. 1Ön tekme (Ap-Chagi) atmak için vücudunuzu düzgün bir şekilde konumlandırın. Ön tekmenin hedefi - şaşırtıcı olmayan bir şekilde - önünüzdedir. Tekmenizin etkili olabilmesi için hedefiniz vücudunuzdan bir 'bacak boyu' uzakta olmalıdır. Bazı durumlarda, tekmenizin yere düştüğünden emin olmak için biraz öne veya arkaya zıplayabilirsiniz. Bu durumda, ön tekmenizi tamamlamak için etrafınızda yeterli alan olduğundan da emin olmak isteyeceksiniz.
  2. 2Dizinizi hedefinize doğru kaldırın. Tekmeyi hangi bacağınızla atmayı seçeceğiniz bir dizi faktöre bağlıdır. Eğer rakibinizin zayıf tarafı sol taraftaysa, sol bacağınızla tekme atmak isteyeceksiniz. Arka arkaya birkaç tekme atıyorsanız, antrenman partnerinizi hazırlıksız yakalamak için hangi bacağınızı kullandığınızı değiştirmek isteyebilirsiniz. Her durumda, tekmenizi hizalamak için uyluğunuzun doğrudan hedefinize dönük olduğundan emin olmak isteyeceksiniz.
  3. 3Ayaktaki ayağınızı döndürün. Güçlü bir ön tekmenin anahtarlarından biri de güçlü bir taban oluşturmaktır. Ayakta duran ayağınızı döndürmezseniz, devrilir veya bir yandan diğer yana sallanırsınız, bu da saldırınızı daha az hassas hale getirir. Bunu telafi etmek için ayağınızı çevirin.
  4. 4Kalçalarınızı kullanın. Tekvando ön tekmeniz, bacağınızın gücü kadar kalçalarınızın momentumuna da bağlıdır. Ayakta duran ayağınızı döndürdüğünüzde, kalçanızın hangi bacağınızla tekme atıyorsanız o tarafıyla da ileri doğru ittiğinizden emin olun. Örneğin, sağ ayağınızla ön tekme atıyorsanız, sol ayağınızı ayarladığınızda leğen kemiğinizin sağ tarafını öne doğru itin. Bu ek momentum tüm bacağınıza yayılacak ve tekmenizi çok daha güçlü hale getirecektir.
  5. 5Bacağınızı uzatın. Harika bir temel oluşturduğunuza göre, şimdi temas kurma zamanı. Bacağınızı düz bir şekilde uzatın. Hedefinizle temas kurun. Ön tekmeler alt, merkez ve üst vücut hedefleri için kullanılabilir. Bu, havada daha yükseğe vurmak için esnekliğe sahip olmanız gerektiği anlamına gelir.
  6. 6Hedefinize ayağınızın topuyla vurun. Bu çok önemli. Ayağınızın topuğu veya topuğu ayağınızın en sert kısmı olduğundan, temas etmeniz gereken yer burasıdır. Ayak parmaklarınızla tekme atarsanız, muhtemelen onları kırarsınız.

Yan Tekme Atarken

  1. 1Yan tekmeyi (Yop Chagi) gerçekleştirmek için kendinizi uygun şekilde konumlandırın. Adından da anlaşılacağı gibi, hedefiniz sizin yanınızda olacak şekilde konumlanmanız gerekir. Hedefiniz başka bir yerdeyse yan tekme uygun değildir. Bu vuruşu yapmadan önce vücudunuzu doğru pozisyona getirin.
  2. 2Ayaktaki ayağınızı yerleştirin. Rakibinizden kendinize doğru hayali bir çizgi çizerseniz, ayağınız dik olarak uzanmalıdır. Bu vuruşun anahtarı sağlam bir temeldir. Yop Chagi'yi gerçekleştirirken vücudunuzu dengeleyebilmelisiniz. Çoğu Taekwondo ustası tekme atarken ayağını bu pozisyona döndürür. Bunu yapmak tekmeyi hızlı bir şekilde uygulamanızı sağlar.
  3. 3Önce tekme atan ayağın dizini kaldırın. Dizinizi gövdenize doğru yükselecek şekilde bükün. Bu hareket bacağınızı daha uzağa, daha hızlı uzatmanızı sağlar. Tekmenize çok ihtiyaç duyduğunuz kuvveti katacaktır.
  4. 4Ayağınızı hedefe doğru uzatarak bir tekme atın. Bacağınızı uzatırken kalçanız da açılmalı, bu da tekmenize biraz ivme katacaktır.
  5. 5Hedefe topuğunuzla ve ayağınızın dış kenarıyla vurun. Ön tekmenin aksine, yan tekme için ayağınızın daha büyük bir kısmını kullanırsınız. Ön tekmede olduğu gibi, sakatlanmayı önlemek için ayak parmaklarınızla temas etmekten kaçınmak istersiniz.

Çengel Tekmeyi Tamamlama

  1. 1Çengel vuruşu (Huryeo) yapmak için kendinizi uygun şekilde konumlandırın. Bu tekme tıpkı yan tekme gibi başlar. Hedefinizin vücudunuzun yan tarafı olduğundan emin olun. Yan tekmeye göre daha dairesel bir hareket kullansa da bu tekme için sabit bir hedef pozisyonuna sahip olmak önemlidir.
  2. 2Tekme atan ayağın dizini öne doğru bükerek kaldırın. Bu, yan tekme ile aynıdır. Dizinizi yukarı ve gövdenize doğru çekerek tekmenizin arkasına daha fazla güç yüklemiş olursunuz. Bu, yan tekme ile aynıdır.
  3. 3Bacağınızı ileri doğru hareket ettirirken uzatın. Bu aşamada dengenizi koruduğunuzdan emin olun, yoksa düşersiniz ve tekmeniz başarısız olur. Yan tekme bu noktada doğrudan hedefe doğru uzanırken, kanca tekme ileriye doğru (ayak parmaklarınız yönünde) hareket eder. Bir sonraki adımda geri çekilmek ve böylece çengel hareketini yapmak için bunu yapmanız gerekir.
  4. 4Ayağınızı geri çekin. Çengel hareketini tamamlayın. Burası hedefinizi yeniden değerlendirmek için harika bir yerdir. Tekmeyi başlattığınızdan beri rakibiniz hareket etmişse, şimdi tekmenizi alçaltabilir, yükseltebilir veya kaydırabilirsiniz.
  5. 5Topuğunuzla veya ayak tabanınızla bir tekme atın. Bu aşamada rakibinizin pozisyonuna bağlı olarak, ayağınızın güvenli bir kısmıyla vurmak isteyeceksiniz. Topuk en iyisidir, ancak ayağınızın tabanı da işe yarar. Ayak parmaklarınızla veya ayağınızın üst kısmıyla tekme atmayın.

Geri Tekmenin Uygulanması

  1. 1Sırt tekmesini (Dwi veya Dwi chagi) gerçekleştirmek için kendinizi uygun şekilde konumlandırın. Doğru pozisyonu alabilmek için sırtınızın rakibinize dönük olması gerekir. Eğer antrenman partneriniz arkanıza geçmişse, bu ideal bir harekettir ya da onu şaşırtmak istiyorsanız, sırtınızı ona dönebilirsiniz. Hedefinizin doğrudan arkanızda olmasını istemezsiniz. Bu tekme için bacağınızı sonuna kadar uzatmanız gerekir. Bu yüzden bunu her iki bacağınızla da yapabildiğinizden emin olun.
  2. 2-Dizinizi göğsünüze doğru kaldırın. Her tekmede olduğu gibi, bu size uzanmak için daha fazla alan sağlamak ve böylece tekmenize ivme kazandırmak içindir. Hedefinizi niyetiniz konusunda uyarmamak için bu hızlı bir şekilde yapılmalıdır.
  3. 3Bacağınızı geriye doğru uzatın. Topuğunuzu hedefinize doğru ileri sürün. Geri tekmeler havadaki yüksek hedefler için işe yaramaz. Vücutlarımız bu şekilde bükülmez, bu nedenle bacağınızı rakibinizin orta veya alt kısmına doğru uzatın.
  4. 4Kendinizi dengelemek için ayak parmaklarınızı kullanın. Doğru yapılırsa, ağırlığınız doğal olarak ayak parmaklarınıza kayacaktır. Bu durumda, buna hazırlıklı olduğunuzdan emin olun. Takla atmak istemezsiniz.
  5. 5Ayağınızın topuğu ile vurun. Arkanıza tekme attığınız için zaten ayağınızın temas eden ilk kısmı bu olacaktır. Her zaman olduğu gibi, hedefe ayağınızın başka bir kısmıyla vurmaktan kaçının.

Mükemmel Yuvarlak Tekme Vuruşuna Ulaşmak

  1. 1Kendinizi yuvarlak tekme (Dollyo Chagi) için konumlandırın. Bu, son derece etkili olan temel tekmelerden biridir. Bazen döner tekme veya açılı tekme olarak da adlandırılır. Hedefinizin vücudunuzun yan tarafıyla aynı hizada olduğundan emin olun.
  2. 2Ayağınızın topuğu üzerinde dönün. Çoğu eğitmen, yuvarlak ev tekmesine başlarken ayakta duran ayağınızı merkezinize doğru içe çevirmenizi söyleyecektir. Yuvarlak tekmenin gücü dönme hareketinden gelir. Bu, ayağınızın topuğu üzerinde gerçekleşir. Büyük bir denge gerektirir. İlk yuvarlak tekme vuruşunuzu denemeden önce bu dönüşü birkaç kez uygulayın.
  3. 3Dönmeye başlarken tekme atan ayağınızın dizini bükün. Bu hareket çok hızlı olacak ve tekmenize biraz daha fazla güç verecektir. Bacağınızı içeri çektiğiniz anda serbest bırakacaksınız.
  4. 4Bacağınızı düz bir şekilde uzatın. Bacağınızı uzattığınız açı, hedefinizin yüksekliğine göre belirlenecektir. Bu, dönüşünüzün ortasında yapılacaktır.
  5. 5Ayağınızın iç kısmıyla veya topuyla temas edin. Ayak parmaklarınızla temas etmediğinizden emin olun. Bunu yapmak size rakibinizden daha fazla zarar verecektir.
    • Temas etmek için topuğunuzu kullanmayın.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruRakibinize her zaman topuğunuzla mı vurmalısınız? Hayır, ayağınızın arkası da hızlı hasar verebilir. Yine de topuk daha fazla hasar verecektir.
  • SoruTekmeleri nasıl düzgün yapabilirim? Bacaklarınızı 'kontrol etmek' için kalçalarınızı kullanmalısınız. Gerekirse pozisyonunuzu ayarlayın ve ayakta duran ayağınıza ağırlık verin.
  • SoruNasıl daha yükseğe tekme atabilirsiniz? Bacaklarınızı düzenli olarak çalıştırın, squat mükemmeldir. İnsan vücudu bacaklarımızın bu kadar yükseğe uzanması için tasarlanmamıştır, bu nedenle yerçekimiyle savaşmak ve rakibinize zarar vermek için yeterli momentumu korumak için güç gereklidir. Sakatlanmaları önlemek için esneme hareketleri de elbette önemlidir.

İpuçları

  • Taekwondo vuruşları ('chagi' - vuruş kelimesi) için temel hedef bölgelerini anlayın. Üç temel hedef vardır. 'Yüz tekmeleri' bir kişinin yüzüne yakın olan bölgeleri ifade eder. Bu terim ayrıca gövdenin veya gövdenin üzerindeki herhangi bir tekme için de kullanılır. 'Gövdeye tekme' solar pleksus ve yan bölgeleri ifade eder. 'Alçak tekme' ise karnın alt bölgesini ifade eder.
  • Başlangıçta her zaman yavaş çalışmayı deneyin ve daha hızlı tekmeler için çalışın. Tekmenin gücünü artırmak için kalçanızı olabildiğince hızlı çevirin ve tekmenizi aynı torkta uzatın.

Video

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Uygun rahat kıyafetler
  • Pratik yapmak için alan
  • Rakip (size yardımcı olması için deneyimli birini bulmaya çalışın)