Bilardo Masası Nasıl Keçelenir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Keçenin ya da daha doğru bir ifadeyle bilardo masası örtüsünün değiştirilmesi genellikle profesyonellere bırakılır, ancak kullanılan aletler pahalı ya da karmaşık değildir. Bazılarının bunun zor olduğunu düşünmesinin nedeni, bir bilardo masasının titiz gereksinimleridir. Yanlış yöne doğru bir esneme ya da masada kalan küçük bir toz, son oyun yüzeyinizi engebeli ya da öngörülemez hale getirebilir. Yavaş ve dikkatli çalışarak ve bezi tuttururken gerecek bir yardımcı bularak bunun olma olasılığını en aza indirebilirsiniz.

Adımlar

Masa ve Keçenin Hazırlanması

  1. adım 1 bilardo masasını sökmeye başlayın.
    Bilardo masasını sökmeye başlayın. Varsa, önce her bir cepten cep astarlarını çıkarın. Ardından, masanın alt tarafında korkulukları yerinde tutan cıvataları bulun ve çıkarın. Korkulukları dikkatlice, çizilmeyeceği veya hasar görmeyeceği ya da bilardo masasının etrafındaki hareketinizi engellemeyeceği güvenli bir saklama alanına taşıyın.
    • Korkuluk bir, iki veya dört parçadan oluşabilir. Korkuluk dört parçaya bölünmüyorsa, güvenli bir şekilde taşımak için muhtemelen bir yardımcıya ihtiyacınız olacaktır.
    • Bazı bilardo masası cepleri korkuluklardan ayrı olarak cıvatalanır veya vidalanır.
  2. adım 2 eski keçeyi çıkarın.
    Eski keçeyi çıkarın. Keçe birden fazla şekilde tutturulmuş olabilir. Keçe masaya zımbalanmışsa bir zımba sökücü kullanın. Yapıştırılmışsa, keçeyi kolayca sökebilirsiniz, ancak bu kısımları da değiştirmeyi planlamıyorsanız ceplerdeki keçelere zarar vermemeye dikkat edin.
  3. adım 3 masayı düzleştirin...
    Masayı düzleştirin (isteğe bağlı). Bilardo masanızın düz olup olmadığını test etmek için bir terazi kullanmak isteyebilirsiniz. Düz değilse, en alttaki ayağı kaldırmak için küçük bir kaldıraç çubuğu kullanın ve ahşap veya metal bir şim ekleyin.
  4. adım 4 arduvazı temizleyin.
    Kayrak taşını temizleyin. Tozu temizlemek için kuru, temiz bir bez kullanın. Su veya temizlik solüsyonu kullanmayın. Eski yapıştırıcı veya diğer kalıntılar birikmişse, bunları bir macun bıçağı veya başka bir düz bıçakla, özellikle de cepleri tıkayabilecekleri yerlerden kazıyın.
  5. adım 5 gerekirse dikişleri balmumu ile kapatın.
    Gerekirse dikişleri balmumu ile kapatın. Çoğu bilardo masası üç parça kayrak taşından yapılır. Eski bir bilardo masasında, bunlar arasındaki dikişler, düz bir yüzey oluşturmak için onları dolduran balmumunun bir kısmını kaybetmiş olabilir. Balmumunun yenilenmesi gerekiyorsa, kayrak taşını dikişlerin etrafında bir propan el feneri ile ısıtın, ardından bu dikişlere balmumu damlatın. Balmumunu dikiş çizgisi boyunca eşit olarak yayın, otuz saniyeden fazla soğumaya bırakın, ardından bir boya kazıyıcı kullanarak fazla balmumunu masa yüzeyi seviyesine kadar kazıyın. Çok fazla cilayı çıkarmak çok azını çıkarmaktan daha iyidir, çünkü fazla cilayı kuruduktan sonra çıkarmak zor olabilir.
    • Bilardo masanız sıcak bir yerde tutuluyorsa, bilardo masaları için özel olarak formüle edilmiş macun kullanmak isteyebilirsiniz. Bu sentetik ürünlerden hangisinin en kaliteli masayı ürettiği konusunda büyük bir anlaşmazlık vardır, bu nedenle ikliminizi bilen yerel bir uzmana danışmak isteyebilirsiniz.
  6. adım 6 keçe satın almadan önce bilardo masanızı ölçün.
    Keçe satın almadan önce bilardo masanızı ölçün. Ölçmek, keçenizi boyutlandırırken tahmin yürütmeyi ortadan kaldıracak, daha hızlı bir süreç ve daha temiz bir sonuç elde etmenizi sağlayacaktır. Masanız için keçe ya da daha teknik bir ifadeyle bilardo masa örtüsü satın aldığınızda, dört tarafının da masadan en az 12 inç (30,5 cm) daha uzun olduğundan emin olun. Bu, masa yüzeyinin yanı sıra korkuluklar için de bol miktarda kumaşa sahip olmanızı sağlar.
    • Bilardo keçesinin aslında özel bir bez türü olduğunu ve genellikle 'keçe' olarak anılsa da genellikle 'bilardo masa örtüsü', 'bilardo bezi' veya 'bilardo bezi' olarak satıldığını unutmayın. Bilardo masanızı kaplamak için sıradan keçe kullanamazsınız.
    • Yünlü bilardo bezi çoğu oyuncunun aşina olduğu bilardo keçesidir. Yünlü kumaş daha fazla hız sağlar, ancak daha az dayanıklılığı ve fiyatı nedeniyle profesyonel turnuvalar dışında nadiren kullanılır. Snooker bezi, karom veya polyester bez gibi diğer çeşitler yalnızca belirli kullanımlar için uygundur.

Keçe Oyun Yüzeyinin Zımbalanması

  1. adım 1 ahşap veya yonga levha altlık varsa bu yöntemi kullanın.
    Ahşap veya yonga levha altlık varsa bu yöntemi kullanın. Birçok masada arduvazın altında zımbaların tutturulmasına izin veren ahşap veya sunta bir katman vardır. Masanızın çevresini veya dikey kenarını inceleyerek bunun masanız için doğru olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Sadece arduvaz varsa, bunun yerine keçeyi yapıştırmak için talimatları kullanın.
    • Not: Bir 'çekiçli zımba' veya manuel zımba ya da zımba tabancasına ihtiyacınız olacaktır.
  2. adım 2 keçeyi masa ve korkuluk için parçalar halinde kesin.
    Keçeyi masa ve korkuluk için parçalara ayırın. Genellikle keçe büyük bir parça halinde gelir ve her bir korkuluğa uyacak şekilde parçaların çıkarılması için talimatlar içerir. Bu talimatları dikkatle izleyin, aksi takdirde kesilen parçalar masanıza uymayabilir.
    • Bazı keçelerde bir inçlik (2,5 cm) bir kesim yapabilir, ardından keçeyi düz bir çizgide elle yırtabilirsiniz. Diğer keçelerde jilet veya maket bıçağı ile kesim gerekebilir.
  3. adım 3 keçeyi masanın üzerinde yüzü yukarı bakacak şekilde yuvarlayın.
    Keçeyi yüzü yukarı bakacak şekilde masanın üzerine yuvarlayın. Hangi yüzün yukarı baktığını gösteren bir etiket veya başka bir işaret olup olmadığına bakın. Etiketsizse ve hangi tarafın oyun yüzeyi olduğunu kolayca anlayamıyorsanız, bir profesyonele danışın. Farklı keçe türlerinin farklı bir hissi vardır, bu nedenle bu türün hissine aşina değilseniz tahmin etmemek en iyisidir.
    • Ekstra keçenin daha fazlasını ayak ucuna asın ve kuruluma başlayacağınız baş ucuna çok fazla asmayın.
    • Şimdi yırtık, çizik veya para iadesi ya da değiştirme almanızı gerektirebilecek diğer kusurları kontrol edin.
  4. adım 4 keçeyi baş ucu boyunca gerin ve dikey kenarda birkaç yerden zımbalayın.
    Keçeyi baş ucu boyunca gerin ve dikey kenarda birkaç yerden zımbalayın. Keçeyi baş ucunun bir köşesinden masanın ahşap veya sunta kaplamasına tutturmak için çekiç veya zımba tabancası kullanın. Çıkıntıyı masa kenarına paralel tutarak keçeyi kırışıklık kalmayana kadar baş ucu boyunca germenize yardımcı olacak bir asistan bulun. Bu gergin kenar boyunca yaklaşık her 3 inçte (7,5 cm) bir zımbalayın ve ikinci köşede sonlandırın.
    • Profesyoneller çok sıkı gerilmiş bir yüzey üzerinde oynarlar, bu da daha fazla hız sağlar. Ancak bu, daha yavaş bir masada oynamaktan hoşlanabilecek çoğu oyuncu için arzu edilen bir durum değildir. Bununla birlikte, her zaman en azından tüm kırışıklıkları giderecek kadar sıkı gerin.
  5. adım 5 i̇şlemi sol tarafta tekrarlayın.
    Sol taraftaki işlemi tekrarlayın. Masanın uzun kenarlarından birine geçin ve bir yardımcınızdan keçeyi uzunluğu boyunca gergin bir şekilde çekmenize yardım etmesini isteyin. Yaklaşık 3 inç (7,5 cm) aralıklarla zımbalayın, ancak yan cebin her iki tarafını da zımbaladığınızdan emin olun.
    • Her iki tarafı zımbalarken keçeyi her bir cebin üzerine çekmek, cepleri astarlarken çalışmanız için size ekstra malzeme sağlayacaktır.
  6. adım 6 önce ayak ucunu, sonra sağ tarafı zımbalayın.
    Önce ayak ucunu, sonra sağ tarafı zımbalayın. Keçeyi zımbalanmamış son köşeden sıkıca çekin. Tutarsız bir çekme işlemi masanızda kırışıklıklara neden olabileceğinden buna özellikle dikkat edin. Önceki zımbalar bu çekişle düz bir yüzey oluşturmayı imkansız hale getiriyorsa, çıkıntı masa ucuna paralel olacak şekilde, bir zımba çekiciyle birkaç zımbayı çıkarmanız ve tekrar denemeniz gerekebilir. İstenilen sıkılıkta pürüzsüz bir yüzeye çekildikten sonra, kısa ayak ucunu ve kalan sağ tarafları uzunlukları boyunca zımbalayın.
    • Yan cebin her iki tarafını da zımbalamayı unutmayın.
  7. adım 7 ceplerdeki malzemeyi kesin ve içeriden zımbalayın.
    Ceplerdeki malzemeyi kesin ve içeriden zımbalayın. Keçede doğrudan her bir cebin üzerinde üç yarık açın, ardından gevşek keçeyi cebin içine doğru katlayın ve cebin içine zımbalayın. Bu işlem tamamlandıktan sonra, fazla keçeyi kesmek için bir makas veya jilet kullanın.

Keçe Oyun Yüzeyinin Yapıştırılması

  1. adım 1 masa zımbalanamıyorsa özel sprey yapıştırıcı kullanın.
    Masa zımbalanamıyorsa özel sprey yapıştırıcı kullanın. Masanızda arduvaz yüzeyin altında ahşap veya sunta destek yoksa, bunun yerine keçeyi arduvaza yapıştırmak için özel bir yapıştırıcı bulmanız gerekir. Bu desteği görüyorsanız, bunun yerine keçeyi zımbalamak için talimatları izleyin.
    • 3M Super 77 Çok Amaçlı Yapıştırıcı popüler bir seçenektir.
  2. adım 2 masanın kenarlarını gazete kağıdı ile kaplayın.
    Masanın kenarlarını gazete kağıdı ile kaplayın. Masanın kenarlarını, kenardan taşan bir gazete tabakası ile dökülen yapıştırıcıdan koruyun. Yapıştırılmış keçeyi indirmeden hemen önce her kenardan gazeteyi çıkarın.
  3. adım 3 keçeyi üreticiye göre kesin's instructions.
    Keçeyi üreticinin talimatlarına göre kesin. Keçe genellikle büyük parçalar halinde ve her bir korkuluk için şerit kesme talimatlarıyla birlikte gelir. Doğru boyutta parçalar elde ettiğinizden emin olmak için bu talimatları izleyin.
  4. adım 4 oyun yüzeyini belirleyin ve keçeyi masanın üzerine yerleştirin.
    Oyun yüzeyini belirleyin ve keçeyi masanın üzerine yerleştirin. Eğer 'yüz yukarı' yüzeyi etiketlenmemişse, hissederek tanımlamaya çalışın veya bir profesyonele danışın. Keçe oyun yüzeyiniz pürüzsüz olabilir veya türüne bağlı olarak bir yönde 'kestirme' olabilir; malzemeye aşina değilseniz yüzü yukarı bakan tarafı bir uzmana tanımlatmanız gerekebilir. Kısa baş ucunda sadece birkaç inç (birkaç santimetre) fazla el bırakarak keçeyi masanın üzerine yerleştirin. Her bir çıkıntının masa kenarına mümkün olduğunca paralel olduğundan emin olun.
  5. adım 5 keçenin baş ucunu yukarı katlayın ve yapıştırıcı uygulayın.
    Keçenin baş ucunu yukarı katlayın ve yapıştırıcı sürün. Keçenin baş ucunu masanın üzerine katlayın ve arduvazın dikey tarafına sarkacak olan alt tarafı ortaya çıkarın. Alt tarafın bu kısmına yoğun bir şekilde yapıştırıcı püskürtün ve arduvazın yapıştırılacağı yere de püskürtün. Yapıştırıcı üreticisinin talimatlarına göre yapışkan hale gelene kadar bekletin.
  6. adım 6 keçeyi dikkatlice masaya tutturun.
    Keçeyi dikkatlice masaya yapıştırın. Bir uçtan başlayarak, yapıştırılmış keçeyi arduvaz ile dikkatlice hizalayın, aşağı doğru bastırın, ardından yapıştırılmış uç boyunca hareket edin ve masaya tuttururken sıkıca çekin. Özellikle işlemin başında malzemenin gergin olduğundan emin olmak için bir asistana ihtiyacınız olabilir.
    • Keçe tüm kırışıklıkları önleyecek kadar sıkı olmalıdır, ancak profesyonel turnuvalar için pratik yapmak istemiyorsanız ultra sıkı bir yüzey gerekli değildir. En önemlisi, bu kurulum boyunca keçeyi aynı basınçla çekmelisiniz.
  7. adım 7 i̇şlemi uzak uç ve uzun kenarlarla tekrarlayın.
    İşlemi uzak uç ve uzun kenarlarla tekrarlayın. Yapıştırma işlemi kalan üç kenarın her biri için aynıdır. Her iki taraf arasında en az birkaç dakika veya yapıştırıcı üreticisinin güçlü bir ilk bağ oluşturmak için önerdiği süre kadar bekleyin. Yapıştırıcı uygulamadan önce her bir tarafı dikkatlice gergin bir şekilde çekin, kumaşta kırışıklık olmadığından ve her tarafta aynı kuvvetle çektiğinizden emin olun.
  8. adım 8 keçeyi kesin ve fazlalıkları cepleri hizalamak için kullanın.
    Keçeyi kesin ve fazlalığı cepleri hizalamak için kullanın. Her iki taraftaki fazla keçe çıkıntısını kesin. Bir taraftan, cep astarı olarak kullanmak için bir inç (2,5 cm) genişliğinde bir malzeme şeridi kesin. Ceplerin üzerine gerilen malzemeyi kesin, ardından bu şeridi daha küçük parçalar halinde kesin ve havuz toplarından korumak için arduvazın dikey, dairesel yüzeyinin üzerine yapıştırın.

Korkuluk Keçesinin Değiştirilmesi

  1. adım 1 eski keçeyi raylardan çıkarın.
    Eski keçeyi raylardan çıkarın. Rayların uçlarındaki zımbaları çıkarmak için bir zımba çektirmesi veya düz uçlu tornavida kullanın. Hemen çıkmazsa eski keçeyi rayın üst kısmı boyunca kesin.
  2. adım 2 ahşap tüy şeridini yavaşça çıkarın.
    Ahşap tüy şeridini yavaşça çıkarın. Her rayın yanında, tipik olarak herhangi bir yapıştırıcı veya çivi ile tutturulmamış ince bir ahşap 'tüy şeridi' vardır. Kolayca çıkmazsa, kırmadan kaldırmak için ince bir düz uçlu tornavida kullanın.
  3. adım 3 rayın üzerine yeni bir keçe şeridi yerleştirin.
    Rayın üzerine yeni bir keçe şeridi yerleştirin. Masa üstünün aksine, bu keçe 'yüzü' aşağı bakacak şekilde olmalıdır. Her iki uçta en az 4 inç (10 cm) ve tüy şeridi oluğunun üzerinde 1/2 inç (1,25 cm) bir çıkıntı bırakın.
  4. adım 4 tüy şeridinin ortasını sıkıştırmak için bir vurma bloğu ve çekiç kullanın.
    Tüy şeridinin ortasını sıkıştırmak için bir vurma bloğu ve çekiç kullanın. Kuş tüyü şeridi tekrar yerine yerleştirin, ancak bastırmayın. Bir asistanın keçeyi korkuluğun ortası ve bir ucu arasına sıkıca germesini sağlayın. Kuş tüyü şeridin üzerine bir vurma bloğu yerleştirin, ardından bloğa hafifçe vurmak için bir çekiç kullanın, kuş tüyü şeridi keçenin gerilmiş kısmına doğru itin, ancak köşe cebinin yerleştirileceği uçtan yaklaşık 2 inç (5 cm) uzakta durun. Keçenin diğer yarısını gerin ve bu işlemi tüy şeridinin kalan uzunluğu için tekrarlayın ve diğer uçtan 2 inç (5 cm) uzakta durun.
    • Tüy şeridine doğrudan vurmayın, aksi takdirde masayı çökertebilirsiniz.
  5. adım 5 keçeyi mindere doğru çekin ve kuş tüyü şeridin uçlarına hafifçe vurun.
    Keçeyi mindere doğru çekin ve kuş tüyü şeridin uçlarına hafifçe vurun. Masanın uçlarındaki keçeyi kauçuk mindere doğru çekin, ardından tüy şeridin kalan kısmını yerine sıkıca oturana kadar hafifçe vurun. Fazla malzemeyi çıkarmak ve minderin uçlarını kapatmak için keçeyi gerektiği gibi kesin ve katlayın.
  6. adım 6 dış rayları yeniden monte edin.
    Dış rayları yeniden monte edin. Tüm raylarınız tamamlandığında, onları tekrar masaya cıvatalayın. Cıvataların nereye gitmesi gerektiğini bulmakta zorlanıyorsanız, kılavuz olarak cıvata deliklerinden bir tornavida geçirebilirsiniz. Yanlış yerden kesebileceğiniz için asla masanın üstünden oyun yüzeyinde delik açmaya çalışmayın.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Masanın sağ tarafı kırma ucundan mı kabul edilir?
    Evet, her zaman baulk (kırma) ucundan. Aksiyon ucu topların istiflendiği yerdir ve sağ ve sol, açıkça sağ ve soldur.
  • Soru
    Sadece keçemi sıkılaştırmak istiyorum - hasar görmemişse eski keçemi kullanabilir miyim?
    Keçeyi dört defaya kadar tekrar kullandım. Evet, yeniden gerdirilebilir. Ancak unutmayın, her gerdiğinizde onu bir şekilde bozuyorsunuz. Bir noktada lifler birbirinden ayrılacaktır.
  • Soru
    Tek parçalı bir kayrak vadi masasında kayrak taşının hangi tarafının yukarı baktığı önemli midir?
    Arduvazın en düz, en uzun tarafı her zaman yukarı bakmalıdır. Birçok kişi arduvazları kendi taraflarına monte etmeyi denedi (ve başarısız oldu), ancak bu berbat bir bilardo oyunuyla sonuçlandı.

Video

İpuçları

  • Dış korkulukları bilardo masanızdan çıkardıktan sonra, yeniden montajı biraz daha kolaylaştırmak için her bir korkuluğun masanın hangi tarafından geldiğini bilmek için onları ayrı tutun.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Yeni bilardo masa örtüsü
  • Çekiç veya zımba tabancası
  • veya Özel yapıştırıcı (3M Super 77 gibi)
  • Düz uçlu tornavida