Yere Top Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yerden gelen topları almak, basit görünen ancak mükemmelleştirmek için çok fazla pratik gerektiren bir beyzbol temelidir. Ayak parmaklarınızın üzerinde olmalısınız - kelimenin tam anlamıyla - ve top size doğru ateş ettiğinde hızlı tepki vermeye hazır olmalısınız. Doğru pozisyona girme, topa doğru yaklaşma ve topu tek bir yumuşak hareketle atmak için yükselme alıştırması yapmanız gerekir. Nasıl yapılacağını öğrenmek için Adım 1'e bakın.

Adımlar

Pozisyon Alma

  1. 1. adım varsayalım ki baseball ready position.
    'Beyzbola hazır' pozisyonunuzu alın. Atış yapılmadan önce hazır pozisyonda durmalısınız. Dizleriniz hafifçe bükülü ve eldiveniniz önünüzde olacak şekilde ayaklarınızın üzerinde durun. Dikkatinizi vurucuya odaklayın. Vurucu topa vururken gözünüz sürekli topun üzerinde olsun.
  2. adım 2 top size doğru gelirse hareket etmeye hazır olun.
    Top size doğru gelirse hareket etmeye hazır olun. Topa vurulduktan sonra tepki vermek için sadece birkaç saniyeniz olacaktır, bu nedenle top size doğru gelirse refleks olarak topa doğru hareket edebilmelisiniz. Bazı saha oyuncuları vuruşu beklerken bir yandan diğer yana sallanmayı faydalı bulur. Ağırlığınızı ileri geri kaydırmak, kendinizi topa doğru hızla sıçramaya hazır hissetmenize yardımcı olabilir.
  3. adım 3 topun önünde hareket edin.
    Topun önüne doğru hareket edin. Topa vurulduğunda, topun önüne geçmek için olabildiğince hızlı koşun. Koştuğunuz açı, topun ne kadar hızlı hareket ettiğine bağlıdır. İşte birkaç farklı senaryo:
    • Eğer yavaş hareket eden bir topsa, hücum etmek isteyebilirsiniz. Bu, topa mümkün olduğunca çabuk ulaşmanıza yardımcı olacak bir açıyla topa doğru koşmak anlamına gelir.
    • Topa sert ve alçaktan vurulursa, zemindeki kusurlara şiddetli bir şekilde tepki verecektir. Topa mümkün olduğunca çabuk ulaşmak, sizden uzağa veya size zararlı, beklenmedik bir şekilde sekmesini önlemenin iyi bir yoludur.
    • Çok hızlı hareket eden bir topsa, eldiveninizi garip bir açıyla daldırmak veya germek zorunda kalmak yerine, topu kolaylıkla karşılamanıza zaman tanıyacak bir açıyla koşmak daha önemlidir. Topa doğru koşmak yerine, bir tarafa veya diğer tarafa doğru koşun, böylece topun eldiveninize doğru gelmesini sağlayacak pozisyonu alabilirsiniz.
    • Pratik yaptıkça, hangi hızdaki top için hangi yaklaşımın doğru olduğunu anlayabileceksiniz. Yerden gelen toplar söz konusu olduğunda zamanlama her şeydir.
  4. adım 4 topu uzun bir sıçrayışla mı yoksa kısa bir sıçrayışla mı atacağınıza karar verin.
    Uzun bir sıçrayışla mı yoksa kısa bir sıçrayışla mı sahaya atacağınıza karar verin. Yerden gelen topları tutmak zor olabilir çünkü aldıkları her sıçrama onları tahmin edilemeyen bir yöne zıplatabilir. En iyi seçeneğiniz, mümkün olduğunca uzun bir sıçrayışta bir yer topunu tutmaya çalışmaktır, çünkü onu yakalamak için eldiveninizi nereye yerleştireceğinizi bilirsiniz. Yerden gelen topu kısa bir sıçrayışla tutmak daha zordur, çünkü topun sıçramasına tepki vermek için daha az zamanınız vardır. Eldiveninizin hemen önünde sekmesine izin verirseniz, top kolayca omzunuzun üzerinden veya solunuza ya da sağınıza sıçrayabilir ve sizi elinizden kaçırmaya zorlayabilir.
    • Topun eldiveninizin hemen önünde zıplamaması için zamanlama yapmaya çalışın. Top birkaç metre uzağa zıpladıktan sonra yakalayın, böylece ona doğru hareket edip yakalamak için zamanınız olur.
    • Eğer top tam önünüzde zıplarsa, onu yakalamak için çok hızlı reflekslere sahip olmanız gerekir. Vücudunuzu topun önünde tutun. Eldiveninizden sekerse, ayağınızla veya başka bir vücut parçanızla durdurabilirsiniz - sizi geçmesini önlemek için herhangi bir şey!
  5. adım 5 topu daha kolay tutmak için vücudunuza açı verin.
    Topu daha kolay tutmak için vücudunuza açı verin. Topu eldiven elinizle vücudunuzun aynı tarafında tutmak en rahat olanıdır. Eldiven eliniz sağ elinizse, top hafifçe sağ tarafınıza doğru hareket edecek şekilde kendinizi konumlandırmaya çalışın. Eldiven eliniz sol elinizse, kendinizi o tarafta yakalayabileceğiniz şekilde konumlandırın.
    • Bununla birlikte, topla hala oldukça kare olmalısınız. Kendinizi topu yakalamak için dalmak veya kolunuzu uzatmak zorunda kalacak bir pozisyona sokmamaya çalışın.
    • Eğer top çok hızlı gidiyorsa, ideal saha pozisyonunu almak için her zaman zamanınız olmayacaktır. Yakalamak için dalmanız, kolunuzu uzatmanız veya elinizin tersiyle vurmanız gerekebilir.

Yerden Gelen Topu Yakalamak

  1. adım 1 dizlerinizi bükün ve arkanızı yere bırakın.
    Dizlerinizi bükün ve arkanızı yere bırakın. Top yükseldiğinde, alçalma zamanı gelmiştir. Bunu yapmazsanız, topun bacaklarınızın arasından uçup gitme ihtimali çok yüksektir - bu da en utanç verici saha oyuncusu hatasıdır. Kısa bir sıçramada topu yakalamanız gerekirse hızlı hareket etmenizi sağlayacak bir çömelme pozisyonuna geçin.
  2. adım 2 eldiveninizi önünüze doğru uzatın.
    Eldiveninizi önünüze doğru uzatın. İşte burada el-göz koordinasyonu devreye giriyor. Dirseğinizi hafifçe bükerek eldiveninizi topa doğru uzatın. Eldiveninizi topun yuvarlanacağı veya içine gireceği şekilde konumlandırın.
    • Saha oyuncularının yaptığı yaygın bir hata, eldivenlerini Eldiven aşağı. Eldiveni yukarı kaldırmak hızlıca aşağı indirmekten daha kolaydır, bu nedenle eldiveninizi alçak konumda tutmak daha iyi koruma sağlar.
  3. adım 3 diğer elinizi yakın tutun.
    Diğer elinizi yakın tutun. Topun yolunda olmadığından emin olun, ancak gerektiğinde kolayca kullanabileceğiniz kadar yakın olmalıdır. İki el bir elden daha iyidir, bu nedenle diğer eliniz eldiveninizle buluştuğunda topu yakalamaya hazır olmalıdır.
  4. adım 4 topun eldiveninize girmesini izleyin.
    Eldiveninize giren topu izleyin. Beyzbolda bir numaralı kural olan gözünüzü toptan ayırmayın, vuruş için olduğu kadar saha için de geçerlidir. Eldiveninize güvenli bir şekilde yerleşene kadar topu izlediğinizden emin olun ve beklenmedik bir şey yaparsa hareket etmeye hazır olun.
  5. adım 5 topu diğer elinizle yakalayın.
    Topu diğer elinizle yakalayın. Top eldiveninize girdiğinde eldiveninizi sıkıca kapatın ve hemen diğer elinizle topu yakalayın. Bu sizi mükemmel bir pozisyona getirir topu at mümkün olduğunca çabuk gitmesi gereken yere.

Topu Transfer Etme ve Fırlatma

  1. adım 1 topu atış elinize aktarın.
    Topu atış elinize aktarın. Top güvende olduğunda, hemen atış elinize aktarın. Topu yakalamak için atış elinizi kullandıysanız, topu hızlı bir şekilde fırlatmak için sağ tutuşu kullanarak topu kavrayabilirsiniz. Eldiveninizi bir tarafa doğru uzatarak topu aldıysanız veya topu ters elle yakaladıysanız, eldiveninizi atış elinize getirin ve topu kavrayın.
    • Topu iyi kavrama alıştırması yapın. Bakmadan, topu dikiş yerlerinden hızlıca kavrama alıştırması yapın. Bu refleksi geliştirmek, atışınızın büyük olasılıkla hedefe isabet edeceği ve kolay yakalanacağı anlamına gelir.
    • Top transferi bilinçli ve hızlı bir şekilde yapılmalıdır. Topu başarılı bir şekilde aldıktan sonra hala beceriksizliğe yer vardır, bu nedenle transferin de aynı şekilde çalışılması gerekir. Top transferiniz üzerinde çalışın. Topunuzu eldiveninizden atış elinize aktarma alıştırması yapın. Yedek kulübesinde yapacak bir şey olmadığında veya elinizin altında bir top olduğunda pratik yapın.
  2. adım 2 ayağınızı ayarlamak için kalkın ve hareket edin.
    Ayağa kalkın ve ayağınızı ayarlamak için hareket edin. Şimdi topu atmak için hızlıca pozisyon alma zamanı. Ayağa kalkın ve topu fırlatan ayağınızla öne doğru adım atın, sonra fırlatmayan ayağınızla, sonra topu fırlatırken tekrar fırlatan ayağınızla. Bu adımları hızlı bir şekilde yapmak, atlama gibi görünen hızlı bir sekansla sonuçlanır. Etkili bir atış yapmak için vücudunuzu doğru pozisyona getirmenizi sağlar.
  3. adım 3 topu tek bir akıcı hareketle atın.
    Topu tek bir akıcı hareketle atın. Topu tutma telaşından sonra, iyi bir atış yapmak için yeterince odaklandığınızdan emin olun. Vahşi bir atış, iyi saha tutma çabalarınızı tamamen boşa çıkaracaktır. İyi bir oyun çıkarmak için uygun saha oyuncusuna sağlam bir çizgi atışı yapın.
    • Ayağa kalkıp düzgün bir atış yapmak için yeterli zamanınız olmadığı zamanlar için çömelmiş bir pozisyondan atış alıştırması da yapabilirsiniz.
    • Diğer durumlarda topu başka bir saha oyuncusuna atmanız veya fiske vurmanız gerekebilir.

Uzman Soru-Cevapları

Video

İpuçları

  • İyice pratik yapın. Yavaşça vurulan veya yuvarlanan toplarla başlayın, böylece ayak hareketlerinizi iyileştirebilir, ritim ve zamanlama geliştirebilirsiniz. Daha sonra hızı kademeli olarak artırın. Her antrenmanda, alabileceğiniz her tür vuruş üzerinde çalışın ve her zaman topu transfer ettiğinizden ve fırlattığınızdan emin olun, böylece ikinci doğa haline gelir.
  • Bu alıştırmalardan bazılarını çıplak elle yapmayı deneyin.
  • Kısa sıçramalar üzerinde çalışmak için birisinin önünüzde durmasını ve topu düz bir kaldırımda size doğru sektirmesini sağlayın.

Uyarılar

  • Antrenmandan önce daima esneyin ve ısının.
  • Kendinizi koruyun eldiven iyi durumda. Bağcıkları kontrol edin ve gevşekse sıkın-- sert bir vuruşta top bağcıklara sıkışabilir, hatta içinden geçebilir. Ceplerin iyi şekillendirilip şekillendirilmediğini kontrol edin - sarkık bir cep sert bir vuruşta açılabilir. Eldivenin avuç içi mümkün olduğunca düz ve pürüzsüz olmalıdır, bu nedenle herhangi bir tümsek varsa ezin, topun dışarı sıçramasını önlemeye yardımcı olacaktır.