Bir Geyik Nasıl Sahada Giydirilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir geyiği vurduktan sonra, hayvandan yüksek kaliteli et (geyik eti) elde etmenin en önemli adımı tarla temizliğidir. Çoğunlukla, bir geyiği sahada temizlemek için ihtiyacınız olan tek şey keskin bir bıçak ve güçlü bir midedir. Geyiğin bağırsaklarını çıkardıktan sonra aracınıza taşıyın ve derisini yüzmek ve dörde bölmek için eve ya da bir kasaba götürün.

Adımlar

Geyik Temizliğini Güvenli Hale Getirmek

  1. adım 1 silahınızı yeniden doldurun ve geyiği birkaç dakika yaşam belirtisi olup olmadığını anlamak için izleyin.
    Silahınızı doldurun ve geyiği yaşam belirtisi olup olmadığını anlamak için birkaç dakika izleyin. Geyiği vurduktan sonra, geyik hala hayattaysa başka bir atış yapabileceğinizden emin olmak için geyikle aranızdaki mesafeyi kapatın. Yaralı bir geyiğe yaklaşmak çok tehlikelidir, bu nedenle geyiğin hala hayatta olduğuna dair işaretler görürseniz, geyiği tekrar vurabilir veya ölmesini bekleyebilirsiniz.
    • Boğazını bıçakla kesmek için canlı bir geyiğe yaklaşmayın. Geyik yaralandığında çok tehlikeli olabilir.
    • İkinci bir atış yaparken geyiğin vücudunun yaklaşık üçte birini, doğrudan ön omzunun arkasını hedefleyin. Bu, geyiğin kalbine yakın bir yerdir.
  2. adım 2 silahınızı boşaltın.
    Silahınızı boşaltın. Geyiğin öldüğünden emin olduktan sonra, geyiği temizlemek için silahı güvenli bir şekilde kenara koymadan önce ateşli silahı boşaltmanız gerekir. Şarjörü çıkarın (varsa) ve fişek yatağını veya namluyu temizleyin. Hazne veya namluda mermi veya kovan kalmadığını görsel olarak teyit ettiğinizden emin olun.
    • Farklı av tüfekleri ve tüfekler farklı doldurma mekanizmaları kullanır. Ağızdan dolma, gedikten dolma, pompalı, sürgülü veya yarı otomatik bir tüfeği temizlemek için geyik avına çıkmadan önce iyi bilmeniz gereken farklı yöntemler gerekir.
  3. adım 3 etiketinizi geyiğe uygun bir yere iliştirin.
    Küpenizi geyiğe uygun bir yere takın. Geyiğinizi temizlerken bir av koruma görevlisi size yaklaşırsa, geyiğe iliştirdiğiniz etiketi gösterebilmeniz beklenecektir. Künyedeki gerekli bilgileri doldurun (yerel yönetime göre değişir ancak genellikle öldürme tarihi ve saatini içerir) ve geyiğe görünür bir yere bağlayın.
    • Çoğu eyalette etiketin özel bir yere konulması gerekmez, sadece görünür olması yeterlidir.
    • Künye, geyiğin taşınması bitene ve dörde bölünene kadar geyiğin üzerinde kalmalıdır.
  4. adım 4 geyiği hafif bir eğimdeki açıklığa sürükleyerek tarlada giydirin.
    Sahada giydirmek için geyiği hafif bir eğimle açıklığa sürükleyin. Geyiğin tarla temizliği için en iyi yerde ölmemiş olma ihtimali yüksektir. Arka ayaklarından tutun ve geyiği tercihen hafif eğimli olan uygun bir açıklığa çekin.
    • Ölü bir geyiği asla kaldırıp taşımayın. Diğer avcılar onu canlı bir geyik sanabilir ve sizi vurabilir.
    • Hafif bir eğimi olan açık bir ot parçası arayın.
  5. adım 5 yakındaki bir ağaca bir parça turuncu kumaş asın.
    Yakındaki bir ağaca bir parça turuncu kumaş asın. Geyiği nerede avlayacağınızı belirledikten sonra, yanan turuncu renkli bir giysiyi çıkarın ve yakınınızdaki bir ağaca asın. Bu şapkanız, ceketiniz, yeleğiniz ya da üzerinizde taşıdığınız herhangi bir turuncu kumaş parçası olabilir. Bu, diğer avcıların dikkatini çekecek ve çalışırken vurulma olasılığınızı azaltacaktır.
    • Yine de kana bulanmasını önlemek için ceketinizi çıkarmak isteyebilirsiniz.
    • Güvenlik için vücudunuzda da şapka gibi alev turuncusu bir şey bulundurmaya çalışın.

İç Organların Çıkarılması

  1. adım 1 geyiği başı yokuş yukarı bakacak şekilde konumlandırın.
    Geyiği başı yokuş yukarı bakacak şekilde konumlandırın. Konumlandırmak için geyiği ön veya arka ayaklarından sürükleyin. Eğer hafif bir eğim bulabildiyseniz, başını gövdesinden daha yukarıda tutmak siz çalışırken kan akışını yönlendirecek ve çalışma alanınızda büyük bir dağınıklık oluşmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
    • Etrafta tepe veya eğim yoksa geyiği yine de temizleyebilirsiniz.
  2. adım 2 karnı deriyi geçecek kadar derin dilimleyin.
    Karnı deriyi geçecek kadar derinden dilimleyin. Baş ve işaret parmaklarınızla deriyi ve kılları birbirine sıkıştırın ve geyiğin vücudundan uzaklaştırın. Ardından keskin bir bıçakla deriyi, altındaki organlara ve bağırsaklara girmeden dikkatlice kesmeye başlayın. Keskin bir 2 ila 4 inç (5,1 ila 10,2 cm) sabit ağızlı av bıçağı kullanın.
    • Geyiğin midesini veya bağırsaklarını delmek, eti bozabilecek kirletici maddeleri açığa çıkarabilir.
    • Deriyi keserken ellerinizi veya parmaklarınızı kesmemeye çok dikkat edin.
  3. adım 3 deriyi boyuna kadar ve anüse kadar dilimleyin.
    Deriyi boyuna kadar ve anüse kadar dilimleyin. Deriyi geyiğin kaslarıyla birlikte kesmeniz mümkün olsa da, önceden ayırmak ete kıl veya döküntü bulaşma olasılığını azaltacaktır.
    • Düz bir çizgide dilimleyin, mide organlarının daha derinlerini kesmekten kaçınmak için gerektiğinde deriyi geyiğin etinden uzakta ve yukarıda tutun.
    • Gerekirse çalışırken deriyi biraz yana çekebilirsiniz.
  4. adım 4 karın kasının ortasına bir kesik atın ve deliğe 2 parmağınızı sokun.
    Göbek kasının ortasına bir kesi yapın ve deliğe 2 parmağınızı sokun. Kas dokusunu keserken geyiği çok derinden kesmemeye yine çok dikkat edin. Bıçağınızı ve 2 parmağınızı sokmak için kas bariyerinde yeterince büyük bir delik açın. İşiniz bittiğinde, bu 2 parmağınızı avuç içiniz yukarı bakacak şekilde deliğe sokun ve bir 'V' veya barış işareti şeklinde açın.
    • Kestiğiniz kas bariyerine bazen karın duvarı da denir.
    • Gerekli değildir, ancak sizi daha rahat ettirecekse bu adım için eldiven giyebilirsiniz.
  5. adım 5 bıçağı yukarı bakacak şekilde yerleştirdiğiniz 2 parmağın arasına yerleştirin.
    Bıçağı yukarı bakacak şekilde yerleştirdiğiniz 2 parmağın arasına sokun. Bıçağın sırtını veya omurgasını yerleştirdiğiniz 2 parmağın eklemleri arasına yerleştirin. Kası, altında bulunan bağırsaklardan ve organlardan hafifçe ayırmak için bu parmaklarla yukarı doğru bastırın.
    • Parmaklarınız bıçağı yönlendirecek ve bıçak yukarı baktığı için kasın altındaki bağırsakları kesmeyecektir.
  6. adım 6 geyiği tamamen kesin's midline without piercing the entrails.
    İç organları delmeden geyiğin orta hattına kadar kesin. Geyiğin kası boyunca karnının tüm uzunluğu boyunca düz bir çizgi kesmeye başlarken parmaklarınızı içeride tutun. Bıçağı yukarı doğru hareket ettirdikçe, kası bağırsaklardan ayrı tutmak için parmaklarınızı da bıçakla birlikte hareket ettirin.
    • Geyiğin leğen kemiğinden göğüs kafesine kadar kesin.
    • İlerlerken kesiği geyiğin orta çizgisi üzerinde tutmaya çalışın.
  7. adım 7 eğer varsa cinsel organları çıkarın're in the way (when applicable).
    Eğer engel teşkil ediyorlarsa cinsel organlarını çıkarın (uygulanabilir olduğunda). Bazı eyaletler, cinsiyetini doğrulamak için bir geyiğin cinsel organlarını olduğu gibi bırakmanızı gerektirir, ancak böyle bir eyalette yaşamıyorsanız, çalışırken cinsel organları kesip çıkarmayı seçebilirsiniz. Vücut boşluğunun içine ulaşın ve penis ile testisleri tabanlarından keserek çıkarın.
    • Dişi geyiklerin memelerini de kesip çıkarabilirsiniz. Çıkarmak için her bir memenin her iki yanından kesin.
  8. adım 8 anüsün etrafında bir delik açın, ardından dökülmeyi önlemek için içeriden bağlayın.
    Anüsün etrafında bir delik açın, ardından dökülmeyi önlemek için içeriden bağlayın. Dişi geyiklerde deliği vajinayı da içine alacak şekilde genişletin. Sonra anüsü içeriden yukarı çekin ve balon bağlar gibi bağlayın. Bu, herhangi bir şeyin dışarı sızmasını ve etin bozulmasını önleyecektir.
    • Anüs ve vajina etrafındaki kesik yaklaşık 4 inç (10 cm) derinliğinde olmalıdır. Keserken rektumu delmemeye dikkat edin.
  9. adım 9 geyiği yan yatırın ve bağırsaklarını ellerinizle dikkatlice dışarı çekin.
    Geyiği yan yatırın ve bağırsaklarını ellerinizle dikkatlice dışarı çekin. Geyik bir taraftayken, karnın alt kısmına yakın armut şeklindeki yarı saydam keseyi (mesane) çıkararak başlayın. İdrar kesesine giden boruyu sıkıştırın ve idrarın ete sızmasını önlemek için sıkıştırdığınız yerin hemen üstünden kesin. Bundan sonra, sırt kısmına gelene kadar bağırsakların çoğu geyikten kolayca çıkacaktır.
    • Bu noktada çıkaracağınız bağırsakların çoğu geyiğin midesi, kolonu ve bağırsakları olacaktır. Geri kalanı göğüs boşluğunda olacaktır.
    • Boşluğa uzanın ve hepsini çıkardıktan sonra midenin arkasından bağırsakları ve organları kesin.
    • Eski yiyeceklerin dışarı dökülmesini önlemek için mide boşluğunu keserken yemek borusunu sıkıştırmak için mesanede yaptığınız yöntemin aynısını kullanın.

Göğüs Boşluğunun Temizlenmesi

  1. adım 1 daha kolay erişim istiyorsanız göğüs kafesini üst göğüs bölgesine kadar kesin.
    Daha kolay erişim istiyorsanız göğüs kafesini üst göğüs bölgesine kadar kesin. Bazı avcılar montaj amacıyla göğsü olduğu gibi bırakmayı tercih edebilir. Aksi takdirde, içeride bulunan organlara daha kolay erişmek için bıçağınızı göğüs kafesinin içinden ve göğsün içine doğru kesmek için kullanın.
    • Aşağı doğru bastırırken bıçağı geyiğe doğru tutun ve göğüs kafesini elinizden geldiğince ayırmak için bıçakla ileri geri testere ile kesin.
    • Bunu yapmadan da göğüsteki organlara erişebilirsiniz, ancak bu işinizi kolaylaştırabilir.
  2. adım 2 diyaframı geyikten uzağa doğru kesin's ribs on both sides.
    Diyaframı geyiğin kaburgalarından her iki taraftan kesin. Diyafram, bağırsakları geyiğin kaburgalarında tutan ince bir doku tabakasıdır. Elinizi göğüs boşluğuna kaydırın ve diyaframı kaburgalardan ayırmak için bıçağı kullanın, böylece bağırsaklar kolayca dışarı çıkar.
    • Eğer onları saklamak istiyorsanız, kalp ve akciğerleri çıkardığınız organlardan keserek ayırın. Her birini ayrı plastik torbalara koyun ve eğer varsa bu torbaları bir soğutucuya yerleştirin.
    • Gevşek çıkmadığı sürece keserken göğüs boşluğundan hiçbir şey çıkarmayın.
    • Göğüs boşluğunun içinde göremediğiniz yerleri keserken son derece dikkatli olun.
  3. adım 3 nefes borusunu ve yemek borusunu kesmek için bir bıçakla göğsün içine uzanın.
    Soluk borusunu ve yemek borusunu kesmek için bir bıçakla göğse uzanın. Göğüs kafesini kesip kesemediğinize bağlı olarak bu zor bir adım olabilir. Her iki elinizi de geyiğin kafasına doğru göğüs boşluğuna uzatın ve nefes borusu ile yemek borusunu (geyiğin ağzına giden 2 tüp) tutun. Her ikisini de baskın olmayan elinizle kavrayın ve her iki boruyu da kesin.
    • Bu, nefes borusunu ve yemek borusunu kestiğiniz yerin yukarısında geyiğin ağzından ayıracaktır.
    • Yanlışlıkla kendinizi kesmediğinizden emin olmak için yavaş ve kasıtlı hareket edin.
    • Soluk borusu ve yemek borusunu kestikten sonra bırakmayın.
  4. adım 4 nefes borusunu kavrayın ve takılmaları keserken aşağı doğru çekin.
    Nefes borusunu kavrayın ve takılmaları keserken aşağı doğru çekin. Elinizi karnına doğru geri çekip geyikten çıkarırken nefes borusu ve yemek borusunu kavramaya devam ederek bağırsakları ve organları geyiğin göğsünden çıkarın. İlerlemenizi engelleyen takılmaları kesmek için bıçağı kullanın.
    • Diyaframı iyi keserseniz, bağırsakların çoğu siz çekerken kayarak dışarı çıkacaktır.
    • Geyiğin iç organlarının çoğu artık çıkarılmış olacaktır.
  5. adım 5 vücut boşluğunu bir sopayla destekleyerek açın.
    Vücut boşluğunu bir sopayla destekleyin. Boşluğu açık tutmaya yardımcı olması için etrafta bulduğunuz sağlam bir sopa kullanın. Boşluğu açık tutmak, gözden kaçırmış olabileceğiniz herhangi bir şeyi tespit etmek için içeriye iyice bakmanızı sağlarken, boşluğun kurumasına da yardımcı olacaktır.
    • Çalışırken boşluğun içini görmek zor olabilir. Çubuk yerindeyken, daha fazla ışığın içeri girmesine izin verecektir.
  6. adım 6 kalan bağırsakları veya kalıntıları temizleyin.
    Kalan bağırsakları veya kalıntıları temizleyin. İsterseniz, boşluğu temizlemeye yardımcı olması için temiz su kullanabilirsiniz, ancak bu gerekli değildir. Çalışırken boşluğa düşmüş olabilecek bağırsak veya döküntü parçalarını çıkarın.
    • Boşluğun tamamen temizlendiğinden emin olun. Kaburgaların iç kısmına yapışmış olan her şeyi kesmek için bir bıçak kullanın.
    • Su kullandıysanız, kurumasına yardımcı olmak için kağıt havlu veya etrafta ne varsa onu da kullanabilirsiniz.
    • İç organları temizlemek ve eti kurutmak, geyiği dörde bölüp buzdolabına koyana kadar bozulmasını önlemenin en etkili yoludur.
  7. adım 7 bir saat bekleterek boşluğu kurutun.
    Boşluğu bir saat bekleterek kurutun. Bu süre zarfında geyik soğuyacak ve kanın daha fazlası dışarı akacaktır. Kanın boşaltılması geyiğin ağırlığını azaltacak ve ormandan taşınmasını çok daha kolay hale getirecektir. Eve dönüşünüz uzun sürecekse, vücut boşluğuna buz ekleyin ve geyiği ısı ve döküntülere maruz kalmaktan korumak için plastiğe sarın.
    • Boşalmaya yardımcı olması için geyiği yakındaki bir ağaca dayamak isteyebilirsiniz.
    • Geyiğin vücudunun etrafında çalışırken kan içinde kaymamaya dikkat edin.
    • Etin temizlenmesi ve kurutulması bozulmayı önlemeye yardımcı olacaktır. Geyiği ormandan çıkarın ve kuruduktan sonra olabildiğince çabuk dörde bölün.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bu neden gereklidir?
    Bu, eti korumak ve bozulmasını önlemek için gereklidir.

İpuçları

  • Bölgenizde Kronik İsraf Hastalığı (CWD) olan geyik olup olmadığını ve geyiğinizde bu hastalık olduğundan şüpheleniyorsanız ne yapmanız gerektiğini öğrenin. Bir deri bir kemik kalmış veya ölmeden önce hasta gibi görünen bir geyiği vurursanız, eti yemeyin ve yerel av bekçinize haber verin.
  • Bağırsak kancalı keskin bir bıçak kullanırsanız işiniz daha kolay olur.
  • Göğüs kafesini kesmek ve yaymak, tüm bağırsakları çıkarmayı ve nefes borusunu kesmeyi biraz daha kolaylaştırır ve ayrıca vücut boşluğunun daha hızlı soğumasına yardımcı olur.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Keskin bir bıçak
  • Bir kemik testeresi veya fermuarlı testere
  • Tek kullanımlık eldivenler
  • Birkaç torba (çöpleri taşımak için)
  • Su ve biraz kağıt havlu
  • Çekme halatı