Hızlı Dövüş Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster kendinizi, ister evinizi korumak için ya da sadece bir güvenlik ağı olarak dövüşmeyi öğrenmek isteyin, pratik yapmak mükemmelleştirir. Temel teknikleri öğrenerek dövüş becerilerinizi geliştirmek için kendinizi zorlayarak zihinsel ve fiziksel olarak kendinizi hazır tutun.

Adımlar

Doğru Isınma

  1. Zaman ayırın. Pratik yapmak her şeyi mükemmelleştirir, buna dövüşmek de dahildir. Pratik yapmak için zaman ayırmaya istekli değilseniz, asla hızlanamazsınız. Pratik yapmanın amacı, hareketi o kadar çok kez yapmaktır ki, düşünmeden yapabilirsiniz ve otomatik hale gelir. Hareketi gerçekten zihninize yerleştirmek için alıştırmalar yaparak bir otomatik pilot dövüşçüsü olun.
  2. Bazı dinamik esneme hareketleri uygulayın. Dinamik esneme hareketleri statik esneme hareketlerinden farklıdır. Statik esneme hareketleri kaslarınızı çekmek ve yerinde tutmak içindir. Dinamik esneme hareketleri kaslarınızı hareket ettirir ve onları çalıştırarak ısıtır. Dinamik esneme hareketlerini düşündüğünüzde aklınıza ip atlama, squat, lunge ve jumping jack hareketleri gelsin. Kollarınız için sarılma hareketlerini ve kol rotasyonunu deneyin. Vücudunuzu kaldırıp hareket ettiriyormuşsunuz gibi hissettiriyorsa, bu muhtemelen dinamik bir esnemedir.
    • Kaslarınızı lastik bantlara benzetin. Hava soğuk olduğunda veya hareketiniz kısıtlandığında, sıkı bir şekilde sarılırlar.
    • Onları ısıtarak vücudunuzun kendini büyük bir harekete hazırlamasına izin verirsiniz.
  3. Kafanızı oyuna verin. Dövüşün ideal sonucunu gözünüzde canlandırın. Nasıl kazanmak istediğinizi ve her hareketi her an hayal edin. Nakavt edici bir yumruk mu atacaksınız? Bir dakika içinde 30 yumruk mu atacaksınız? Kendinizi heyecanlandırın ve adrenalininizin yükselmesini sağlayın.
    • Özgüveninizi artırmak önemlidir. Eğer gerginseniz, kendinize kazanacağınızı ve bunun haftanızın en önemli olayı olacağını hatırlatın.
  4. adım 4 pratik yapmaya hazırlıklı gelin.
    Antrenmana hazırlıklı gelin. Bir iş görüşmesine terlik ve pijama giyerek gitmezsiniz, bu yüzden hazır olmadığınız zaman dövüş antrenmanı yapmayın. Spor şortunuzu giymek ve koşu ayakkabılarınızı sıkıca bağlamak havaya girmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca pratik yaparken düzgün hareket etmenizi sağlar.
    • Antrenmandan önce ağır bir yemek yemediğinizden veya midenizin boş olmadığından emin olun.
    • Antrenman sonrası atıştırmalıklarınıza kadar dayanabilmenizi sağlamak için önceden sağlıklı ve hafif bir atıştırmalık tüketin.
    • Su içmeyi de unutmayın.

En İyi Yumruğu Atmak

  1. Jab duruşunuzu çalışın. Dizleriniz bükülü, dirsekleriniz vücudunuza doğru içeride ve yumruklarınız yüzünüze yakın olacak şekilde hafifçe kambur durmalısınız. Çenenizi korumak için çenenizi aşağıda tutun ve ayaklarınızın üzerinde çevik kalın. Baskın elinize bağlı olarak, vücudunuzun o tarafını diğer tarafın arkasına doğru eğik tutun.
    • Örneğin, sağ elle yumruk atıyorsanız, vücudunuzun sol tarafı sol tarafın biraz önünde olmalıdır. Baskın tarafınızı hafifçe arkanıza doğru eğik tutun.
    • Yumruk atarken doğru el formuna sahip olmayı da unutmayın. Parmaklarınızı kapatın ve başparmağınızı yumruğunuzun dışında tutun. Başparmağınızı içeri sokmak parmaklarınızın kırılmasına neden olabilir.
  2. Tüm vücudunuzla yumruk atın. Sadece kol kaslarınızla yumruk atarsanız, zayıf ve boş olacaktır. Bunun yerine, yumruğunuzu ileriye doğru döndürmek için vücudunuzdaki gücü ve ağırlığı kullanın. Yumruğunuzu atarken vücudunuzu döndürün ve rakibinize doğru ileri adım atın. Bu, yumruğunuzu ileriye doğru itmek için bacaklarınızdaki en güçlü kaslarınızdaki gücü kullanır.
    • Bir yumruk attıktan sonra, kendinizi bir karşı saldırıdan korumak için hızla zıplayın ve duruşunuza geri dönün.
    • Yumruğunuzu atarken kolunuzu sonuna kadar uzatın. Bu güçlü, bıçak gibi bir hareket yaratır.
  3. adım 3 ara verin.
    Ara verin. Yumruk üstüne yumruk atarak yumruk antrenmanı yapmayın. Bunun yerine, bir yumruktan sonra kaslarınızın nefes almasına ve gevşemesine izin verin. Yorgunluk geçtikten sonra tekrar çalışın. Kaslarınızın mola vermesine izin vermek, her yumruğun en iyi yumruğunuz olmasını sağlayacaktır. Bu şekilde pratik yapmak vücudunuza etkisiz ve zayıf atışlar yerine sadece en iyi, eksiksiz yumrukları atmayı öğretecektir.
    • İlk başta hız konusunda endişelenmeyin. Düzgün bir yumruk atmak daha önemlidir.
    • Bunu şu şekilde düşünün: Düzgün bir yumruk atamazsanız, zayıf yumruğun ne kadar hızlı olduğu önemli değildir.

Hız Kasları Oluşturmak

  1. 10-15 tekrardan oluşan 10 hızlı set uzatılmış şınav çekin. Uzatılmış şınav, tam bir şınavın sadece 1/3'ü kadar yol kat eder. Bu, trisepslerinizi çalıştırır ve hızlı bir yumruk oluşturmak için kas hafızası oluşturur. Bu egzersizi kullanarak yumruklarınızın hızını ve patlamasını en üst düzeye çıkarın.
  2. Eldiven giyerek %100 hızda gölge boksu yapın. Tekniğe ve hıza odaklanmak için bir ayna önünde gölge boksu yapın. Ağırlık kullanmayın ve tekniğe odaklanın. Tam hızda ne kadar süre gidebileceğinizi görmek için kendinizi zamanlayın. Dayanıklılığınızı geliştirdikçe, gücünüz ve koordinasyonunuz artmaya başladıkça, daha kısa sürede daha fazla yumruk atabileceksiniz.
  3. adım 3 bir hız torbası ve çift uçlu hız torbası kullanın.
    Bir hız torbası ve çift uçlu hız torbası kullanın. Bu boks ekipmanı ismine sadıktır. Sadece yumruklarınızın hızını artırmakla kalmaz, aynı zamanda doğruluğunuza, zamanlamanıza ve koordinasyonunuza odaklanmanıza da yardımcı olur. Bir hız torbasını yumrukladığınızda hemen size geri döner ve sizi tekrar yumruk atmaya zorlar. Bu tekrar, hızlı bir tepki süresi yaratırken omuzlarınızı ve kollarınızı güçlendirir.

En İyi Muay Thai Vuruşunu Yapmak

  1. Formunuzu mükemmelleştirin. Yumruklarda olduğu gibi, doğru form olmadan güçlü bir tekme atamazsınız. Sol ayağınızı diğerinin önüne koyarak ve ellerinizi jab duruşuna benzer şekilde yüzünüze yaklaştırarak Muay Thai tekmesi için duruşa geçin. Bu, kalçanızı açacak ve güçlü bir vuruş yapmanızı sağlayacaktır. Hareketi uygulamaya hazır olduğunuzda, öndeki ayağınızın parmak uçlarına yaslanacak ve arka bacağınızı kısmen öne doğru sallayacaksınız. Hareketi uygulamak rahat etmenize yardımcı olacaktır.
    • Ayak parmaklarınızın üzerine eğildiğinizde, öndeki eliniz yüzünüzü korumak için yukarı kalkacaktır. Bu arada, baskın eliniz vücudunuzun arkasında geriye doğru sallanmaya başlayacaktır.
  2. adım 2 dizinizi hedefe doğrultun.
    Dizinizi hedefe doğrultun. Ayak parmaklarınıza doğru hareket ettiğinizde ve bacağınızı rakibinize doğru kaldırdığınızda, baskın dizinizi doğrudan hedefe doğrultmanız gerekir. Bunu, sahte bir tekme izlenimi vermek için kaldırmak gibi düşünün.
    • Ağırlığınızı topuklarınıza değil ayak parmaklarınıza vermenin önemi burada devreye girer.
    • Ağırlığınızı ayak parmaklarınızda tutarak, vücudunuzun geri kalanının tam bir dönüşü takip etmesine izin verirsiniz.
  3. Tam bir tekme ile devam edin. Dizinizi kaldırdıktan sonra yere geri inin. Momentumunuzu kaybetmeden ayak parmaklarınızın üzerinde öne doğru eğilin, vücudunuzu döndürün ve bacağınızı rakibinize doğru tekmeleyin. Ayağınızın değil kaval kemiğinizin temas etmesini istediğinizi unutmayın. Vücudunuzun 180 derecelik bir dönüş yapmasına yetecek kadar kuvvet uygulamalısınız.
    • Tekmeniz konusunda hızlı olun. Yavaş bir tekme sizi düşmanınıza karşı açık ve savunmasız bırakacaktır.
    • 180 dönüşünüzün sonunda, öndeki dizinizi öndeki elinizle yan tarafınıza doğru kaldırın.
    • Bu, vücudunuzu rakibinizden gelebilecek herhangi bir yumruk veya geri dönen tekmeye karşı koruyacaktır.
    • Doğru yapıldığında, Muay Thai tekmesi en yıkıcı dövüş hareketi olabilir. Dövüşü bitirmenin kesin bir yolunu geliştirmek için pratik yapmaya devam edin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Uzun boylu bir rakiple dövüşürken nasıl kazanabilirim?
    Boyunuzu kendi avantajınıza kullanın. Sizden uzun boylu birinden en azından biraz daha hızlı olmalısınız, bu da onun saldırılarından daha kolay kaçabileceğiniz anlamına gelir.
  • Soru
    Rakibime nefes alacak alan bırakmamak en iyisi mi?
    Kesinlikle; bunu yapmak size üstünlük sağlar. Üstünlüğü ele geçirdiğinizde asla bırakmayın.
  • Soru
    Dengemi kaybetmeden tüm vücudumu nasıl hızlı bir şekilde kaydırabilirim?
    Dizlerinizi bükün ve baskın ayağınız önde olacak şekilde iyi bir duruş alın.

İpuçları

  • Kendini beğenmiş bir dövüşçü olmayın. Rakibiniz zayıf ve küçük görünse de hızlı ve etkili hareket edebilir. Ayaklarınız yere basarak ve odaklanarak düşmanınız tarafından şaşırtılmanızı önlersiniz.
  • Yumruk yemeye hazırlıklı olun. Bir tür kavga veya yumruk yemeden bir dövüşü atlatmanız pek olası değildir. Kendinizi bu fikre açarak, acıyla olabildiğince hızlı oynayabilirsiniz.
  • Koordinasyonunuza daha uygun bir şey sunabileceği için farklı dövüş sanatlarını inceleyin.

Uyarılar

  • Hayatınız tehlikede değilse veya rakibiniz karşılık vermeyecekse kirli dövüşmeyin.
  • Kavga etmek çoğu zaman başınızı belaya sokabilir. Sadece hayatınız buna bağlıysa dövüşün ve kendinizi savunmak için olmadıkça asla silah kullanmayın.