Kaçıran Biriyle Nasıl Mücadele Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Birinin sizi kaçırmaya teşebbüs etme ihtimali son derece düşüktür. Ancak, hazırlıksız yakalanmaktansa hazırlıklı olmak daha iyidir. Genel olarak, her zaman kaçmaya ve mümkünse yardım bulmaya çalışmalısınız, ancak saldırgan silahsızsa savaşmak bir sonraki en iyi şansınızdır. Saldırganın bir silahı varsa işler biraz daha karmaşık hale gelir, çünkü seçeneklerinizi değerlendirmek için sadece birkaç saniyeniz olacaktır, ancak en iyi atışınız muhtemelen uymak olacaktır. Unutmayın, kaçırılma olasılığınız son derece düşüktür. İradeniz dışında kaçırılsanız bile, hayatta kalma ihtimaliniz çok yüksektir.

Adımlar

Kaçmak ve Yardım Bulmak

  1. adım 1 kalabalık bir kamusal alan aradığınızı düşündüğünüz anda're in trouble.
    Başınızın belada olduğunu düşündüğünüz anda kalabalık bir kamusal alan arayın. Birinin sizi kaçırmak için yaklaştığını düşündüğünüz anda etrafınıza hızlıca bakın. Bölgeyi tarayın ve kalabalık bir cadde, büyük bir insan grubu veya oldukça kalabalık görünen bir iş yeri arayın. Oldukça sakin bir yerleşim bölgesindeyseniz, verandalarında oturan insanları veya köpeklerini gezdiren bir çifti arayın. Ne kadar çok insana doğru koşabilirseniz o kadar iyidir.
    • Kırsal bir bölgedeyseniz, saldırgandan kaçıp saklanabileceğiniz bir kaçış yolu arayın. Ağaçlık bir alan bunun için idealdir.
    • Kalabalık bir kamusal alanda saldırıya uğrarsanız iki şeyden birinin gerçekleşmesi çok muhtemeldir. Ya insanlar size yardım etmek için yardımınıza gelecektir ya da saldırgan çok sayıda tanık tarafından korkutulacaktır. En azından birileri polisi arayacaktır.
  2. adım 2 kaçıran kişi yaklaşırsa kalabalık alana doğru olabildiğince hızlı koşun.
    Kaçıran kişi yaklaşırsa kalabalık alana doğru olabildiğince hızlı koşun. Şüpheli kişi size yaklaştığında veya sizinle konuştuğunda, kaçış yolunuza doğru koşun. İşlek bir cadde ise o yöne doğru gidin. Büyük bir grup insan gördüyseniz, onlara doğru koşun. Yardım bulma şansınızı artırmak için mümkün olan en işlek alana gidin. Saldırgan, diğer insanların müdahale edebileceğini düşünürse vazgeçme olasılığı daha yüksektir.
    • Saldırganın silahı yoksa, kaçmak her zaman daha iyidir.
    • Sırt çantası veya cüzdan taşıyorsanız, bırakın. Sizi sadece yavaşlatacaktır ve değerli eşyalarınız her zaman değiştirilebilir.

    Uyarı: Eğer silahlarını çıkarırlarsa işler biraz daha karmaşık bir hal alır. Silahları varsa itaat etmek daha iyi olabilir, ancak onlardan 40 ft'den (12 m) daha uzaktaysanız kaçmayı da deneyebilirsiniz. Bu gerçekten duruma göre değişir.

  3. adım 3 duruma dikkat çekmek için bağırın ve mümkün olduğunca çok gürültü yapın.
    Duruma dikkat çekmek için bağırın ve mümkün olduğunca çok gürültü yapın. Kaçar kaçmaz ya da köşeye sıkıştığınızda ve kaçamıyorsanız bağırmaya başlayın. Yardım için bağırın, insanların polisi araması için bağırın ve saldırıya uğradığınızı bağırın. Dikkatleri üzerinize çekmek için mümkün olduğunca çok gürültü yapın. Kaçıran kişi korku içinde kaçabilir ya da yardımınıza koşacak birilerini çekebilirsiniz.
    • Eğer bir orman rezervinde ya da uzak bir yerdeyseniz, bu muhtemelen pek yardımcı olmayacaktır. Çevredekilere haber vermek için 2-3 saniye bağırmanız, ardından saldırganı kaybetmeye çalışmak için kaçarken mümkün olduğunca sessiz kalmanız daha iyi olacaktır.
  4. adım 4 dengesini bozmak için saldırgana bir şey fırlatın.
    Dengesini bozmak için saldırgana bir şey fırlatın. Eğer peşinizden gelirlerse ve elinizde bir şey varsa, ona doğru fırlatın. Sadece paranızın peşinde olmaları da mümkündür, bu nedenle cüzdanınızı hızlıca bulabilirseniz onu da atın. Sadece cüzdanı almak için durabilirler. Sizi takip etmeye devam ederlerse ve cüzdanı geride bırakırlarsa, polis kimliğinizi bulabilir ve kaçırıldığınızı anlayabilir.
    • Atacak bir şey bulmak için yolunuzdan sapmayın. Saldırının ilk anlarında bu pratik değilse, sadece koşmanız ve gürültü yapmaya odaklanmanız daha iyi olacaktır.
  5. adım 5 kaçar kaçmaz polisi arayın.
    Kaçar kaçmaz polisi arayın. Başarılı olursanız ve saldırgan sizi terk eder ya da peşinizi bırakırsa, yerel bir iş yeri ya da sorumlu bir yetişkin bulun ve neler olduğunu onlara anlatın. Güvende olduğunuzdan emin olmak için kalabalık, halka açık bir alanda kalın ve derhal polisi arayın. Polisin gelmesini bekleyin.
    • Kaçtıktan sonra sinirleriniz allak bullak olabilir. Bu tamamen normaldir. Sadece derin bir nefes alın ve etrafta başka insanlar olduğu sürece güvende olduğunuzu unutmayın.
  6. adım 6 şahsı yakalamalarına yardımcı olmak için saldırganı polise tarif edin.
    Kişiyi yakalamalarına yardımcı olmak için saldırganı polise tarif edin. Zaten güvende olsanız bile polise saldırganın neye benzediğini anlatmanız önemlidir, çünkü bir rapor doldurmak polisin saldırganı tekrar saldırmadan önce yakalamasına yardımcı olabilir. Kıyafetlerini, boyunu, saç rengini tarif edin ve saldırganı öne çıkarabilecek her türlü bilgiyi ekleyin. Bu bir dövme, yara izi veya piercing olabilir.
    • Her küçük ayrıntıyı hatırlayamıyorsanız sorun değil. Stres altındaydınız ve kaçmaya daha fazla odaklanmış olmanız makuldür. Sadece polise elinizden geldiğince bilgi verin.

Saldırganla Mücadele

  1. adım 1 kaçıran kişinin silahı varsa ve siz're cornered.
    Kaçıran kişinin silahı varsa ve köşeye sıkıştıysanız kavga etmeyin. Saldırganın silahı veya bıçağı varsa ve gerçekten gidecek bir yeriniz yoksa, rahatlamaya çalışın ve kaçıran kişiye uyun. Kaçırılma olaylarının büyük çoğunluğu şiddetle sonuçlanmaz ve eğer razı olursanız serbest bırakılma ya da kurtarılma olasılığınız yaklaşık %90'dır. Elinde silah ya da bıçak olan bir kişiyi kavga ederek kızdırdığınızda nasıl tepki vereceğini bilmenin mümkün bir yolu yoktur.
    • Eğer kaçırılırsanız, saldırgan sizinle her konuştuğunda onunla göz teması kurun. Bu, kaçıran kişiye bilinçaltında insanlığınızı hatırlatabilir ve saldırganın size zarar verme olasılığını büyük ölçüde azaltabilir.
    • Cüzdanınızı, kimliğinizi veya kişisel bir eşyanızı götürüldüğünüz yerde bırakmaya çalışın. Bu, müfettişlere üzerinde çalışacakları bir şey verecektir.
  2. adım 2 kaçış yolu görmüyorsanız itaat ediyormuş gibi yapın ve dövüşmeye hazırlanın.
    Kaçış yolu görmüyorsanız itaat ediyormuş gibi yapın ve dövüşmeye hazırlanın. Köşeye sıkıştıysanız veya saldırgan sizden daha hızlıysa kaçamayabilirsiniz. Eğer silahları yoksa, onlarla dövüşmeyi deneyebilirsiniz. Bu süreçte yaralanabilirsiniz, ancak isteğiniz dışında götürülmeye tercih edilir. 10-20 ft (3,0-6,1 m) yakınına geldiklerinde ellerinizi kaldırın, nefesinizi tutun ve kendinizi zihinsel olarak savaşmaya hazırlayın.
    • İsterseniz onları rolünüze inandırmak için basit bir 'Tamam, tamam... sen kazandın' diyebilirsiniz.
    • Birçok insan bir tehditle karşı karşıya kaldığında donup kalır. Eğer bunu yaparsanız, kendinize çok yüklenmeyin. Beklenmedik bir saldırıya uğradığınızda duygularınız üzerinde tam bir kontrol sağlamak son derece zordur.
    • Direnirseniz ve etrafınızda başka insanlar varsa, kaçma olasılığınız kaçmama olasılığınızdan daha yüksektir.
    UZMAN İPUCU

    Dany Zelig

    Öz Savunma Eğitmeni
    Dany Zelig, merkezi San Francisco, Kaliforniya'da bulunan Tactica ve Tactica Krav Maga Enstitüsü'nün Kurucusu ve Sahibidir. Imi Lichtenfeld'in 2. nesil İsrailli Krav Maga eğitmenidir ve doğrudan Imi'nin en kıdemli öğrencisi ve Rütbe Komitesi Başkanı tarafından sertifikalandırılmıştır. Askeri Krav Maga Eğitmenliği sertifikasını 1987 yılında İsrail'deki Wingate Enstitüsü'nden almıştır.
    Dany Zelig Öz Savunma Eğitmeni

    Kendinize güvenen bir zihniyete sahip olun. Olumlu bir zihniyete sahipseniz ve kendinizden eminseniz, herhangi bir saldırı türüyle mücadele etme olasılığınız çok daha yüksektir. Fiziksel güç için zihinsel güç gereklidir!

  3. 3. adım onlar saldırmadığında saldırın't looking or are focused on something else.
    Bakmadıkları veya başka bir şeye odaklandıkları zaman saldırın. Yaklaştıklarında gözlerine ve vücut dillerine dikkat edin. Eğer sizi sarmaya çalışıyorlarsa, bu sizin vurma zamanınızdır. Etraflarına bakmak ve tanık olup olmadığını kontrol etmek için bir saniye ayırırlarsa, bu onlara vurmak için en iyi zamandır. Eğer bir fırsat çıkmazsa, herhangi bir noktada onlarla dövüşmeye başlayabilirsiniz.
    • Siz itaat ediyormuş gibi yaparken sizi zapt etmelerine izin vermeyin. Size bir fermuar veya kelepçe takmaya kalkarlarsa, bu sizin dövüşme zamanınızdır.
    • Buradaki amaç onları başka bir şeye odaklanmışken yakalamaktır. Onlar da tıpkı sizin gibi savaş ya da kaç tepkisine sahiptir ve onları şaşırtırsanız geri çekilip kaçabilirler.
  4. 4. adım yeterince yaklaşırsanız gözlerini dürtün veya yumruklayın.
    Yeterince yaklaşırsanız gözlerine dürtün veya vurun. Gözlerine hızlıca erişebiliyorsanız, parmaklarınızla V şekli oluşturun ve olabildiğince sert bir şekilde gözlerine sokun. Saldırganınızı kör edebilirseniz, bu size kaçmak için bolca zaman kazandıracaktır. Ayrıca gözlerini kapatmasını sağlamak için yüzüne tükürebilirsiniz, bu da size parmaklarınızı gözlerine hizalamak için zaman kazandıracaktır.
    • Hareket kabiliyetiniz sınırlı olacağından ve çok sert vuramayacağınızdan, sizi kaldırırlarsa en iyi şansınız da budur. Neyse ki, birinin gözlerini yaralamak çok fazla çaba gerektirmez.

    İpucu: Kendinizi bir kaçıran kişiye karşı savunmak söz konusu olduğunda 'adil dövüşmek' hakkında bildiğiniz her şeyi unutun. Biri sizi iradeniz dışında kaçırmaya çalışıyorsa her şey mübahtır.

  5. adım 5 geçici olarak sakat bırakmak için boğazına ya da boynuna yumruk atın.
    Geçici olarak etkisiz hale getirmek için boğazına ya da boynuna yumruk atın. Eğer gözlerine ulaşamıyorsanız, boynuna yumruk atın ya da vurun. İnsanların boyunlarını korumak için doğal bir tepkileri vardır ve saldırganınız ya ellerini sizden çekecek ya da geri sıçrayacaktır. Bu size vurmak ya da kaçmak için bir şans daha verecektir.
  6. 6. adım yere düşürmek için cinsel organlarına tekme ya da yumruk atın.
    Yere düşürmek için cinsel organlarına tekme ya da yumruk atın. Bu özellikle saldırganınız erkekse ve sizden büyükse faydalıdır. Bacaklarının arasına diz, tekme ya da yumruk atın. Hassas bir bölgesine vurabilirseniz, devrilebilir ya da olduğu yere yığılabilir. Bu size kaçmak ya da yardım istemek için yeterli zamanı verecektir.
    • Bir saldırganla mücadele ederken amaç kaçmaktır, dövüşü kazanmak değil. Eğer yere yığılırlarsa, koşun. Tekmelemeye ya da vurmaya devam etmeyin; sadece toparlanmaları için zaman kazandırmış olursunuz.
  7. adım 7 kaçıran kişi kollarını size doladığında ya da sizi tuttuğunda onu ısırın.
    Sizi kaçıran kişi kollarını size doladığında ya da sizi tuttuğunda onu ısırın. Eğer onları savuşturamazsanız ve sizi yakalarlarsa, onları ısırın. Açıkta kalan bir deri parçası arayın ve olabildiğince sert ısırın. Etlerini gerçekten koparmaya çalışın. Kulağa iğrenç geliyor ama güçlü bir ısırık saldırganınızı acı içinde bırakacaktır.
    • Bu aynı zamanda sizi yere yatırırlarsa ve üstünüze çıkarlarsa harika bir seçenektir.
  8. adım 8 sizi yere yatırırlarsa saldırganı tırmalayın ve pençeleyin.
    Sizi yere yatırırlarsa saldırganı tırmalayın ve pençeleyin. Eğer sizi yere yatırır ya da çekerlerse ve onları ısıramazsanız, tırnaklarınızı çıkarın. Yüzlerini, boyunlarını veya kollarını tırmalayın ve pençeleyin. Eğer yerdeyseniz ve kollarınızı sallayamıyorsanız, bu muhtemelen sizi kaçıran kişiyi yaralamak için en iyi yoldur.
  9. adım 9 mümkünse siz dövüşürken saldırganı korkutmak için bağırın.
    Mümkünse dövüşürken saldırganı korkutmak için bağırın. Saldırganla boğuşurken gürültü çıkarmayı başarabilirseniz, size yardım etmesi için birinin dikkatini çekebilirsiniz. Alternatif olarak, saldırganı korkutabilir ve sizinle dövüşme konusunda gergin hale getirebilir.
    • Unutmayın, tehditler savurmamak daha iyidir. Saldırganı tehdit etmek onu sadece kızdırabilir. Sadece 'Yardım edin!' ya da 'Saldırıya uğruyorum!' diye bağırarak çevredeki insanları başınızın dertte olduğuna dair uyarın.
  10. adım 10 saldırganla aranızda mesafe yaratmak için ilk fırsatta koşun.
    Saldırganla aranızda mesafe yaratmak için ilk fırsatta koşun. Dövüşün herhangi bir noktasında koşarak kaçmak için bir fırsat görürseniz, bunu yapın. Bir saldırganla dövüşürken amaç kaçmaktır, dövüşü kazanmak değil. Düşerse, geri çekilirse veya güvenini kaybediyor gibi görünürse, mümkün olduğunca hızlı bir şekilde kalabalık bir alana doğru koşun.

Kaçırılmaları Önlemek için Güvende Kalmak

  1. adım 1 siz uyanık kalırken're out to spot suspicious people.
    Şüpheli kişileri tespit etmek için dışarıdayken tetikte olun. Dışarıdayken sizi takip eden veya hareketlerinizi inceleyen kişilere karşı gözlerinizi dört açın. Etrafta dolaşırken telefonunuza bakmaktan kaçının ve kulaklarınızı açık tutmak için dışarıdayken kulaklık takmayın. Potansiyel bir kaçırma eylemcisi onları fark ettiğinizi görürse, saldırma olasılığı azalır.
    • Bu özellikle gece geç saatlerde önemlidir. Dışarıda geç saatlerde fırsat saldırılarının gerçekleşme olasılığı her zaman daha yüksektir.
    • Kaçıran kişiyi mümkün olduğunca erken fark etmek size de olanlara müdahale etmek için daha fazla zaman kazandırır.
  2. adım 2 diğer insanlarla birlikte dışarı çıkın ve geceleri yalnız yürümekten kaçının.
    Diğer insanlarla birlikte dışarı çıkın ve geceleri yalnız yürümekten kaçının. Arkadaşlık sistemi güvende kalmak için harika bir yoldur, çünkü bir kaçırma eylemcisinin aynı anda birden fazla kişiye saldırması pek olası değildir. Dışarı çıkarken yanınıza birini alın veya başkalarıyla birlikte bir grup halinde seyahat ederek birinin sizi kaçırmaya çalışma olasılığını azaltın.
    • Gece geç saatlerde yalnız yürümekten kaçınmak için arkadaşınız veya partneriniz sizinle gelmeyecekse taksi veya araç paylaşım hizmeti alın.
  3. adım 3 tehlikeli durumlardan kaçınmak için iyi aydınlatılmış kamusal alanlarda kalın.
    Tehlikeli durumlardan kaçınmak için iyi aydınlatılmış kamusal alanlarda kalın. Halka açık bir yerde kaçırılma olasılığınız son derece düşüktür. Özellikle sokak lambaları yoksa ve hava karanlıksa, işlek yollardan gidin ve ara sokaklardan ve küçük ara sokaklardan uzak durun.
  4. adım 4 i̇nsanlara nerede olduğunuzu bildirin're going when you go out.
    Dışarı çıktığınızda insanlara nereye gittiğinizi bildirin. Gece dışarı çıkacaksanız veya bir şey yapmak için dışarı çıkacaksanız, ailenize, oda arkadaşınıza veya arkadaşlarınıza nereye gittiğinizi söyleyin. Bu şekilde, bir şey olursa, sizi nerede aramaya başlayacaklarını bilirler.
    • Umarım başınıza bir şey gelmez, ancak kaçırılırsanız bulunma ihtimalinizi artırmak istersiniz.
  5. adım 5 tanımadığınız kimseyle arabaya binmeyin't know.
    Tanımadığınız biriyle arabaya binmeyin. Bir taksiye veya araç paylaşımlı araca binmediğiniz sürece, yabancıların araçlarına binmeyi kabul etmeyin. Ücretsiz yolculuk teklif etmek, adam kaçıranların sizi cezbetmek için kullandıkları yaygın bir yöntemdir, bu nedenle ücretsiz yolculukları reddederseniz kendinizi gerçekten tehlikeden uzak tutmuş olursunuz.
    • Bir araç paylaşımına her bindiğinizde, binmeden ve kapıyı kapatmadan önce sürücünün adının uygulamanızdaki adla eşleştiğini doğrulayın. Bazı fidyeciler insanları içeri çekmek için araç sürücüsü gibi davranabilir.
  6. adım 6 aşağıdaki durumlarda biber gazı veya göz yaşartıcı sprey taşıyın're really worried about attackers.
    Saldırganlardan gerçekten endişeleniyorsanız biber gazı veya göz yaşartıcı sprey taşıyın. Yaşadığınız yerde biber gazı ve göz yaşartıcı spreyin yasal olup olmadığını kontrol edin. Eğer yasalsa, koruyucu bir sprey alın. Biri sizi kaçırmaya veya size saldırmaya çalışırsa, gözlerine sıkın. Biber gazını ya da göz yaşartıcı spreyi asla unutmamak için anahtarlarınızın üzerinde tutun ya da hızlıca çıkarmak için kolay erişilebilir bir cepte saklayın.
    • Bıçak taşımak genellikle oldukça kötü bir fikirdir. Göz yaşartıcı gaz ve biber gazı uzaktan kullanılabilir, ancak saldırgan size yaklaşırsa bıçağınızı her zaman alabilir. Fırsatınız varsa ölümcül olmayan güç kullanmak da daha iyidir.

    İpucu: Güvenlik mekanizmasına ve başlığa aşina olmak için göz yaşartıcı spreyinizi veya biber gazınızı test edin. Sıçramaları gözünüzden uzak tutmak için koruyucu gözlük takın.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Kaçırılmalar son derece nadirdir-kaçırılma olasılığının eğlenme veya dışarı çıkma yeteneğinizi mahvetmesine izin vermeyin.
  • Bir kaçıran tarafından kaçırılırsanız, hayatta kalma olasılığınız çok yüksektir. Kaçıran kişinin öfkelenmesini önlemek için elinizden geleni yapın. Eğer kaçmak için açık bir şansınız olursa, bunu yapın.
  • Eğer kaçırılır ve bir arabanın bagajına konursanız, arabanın kilidini içeriden açabilir ve araba hareket etmeyi bıraktığında dışarı atlayabilirsiniz.