Çoklu Rakiplerle Nasıl Mücadele Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Filmlerde gördüğünüzün aksine, birden fazla saldırganla savaşmak neredeyse her zaman kaybettiren bir tekliftir ve karşılaştığınız zararın tek bir rakiple karşılaştığınızdan daha ağır olması muhtemeldir. Çok kişiye karşı tek kişi senaryosunda şansınız çok düşüktür ve yetenekli dövüşçüler bile bu durumlarda genellikle mağlup olurlar. Bununla birlikte, kendinizi bu durumda bulursanız, aşağıdaki adımlar yaralanmalarınızı en aza indirmenize ve kaçmanıza yardımcı olabilir.

Adımlar

Birden Fazla Rakiple Mücadele Etme

  1. adım 1 liderin peşinden gidin.
    Liderin peşinden gidin. Birçok saldırgan grubunun bilinen bir lideri vardır. Bu kişiyi teke tek dövüşe çekmeye çalışın ya da önce ona saldırın. Eğer o düşerse, grubun geri kalanı muhtemelen hareketsiz kalacaktır.
  2. adım 2 stratejik olun...
    Savunmanızı nasıl planladığınız konusunda stratejik olun. Birden fazla saldırgan arasında bir üçgene yakalanmaktan kaçının. Bu durum neredeyse kesinlikle kaybedeceğiniz anlamına gelir, hem de hızlı bir şekilde.
  3. adım 3 her zaman tüm rakiplerinizin nerede olduğunu bilin.
    Her zaman tüm rakiplerinizin nerede olduğunu bilin. Her seferinde biriyle dövüşüyor olsanız bile, diğer rakiplerin nerede olduğunu bilmeli ve ihtiyaç duyduğunuz anda onlara yaklaşmaya hazır olmalısınız. Etrafınızı gözlemlemeden körü körüne dövüşmeyin, yoksa çabucak alt edilirsiniz.
  4. adım 4 rakiplerinizi önünüzde bir sıra halinde tutun.
    Rakiplerinizi önünüzde bir sıra halinde tutun. Rakiplerinizi bir hizada tutmak (örneğin, onlardan geri çekilerek), diğerlerinin saldırısına maruz kalmadan bir kişiye saldırmanıza izin verebilir.
  5. adım 5 eğer yetenekliyseniz bir silah kullanın.
    Eğer bu konuda yetenekliyseniz silah kullanın. Silah çekmek kavgayı başlamadan bitirebilir; ayrıca sayılar sizden yana olmadığında veya karşı taraf da silahlıysa durumu eşitlemenin bir yoludur. Çok yetenekli değilseniz, silahınızın size karşı kullanılabileceğini ve ölüm ya da ciddi yaralanmalara yol açabileceğini bilin.
  6. adım 6 saldırıya agresif bir şekilde geçmeyi planlayın.
    Saldırıya agresif bir şekilde geçmeyi planlayın. Dövüşmeye karar verdikten sonra tehdit etmeyin veya niyetinizi belli etmeyin. Dövüşmeye karar verdiyseniz, bunu yerine getirmeli ya da kaçmak için güvenli bir yol bulmalısınız.
  7. adım 7 rakiplerinizi savuşturmak için etrafınızdaki nesneleri kullanın.
    Rakiplerinizi savuşturmak için etrafınızdaki nesneleri kullanın. Örneğin, bir rakibe sandalye fırlatırken başka bir rakiple dövüşmek için arkanızı dönmek işinizi halletmenize yardımcı olabilir.
  8. adım 8 hareket etmeye devam edin.
    Hareket etmeye devam edin. Bir yere yerleştiğinizde etrafınızı sarmak daha kolay olacaktır. Çevik kalmak ve küçük adımlarla etrafta dolaşmaya devam etmek için ayaklarınızla birçok küçük, hızlı adım atın.
  9. adım 9 önce saldırın
    Önce saldırın. Birden fazla açıdan savunma yapmak neredeyse imkansızdır; ilk harekete geçen siz olmalısınız.
  10. adım 10 keskin darbeler vurun.
    Keskin darbeler vurun. Rakiplerinizin sayısal avantajını her ne şekilde olursa olsun azaltmanız gerekir. Şakaklar, kasıklar, dizler ve solar pleksus gibi zayıf noktaları hedef alın. Burun bile işe yarayabilir çünkü rakiplerinizi kısa süreliğine kör eder ve şaşırtabilir. Ve baskı noktalarını nasıl kullanacağınızı biliyorsanız, bunları tam avantajınız için kullandığınızdan emin olun.
  11. adım 11 ucuz vuruşlar kullanın.
    Ucuz vuruşlar kullanın. Dişlerinizi, dizlerinizi ya da tırnaklarınızı kullanmakta hiçbir zaman utanılacak bir şey yoktur. Gurur hayatınıza mal olacaktır. Rakibinizin kasıklarına tekme atmaktan, uzunsa saçlarını çekmekten veya gözlerini çizmekten korkmayın.
  12. adım 12 her ne pahasına olursa olsun kuşatılmaktan kaçının.
    Her ne pahasına olursa olsun kuşatılmaktan kaçının. Bir veya daha fazla rakibin elleri üzerinizde olduğunda, başınız büyük belada demektir ve şunları yapamazsınız kendini savun.
  13. adım 13 kaçabildiğiniz kadar çabuk kaçın.
    Kaçabildiğiniz kadar çabuk kaçın. Bu büyük olasılıkla kazanacağınız bir dövüş olmayacak ve daha çok kaçmak zorunda kalacağınız bir dövüş olacaktır. Eğer yakınlarda kaçış yolları yoksa, bu dövüş tekniklerini uygulayın.

Önleme Stratejileri

  1. adım 1 kavgayı başlamadan durdurun veya önleyin.
    Kavgayı başlamadan durdurun veya önleyin. Çatışma, kavga çıkmadan çok önce başlar. Grupla olumlu ve iddialı etkileşim herhangi bir şiddeti dengeleyebilir. İyi huylu davranarak, çok iyi tanımadığınız değişken insanlarla tartışmaya girmeyerek veya etrafınızdaki insanları derinden rahatsız edebilecek kaba yorumlar yapmayarak çatışmayı en aza indirmek için elinizden geleni yapın.
  2. adım 2 kaçabiliyorsanız kaçın...
    Kaçabiliyorsanız kaçın. Yetenekli bir dövüşçü değilseniz veya kaçamayacağınız bir durumda değilseniz, en iyi seçeneğiniz hızlı bir şekilde kaçmaktır. Halka açık bir yere gidin ve yardım çağırın. Kaçmak aynı zamanda saldırganları ayırarak onlarla tek tek yüzleşme olasılığınızı artıracaktır. Etrafınızın sarılmaması ya da bir tuzağa doğru koşmamak için koşarken daha dikkatli olun.

Bir Saldırganın Ana Zayıf Noktaları Nelerdir?

Uzman Soru-Cevapları

  • Soru
    Birden fazla rakibe karşı bir dövüşü nasıl kazanırsınız?
    Birden fazla rakiple dövüşmenin anahtarı aralarına girmemektir. Aynı anda iki rakiple başa çıkmak, aynı anda bir kişiyle başa çıkmaktan daha zordur. Saldırgan grubun dışında kalın ve onları teker teker sizinle dövüşmeye zorlayın.

İpuçları

  • Arkanızda, yanlarınızda ve etrafınızda olup bitenleri dinlemeye çalışın.
  • Eğer yerdeyseniz ve yakınınızda toprak varsa, rakibinizin gözüne atmaya çalışın. Anında tahrişe neden olacaktır.
  • Asla yere yatmayın. Bunu yaparsanız saniyeler içinde ezilir ve teslim olursunuz. Ayakta kalın ve her ne pahasına olursa olsun savaşmaya devam edin.

Uyarılar

  • Yukarıdakilerin hepsi çok tehlikelidir ve mümkünse bu durumdan kaçınmalısınız. Tek başınıza iseniz özellikle geceleri sorunlu bölgelerden uzak durun.