Artistik Paten Nasıl Yapılır (Yeni Başlayanlar İçin)

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kaç kez kendinize şöyle dediniz: 'Yapabilirim, bugün kayacağım!' dediniz, sadece yere düşüp pes etmek için mi? Paten kaymayı öğrenmek biraz azim gerektirir ama bunu yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken bazı temel becerilerde ustalaşmak ve daha sonra farkına varmadan süslü görünen şeyler için hazır olacaksınız.

Adımlar

Becerilerinizi Geliştirin

  1. adım 1 hazırlanın.
    Hazırlanın. Buza çıkmadan önce patenlerinizi giymeniz gerekir. Kendi ekipmanınızı hemen satın almak konusunda endişelenmeyin. Uzun süre artistik patinaj yapmak istediğinizden emin olana kadar ekipmanınızı kiralayabilirsiniz. Sıkı giyinmeyi unutmayın! Eldivenler ve atkılar iyidir.
    • Size uyan patenleri kiraladığınızdan emin olun. Çok rahat olmalılar, ancak ayak parmaklarınızı oynatabilmelisiniz, sadece çok fazla değil ve patenlerinizin ayaklarınızı incitmesini veya karıncalanmasını istemezsiniz.
    • Ayrıca yeterince sıkı bağladığınızdan da emin olmak isteyeceksiniz. Ayak bileğinizi döndürememelisiniz. Patenleriniz ayağınıza bir eldiven gibi oturmalıdır.
  2. adım 2 nasıl düşeceğinizi öğrenin.
    Nasıl düşeceğinizi öğrenin. Bir artistik patinajcı olarak öğrenmeniz gereken ilk şey nasıl düşeceğinizdir. Çok fazla düşeceksiniz ve kendinizi incitmemek için nasıl düşeceğinizi bilmek önemlidir. Düşme alıştırması yapın. Düşmek üzere olduğunuzu hissederseniz çömelin, böylece yere indiğinizde kırılabilecek veya ciddi şekilde yaralanabilecek bir şey yerine altınız veya yanlarınız düşüşün şokunu emer. Elleriniz dışarıda olacak şekilde yere inmeyin. Bunu yapmak bileğinize zarar verebileceği gibi, farkında olmayan bir patencinin parmaklarınızın üzerinden kaymasına da neden olabilir.
    • Ayrıca nasıl ayağa kalkacağınızı ya da en azından hızla yoldan çekileceğinizi öğrenmelisiniz. Başkalarının size doğru koşmasını istemezsiniz.
  3. adım 3 dizlerinizi gevşetin.
    Dizlerinizi gevşetin. Artistik patinajcı olarak pratik yapmanız gereken bir sonraki şey, dizlerinizi nasıl güzel ve gevşek tutacağınızdır. Paten kaymaya yeni başladığınızda, bacaklarınız üzerinde dengesiz olacaksınız ve kaslarınız zayıf olacak, bu nedenle doğal olarak dizlerinizi kilitli ve sert tutmak isteyeceksiniz. Ancak, kolayca hareket edebilen gevşek dizler artistik patinaj için çok önemlidir, sadece hareket etmenize izin vermekle kalmaz, aynı zamanda bacaklarınızın ağrımasını da önler.
    • Kaslarınızın gevşemesine ve bacağınızı sallamasına izin vererek pratik yapın. Çok az miktarda çömelerek de dizlerinizi gevşetebilirsiniz.
  4. adım 4 nasıl ilerleyeceğinizi öğrenin.
    Nasıl ilerleyeceğinizi öğrenin. Artık paten üzerinde rahat ve güvenli bir şekilde durabildiğinize göre, paten üzerinde nasıl ilerleyeceğinizi öğrenebilirsiniz. Bir bacağınız ileriye dönükken, diğer bacağınızı geriye ve yana doğru hafifçe itin, ayak parmaklarınız vücudunuzdan biraz uzaklaşsın. Bu arka bacak sizi buz boyunca itmelidir. Arka bacağınızı tekrar aşağı indirin ve ardından aynı itme hareketini diğer bacağınızla yapın.
    • Denge kurma şekliniz farklı olsa da, bu temel hareketi buz üzerinde öğrenmeden önce sokak patenlerinde öğrenmek isteyebilirsiniz. Bu daha kolaydır ve kendinizi incitmenizi önlemeye yardımcı olabilir.
  5. adım 5 nasıl duracağınızı öğrenin.
    Nasıl duracağınızı öğrenin. Elbette, bir kez ilerlediğinizde, eninde sonunda durmak isteyeceksiniz. Sonsuza kadar duvara doğru koşamazsınız! En temel duruş, dizlerinizi biraz bükerek ve vücudunuzu yana doğru eğerek yapılır, böylece her iki kanadınız da hareket ettiğiniz yönden uzağa doğru açı yapar.
    • Ayrıca, bıçaklarınızdan birini diğer bıçakla T şekline getirerek ve hareket ettiğiniz yönden uzağa doğru açarak yapılan bir T durağı da yapabilirsiniz.
  6. adım 6 nasıl vuruş yapılacağını öğrenin.
    Nasıl vuruş yapacağınızı öğrenin. Bu temel hareketleri öğrendikten sonra, temel bir ileri vuruşun nasıl yapıldığını öğrenmek isteyeceksiniz. Vuruş, ileriye doğru hareket etmek için aynı hareketleri yaptığınız zamandır, ancak daha uzun ve daha zarif bir şekilde. Bacağınızla daha dramatik bir itme hareketi yapın ve diğer bacağınıza geçmeden önce bu bacağınızı arkanızda daha uzun süre tutun.
    • Zarif ve doğal göründüğü bir noktaya ulaşmak için bunun üzerinde çalışın. Bu, artistik patinaj yaparken yapacağınız tüm numaralar ve hareketler arasındaki temel hareket olacaktır, bu yüzden bunu iyi yapmak istersiniz.

Temel Hareketleri Öğrenmek

  1. adım 1 geriye doğru nasıl hareket edileceğini öğrenin.
    Geriye doğru nasıl hareket edeceğinizi öğrenin. Bir artistik patinajcı olarak öğreneceğiniz ilk 'hareket' neredeyse her zaman geriye doğru nasıl hareket edeceğiniz olacaktır. Bu, birçok artistik patinaj unsuruna öncülük eder ve öğrenilmesi ve ustalaşılması gereken önemli bir beceridir. Koordinasyon ve pratik gerektirir ancak sabırlı olun: başaracaksınız.
    • Geriye doğru hareket etmenin temelleri için, ileriye doğru hareket etme hareketlerini tersine çevirdiğinizi hayal edin. Ağırlığınız bir ayağınızdayken, diğer ayağınızla buza limon çizer gibi bir hareket yapın, kendinizi geriye doğru itin ve 'limonun' eğrisini yuvarlayın.
  2. adım 2 nasıl dönüleceğini öğrenin.
    Nasıl döneceğinizi öğrenin. Keskin dönüşler yapmak, hatta sadece buz pateni pistinde hafifçe dönmek bile bir artistik patinajcı için önemli bir beceridir. Öğreneceğiniz bir başka erken beceri de, muhtemelen kendi başınıza öğrendiğiniz basit dönüş yöntemlerinden biraz daha karmaşık dönüş yöntemlerini nasıl yapacağınızdır:
    • İleriye doğru çapraz hareketler büyük dönüşler yapmak ve atlayışlar için ivme kazanmak için kullanılır. Esasen, ileriye doğru hareket etmek için yaptığınız hareketlerin aynısını yapacaksınız, ancak bacaklarınız birbirini geçecek ve sizi yavaşça döndürecek. Aynı hareketi geriye doğru da yapabilirsiniz, ancak ileri doğru hareketle başlamalısınız.
    • Üç dönüş, keskin dönüşler ve yön değişiklikleri yapmak için kullanılan başka bir dönüş yöntemidir. Bu daha karmaşıktır ancak yeni başlayanlar için hala çok yapılabilir.
  3. adım 3 dönüşleri öğrenmeyi deneyin
    Dönüşleri öğrenmeyi deneyin. Artistik patinajda birçok farklı dönüş türü vardır ve bunların birçoğu göründükleri kadar zor değildir. Diğer hareketlerde yaklaşık bir yıl ustalaştıktan sonra muhtemelen spin yapmaya hazır olacaksınız.
    • Temel spin, tek bir yerde daire şeklinde dönerek yapılır.
    • Deve dönüşü, tek bacakla ve vücudunuzun üst kısmı buza paralel olacak şekilde dönerek yapılır.
  4. adım 4 temel sekansları öğrenin.
    Temel sekansları öğrenin. Artistik patinajda standart olan bazı hareket serileri veya numaralar vardır. Buna ayak çalışması denir ve genellikle bir dizi dönüş, spin ve zıplamadan oluşur. Farklı sekansların farklı isimleri vardır ve en temel sekanslardan bazılarını öğrenmek isteyeceksiniz.

Becerilerinizi Geliştirmek

  1. adım 1 rahat olun.
    Rahat olun. Tüm temel paten hareketlerinde rahat olmak için çalışmak isteyeceksiniz. Her yeni hareket öğrendiğinizde, yeni bir harekete geçmeden önce o hareketi yapmak için çok zaman ayırın. Bu, kaslarınızın o şekilde nasıl hareket edeceğinize dair 'hafızalar' oluşturmasını sağlayacak ve bu hareketleri düşünmeden yapmanızı kolaylaştıracaktır. Bu, yaptığınız her küçük hareketi her zaman düşünemeyeceğiniz için birçok karmaşık numarayı yapmak için gereklidir.
  2. adım 2 kaslarınızı geliştirin ve iyi bir forma girin.
    Kaslarınızı geliştirin ve iyi bir forma girin. Artistik patinaj yaparken iyi olmak ve rahat hissetmek istiyorsanız güçlü ve sağlıklı olmanız gerekir. Bol bol egzersiz yapın, bütün gün oturup televizyon seyretmemeye çalışın ve bol bol sağlıklı yiyecekler yiyin.
    • Paten kayarken iyi çalışabilmek için vücudunuzun bol miktarda proteine ihtiyacı olacaktır. Vücudunuzun ağırlık hissetmemesi için hindi, balık veya fındık gibi çok fazla yağ içermeyen protein yemeye çalışın.
  3. adım 3 bir koç veya ders alın.
    Bir koç veya ders alın. Bir koç veya ders pahalı görünebilir, ancak becerilerinizi geliştirmede büyük bir fark yaratır. Bir koç neyi yanlış yaptığınızı görebilecek ve hatalarınızı düzeltmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca size yeni beceriler ve numaralar öğreterek olabileceğiniz en iyi artistik patinajcı olmanıza yardımcı olurlar.
  4. adım 4 pratik yapın, pratik yapın, pratik yapın.
    Alıştırma, alıştırma, alıştırma. Pratik. Ve sonra biraz daha çalış. Artistik patinaj öğrenmesi zor bir beceridir. Kolay olsaydı herkes yapardı. Bu, iyi olmak ya da sadece iyi olmak istiyorsanız, çok fazla artistik patinaj yapmanız gerektiği anlamına gelir. Olmak istediğiniz yere ulaşmak zaman alacaktır ve bunun etrafında hiçbir hile yoktur. Sadece çok çalışmanız gerekiyor. Bunu başarabilirsiniz!
    • Birkaç saat süren haftalık pratikle, yaklaşık bir veya iki yıl içinde temel artistik patinajı yapabilecek kadar iyi olabilirsiniz. Yarışma düzeyinde bir beceriye ulaşmak için uzun yıllar boyunca günlük pratik yapmak gerekir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    İlk denememde kar pantolonu giymeli miyim?
    Ben olsam bunu yapmazdım çünkü kar pantolonu hareketinizi kısıtlayabilir ve kaymanızı zorlaştırabilir.
  • Soru
    Dengem üzerinde çalışmak için hangi egzersizleri yapmalıyım?
    Eğer merkez bölgenizi geliştirirseniz, dengeniz de gelişecektir. Mekik, makas, plank, crunch gibi karın egzersizleri yapın. Haftada 4-5 kez ve kısa sürede bir fark göreceksiniz.
  • Soru
    Artistik patinajı denemeyi hangi yaşta düşünmeye başlamalıyım?
    Ne kadar küçük, o kadar iyi. Beceriler, ne kadar küçük yaşta çalışmaya başlarsanız o kadar hızlı gelişir.

Video

İpuçları

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Buz pisti.
  • Uygun kıyafetler.
  • Size yardım edecek biri.