Ok Uçları Nerede ve Nasıl Avlanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ok uçları Kuzey Amerika'da ve diğer kıtalarda hemen hemen her yerde bulunabilir ve geçmişle derin bağlantıları vardır. Muhtemelen bazılarını tamamen tesadüf eseri bulmuş olsanız da, belirli yerlerde veya en iyi mevsimlerde arama yaparak şansınızı artırabilirsiniz. Bu küçük arkeolojik hazineleri nasıl, nerede ve ne zaman bulacağınıza dair basit adımlarımızı takip ederken yerel tarihinizi bildiğinizden ve yerel kültürlere saygı duyduğunuzdan emin olun.

Bilmeniz Gerekenler

  • Yerli halkların sıklıkla kamp kurduğu su kütlelerinin çevresinde veya yüksek yerlerde ok uçları arayın.
  • Devrilmiş toprağın ok uçlarını ortaya çıkarabileceği sürülmüş tarlaları aramadan önce izin isteyin.
  • Avlanma sırasında okların düşmüş olabileceği orman zeminini tarayın.
  • Bölgenin tarihi hakkında bilgi almak için yerel kabile derneğinize, müzenize veya tarih derneğinize danışın.

Adımlar

Dere yataklarını ve diğer su kütlelerini arayın.

  1. ok uçları genellikle kurumuş derelerde ya da göl ve nehirlerin çevresinde bulunabilir.
    Ok uçları genellikle kurumuş derelerde ya da göl ve nehirlerin çevresinde bulunabilir. Bunun nedeni suyun ok uçlarını taşıma ve kıyı boyunca biriktirme eğiliminde olması, aynı zamanda birçok Yerli halkın kamp kurması veya su kütlelerinin yakınında kalması, bölgede ok uçlarını kullanması ve atmasıdır. Akıntının ok uçlarını kıyıda veya girişlerde biriktirmiş olabileceği akıntı yönünden başlayın ve aramanıza akıntı yönüne doğru devam edin.
    • Ayrıca çakıl çubuklarını veya akarsu içinde tortunun biriktiği uzun, ince yükseltilmiş çakıl adalarını da kontrol edin. Buralar ok uçlarının bulunabileceği muhtemel yerlerdir.

Yeni sürülmüş tarlaları kontrol edin.

  1. çiftçiler toprağı çevirirken genellikle ok uçlarını çalkalarlar.
    Çiftçiler toprağı sürdüklerinde genellikle ok uçları çıkarırlar. Yerel bir çiftlik sahibine toprağı ne zaman sürdüklerini sorun ve sürdükten sonra tarlaları ok uçları için taramak için izin isteyin. Daha iyi bir şans için, yağmur yağdıktan hemen sonra gidin - yağmur ok uçlarını örtüyor olabilecek bir toprak tabakasını yıkar. Tarlanın küçük höyükler veya tepeler gibi yüksek noktalarını arayın, buralarda kamplar kurulmuş olabilir.

Ormanda arama yapın.

  1. ormanlar ve diğer avlanma alanları ok uçlarını bulmak için iyi yerlerdir.
    Ormanlar ve diğer avlanma alanları ok uçları bulmak için iyi yerlerdir. Ormanlar vahşi yaşamı avlamak için yaygın yerlerdi ve bu nedenle bu alanlarda yay veya başka bir av aracıyla atılmış ok uçları çok sayıda bulunur. Yanınıza bir arkadaşınızı alın zamUygun yürüyüş kıyafetlerini giyin ve yerel av mevsimlerinin ve düzenlemelerinin farkında olun. Yüksek çakmaktaşı yoğunluğu olan alanlar bulabilirsiniz, bu da çalışma sahasına işaret edebilir ve yakınlarda çok sayıda ok ucu olabilir.

Yüksek yerlere gidin.

  1. tepe ya da sırt gibi yerler kamplar için yaygın yerlerdi.
    Tepe veya sırt gibi yerler kamp kurmak için yaygın yerlerdi. Yerli halklar daha fazla güvenlik için genellikle yüksek yerlerde kalırlardı. Bölgenin topoğrafik haritasına ya da toprak haritasına bakın ve genellikle yüksekliğe işaret eden kumlu, balçıklı topraklı yerleri arayın. İnsanların sığınmış veya kamp kurmuş olabileceği kaya çıkıntılarına veya uçurumlara dikkat edin.

Toprağın yüzeyini tarayın.

  1. toprağın yüzeyinde ok uçları arayın ve kazmaktan kaçının.
    Toprağın yüzeyinde ok uçları arayın ve herhangi bir kazı yapmaktan kaçının. Yüzeyde bulduğunuz ok uçlarını almak yasaldır, ancak ok uçları için kazı yapmak arkeolojik alanları bozabilir. Çok miktarda ok ucu veya başka eserler bulursanız, yerel kabilenizi veya arkeoloji derneğinizi uyarın.

Düzensiz renkler ve keskin şekiller arayın.

  1. ok uçları genellikle pürüzlü kenarlara ve delici bir uca sahiptir.
    Ok uçları genellikle pürüzlü kenarlara ve delici bir uca sahiptir. Buna ek olarak, genellikle okun bir şafta tutturulduğu balina kuyruğu gibi bir çentik vardır. Genellikle çakmaktaşı, riyolit, argillit veya kuvarstan yapılmışlardır ve birçok renk ve boyutta olabilirler, bu nedenle toprak, kir ve çakıl taşları arasında onları tespit etmek zor olabilir, ancak parlak, cilalı bir yüzeye, zeminde düzensiz renklere veya belirgin kenarlara dikkat edin.
    • Ok uçlarının görünümünü incelemek ve önceden tarihinizi tazelemek için bir müzeyi veya miras merkezini ziyaret edin.

Bir süpürge veya baston getirin.

  1. bir süpürge kayaları devirmenize ve toprağı fırçalamanıza yardımcı olur.
    Bir süpürge, kayaları devirmenize ve toprağı fırçalamanıza yardımcı olacaktır. Ok uçları için kazı yapmamanız gerekse de, arama yaparken toprağı nazikçe bozabilirsiniz. Eğilmek zorunda kalmadan ve sırtınızı incitme riski olmadan gevşek toprağı süpürmek için uzun saplı bir süpürge kullanın.

Sonbaharın başlarında veya ilkbaharın sonlarında arayın.

  1. ok uçlarını yağmurlu mevsimlerde arayın.
    Ok uçlarını yağmurlu mevsimlerde arayın. Yağmur, ok uçlarını gizleyebilecek bir kir tabakasını ve diğer kalıntıları yıkar. Buna ek olarak, tarlalar genellikle sonbaharın sonlarında ve ilkbaharın başlarında sürülür veya ekinlerden temizlenir.

Yerel yasa ve yönetmelikleri bilin.

  1. bu's illegal to remove arrowheads from public land or native burial sites.
    Ok uçlarını kamu arazilerinden veya Yerli mezarlıklarından çıkarmak yasa dışıdır. Bununla birlikte, toprak sahibinden çalmak olarak değerlendirilebileceğinden, bölgenizde bunları özel araziden çıkarmak da yasa dışı olabilir. Arka bahçeniz dışında bir alanda arama yapıyorsanız, arazilerine girmeden ve herhangi bir öğeyi çıkarmadan önce arazi sahibinden izin isteyin.

Bulduğunuz ok uçlarını bağışlamayı düşünün.

  1. ok uçlarınızı yerel bir kabileye veya müzeye verin.
    Ok uçlarınızı yerel bir kabileye ya da müzeye verin. Yerel kabile derneğiniz bulduğunuz ok uçlarından haberdar edilmekten ya da bunların size verilmesinden memnun olabilir. Bir müze bir ok ucunu tanımlayabilir ve size onun hakkında daha fazla bilgi verebilir.

Bölgenin tarihi hakkında kendinizi eğitin.

  1. yerel kabilelerin yaşamları hakkında bilgi edinerek kültürel saygı gösterin.
    Yerel kabilelerin yaşamları hakkında bilgi edinerek kültürel saygı gösterin. Yerli halklar birçok bölgede vardı ve hala birçok yerde varlar. Ok ucu aramaya çıkmadan önce, eserlerini merak ettiğiniz insanların yaşamları ve kültürleri hakkında bilgi edinmek için kütüphaneye veya internete girin. Bölgenin tarihi hakkında bilgi edinmek, ok uçlarını nerede arayacağınızı bilmenize de yardımcı olabilir.

Uzman Soru-Cevapları

İpuçları

  • Bulduğunuz ok uçlarını bir diş fırçası ile soğuk su altında biraz bulaşık deterjanı ile hafifçe fırçalayarak yıkayın. Ok ucunun şeklini korumak için çok sert fırçalamaktan kaçının.