Silah Nasıl Ateşlenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Silah kullanmak sadece kendini savunmak için değil, aynı zamanda yarışmalar veya avcılık için de öğrenilmesi gereken iyi bir beceridir. Daha önce hiç ateş etmediyseniz, silahlar göz korkutucu görünebilir - ve bunun iyi bir nedeni vardır: ağırdırlar, kullanması zordur ve tehlikelidirler. Ancak, temel silah kullanma prosedürlerini ve güvenlik önlemlerini öğrenerek, atış yapmak çok yönetilebilir ve hatta eğlenceli bir süreç haline gelebilir.

Adımlar

Güvende Olmak

  1. adım 1 her ateşli silaha doluymuş gibi davranın.
    Her ateşli silaha doluymuş gibi davranın. Boş silahlar için bile bu kuralın istisnası yoktur. Profesyonel nişancılar için bile bir silahın ateş etmeye hazır olup olmadığını unutmak çok kolaydır ve sonuçları son derece ciddi ve hatta ölümcül olabilir.
  2. adım 2 silahınızı asla ateş etmek istemediğiniz bir şeye doğrultmayın.
    Silahınızı asla ateş etmek istemediğiniz bir şeye doğrultmayın. Boş olduğunu düşünseniz bile silahınızı arkadaşlarınıza, vücudunuzun bir kısmına, evdeki bir hayvana, evinizin duvarlarına veya televizyonunuza doğrultmayın.
  3. adım 3 ateş etmeye hazır olana kadar tetik parmağınızı tetik korkuluğunun üzerine koymayın.
    Ateş etmeye hazır olana kadar tetik parmağınızı tetik korkuluğunun üzerine koymayın. Tetik nispeten az bir basınçla etkinleştirilebilir. Bir silahı her elinize aldığınızda ve silahı tuttuğunuz ve ateş etmediğiniz her zaman parmağınızı düz ve tetikten uzak tutmak için kendinizi eğitin.
  4. adım 4 ateş etmeye hazır olana kadar emniyeti açık tutun.
    Ateş etmeye hazır olana kadar emniyeti açık tutun. Emniyet, silahın kazara boşalmasını önler ve silahınızı kullanırken güvende olmanıza yardımcı olabilir. Emniyeti sadece atışa hazır olduğunuzda kapatın.
    • Hiçbir şey mükemmel değildir, bu nedenle emniyet açık olsa bile, ateşli silahınıza dolu ve tehlikeli gibi davranmayı unutmayın! Emniyet ek bir güvenlik önlemidir, garanti değildir.
  5. adım 5 silahınızı ne zaman boşaltırsanız boşaltın're not using it.
    Kullanmadığınız zamanlarda silahınızı boşaltın. Silahınızın dolu olup olmadığını unutmak ya da mermi yatağını çıkarmayı unutmak kolaydır. Poligondan ayrılmadan önce daima silahınızın tamamen boş olduğundan emin olun. Gerekirse iki kez kontrol edin.
  6. adım 6 silahınızı başkalarının alması için ortalıkta bırakmayın.
    Silahınızı başkalarının alması için ortalıkta bırakmayın. Bir silaha sahip olmak, onunla birlikte gelen sorumluluğa da sahip olmak demektir. Silahınızın her zaman nerede olduğunu bildiğinizden emin olun ve yanlışlıkla veya bilerek başkalarının alabileceği yerlerde bırakmayın. Silahınızla işiniz bittiğinde, yere koymadan önce tüm mühimmatı çıkarın. Silahınızı bir silah çantasına veya kasasına koyun.
    • Silahınızı ve tüm mühimmatınızı saklamak için bir silah kasası kullanın. Bu, özellikle evde çocuklarınız varsa ve gözetim olmadan silaha erişemeyeceklerinden emin olmanız gerekiyorsa önemlidir.
    • Şarjörü çıkararak ve haznede mermi olmadığından emin olarak silahınızın tamamen boş olduğundan emin olun.
    • Bir kasa veya çantaya erişiminiz yoksa, silahınızı üzerinizde bir kılıf içinde tutun.
  7. adım 7 ne olduğunu görmek için bakın's beyond your target before shooting.
    Ateş etmeden önce hedefinizin ötesinde ne olduğuna bakın. Mermiler bir şeylerin içinden geçer ve ıska atışlar bir şeylerin etrafından dolaşır, bu nedenle hedefinizin arkasında incitebileceğiniz, zarar verebileceğiniz veya mahvedebileceğiniz hiçbir şey olmadığından emin olun. Poligonda başka biri varsa asla silahınızı ateşlemeyin. Poligon dışında bir yerde atış yapıyorsanız ve hedefinizin arkasında tehlike potansiyeli varsa, atış yapmadan önce farklı bir yer bulun.

Silahınızı Hazırlama

  1. adım 1 silahınız için doğru boyutta mühimmat seçin.
    Silahınız için doğru boyutta mühimmat seçin. Silahınız için doğru mühimmatı seçme konusunda yardıma ihtiyacınız varsa, yerel silah mağazanıza danışın. Genel olarak, silahlar ve mühimmat aynı numaralarla etiketlenir (örneğin, .22'lik bir silah .22'lik mühimmatı ateşler) ancak kuralın istisnaları, ayrıntıları ve varyasyonları vardır. Silahınız için hangi mühimmatın doğru olduğunu kendi başınıza bulana kadar bir profesyonele danışın.
  2. adım 2 hedef çalışması için eğitim mühimmatı seçin.
    Hedef çalışması için eğitim mühimmatı seçin. Hedef mühimmatı genellikle tam metal kılıf (FMJ) mermi içerir. Bu mermiler, daha sert bir metal kabuk içine yerleştirilmiş yumuşak bir kurşun çekirdekten yapılır. Yapımı daha kolay olduğu için satın almaları daha ucuzdur, bu da onları pratik atış için mükemmel kılar.
  3. adım 3 av gezileri için av mühimmatı seçin.
    Av gezileri için av mühimmatı seçin. Avlanırken, hedefinizi hızlı ve insancıl bir şekilde indiren mühimmat satın almak istersiniz. En iyi av mermileri kalın kemik ve kasları delip geçebilir ve genişleyerek yerine yerleşebilir. Avınızı insanca öldürdüğünüzden emin olmak için daha fazla güçten yana olun.
    • Av için asla FMJ mermi kullanmayın, çünkü muhtemelen hayvanı delip geçecek ve insanca öldürmek yerine ağır yaralı bırakacaktır.
  4. adım 4 temizleyin...
    Temizleyin ve atış yapmadan önce silahınızın bakımını yapın. Halihazırda sahip olduğunuz bir silahla atış yapıyor olsanız bile, atış yapmadan önce silahınızı kontrol etmek ve gerekli önleyici bakım ve bakım hizmetlerini gerçekleştirmek iyi bir uygulamadır. Silahınızın temiz ve ateş etmek için güvenli olup olmadığından emin değilseniz, profesyonel bir silah ustasına danışın. Güvenli olduğundan emin değilseniz silahınızı doldurmayın.
    • Yeni bir silah sahibiyseniz, üreticilerin silahları genellikle kullanmadan önce çıkarılması gereken gres yağı veya kozmolin ile paketlediğini bilmelisiniz. Bazı yeni silahlar temizlenmeden önce atış yapılırsa iyi çalışmayabilir veya hiç çalışmayabilir.
  5. adım 5 atış yapmadan önce güvenlik ekipmanı satın alın.
    Atış yapmadan önce güvenlik ekipmanı satın alın. En azından kulak ve göz korumasına ihtiyacınız olacaktır. Küçük kalibreli silahlar bile işitme duyunuza kalıcı olarak zarar verebilecek kadar yüksek ses çıkarabilir ve tüm silahlar gözünüze kaçabilecek ve ciddi yaralanmalara neden olabilecek beklenmedik bir güç fırlatabilir.
    • Basit ve ucuz köpük kulak tıkaçlarından, silah seslerini azaltırken normal şekilde duymanıza yardımcı olan pahalı 'aktif' işitme korumalarına kadar çeşitli kulak koruyucuları mevcuttur.
    • Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok popüler atış gözlüğü stili vardır. Ayrıca, atış poligonlarında genellikle ödünç alabileceğiniz veya kiralayabileceğiniz göz koruyucuları bulunur.

Silahınızı Doldurma

  1. adım 1 namluyu güvenli bir yöne doğrulttuğunuzdan emin olun.
    Namluyu güvenli bir yöne doğrulttuğunuzdan emin olun. Silahınızı asla ateş etmek istemediğiniz bir şeye doğrultmamayı unutmayın. Her zaman silahınızın doğrultulduğu yönün farkında olun.
  2. adım 2 şarjörü tabancanızdan çıkarın.
    Şarjörü tabancanızdan çıkarın. Sahip olduğunuz silahın türüne bağlı olarak, silahın yan tarafında şarjörü çıkarmanızı sağlayan bir düğme olmalıdır.
  3. adım 3 haznedeki ilave mermileri çıkarın.
    Haznedeki ilave mermileri çıkarın. Haznede dolu bir mermi olup olmadığını kontrol edin. Silahınız boş olduğunu göstermek için 'sürgüsünü' açmış olabilir. Açılmamışsa, hazneyi ortaya çıkarmak için sürgüyü geri çekin. Haznenin boş olduğundan emin olmak için gözle kontrol edin.
  4. adım 4 şarjörü baskın olmayan elinizde tutun.
    Şarjörü baskın olmayan elinizle tutun. Şarjör hafifçe yukarı doğru eğimlidir ve arka kısmı (aşağı bakan kısım) başparmağınız ve işaret parmağınız arasında avucunuza doğru konumlandırılmalıdır.
  5. adım 5 bir mermi yerleştirin.
    Bir mermi yerleştirin. Mühimmatın arka ucunu (sivri olmayan uç) şarjörün üst kısmına kaydırarak mermileri yerleştirin. Mermiyi içeri kaydırmanın yarısında biraz direnç hissedeceksiniz. Yaylı plakayı yerine oturtmak için aşağı doğru itin ve ardından mermiyi sonuna kadar içeri kaydırın.
  6. adım 6 şarjörü doldurun ve yeniden yerleştirin.
    Şarjörü doldurun ve yeniden takın. Yaylı plakayı aşağı itemeyene kadar mermileri teker teker yerleştirmeye devam edin. En üstteki merminin sıkıca yerleştiğinden emin olun. Bir klik sesi duyana kadar yukarı iterek şarjörü tabancaya yeniden takın.

Silahınızı Ateşleme

  1. adım 1 silahı baskın elinizle kavrayın.
    Silahı baskın elinizle kavrayın. Orta, yüzük ve serçe parmağınızı kabzanın etrafına sarın ve avucunuzun içinde rahatça dinlendirin.
  2. adım 2 silahı baskın olmayan elinizle destekleyin.
    Silahı baskın olmayan elinizle destekleyin. Baskın olmayan elinizi, kabzanın baskın eliniz tarafından örtülmeyen kısmını kaplayacak şekilde bastırın. İşaret, orta, yüzük ve serçe parmaklarınızı tetik korkuluğunun altına, baskın elinizin etrafına koyun.
  3. adım 3 silahı sıkıca tutun.
    Silahı sıkıca tutun. Küçük bir patlama yapmak üzere olduğunuzu ve tüm silahların en azından biraz tepmesi olduğunu unutmayın. Silahı tutmanız gerektiğini düşündüğünüzden daha sıkı tutun, ancak 'ölüm tutuşu' yapmaktan kaçının.
  4. adım 4 ayaklarınızı omuz genişliğinde açın ve dizlerinizi hafifçe bükün.
    Ayaklarınız omuz genişliğinde açık ve dizleriniz hafifçe bükülmüş şekilde durun. Sizin için rahat olan bir pozisyon bulun. Ayaklarınızın birbirine çok yakın durmadığından emin olun, çünkü silahın tekmesi sizi geriye doğru uçurabilir ve yaralayabilir.
  5. adım 5 kollarınızı uzatın ve öne doğru eğilin.
    Kollarınızı uzatın ve öne doğru eğilin. Kollarınız önünüzde düz bir şekilde uzatılmalı, ancak kilitlenmemelidir. Dirseklerinizi hafifçe bükün ve omuzlarınızı hedefle aynı hizada tutun. Silahın tepmesine karşı koymak için ağırlığınızı kullanmak üzere hafifçe öne doğru eğilin.
  6. adım 6 nişangahları hizalayın.
    Nişangahları hizalayın. Ortalama bir tabancanızda, daha yaygın olarak arpacık direği ve arpacık çentiği olarak bilinen iki nişangah vardır. Silahınızı, arka ve ön nişangahların üst kısmı aynı seviyede olacak şekilde doğrultun. Bu size merminin nereye gideceğini gösterir.
  7. adım 7 tetiği sıkın.
    Tetiği sıkın. Tetiği yanlara doğru hareket ettirmeden düz bir şekilde geriye doğru çekin. Silah ateşlenene kadar yumuşak, sürekli bir hareketle çekin.
    • Eğer sorun yaşıyorsanız, 'yavaş' veya 'sık' gibi bir mantra kullanmayı deneyin.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Bir silaha zarar vermeden kuru atış yapabilir miyim?
    Modern ateşli silahların çoğu aslında kuru ateşleme için tasarlanmıştır. Daha eski ateşli silahlar bundan zarar görebilir, bu yüzden dikkatli olmalısınız. Modern bir silahınız varsa, endişelenecek bir şey yoktur.

İpuçları

  • Kullanmadan önce silahınızın el kitabını okuyun. Her silah biraz farklıdır ve kılavuz, silahınızın nasıl çalıştığını öğrenmek için en iyi seçeneğinizdir.
  • İyi poligon görgü kuralları uygulayın. Poligondaki diğer atıcıları tehlikeye atmamak için her zaman dikkatli olun.

Uyarılar

  • Avlanmadığınız, 'açık taşıma' yasalarının yasal olduğu bir bölgede yaşamadığınız ya da açık silah taşıma ruhsatınız olmadığı sürece halka açık yerlerde silah taşımayın.
  • Eyaletlerin büyük çoğunluğunda, ruhsatınız olmadan gizli bir şekilde ateşli silah taşımak yasa dışıdır. ruhsat. Bir ateşli silahın gizli olarak taşınmasına izin verecek bir ruhsat almanın kolaylığı eyaletten eyalete değişecektir.
  • Atış yapmayı bitirdiğinizde, yemek yemeden veya yüzünüze dokunmadan önce ellerinizi ve yüzünüzü yıkayın. Bu, mermilerden çıkan kurşun parçacıklarını ve atıştan sonra ellerinizde ve yüzünüzde yanan barutun ürettiği kimyasalları yutmamanızı veya emmemenizi sağlamak içindir.
  • Ateşli silah kullanırken her zaman işitme koruması takın.