Tüfek Nasıl Ateşlenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Video oyunlarından ve filmlerden bildiğinizi sandığınız şeyleri unutun: bir tüfeği düzgün bir şekilde ateşlemeyi öğrenmek pratik, hazırlık ve güvenlik gerektirir. Formun temellerini öğrenmek, ister spor ister avcılık amacıyla ateş etmek isteyin, bir tüfekle doğru ve güvenli atışlar yapmak için doğru temelleri geliştirmenize yardımcı olacaktır. Güvenli olmayı ve düzgün nişan almayı öğrendiğinizde doğru atışları yapacaksınız.

Adımlar

Tüfeği Güvenli Bir Şekilde Kullanmak

  1. adım 1 silahın nasıl doldurulduğunu anlayın.
    Silahın nasıl doldurulduğunu anlayın. Farklı tüfekler farklı şekillerde çalıştırılır ve bir tüfeği elinize aldığınızda yapmanız gereken ilk şey dolu olup olmadığını kontrol etmek olduğundan, farklı tüfek türlerini nasıl doldurup boşaltacağınızı öğrenmeniz gerekir. Belirli modeller, markalar ve stiller büyük ölçüde değişiklik gösterse de, karşılaşacağınız iki temel tüfek çeşidi vardır:
    • Bolt-action tüfekler, bir şarjörden ateşleme odasına beslenen veya doğrudan ateşleme odasına yüklenen mühimmat kovanlarını her seferinde bir mermi olacak şekilde ilerletmek ve çıkarmak için kayan bir sürgü elle çalıştırıldığında ateş eder.
    • Yarı otomatik tüfekler de şarjörle beslenir, ancak bir mermi ateşlendikten sonra her mermiyi otomatik olarak fişek yatağına ilerletir. İlk mermiyi hazneye ilerletmek için, genellikle sürgülü tüfeklerde olduğu gibi küçük bir sürgüyü geri çekmeniz gerekir.
  2. adım 2 silahın boş olduğundan emin olmak için kontrol edin.
    Silahın boş olduğundan emin olmak için kontrol edin. Silahı her elinize aldığınızda, dolu olup olmadığını kontrol etmeniz ve emniyetin açık olduğundan emin olmanız gerekir. Çoğu emniyet, tetik korkuluğunun hemen önünde bulunur, ancak bazıları başka bir yere yerleştirilir. Emniyetin nerede olduğunu bildiğinizden emin olmak için ateşlediğiniz tüfeğin kullanım kılavuzunu kontrol edin.
    • Sürgülü bir tüfeğin boş olup olmadığını kontrol etmek için emniyetin açık olduğundan emin olun, ardından sürgüyü geriye doğru çekin. Gerekirse şarjörü çıkarın. Ateşleme haznesinde hiçbir şey olmadığını ve şarjörün dışarıda olduğunu görürseniz, silah boştur.
    • Yarı otomatik bir tüfeğin boş olup olmadığını kontrol etmek için, gerekirse şarjörü çıkarın ve tüfeğin sürgüsünü geri çekin. Hiçbir şey olmadığından emin olmak için ateşleme odasına bakın. Eğer yoksa ve şarjör dışarıdaysa, silah boştur.
  3. adım 3 ateşli silaha her zaman doluymuş gibi davranın.
    Ateşli silaha her zaman doluymuş gibi davranın. Silah güvenliğinin tek temel kuralı, tüm ateşli silahlara her zaman doluymuş gibi davranmaktır. Bir tüfeği her elinize aldığınızda dolu olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Bir tüfeği her yere bıraktığınızda, dolu olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Silahın dolu olup olmadığını kontrol ettikten sonra bile, silaha doluymuş gibi davranmalısınız. Kazaların meydana gelmemesini sağlamanın tek yolu budur.
    • Tüfeği kullanırken emniyeti her zaman açık tutun. Silahı güvenli bir yöne doğrultmadığınız, silahı güvenli bir şekilde tutmadığınız ve ateş etmek üzere olmadığınız sürece emniyeti asla kapatmayın.
    • Silahın namlusunu her zaman aşağıya doğrultun. Bir tüfeği ateşlerken, silahı asla kimseye doğru doğrultmayın veya silahı yatay olarak sallamayın. Tüfeği her elinize aldığınızda namlusu güvenli bir yöne doğrultulmalıdır.
    • Parmağınızı tetikten uzak tutun. Silahı her elinize aldığınızda, emniyet açık olsa bile, parmağınızı tetikten uzak tutmanız gerekir. Silahı güvenli bir yöne doğrultmadan, emniyeti kapatmadan ve ateş etmeye hazır olmadan asla parmağınızı tüfeği ateşleyecek konuma getirmeyin.
  4. adım 4 tüfekleri sadece belirlenmiş alanlarda ateşleyin.
    Tüfekleri sadece belirlenmiş alanlarda ateşleyin. Tüfekler atış poligonlarında, silah kulüplerinde veya atış için yeterli güvenli alana sahip özel mülklerde ateşlenmelidir. Tüfek mermileri uzun mesafeler kat edebilir, bu nedenle tüfeklerle sadece hedefin ötesinde ne olduğundan emin olduğunuz alanlarda ateş etmeniz kesinlikle çok önemlidir.
    • Atış poligonları ve silah kulüpleri genellikle tüfekle atış yapmanın en kolay yollarıdır ve pratik yapmanız için çeşitli hedefler ve mesafeler içeren belirli poligonlar sağlar. Bölgenizde hedef pratiği yapmak için katılabileceğiniz bir silah kulübü bulun.
  5. adım 5 uygun bir hedef seçin ve arkasında ne olduğundan emin olun.
    Uygun bir hedef seçin ve arkasında ne olduğundan emin olun. Yine, tüfeğinizle atış pratiği yapmanın en iyi yolu, hedeflerin ve atış yaptığınız arka planın güvenliğinden emin olabileceğiniz, bakımlı ve iyi korunan atış poligonlarıdır.
    • Kağıt hedefler isabetliliğinizi test etmenin en iyi yoludur ve mermiyi hapsetmeye ve sekme olasılığını azaltmaya yardımcı olacak toprak tümseklerle veya başka bir profesyonel destekle desteklenmelidir.
    • Çelik hedefler isabetli atış yapıldığında belirgin bir 'ping' sesi çıkarır ve aslında göründüğünden daha güvenlidir. Çelik hedeflere açı verilmeli ve sadece koruyucu gözlük takılarak atış yapılmalıdır. Tüm hedefler sekerek yaralanma olasılığı taşısa da, uygun mesafede düzgün bir şekilde bakımı yapılan çelik hedefler diğer hedef türlerinden daha fazla sekmez.
    • Hedeflerin en az 20-50 yarda (18,3-45,7 m) veya tercihen daha uzakta olması gerekir. Çoğu tüfek poligonunda çeşitli hedef mesafeleri vardır. 'Uzun' menzil 100 yarda (91,4 m) civarında başlar. Fişekler ayrıca her zaman biraz uzatmanız gereken minimum bir güvenli atış mesafesi de sağlayacaktır. Eğer 25 yarda (22,9 m) diyorsa, güvenli olması için bunu 30'a çıkarın.
  6. adım 6 kullandığınız tüfeğe uygun mühimmat kullanın're firing
    Ateşlediğiniz tüfeğe uygun mühimmat kullanın. Tüfek fişekleri kalibre cinsinden ölçülür, bu da tek tek fişeklerin çapını ifade eder ve tüfeğin namlusunun iç çapıyla eşleşmelidir. Erişebildiğiniz tüfeğe bağlı olarak, yalnızca tüfeğe uyan boyutta mühimmat kullanmanız gerekir.
    • Eğer deniyorsanız bir tüfek satın alEn yaygın tüfek kalibreleri genellikle .22 ve .30'dur. .22 tüfekler iyi bir ilk silahtır.
  7. adım 7 her zaman uygun güvenlik ekipmanı kullanın.
    Her zaman uygun güvenlik ekipmanı kullanın. Bir tüfekle ateş ettiğiniz her zaman, uygun güvenlik ekipmanına sahip olmanız önemlidir. Silah güvenliği, herkesi güvende tutmak için iyi uygulamalar ve ayrıca iyi koruyucu ekipman gerektirir.
    • Tüfekle ateş ederken her zaman koruyucu gözlük takılmalıdır. Gözlük takıyorsanız, üzerine polikarbonat güvenlik gözlüğü takmak yine de iyi bir fikirdir.
    • Kulak tıkaçları ve daha sağlam saran kulak koruyucuları da dahil olmak üzere işitme koruması, özellikle çok sayıda insanın aynı anda ateş ettiği atış galerilerinde her zaman kullanılmalıdır.

Tüfeği Nişan Almak

  1. adım 1 sabit pozisyonunuzu bulun...
    Sabit pozisyonunuzu bulun. Nişancılık eğitiminde askerlerin tüfeklerini o kadar sabit tutmaları gerekir ki namluya bir çekiç düşse bile atış isabetli olur. Atış yapmak bir form meselesidir, şans ya da kas gücü değil. Farklı pozisyonlarda atış alıştırması yapın ve kendinizi en rahat hissettiğiniz pozisyonu bulun, sonra diğer pozisyonlarda da alıştırma yapmaya devam edin. İyi nişancılık, atış yapmanın temel esaslarını yerine getirerek aşağıdaki pozisyonlardan herhangi birinden rahat atış yapmayı içerir:
    • Ayakta durma pozisyonu. Bu pozisyonda, tetik kullanmayan elinizin kalçası hedefi gösterecek şekilde duracak ve mümkün olduğunca rahat olabilmek için tüfeği dirseklerinizle gövdenize doğru destekleyeceksiniz. Bu, isabetli atış yapmanın en zor olduğu pozisyondur.
    • Diz çökme pozisyonu. Bu, destek elinizi dizinizin üzerinde dengelemenize olanak tanıyan sabit bir pozisyondur ve atış yapmak için en rahat ve sabit pozisyonlardan biridir.
    • Oturma pozisyonu, bağdaş kurarak oturmayı ve her iki dizinizin üzerinde hem atış hem de destek dirseklerini dengelemeyi içerir. Oturma pozisyonu göründüğünden biraz daha az rahat olsa da, özellikle nefesinizi kontrol edebiliyorsanız son derece güvenlidir.
    • Yüzüstü pozisyon. Bu, birçok atıcı için en doğru atış pozisyonudur, size mümkün olan en fazla desteği sunar ve kendinizi sabitlemek için yere yakınlığınızı kullanmanıza izin verir.
  2. adım 2 kabzayı tetik elinizde tutun.
    Kabzayı tetik elinizde tutun. Silahı elinize aldığınızda, silahın boş olup olmadığını her zaman kontrol edin ve iki kez kontrol edin. Silahı sadece hazır olduğunuzda ve ateş etmeye hazır olduğunuzda doldurun. Namluyu menzile doğrultarak silahı elinize alın ve ellerinizi kabzaya ve kundağa doğru şekilde yerleştirin.
    • Kabzayı, tetiğin hemen arkasında, baskın elinizle tutun. İlk yerleşirken elinizi tetiğin oldukça gerisinde tutun. Parmağınız tetiğe yakın olmamalıdır.
  3. adım 3 dipçiği destek elinizde dengeleyin.
    Dipçiği destek elinizde dengeleyin. Avucunuzu yukarı çevirin ve parmaklarınızı kullanarak destek elinizle bir 'V' oluşturun. Silahın dipçiğini destek elinize, silahın namlusu ile tetik arasında yaklaşık yarıya kadar oturtun. Sizin için en rahat olanın ne olduğunu anlamak için tutuş şeklinizi biraz deneyin.
    • Uzman tüfek nişancıları genellikle tüfeği tetik korkuluğuna oldukça yakın tutar, çünkü silahı dik tutmak kaslarınızı daha az zorlayacaktır.
  4. adım 4 tüfeğin dipçiğini omzunuzun cebine doğru çekin.
    Tüfeğin dipçiğini omzunuzun cebine doğru çekin. Tüfekler av tüfekleri gibi tekme atmasa da, tüfeği omzunuz ve koltuk altınız tarafından oluşturulan cebe sabitlemek ve omzunuzun hemen içindeki kasın içine sıkıca çekmek hala önemlidir. Tüfeğiniz ne silahınıza ne de omuz kemiğinize dayanmalı, onları birbirine bağlayan kaslara dayanmalıdır.
  5. adım 5 yanağınızı tüfeğe doğru indirin.
    Yanağınızı tüfeğe yaklaştırın. Silahı düzgün bir şekilde tuttuktan sonra, atış pozisyonuna geçin ve 'yanaktan dipçiğe kaynak' olarak adlandırılan pozisyonu koruyun. Silahı düzgün bir şekilde tutarken, başınızın hafifçe yana düşmesine, yanağınızın tüfeğin dipçiğine dayanmasına ve gözünüzün nişangahlarla aynı hizaya gelmesine izin verebilmelisiniz. Biraz yeniden ayarlamanız gerekirse, pozisyonu rahat hale getirmek için kendinizi dikkatlice yeniden ayarlayın ve yeniden yerleştirin.
  6. adım 6 tüfek nişangahını hizalayın.
    Tüfek nişangahını hizalayın. Gözünüz hizalandıktan sonra, silahı doğru şekilde nişan almayı öğrenmeniz gerekir. Bu süreç, tüfeğinizde bulunan nişan mekanizmasının çeşitliliğine bağlı olarak biraz farklıdır. Bazı tüfeklerde genellikle 'dürbün' olarak adlandırılan teleskopik nişangahlar bulunurken, diğer tüfeklerde namlunun üstünde daha basit boncuk tarzı nişangahlar bulunur.
    • Boncuk tarzı nişangahlar, namlunun en ucundaki boncuğun silahın daha gerisindeki bağlantı noktasıyla aynı hizaya getirilmesiyle hedeflenir. Uçtaki boncuk aynı yükseklikte ve port tarafından oluşturulan 'V' nin tam arasında olmalıdır. Bunlar genellikle yeşil veya kırmızı ışık saçan noktalarla işaretlenmiştir. Ateş ederken gözünüzü hedefin kendisine değil, boncuğa odaklayın.
    • Teleskopik nişangahlar namlunun üst kısmına monte edilen teleskoplar gibidir ve genellikle büyütülmüş görüntünün üzerine yerleştirilmiş artı işareti tarzı bir nişangaha sahiptir. Atış, çizgilerin kesiştiği noktayı hizalamayı ve doğrudan ateş etmek istediğiniz şey üzerinde eğitmeyi içerir. Gözünüzü nişangahla doğru bir şekilde hizalamak ve doğru bir nişangah resmi elde etmek için yeterince geride kalmak biraz pratik gerektirecektir.

Doğru Atış Yapmak

  1. adım 1 nefesinizi kontrol edin.
    Nefes alışınızı kontrol edin. Atış yaparken nefes almakla ilgili çok konuşulur, ancak ne kadar az düşünürseniz asıl süreç o kadar sorunsuz ilerler. Doğal ve rahat bir şekilde nefes alın, tam ve normal nefesler alın, ardından nefes verdikten hemen sonra ateş edin.
    • En isabetli atış için nefes verdikten hemen sonraki saniyede ateş edin. Araştırmalar, ciğerlerinizden hava çıkar çıkmaz en istikrarlı halinizde olduğunuzu gösteriyor.
    • Ateş etmek için asla 'nefesinizi tutmayın'. Nefesinizi tutmak, oksijensiz kalmaya tepki olarak vücudunuzda otomatik ve bilinçsiz bir dalgalanma yaratır. Nefes verdikten hemen sonra yapılan bir atıştan daha az isabetlidir.
  2. adım 2 emniyeti kapatın.
    Emniyeti kapatın. Nişan aldığınızda ve atışa hazır olduğunuzda, silahı doldurun ve alanın insanlardan ve engellerden arındırılmış olduğundan emin olun. Mermi atmaya başlamadan önce herkese atış yapmak üzere olduğunuzu bildirmek yaygın bir poligon nezaketidir. Hazır ve sabit olduğunuzda, silahın emniyetini kapatmanızda bir sakınca yoktur.
  3. adım 3 tetiği sıkın.
    Tetiğe basın. Nişan almaya devam edin ve nişan aldığınız hedef üzerinde düzgün bir görüş açısı sağlayın. Normal nefes alın ve emniyeti kapatın. Parmağınız tetik korkuluğunun dışında olmalı ve hafifçe ona yaslanmalıdır. Hazır ve rahat olduğunuzda, parmağınızı tetiğin üzerine getirin ve nazikçe ama sıkıca sıkın, ardından bırakın ve parmağınızı tetiğin yanına geri getirerek nazikçe dinlendirin.
    • Tüfeğin tetiğini sarsmaktan veya 'çekmekten' kaçının. Hızlı bir şekilde ateş etmek istersiniz, ancak sarsıntılı bir tetik parmağı hedefinizde mikroskobik değişiklikler yapabilir ve bu da büyük ölçüde ıskalamanıza neden olabilir. Tetiği çekmek yerine tetiğin hemen arkasındaki bir şeyi çekmeye çalışıyormuş gibi sıkma alıştırması yapın.
  4. adım 4 takip edin.
    Takip edin. Muhtemelen neyi vurduğunuzu görmek istiyorsunuz ve heyecanlanıp silahı bırakıp menzilden aşağı koşmak isteyebilirsiniz. Tıpkı basketbol veya teniste olduğu gibi, isabetli atışlar yapmak için takip etmeniz önemlidir. Çok dikkatli olun ve ateş ettikten sonra pozisyonunuzu koruyun.
    • Silahı derhal yeniden emniyete alın ve silahı menzile doğrultun. Atış kazalarının çoğu silah güvenli bir şekilde ateşlendikten hemen sonra meydana gelir. Nişan almaya ve pozisyonunuzda kalmaya devam edin, ardından namluyu menzile doğrultarak silahın yavaşça aşağı inmesine izin verin.
    • Bolt-action bir tüfekle ateş ediyorsanız, boş kovanı çıkarmak için sürgüyü çalıştırabilir ve ateş etmeye devam etmek istiyorsanız yerine bir başkasını yerleştirebilirsiniz. Her iki durumda da silahı yeniden emniyete almak iyi bir fikirdir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Tek gözümü mü yoksa iki gözümü de açık mı tutmalıyım?
    Bu sadece sizin için neyin en rahat olduğuna ve dürbünden ne kadar iyi görebildiğinize bağlıdır. Güvenli bir ortamda denemeler yapın.

İpuçları

  • Daha fazla yardım için yerel silah satıcınıza veya atış poligonu personeline danışın.

Uyarılar

  • Dolu bir silahı asla ateş etmek niyetinde olmadığınız bir şeye doğrultmayın.
  • Her zaman koruyucu gözlük ve kulaklık kullanın.