Balık Nasıl Tutulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster arkadaşlarınızla ve ailenizle vakit geçirmek ister akşam yemeği yakalamak isteyin, balık tutmak açık havanın tadını çıkarmanın harika bir yoludur. Sularda yakalayabileceğiniz çeşitli canlı balıklar vardır. Balık tutmaya başlamak için seyahatinizi iyi planlayın. Eşyalarınızı toplayın ve balıkların en aktif olduğu saatlerde iyi bir yer seçin. Ardından, kupa ödülünüzü getirmek için oltanızı atın ve sarın. Daha sonra dilerseniz balığı suya geri bırakabilir veya saklamak ve eve getirmek için yakalayabilirsiniz.

Adımlar

Balıkçılık Noktası Seçimi

  1. adım 1 bölgenizdeki iyi stoklanmış bir göle, nehre veya gölete gidin.
    Bölgenizdeki iyi stoklanmış bir göle, nehre veya gölete gidin. Birkaç saat kalmaktan çekinmeyeceğiniz bir yer seçin. Halka açık göllerde, nehirlerde ve göletlerde her türden farklı balık yaşar, bu nedenle her zaman yakalayacak iyi bir şeyler bulabilirsiniz. Balıklar ilkbahar ve sonbaharda kışa hazırlanırken kıyıya yaklaşırlar. Yaz aylarında daha derin sularda olma eğilimindedirler, bu nedenle kıyıdan bir tekne ile açılın.
    • Şehrin dışındaki göletlerin veya setlerin etrafındaki tenha noktalar iyi bahislerdir. Özel mülkü geçmediğinizden veya izin verilmeyen bir yerde balık tutmadığınızdan emin olun. Ayrıca, kıyı boyunca bitkileri ezmemeye dikkat edin.
    • Kıyıda yaşıyorsanız, okyanus balıkçılığını düşünün. Ayrı bir okyanus balıkçılığı lisansı ve yakalamak istediğiniz belirli balıklar için olta ve yem alırsanız, tatlı su balıkçılığı ile aynıdır.

    İpucu: Birçok belediye parkı, herkesin erişebileceği göletlerde balık stoklamaktadır. Stoklama tarihleri için yerel Balık ve Vahşi Yaşam Departmanınıza danışın. Bu sporlar yeni başlayanlar için harikadır, ancak birçok insan bunları kullanır.

  2. adım 2 yakındaki balıkçılık noktalarında ne tür balıkların yaygın olduğunu öğrenin.
    Yakındaki balıkçılık noktalarında ne tür balıkların yaygın olduğunu öğrenin. Birçok gazetede balık tutma deliklerini ve orada hangi balıkların ısırdığını listeleyen yerel balıkçılık raporları vardır. Ayrıca olta balıkçılığı dükkanlarına, marinalara ve kamp malzemeleri satan mağazalara da ipucu sorabilirsiniz. O kadar çok balık türü var ki, başlamak ilk başta biraz bunaltıcı gelebilir, bu nedenle odaklanmak için bir balık türü seçin. Levrek, crappies, güneş balığı, bluegills ve yayın balığı, yeni başlayanlar için nispeten kolay olan birkaç çeşittir.
    • Örneğin yayın balığı ABD'nin her yerinde yaygındır. Büyük dere ve nehirlerin etrafında derin su bulunan alanları arayın. İlkbahar ve sonbaharda buralara giderek kızartılıp masanıza servis edilen lezzetli bir yemek olabilecek bir balık yakalayın.
  3. adım 3 yakalamak istediğiniz belirli bir kupa veya yemek balığı arayın.
    Yakalamak istediğiniz belirli bir kupa veya yiyecek balığı arayın. Mavi marlin yakalamak istiyorsanız okyanusa açılmanız gerekecek. Yakalamak istediğiniz balık türü, nerede yaşadıkları ve başarılı olmak için ne tür yemlere ihtiyacınız olduğu hakkında bilgi edinmek için biraz zaman ayırın. Balık popülasyonları bölgeden bölgeye ve tatlı sudan tuzlu suya değişir. Bazen istediğinizi elde etmek için bir gezi planlamanız gerekir, ancak bu yeni bir şey görme şansıdır!
    • Örneğin, çeşitli tatlı su balıkları için ABD'nin Büyük Göller bölgesine gidin. Walley ve kuzey turnaları popüler avlardan birkaçıdır. Kıyıya kurulun ve oltanızı atın.
    • Güney ABD'de gar bataklık bölgelerde yaşarlar. Pisi balığı ve levrek de hedeflenmesi gereken birkaç yaygın avdır.
    • ABD'nin kuzeybatı kesiminde iyi bir yemek ya da arkadaşlarınıza göstereceğiniz kupa fotoğrafları için çok sayıda gökkuşağı alabalığı vardır. Crappie, walleye ve levrek de oldukça yaygındır ve orada yakalanması kolaydır.
    • Bir su kütlesinde hangi balıkların olduğundan emin değilseniz, biraz yiyecek artığı atın ve bekleyin. Hangi balıkların yüzeye çıktığını görün. Farklı balıkların nasıl davrandığını bilmediğiniz için balıkları tanımlamak başlangıçta zordur, ancak bu sık sık balık tutarak öğrenebileceğiniz bir şeydir.
  4. adım 4 derin suya veya hareketli akıntılara yakın yerlerde balık tutun.
    Derin suya veya hareketli akıntılara yakın yerlerde balık tutun. Çoğu büyük balık günlerini derin sularda geçirir ve beslenmek için sığ bölgelere gelir. Bu sığ bölgelerde yüzmek için çok fazla zaman harcamazlar. Ayrıca güçlü akıntılara karşı yüzmeyi sevmezler, bu yüzden kendinizi bir akıntının sonuna park edin. Baloncuklar, su sıçramaları ve hatta aç kuş sürüleri gibi balık aktivitelerine dikkat edin.
    • Balıklar yiyeceğin olduğu yere gider. Özellikle ani inişlerin yakınında sazlıkların, kütüklerin ve kayaların bulunduğu noktaları arayın. Bu yerler aynı zamanda balıkların kendilerini tehdit altında hissettikleri zamanlar için bol miktarda siper sağlar.
    • Su akıntıları görürseniz, daha hızlı ve daha yavaş hareket eden akıntıların birleştiği noktaları arayın. Balıklar genellikle akıntılarda sürüklenen yiyecekleri yakalamak için bu noktaların altında otururlar.
  5. adım 5 daha fazla balık bulmak için şafakta ve alacakaranlıkta dışarı çıkın.
    Daha fazla balık bulmak için şafakta ve alacakaranlıkta dışarı çıkın. Balıklar bu saatlerde beslenmek için dışarı çıkarlar, bu nedenle büyük bir av için en iyi seçeneğiniz budur. Alarmınızı sabah 4:30'a kurmak bir gezinin en eğlenceli kısmı değildir, ancak balıklar ısırmaya başladığında buna değer. Özellikle yaz aylarında sabahın erken saatlerinden yararlanarak diğer balıkçıları favori noktalarınıza çekebilirsiniz.
    • Şafak sökmeden kalkma düşüncesi sizi inletiyorsa, akşam planları yapın. Alacakaranlıkta suya doğru yola çıkın. İlkbahar ve sonbaharda sığ sularda bol miktarda balık bulabilirsiniz.
  6. adım 6 güvenlik uyarıları için bir çevre sağlığı departmanına başvurun.
    Güvenlik uyarıları için bir çevre sağlığı departmanına başvurun. Ne yazık ki, su kirliliği balıkların her zaman yenmesinin güvenli olmadığı anlamına gelmektedir. Birçok kurum uyarıları çevrimiçi olarak yayınlar. Eyalet sağlık departmanına, doğal kaynaklar departmanına veya benzer bir yere danışın. Eğer bir parkta balık tutuyorsanız, bir park bekçisiyle konuşmak için de arayabilirsiniz. Eğer tuttuğunuz balıkları yemeyecekseniz, bu konuda çok fazla endişelenmenize gerek yoktur.
    • Genel bir kural olarak, diğer balıkları yiyen daha büyük balıklar daha fazla kirliliğe sahiptir. Ton balığı gibi büyük balıklar, böcek yiyen daha küçük balıkların sahip olmadığı yüksek cıva seviyesine sahip olma eğilimindedir. Bu aynı zamanda balık tuttuğunuz suyun kalitesine de bağlıdır.
    • Yerel yönetiminizin sahip olabileceği yakala ve bırak politikalarını unutmayın. Bazı yerler belirli balıkları tutmanızı veya geri koymanızı gerektirir.

Balıkçılık Ekipmanı Seçimi

  1. adım 1 bir eyalet departmanından balıkçılık lisansı alın.
    Bir devlet dairesinden balıkçılık lisansı alın. Başvurmak için hükümetinizin web sitesini ziyaret edin. ABD'de Balık ve Vahşi Yaşam Departmanı veya Doğal Kaynaklar Departmanı genellikle başvuruları karşılar. Tek yapmanız gereken kişisel bilgilerinizi girmek ve küçük bir ücret ödemek olduğu için lisans almak kolaydır. Ardından ruhsat, çıktısını almanız ve seyahatinizde yanınızda götürmeniz için o gün e-postanıza gönderilir.
    • Ayrıca ruhsatınızın ücretini ödemek için departmanı arayabilir ya da ziyaret edebilirsiniz. Ehliyetin postayla gelmesini 2 ila 4 hafta beklemek istemiyorsanız, ehliyeti size e-posta ile göndermelerini veya ofiste yazdırmalarını sağlayın.
    • Ziyaret etmeyi planladığınız her eyalet veya il için bir lisans almanız gerekir. Bir bölgeden alınan lisans başka bir bölgede geçerli değildir.
    • Çoğu yerde tek bir günden 10 yıla kadar geçerli olan çeşitli lisanslar sunulmaktadır. Çocuklar için de lisanslar vardır, ancak bazen 16 yaşın altındaki çocukların balık tutmak için lisansa ihtiyacı yoktur.
  2. adım 2 orta güçte bir eğirme oltası ve makarası satın alın.
    Orta güçte bir eğirme oltası ve makarası satın alın. Bir spor malzemeleri mağazasındaki olta seçeneklerine ilk kez baktığınızda hayretler içinde kalabilirsiniz, ancak bankayı kırmanıza gerek yok. Yeni başlayanlar için, iyi bir menzil ve esneklik dengesine sahip bir şey için 7 ft (2,1 m), orta mukavemetli bir kamışa bağlı kalın. Dönen makaralı bir kamış seçin, çünkü kurulumu ve atışı yem makineli bir makaradan daha kolaydır.
    • Esnek kamışlar sert olanlara göre daha zayıftır ancak kırılma olasılığı daha düşüktür. Temel kamışınızla büyük av balıkları yakalayamazsınız, ancak çok çeşitli sıradan balıkları karaya çıkarmanıza yardımcı olacaktır.
    • Ne alacağınızdan emin değilseniz, mağaza çalışanlarından tavsiye isteyin.

    İpucu: Genel bir kural olarak, kabaca boyunuz kadar uzun bir olta seçin. Ağırlığının atış kolunuzda rahat hissedip hissetmediğini görmek için tutun.

  3. adım 3 oltanızın uzunluğuna uygun bir monofilament misina seçin.
    Oltanızın uzunluğuna uygun bir monofilament misina seçin. Misinayı sahip olduğunuz olta türüyle eşleştirin. Basit bir 7 ft (2,1 m) olta için, tatlı su balıkçılığı yapıyorsanız 6 ila 12 lb (2,7 ila 5,4 kg) misina veya tuzlu su balıkçılığı yapıyorsanız 10 ila 12 lb (4,5 ila 5,4 kg) misina kullanın. Test olarak adlandırılan ağırlık, misinanın ne kadar güçlü olduğunu gösterir. Sadece misinadan daha hafif balıkları yakalayabilirsiniz.
    • Eğlenirken kendinizi yormamak için mümkün olan en hafif ekipmanla balık tutmayı hedefleyin. Belirli bir balık türü için olta balıkçılığı yapıyorsanız, hangi misina ağırlığını getirmeniz gerektiği konusunda bir fikir edinmek için ortalama ağırlığını araştırın.
  4. adım 4 daha geniş bir balık çeşitliliğini cezbetmek için küçük bir kanca seçin.
    Daha geniş bir balık çeşitliliğini cezbetmek için küçük bir kanca seçin. Balıklar sadece peşinden koştukları yemle aynı boyutta olan kancaların peşinden koşarlar. Küçük bir balık büyük, korkutucu bir kancanın peşinden gitmeyecektir. Bu nedenle, bol miktarda balık yakalamak için 6 ila 10 kanca ile başlayın. Daha büyük balıklar için daha büyük yem kullanmak üzere 2 ila 3/0 arasında bir kancaya yükseltin.
    • Kanca numaralandırma ölçeği biraz gariptir, ancak çok kafa karıştırıcı değildir. En küçük kanca 16, orta boy kanca ise 1'dir. Daha büyük kancalar 1/0 ila 6/0 arasında sıralanır.
    • Hangi boyutta kanca alacağınızdan emin değilseniz, yerel olta takımı mağazanızdaki biriyle boyutlandırma sistemini tartışın. Sık sık balık tutuyorsanız, her türlü ortama uyum sağlayabilmeniz için çeşitli kanca boyutlarına sahip olun.
  5. adım 5 minnow, karides, solucan ve cırcır böceği gibi bir yem seçin.
    Minnow, karides, solucan ve cırcır böceği gibi bir yem seçin. Eğer kıpırdayan canlılardan pek hoşlanmıyorsanız, sentetik bir şey tercih edin. Yemler gerçek yemi andırır ve balıkları kandırır. Canlı yemin canlı kalması için yalıtılmış bir soğutucuda su içinde tutulması gerektiğini unutmayın. Çoğu balık böcekleri ve suda yaşayan canlıları yer, bu nedenle daha otantik bir balıkçılık deneyimi arıyorsanız yem dükkanları aralarından seçim yapabileceğiniz geniş bir yelpaze sunar.
    • Çok çeşitli yemler almayı deneyin, böylece kurulumunuzu bölgede hangi balıkların aktif olduğuna göre değiştirebilirsiniz.
    • Oltanızı kullanmadan bir şeyler yakalamak istiyorsanız, kendi yeminizi tuzağa düşürmeyi deneyin. Örneğin, biraz yakalayın minnows Turna, levrek ve walleye gibi daha küçük balıkları yiyen balıkları cezbetmek için.
    • Belirli bir balık türü için olta atıyorsanız, en sevdiği yemi araştırın. Örneğin, birçok tuzlu su balığı karidesi sever. Diğer balıklar somon yumurtasından pastırma ve peynire kadar çeşitli yiyecekleri yerler.
    • Solucan, cırcır böceği ve minnows gibi canlı yemler en popüler seçeneklerden bazılarıdır. Bununla birlikte, yemler ve yemler gibi yapay yemler de yaygın olarak kullanılmaktadır.
  6. adım 6 yakalanan balıkları saklamak için yalıtımlı bir soğutucu veya kafes seçin.
    Yakalanan balıkları saklamak için yalıtımlı bir soğutucu veya kafes seçin. Yakaladıklarınızı saklamayı planlıyorsanız, bozulmalarını önlemek için çok sayıda buza ihtiyacınız vardır. Bunu yapmanın en kolay yolu plastik bir kovadır. Ölü balıklarla birlikte soğutucudan biraz buz ekleyin. Balıkları evinizdeki dondurucuya koyma şansınız olana kadar iyice soğutun.
    • Bir balık kafesi, canlı balıkları suda hapsetmek için mükemmel bir seçimdir. Birçok kafes, minnow gibi daha küçük balıklar için tuzak görevi de görür.
    • Balık tutarken hiçbir şeyi öldürmek zorunda değilsiniz. Balıkları suya geri bırakmak için yakala ve bırak balıkçılığını uygulayın. Yanınızda canlı yem getirmediğiniz sürece bir buz sandığına ihtiyacınız olmayacaktır.
    UZMAN İPUCU

    Kathy Sparrow, MA

    Balıkçılık Eğitmeni
    Kathy Sparrow bir sinekle balık avı eğitmeni ve maceraperesttir. Kathy, Teksas'taki Aşağı Laguna Madre'de bir sinek-balıkçılığı pansiyonu olan Kingfisher Inn'in kurucu ortağı ve önceki yöneticisidir. 'On the Mother Lagoon' kitabının yazarıdır: Flyfishing and the Spiritual Journey' ve 'The Whispered Teachings of Grandmother Trout' adlı sinek balıkçılığına kadınsı bir bakış açısı getiren romanların yazarıdır. Kathy aynı zamanda Canfield Metodolojileri konusunda Sertifikalı Canfield Eğitmenidir. Yazma, sinek balıkçılığı ve kasıtlı sohbet araçları aracılığıyla güven, farkındalık ve cesareti ifade ederek bireylere değişimi kucaklama sürecinde rehberlik etmektedir. Texas-Pan American Üniversitesi'nden Edebiyat ve Kültürel Çalışmalar ağırlıklı İngilizce yüksek lisans derecesine sahiptir.
    Kathy Sparrow, MA Balıkçılık Eğitmeni

    Uzman Hilesi: Bir balık avı gezisine hazırlanırken, havanın değişmesi ihtimaline karşı her zaman yağmurluk getirin. Ayrıca, fazladan misina, sinek ve yedek bir olta getirin. En önemlisi, macera duygusu getirin ve hata yapmaktan korkmayın!

Balık Yakalamak için Olta Kullanmak

  1. adım 1 kancanızı bağlayın...
    Kancanızı misinanıza bağlayın. İlk başladığınızda basit bir düğüm atın. Misinayı kancadan geçirin, ardından makaraya doğru geri getirin ve kendi etrafında 4 ila 6 kez sarın. Ucunu ilmeğin içinden geri geçirin ve sıkıca çekin. Artık temel bir düğümünüz olduğuna göre, misinanın kuyruk ucundaki fazlalıkları makasla kesin.
    • Sinek balıkçılığında, doğru düğümü atmak sporun yarısıdır. Clinch düğümü iyi bir başlangıç noktasıdır, ancak sinek balıkçıları birçok farklı düğüm kullanır.
  2. adım 2 balıkları tespit etmenize yardımcı olması için kancanın üzerine ağırlık ve bobber bağlayın.
    Balıkları tespit etmenize yardımcı olması için ağırlıkları ve bobberleri kancanın üzerine bağlayın. Bu öğeleri kancanızın yaklaşık 12 inç (30 cm) yukarısında bir düğümle bağlayın. Nehir veya akarsu gibi hızlı sularda avlanıyorsanız, balığa ulaşması için platin adı verilen bir ağırlık kullanın. Durgun sulardaysanız, bobber, bir balık kancayı yakaladığında görmenize yardımcı olan küçük bir toptur.
    • Platinler, metal ağırlıklar, oltanızı suyun içine, balıkların muhtemel olduğu yere doğru çeker. Bobber'ı suda tutmak ama yine de görünür kılmak için daha büyük bir bobber'a platin ekleyin.

    İpucu: Başlarken kıyıdan kolayca görebileceğiniz daha büyük bir bobber kullanın. Bobber'ın sarsılmasını ve suyun altında kaybolmasını izleyin. Bu, oltayı sarma ve büyük avınızı yapma zamanının geldiği anlamına gelir!

  3. adım 3 kancanızı yemleyin...
    Kancanızı yemleyin Yemi ucuyla delerek. Yemi sabitlemek için mümkün olduğunca çok kez kancayı geçirin. Balığın zor kazandığınız yemi alıp gitmesine izin vermeyin! Kancayı bir elinizle sıkıca tutun, ardından doğrudan yeme doğru itin. Yemi 2 ya da 3 kez delmeyi hedefleyin.
    • Kancayı bir solucana saplamak biraz iğrençtir, ancak solucan düşerse balık yakalayamazsınız. Örneğin, kancayı solucanın gövdesine kafasından yaklaşık ⅓ yol boyunca saplayın, ardından bunu diğer uçta tekrarlayın.
  4. adım 4 oltanızı atın...
    Oltanızı atın geri çekerek ve kancayı öne doğru atarak. Kamışınızı iki elinizle tutarak başlayın, işaret parmağınızı kamışın tetiğinin etrafına yerleştirin ve misinayı parmaklarınızın arasına alın. Oltayı geri çekin ve misinayı parmaklarınızla serbest bırakırken ileri doğru sallayın. Oltanın ucundan yaklaşık 6 inç (15 cm) sarkacak şekilde misinayı ayarlamak için makarayı kullanın. Ardından, başparmağınız ve işaret parmağınızla misinayı kamışa sıkıştırın. Atmak için kolunuzu geriye doğru çekin, böylece kamış dikey olur, sonra tekrar öne doğru çekin.
    • Misinayı serbest bırakmak biraz kullandığınız makaranın türüne bağlıdır, ancak kapalı bir düğmeli spinner makaranız varsa, iş oldukça basittir. Düğmeye basmak misinayı serbest bırakır ve bırakmak durdurur.
  5. adım 5 bekleyin...
    Bir balığın ısırması için sabırla bekleyin. Balık tutmak bir bekleme oyunudur, bu nedenle bir şeyin yeminize gitmesi için sessizce beklemeye hazır olun. Bazı balıkçılar oltayı yavaşça sarar ve balıklara yemin canlı olduğu izlenimini vermek için oltayı biraz sallar. Eğer arkanıza yaslanıp bekleme şansınız yoksa, misinayı biraz hareket ettirmeyi deneyin.
    • Balıklar yüksek seslerden ve çırpınışlardan ürkerler. Yanınızda bir radyo getirebilir ve herhangi biriyle konuşabilirsiniz, ancak özellikle diğer insanlar da balık tutarken sesi kısın.
    • Oltanızı ve bobberinizi dikkatle izleyin. Bir şeyin ısırdığını misinanın ileri doğru sallandığını hissettiğinizde anlayabilirsiniz. Balığı sarmadan önce misinadaki gevşekliği gidermek için bekleyin.
    • Bazen kendinizi balığın ısırmadığı noktalarda bulabilirsiniz. Eğer 15 dakika boyunca bir ısırık almadan orada kalırsanız, başka bir yere gitmeyi deneyin. İyi bir nokta bulmak biraz sabır gerektirebilir.
    • Balıkçılık anlık bir tatmin oyunu değildir. Sabır ve sebat gerektirir. İlk denemede balık tutamasanız bile denemeye ve oltanızı tekrar tekrar atmaya devam etmelisiniz. Balık tutmanın aynı zamanda doğanın tadını çıkarmak olduğunu unutmayın, bu nedenle bir ısırık beklerken arkanıza yaslanın ve rahatlayın.
  6. Doğru Noktayı Bulun. Balık tutarken doğru noktayı bulmak çok önemlidir. Balıklar suyun aktığı veya bitki yaşamının çok olduğu bölgelerde toplanma eğilimindedir. Suyun hareketini izlediğinizden emin olun ve balıkların saklanabileceği kayalar, kütükler veya rıhtımlar gibi saklanma noktalarını arayın.
  7. adım 7 balık ısırdığında oltayı kaldırarak kancayı takın.
    Balık ısırdığında oltayı kaldırarak kancayı takın. Oltanızda o büyük çekişi hissettiğinizde, balığı kancalamak için kancanızı 'ayarlayın'. Kancayı takmak için oltayı hızla yukarı doğru sallayın ve sabit bir hareketle balığı sarın. Balığı yavaşça sardığınızdan emin olun, böylece kancadan kurtulmaz. Kancayı taktığınızda balığın karşılık vermesini bekleyin. Sudan çıkarırken nazik olun. Eğer misinada artık herhangi bir çekme hissetmiyorsanız, bu balığın kurtulduğu ve yemle birlikte yüzerek uzaklaştığı anlamına gelir.
    • Bazen bir ısırık olup olmadığını belirlemek zordur. Pratik yaparak, su akıntıları ile yemi çarpan balıkları ayırt etmeyi öğrenebilirsiniz.
  8. adım 8 aynı anda makarayı sararken oltayı pompalayarak balığı içeri çekin.
    Aynı anda makarayı sararken oltayı pompalayarak balığı içeri çekin. Balığı kendinize doğru çekmek için oltayı yaklaşık 45 derecelik bir açıyla tekrar havaya kaldırın. Bunu yapmak misinada bir miktar gerginlik yaratır, bu nedenle oltayı tekrar indirin ve makaranızı döndürmeye devam edin. Misinadaki gevşekliği gidermek için misinayı sarın, ardından balığı biraz daha yakına çekmek için oltayı tekrar yukarı kaldırın. Yakaladığınız balığı kıyıya geri getirmek için bunu tekrarlayın.
    • Gevşek misinalar yüzünden kaybedilen balık sayısı her şeyden daha fazladır. Gevşek bir misina balığa kancadan kaçma şansı verir. Bunu önlemek için oltanın ucu başınızın üzerinde olacak şekilde misinayı gergin tutun.
  9. adım 9 balığı bir ağa yakaladıktan sonra're able to reach it.
    Balığa ulaşabildiğinizde onu bir ağ ile yakalayın. Yorgun balığı durduğunuz yere yaklaştırdığınızda, su ağınızla dalın ve onu yakalayın. Bir ortağınızın onu balık ağıyla yakalamasını sağlayabilirsiniz. Tecrübeyle, dikkatlice aşağı uzanabilir ve balığı kaybetmeden bunu kendiniz yapabilirsiniz.
    • Balık dikenlerine veya kancanın keskin ucuna karşı dikkatli olun. Balığı ağdan çıkarırken başının arkasından sıkıca kavrayın.

Bir Balığı Tutmak veya Serbest Bırakmak

  1. adım 1 bekle...
    Bekle balığın vücudunu tutarken hareket etmesini engellemek için. Balıklar göründüklerinden daha güçlüdür, bu yüzden dikkatli olun! Balığın gövdesini, başının hemen arkasından sıkıca tutun. Çırpınan kuyruğa ek olarak yüzgeçlere de dikkat edin çünkü dikkatli olmazsanız sizi kesebilirler. Balığa zarar vermemek için onu suyun içinde veya suya yakın tutarak yatay şekilde tutun.
    • Eğer büyük bir balık yakaladıysanız, onu desteklemek için iki elinizi de kullanın. Bir elinizi balığın baş kısmına yakın bir yere koyun, diğer elinizi de kuyruğundan önce balığın altına yerleştirin.
  2. adım 2 kancayı çekin...
    Kancayı çekin Kanca iğne uçlu pense kullanarak balığın içinden çıkarın. Bu kısım ilk başta zor görünebilir, ancak balığı iyi tuttuğunuz sürece çok zor değildir. Penseyi balığın ağzından çıkan kancaya kilitleyin. Kancayı çıkarmak için balığa doğru geri itin. Ardından, balığın ağzından geri kaydırın, balığı dürtmekten kaçınmak için gerektiği kadar çevirin.
    • Kancanın dikenini ezmek için pense kullanabilir, böylece kancayı daha kolay çıkarabilirsiniz. Hatta bazı deneyimli balıkçılar bunu atmadan önce yaparlar.
    • Kanca sıkışmışsa, çok sabırlı çalışın. Parmaklarınızla veya penseyle balığın ağzına ulaşmayı deneyin. Balığı suda tutun, gerekirse dikeni ezin ve sonra kancayı kıpırdatmadan bükün ve çekin.
  3. adım 3 eğer yapmazsanız balığı serbest bırakın't plan on keeping it.
    Eğer tutmayı düşünmüyorsanız balığı serbest bırakın. Giderek daha fazla balıkçı ekosistemi korumak için yakaladıkları balıkları suya geri bırakıyor. Balıklar suyun dışındayken nefes alamadıkları için, avlarınızı mümkün olduğunca suyun içinde tutun. Balığı çıkarmak zorunda kalırsanız, hemen geri koyun. Balığı ıslak tutun ve strese sokmamak için nazikçe tutun.
    • Bir balığı sudan çıkarmanın sorunlarından biri de strestir. Balık, kancanızla mücadelesinden dolayı zaten yıpranmış olabilir. Onu sudan çıkarmak ve çok fazla tutmak, geri koyduktan sonra bile ölme olasılığını artırır.
  4. 4. adım balığın boyunu ölçüp ölçmediğinizi görmek için're legally allowed to keep it.
    Yasal olarak tutma izniniz olup olmadığını görmek için balığı ölçün. Çoğu balıkçı barınağında ekosistemi korumaya yönelik eyalet veya federal yasalar vardır. Bu kurallar genellikle eve kaç balık götürebileceğinizin yanı sıra hangi büyüklükte olmaları gerektiğine dair sınırlamalar içerir. Balığı başının arkasından sıkıca kavrayarak tutun. Diğer elinizi kullanarak bir mezurayı balığın başından kuyruğuna kadar dikkatlice uzatın.
    • Bir park bekçisi veya polis memuru sizi durdurabilir ve avlarınızı arayabilir. Ayrıca çektiğiniz fotoğraflarda veya sosyal medya paylaşımlarınızda yasadışı avları tespit edebilir ve sizi cezalandırabilirler.
    • Bir balıkçılık kuralını ihlal etmek genellikle yüksek bir para cezası ve hapis cezası olasılığı ile birlikte gelir. Örneğin cılız veya mevsim dışı bir balık yakalamak 500 USD para cezası ve 6 ay hapis anlamına gelebilir.
    • Yanınızda bir tanımlama rehberi ve yerel balıkçılık deliğinizdeki kuralların bir kopyasını getirmeyi düşünün. Bu kurallar genellikle park web sitelerinde veya balıkçılık noktalarının etrafındaki bilgi tabelalarında yayınlanmaktadır.
  5. adım 5 yanınızda götürmeyi planlıyorsanız balığı bıçakla fileto haline getirin.
    Yanınızda götürmeyi planlıyorsanız balığı bir bıçakla fileto haline getirin. Ne yazık ki, avınızı öldürmek ve kesmek gibi kirli işleri yapmak zorundasınız. Keskin bir bıçağınız veya mızrağınız varsa, balığın beynini gözlerinin hemen arkasına saplayın. Bu anında öldürür, böylece balık acı çekmez. Ardından, balığı buza koymadan önce solungaçlarını, pullarını ve bağırsaklarını keserek temizleyin.
    • Bir başka seçenek de canlı balığı suya yerleştirilmiş bir kafeste saklamaktır. Siz balık tutmaya devam ederken balığı güvende ama canlı tutar. Daha sonra, eve gitmeye hazır olduğunuzda tüm balıkları tek seferde fileto haline getirebilirsiniz.

    İpucu: En iyi sonuçları elde etmek için, yakaladığınız balıkları sudan çıkarır çıkarmaz öldürün ve fileto haline getirin. Bu, etin tazeliğini korur. Ayrıca, eve dönerken balıklarınızı bir soğutucuda iyice soğutun.

  6. adım 6 balık öldürmenin alternatif bir yolu için solungaçları kesin.
    Balık öldürmenin alternatif bir yolu için solungaçları kesin. Balığı kesmeden önce, sersemletmek için kafasına bir kez sopayla vurun. Daha sonra bıçağınızı kullanarak solungaçların tamamını tek taraftan kesin. Bu balığın kanamasına neden olur. Balığı ölene kadar kafes ya da dolu bir kova gibi bir suyun içine koyun.
    • Kanama nispeten hızlı olduğu ve sopayla sert bir darbe balığı sersemlettiği için hala insancıl kabul edilir. Etin tadını etkileyen asitlerden kurtulmanın harika bir yoludur. Birçok ticari balıkçı somon ve ton balığı gibi büyük avlar için bunu yapar.
    • İşiniz bittiğinde, balığı normalde yaptığınız gibi fileto haline getirin ve saklayın.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Düşük gelgitte mi yoksa yüksek gelgitte mi balık tutmak daha iyidir?
    Gelgitin düşük olduğu zamanlarda balık tutmak daha iyidir. Daha düşük su seviyesi daha fazla balık tutacak ve böylece bir balık yakalama şansınızı artıracaktır.
  • Soru
    Kullanılacak en iyi yem nedir?
    Bu, yakalamak istediğiniz balık türüne bağlı olacaktır. Bazı balıklar powerbait'e daha duyarlıyken, diğerleri yemleri kapmaya daha yatkındır. Yakalayacağınız balık türünü araştırmalı ve o balığı yakalamak için ne tür bir yem kullanıldığını öğrenmelisiniz.
  • Soru
    Herhangi bir alet kullanmadan kancayı nasıl çıkarabilirim ve yanlışlıkla balığın ağzını dikenle yırtmam?
    Riskli ama parmaklarınızı kullanabilir ve kancayı balığın ağzından çıkarırken diğer elinizle balığın ağzını açık tutabilirsiniz.

Video

İpuçları

  • Kokulu güneş kremi balıkları uzaklaştırma eğilimindedir, bu nedenle güneş kremini sürdükten hemen sonra oltanıza yem takmayın.
  • Balık yakalamanızı sağlayan şey kancanın ucudur, bu yüzden onu yemle örtmeyin. Kancanız küçükse, kurtçuk, ekmek veya peynir gibi daha küçük yemlere bağlı kalın.
  • Balıkçılık düzenlemeleri yerden yere farklılık gösterir, bu nedenle yeni bir bölgeye gitmeden önce her zaman kuralları kontrol edin. Kurallar, kullandığınız kancayı ve yemi, ne yakalayabileceğinizi ve daha fazlasını sınırlayabilir.

Uyarılar

  • Derin sulardayken su güvenliği bir gerekliliktir. Boğulmaktan kaçınmak için yüzmeyi öğrenmek ve can yeleği giymek gibi önlemler alın.
  • Balık kancaları çok keskindir, bu nedenle oltanızı nereye attığınıza dikkat edin. Ayrıca, parmaklarınızın batmasını önlemek için balığı dikkatlice tutun.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Balıkçılık ruhsatı
  • 7 ft (2,1 m), orta mukavemetli çubuk
  • 6 ila 12 lb (2,7 ila 5,4 kg) monofilament misina
  • 6 ila 10 numara olta kancası
  • Batırıcılar
  • Bobber
  • Ekmek, minnows veya böcekler gibi yemler
  • Balık ağı
  • Soğutucu
  • Buz
  • Keskin bıçak
  • Balık ağı
  • Hasır balık kafesi (isteğe bağlı)
  • Derin sular için can yeleği (isteğe bağlı)
  • Daha derin sular için tekne (isteğe bağlı)